Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam fachowców, chciałem zapytać bardziej doświadczonych czy stosujecie jeszcze jakies mikro po T3 na podniesienie jakości i Mtz pszenicy? Na kłos poszło 120kg Saletry kędzierzyńskiej i spadło z 40l deszczu

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Piffpaff napisał:

czy testował ktoś expert met w dawce 0.45kg albo więcej na ha? standardowo jest 0.35 ale w tym roku punktowo puściło mi miotle ale przeanalizowałem przejazdy i wychodzi mi że na uwrociach i tam gdzie oprysk się nakładał jest czysto a nie widzę i nie pamiętam żeby pszenica pokazało fito

Możesz dać i te 0,45 Experta, dodać samego flufenacetu albo aklonifenu. Jak masz też inne chwasty jednoliścienne, będzie jak znalazł. Albo warunki były niekorzystne i termin, albo miotła się zaczęła uodparniać. 

Edytowane przez metrax12
Opublikowano

Jak walczycie z Stokłosa wyskoczyła mi pierwszy raz albo pierwszy zauważyłem. Wybiła strasznie ma wymoklosku tak ok 10a i zastanawiam się żeby iść z kosa żyłkową i to wykosić i najlepiej gdzieś spalić. Na tym polu w tym roku ma być rzepak. Co do następnych lat to myślę że soję posieje tam gdzie jest jej dużo. Czy wiadomo ile lat nasiona mogą kiełkować? Na reszcie pola pojedyncze rośliny wyrywałem jak robiłem t3. Ewentualnie jakieś sprawdzone środki do walki żeby jesienią już ja czymś potraktować.

Opublikowano

cierpliwości, najblizszy tydzień średnia +30* więc takich placów będzie więcej. We wcześniejszch odmianach ziarno nalane w 60-70% ale późniejsze jak Ostroga to raptem 40% a już wody brakuje i spiekota

Opublikowano

Całe pole ma już złoty kolor, a od oprysku mineło 2 tygodnie. Pszenica zaczeła od dołu usychać. Może jutro na wieczór wstawie zdjęcie. Chyba że to wina odmiany jaką jest Spirella. Ale chyba za wcześnie żeby już dojżewała?

Opublikowano

W zeszłym roku brak deszczy i całe pole po t3 słabo wyglądało. Gdzie mi brakło dużo lepiej pszenica wytrzymała suszę. Na T2 dawałem tebu i na T3 tebu+prochloraz. Gdzieś chyba czytałem że tebu podczas suszy nie jest zalecany bo roślina strasznie dostaje. Spirella razem z jęczmieniem dochodzi to może i kończy swój żywot.

Opublikowano

Pierwszy raz ją zasiałem. W okolicy zboża też usychają od dołu, ale tak do połowy, może do 3/4. Przypomniałem sobie że dodałem do fungicydu jeszcze insekcyd na skrzypionkę.

1 minutę temu, Axd529 napisał:

W zeszłym roku brak deszczy i całe pole po t3 słabo wyglądało. Gdzie mi brakło dużo lepiej pszenica wytrzymała suszę. Na T2 dawałem tebu i na T3 tebu+prochloraz. Gdzieś chyba czytałem że tebu podczas suszy nie jest zalecany bo roślina strasznie dostaje. Spirella razem z jęczmieniem dochodzi to może i kończy swój żywot.

U mnie właśnie na t3 szedł Wirtuoz bo chciałem zużyć. Czyli tebu+prochloraz+proqunazid. T1 ani T2 nie robiłem

Opublikowano

ku.wa, u nas teraz jadą z T4, a na najbliższe 10 dni nie widać żadnych opadów, tylknd temp. około i powyżej 30 °C. A niektórzy biadolą że pszenica z UA. pryskana substancjami u nas wycofanymi 🤦

Opublikowano

Nie ma co przez 7 dni na słabszych ziemiach co mógł być plon do 5 ton to będzie do 3 ton i to samo na dobrych tam gdzie do 8 będzie od 5 do 6 od pogoda powiedziała sprawdzam .

• Like 2
Opublikowano
23 godziny temu, Tomaszbyk napisał:

Witam fachowców, chciałem zapytać bardziej doświadczonych czy stosujecie jeszcze jakies mikro po T3 na podniesienie jakości i Mtz pszenicy? Na kłos poszło 120kg Saletry kędzierzyńskiej i spadło z 40l deszczu

Cukier

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v