Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rozmawiałem dziś z przedstawicielem gr azoty to mówił żeby siać N pod koniec tygodnia po przymrozkach, trzeba wykorzystać wilgoci w ziemi i uwaza że straty nie będą duże a na pewno mniejsze jakby czekać jeszcze kolejny tydzień i syoac na sucha ziemię. pod koniec tygodnia jade

• Like 1
Opublikowano

Mój doradca mówił, że można siać. W nocy przymrozi, w ciągu dnia się rozpuści i zawsze trochę wilgoci się złapie, a teraz jest zimno i strat nie ma. a pszenica ma już białe, młode korzonki. Ja dzisiaj zaczynam siać.

Opublikowano
20 godzin temu, yacenty napisał:

Zimno, patrzcie na liście, pH za to przyzwoite

20220306_120112.jpg

Czy ten miernik pH, to jakaś specjalna wersja? Czy był sprawdzany pod kątem poprawności wskazań? Bo ja byłbym bardzo ostrożny.

Opublikowano

Pisane już kikukrotnie że sianie jak są przymrozki jest najlepsze ,najmniejsze straty, z każdym dniem większe , bo ziemia robi sie sucha , najlepiej zrobili ci co wysiali w połowie lutego saletrosan, spadło 20 mm ,na pewno im azot czeka na pobranie , ci co posiali 1-2 marca sa w lepszej sytacj niz ci co teraz zamerzaja siąć, za tydzień będzie jescze gorzej jak nie popada 

Opublikowano
59 minut temu, Wojtek98 napisał:

Odchwaszczał ktoś mustangiem forte? Czytałem ze substancja 2,4-D może zdeformować kłosy i liście. 

Trzeba się trzymać terminów, jak dasz za późno, to będą puste, czarne kłosy

1 godzinę temu, metrax12 napisał:

Czy ten miernik pH, to jakaś specjalna wersja? Czy był sprawdzany pod kątem poprawności wskazań? Bo ja byłbym bardzo ostrożny.

@yacenty, co to za firma ? WIele taki ? Wiarygodne wskazania ?

Opublikowano

Witam panowie. Czy można zastosować w pszenicy tylko saletrę w dwóch dawkach a siarkę podać tylko w oprysku czy lepiej jednak rozsiać saletrosan powiedzmy jutro a saletrę za dwa tygodnie? Saletrę mam saletrosan trzeba by dokupić. Pozdrawiam.

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

@yacenty, co to za firma ? WIele taki ? Wiarygodne wskazania ?

Firma, nawet nie wiem, co innego na obudowie, co innego w sklepie, kosztowa 450zł

Czy wskazania są wiarygodne? Nie mam pojęcia, a które są wiarygodne?

Nawet tu są duże niepewności.

image.png

Poza tym co pół metra są inne wskazania i to raczej normalne jest przynajmniej dla mnie.
Ja się nie podniecam tym czy jest 6.1 czy 6.2, mnie interesuje tylko jak daleko jestem od 6.

2 godziny temu, metrax12 napisał:

Jeśli kwestia sprawdzenia nazwiemy włożenie do płynu o znanym pH to tak był sprawdzany. Ostrożny to ja jestem względem wszystkiego, ale wole mieć taki przyrząd po ręką niż żaden.

Opublikowano
Turok napisał:

co powiecie na taki zabieg t1  Mondatak 450 EC ( prochloraz ) 0.7l + Ambrossio 500 SC ( tebukonazol ) 0.3l + Merces 50 EW ( cyflufenamid)0.1-0.12l na ha ?

wszystko dobrze tylko Mondataku dolej do pełnego litra, 0.8L to absolutne minimum po dobrym przedplonie

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Turok napisał:

co powiecie na taki zabieg t1  Mondatak 450 EC ( prochloraz ) 0.7l + Ambrossio 500 SC ( tebukonazol ) 0.3l + Merces 50 EW ( cyflufenamid)0.1-0.12l na ha ?

wszystko dobrze tylko Mondataku dolej do pełnego litra, 0.8L to absolutne minimum po dobrym przedplonie

to muszę dokupić bo mam tak na te 0.8l

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Jacek to musisz się spieszyć z Azotem bo pisza ze teraz to już nic z tego nie będzie . 

musze, ale na spokoju

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, perkins3382 napisał:

witam czy lancet plus 125 wg poradzi sobie z miotłą zbożowa i innymi chwastami?

U niektórych się sprawdza u niektórych nie... Dużo zależy od temperatury bo niestety ten środek nie toleruje zimna.

Na miotłę najlepszy Axial. I tu wystarczy żeby tylko przymrozku nie było.

Ja w ogóle wyleczyłem się z odchwaszczania wiosennego przez te problemy z przymrozkami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v