Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 30.04.2022 o 12:42, Roxer napisał:

Ale gafę strzeliłem. Miałem zerwana etykietę i zamiast Ternu dodałem jeszcze raz Moddusa tak że wyszło na regulację 1l CCC + 0,6 moddusa.

Może coś nie tak być z pszenicą?

7 dni po zabiegu i jak narazie z pszenicą wszystko w porządku, jak najbardziej zdrowa, bez żadnych przypaleń. Ciekawe czy jakieś skutki w przyszłości będą zauważalne. Od zabiegu sporo dni słonecznych, a podobno wtedy moddus dobrze działa.

Poszło 1l CCC, 0,6l moddus, 1l prochloraz, 1l Yara gramitrel plus siarczan magnezu i mocznik. 

Opublikowano
15 minut temu, Roxer napisał:

Na słomie mi nie zależy, fajnie jak by na plon to nie miało wpływu :D

0.6 to i tak nic przy tym co tu kiedyś ktoś pisał. 0.3 moddusa i chyba 2 razy 0.5 medaxa, a on dalej chce poprawiac bo wiotka 🤣

Opublikowano
4 godziny temu, soltys48 napisał:

Porównuje do artist i bosporus

przejechalem sie po polach.  Co do wysokosci metronoma w porownaniu do kariatydy i findusa nie widze roznicy.     Na kazdej odmianie sianej po pszenicy widac dtr na starych lisciach. po rzepakach wszystko zdrowe wiec kazda wypada podobnie narazie.  Sieje gesto byc moze dlatego wieksza presja

• Like 1
Opublikowano

Jest jakiś środek co załatwi mi jęczmień ozimy w pszenicy ozimej?

Opublikowano

11 hektarów. Jęczmienia trudno określić ile procentowo,ale sprzedaje ludziom do siewu więc nie chce żeby marudzili.

Opublikowano

Jęczmień ozimy to chwast , ciężko go wytępić w innych uprawach

Opublikowano

Panowie jak tam z tym krzemem jest, podpowie ktoś kiedy zastosować, w jakiej dawce, czy można stosować z fungicydem i jaki krzem stosować? Nigdy nie stosowałem i chcę spróbować czy coś daje czy jednak nie? Pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, SAUTER napisał:

Jest jakiś środek co załatwi mi jęczmień ozimy w pszenicy ozimej?

Lancet/Nomad ?

12 minut temu, rolnikos25 napisał:

Panowie jak tam z tym krzemem jest, podpowie ktoś kiedy zastosować, w jakiej dawce, czy można stosować z fungicydem i jaki krzem stosować? Nigdy nie stosowałem i chcę spróbować czy coś daje czy jednak nie? Pozdrawiam

Daj w okolicy liścia flagowego kwas ortokrzemowy

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Roxer napisał:

7 dni po zabiegu i jak narazie z pszenicą wszystko w porządku, jak najbardziej zdrowa, bez żadnych przypaleń. Ciekawe czy jakieś skutki w przyszłości będą zauważalne. Od zabiegu sporo dni słonecznych, a podobno wtedy moddus dobrze działa.

Poszło 1l CCC, 0,6l moddus, 1l prochloraz, 1l Yara gramitrel plus siarczan magnezu i mocznik. 

Ja pomyliłem dawkę Modus 3 lata temu na pszenicę hondia.

Kiedy się zorientowałem,to miałem już pełną beczkę i łączyłem wtedy z T1 szkoda było cieczy wylewać i ujechalem na polu kawałek i dolewalem wody ze zbiornika do płukania, także w najgorszym punkcie było prawie 1l/ha.

Plon taki sam ,ale słoma o wiele twardsza i kombajnista (wynajmuję usługę) narzekał że twarda w omlocie i maszyna ;czuje;

Na koniec wniosek

Słomą sztywniejsza ciężka do pocięcia

Ziarno w kłosie twardsze i ciężej się wymlaca. Trzeba było dociągnąć klepisko

• Like 1
Opublikowano
slavik80 napisał:

Plon taki sam ,ale słoma o wiele twardsza i kombajnista (wynajmuję usługę) narzekał że twarda w omlocie i maszyna ;czuje; Na koniec wniosek Słomą sztywniejsza ciężka do pocięcia Ziarno w kłosie twardsze i ciężej się wymlaca. Trzeba było dociągnąć klepisko

dla tego się śmieje że tam gdzie poszła spora dawka Moddusa potrzebny jest rębak 😄

• Haha 1
Opublikowano

Kolanko uciekło na 2.5 cm w pszenicy po buraku czym najlepiej skrócić?

W pszenicy sianej w terminie na 1 cm kolanko dałem 0,4 medax max tylko wystarczy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v