Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, misio3p napisał:

Popryskałem zaraz po siewie kombinacją 240g flufenacetu + 120g DFF. Wyczyńca w porównaniu do kontroli jest zdecydowanie mniej, ale nie jest wytępiony w 100%. Poprawię axialem, wyjdzie absurdalnie drogo, ale ziemia wierna w planowaniu. 

Czekam na dopuszczenie aklonifenu do stosowania w zbożach, w przyszłym roku ma być, będę testował. 

Jak to nie pomoże to zostaje mi sianie zboża w drugiej połowie października, to też ma znacznie pomóc ograniczyć wyczyńca. 

Aklonifen ma już w Polsce rejestrację. Inna sprawa, czy jest już dostępny preparat.

Opublikowano
16 minut temu, metrax12 napisał:

A co, przyjaśniała?

Że nie zrobiłem zdjęcia, tak jakby plamy jaśniejsze i trochę na niektórych pomarszczenie, w połowie liścia,nowy liści zdrowy

Kiedyś po axial paku jesienią to jasna się zrobiła cała, ale wtedy temperatura spadła.

Opublikowano

Nie jest, przedstawiciele zapowiadają, że w przyszłym roku trafi do sprzedaży. 

12 minut temu, metrax12 napisał:

Aklonifen ma już w Polsce rejestrację. Inna sprawa, czy jest już dostępny preparat.

Opublikowano
1 minutę temu, Fugeo napisał:

Czy siał ktoś może pszenicę ozimą po rzepaku , który został zlikwidowany z powodu słabych wschodów. Robiona doglebówka.

Czy takie pszenice plonują gorzej?

Kolega siał ale kiepsko to wyszło. Nie wiem czy 5 ton wyszło

• Root Admin
Opublikowano
Fugeo napisał:

To co mi radzicie? Mam na jednej działce fatalny rzepak i chciałem go zaorać i posiać pszenicę.

jeśli orać to głęboko, bardzo głęboko. posialem jęczmień jary w głęboko puszczona talerzowke. powschodzil pięknie, później zrobił się biały i sypał 1.5-2ton, gdzie normalnie siany sypał 7

Opublikowano

Czyli nawet wykonując głęboką orkę wciąż jest bardzo duże ryzyko, że nic z tego nie będzie. Może pszenica ozima nie jest aż tak wrażliwa na herbicyd doglebowy jak jęczmień. 

Opublikowano

Jeżeli schodzicie z dawki 200 litrów oprysku do 180 na hektar to dawkę środków również zmniejszacie o te 10%, czy dajecie pełną? Testował ktoś mniejszą dawkę cieczy przy herbicydach? Zawszę dawałem 200 litrów na hektar i teraz tak się zastanawiam, czy nie jest warto zrobić kilka hektarów więcej na jednym opryskiwaczu.

Opublikowano

Expertem w jakiej fazie pryskacie ?

Kiedys dalem na 3 lisc introvhe puscilo, ale w tamtym roku w fazie maks 2 lisci i czysciutko do samych zniwach, 

Co do pogody w tamtym roku pryskakalem w listopadzie,  i tak jak pisali na forum , nie ma co sie bac, srodek zadzialal, zadnych przebarwien, odmiana Euforia

Opublikowano
11 godzin temu, PanAres napisał:

Na północnym Mazowszu susza na polach, a wody nawet w rowach brak.

Aż tak źle nie jest, ale dzień w dzień słońce, mgieł brak, rosa jest ale nie wiem czy to wystarczy. Drugi liść sie pojawia, poczekam jeszcze

Opublikowano
10 godzin temu, Fugeo napisał:

To co mi radzicie? Mam na jednej działce fatalny rzepak i chciałem go zaorać i posiać pszenicę.

Nic nikt tobie nie poradzi, bo niby jak? Nawet nie powiesz czym pryskales. 

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

jeśli orać to głęboko, bardzo głęboko. posialem jęczmień jary w głęboko puszczona talerzowke. powschodzil pięknie, później zrobił się biały i sypał 1.5-2ton, gdzie normalnie siany sypał 7

Podobnie przesiewałem pszenicą ozimą tylko agregatem wymieszana głęboko ziemia i z 1,30ha 4,5t dała pięknie wzeszła a później ginęła w oczach i to była nauczka na przyszłość.

Opublikowano (edytowane)

Dawac od grzyba? Coś i ile bo niby ma być ciepło jeczmien ma 3 liście 1 raz sieje jeczmien ozimy sorry za temat że nie ten ale nie zauważyłem 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano
14 godzin temu, Fugeo napisał:

Czy siał ktoś może pszenicę ozimą po rzepaku , który został zlikwidowany z powodu słabych wschodów. Robiona doglebówka.

Czy takie pszenice plonują gorzej?

Rok temu zadałem to samo pytanie i postanowiłem zaryzykować .....poszła tylko talerzowa i siew pszenicy.do żniw nie było różnicy w porównaniu z innymi,w żniwa nie sypnęła nawet kilogram mniej.U znajomego podobnie

Opublikowano

Bacara Trio (diflufenikan, flufenacet , metrybuzyna) .

Jak wygląda z praktyki skuteczność działania jesli wykonam zabieg bezpośrednio po siewie a przykładowo tydzień/1,5-ra po siewie, jak siewki chwastów zaczną się już pojawiać?

Opublikowano
8 minut temu, jackowski11 napisał:

Bacara Trio (diflufenikan, flufenacet , metrybuzyna) .

Jak wygląda z praktyki skuteczność działania jesli wykonam zabieg bezpośrednio po siewie a przykładowo tydzień/1,5-ra po siewie, jak siewki chwastów zaczną się już pojawiać?

Dobre pytanie. Też chcę bacarą pryskać i czekam na trzeci liść.  Tylko czy na pewno trzeba czekać?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v