Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jacus napisał:

nie wiem czy wiecei jaka jest najtansza energia ????

czekam na wasze domysly.

W takim ujęciu najtańsza jest produkcja energii z wiatru. W tym wypadku koszt produkcji energii wiatrowej wynosi średnio 105 EUR/MWh, podczas gdy koszt produkcji energii w elektrowniach gazowych wynosi 164 EUR/MWh, w elektrowniach jądrowych 164 EUR/MWh, jądrowych - 133 EUR/MWh, a w elektrowniach węglowych - ok............

moja odpowiedz to metan 

9 godzin temu, agromatik napisał:

Ty Romuś jesteś z tych co "myślą" że jak wpierdalasz owsiankę na śniadanie, to reszta Polaków też to robi i to tą samą łyżką i z tego samego gara. 

gdyby tak było byli by poukładani i nie latali jak za sraczką 

9 godzin temu, agromatik napisał:

Ty Romuś jesteś z tych co "myślą" że jak wpierdalasz owsiankę na śniadanie, to reszta Polaków też to robi i to tą samą łyżką i z tego samego gara. 

C.D. orka czas pracy 12 godzin czas powrotu do domu 1;15  ........... może było by więcej gdyby ............  jbane majstry mechaniki  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

Jak stwierdził wydawca, „w świetle rzeczywistości historycznej, ucisku rdzennych mieszkańców, powstawał uromantyczniony obraz z wieloma stereotypami". „Od dawna reprezentujemy w naszej firmie i naszymi produktami wartości, w które wierzymy, w tym wspólnotę i edukację, obejmujące uczciwość i otwartość na inne kultury. I to właśnie chcemy odpowiednio przedstawić w naszym programie" – podkreślił w oświadczeniu dział prasowy firmy Ravensburger.

nieświęta inkwizycja :D 

Ło matko. Jak ktoś nie odróżnia beletrystyki od podręcznika albo literatury faktu, to jednak książkami zajmować się nie powinien. Jakoś tyle pokoleń czytało te książki i było OK. Widać u Niemca stawiają na edukację przez książki o Vinnetou  a nie przez podręczniki. Ale to szersza przypadłość.😂

Opublikowano

romus-najtansza energia to jest ta niezuzyta.............w polsce to nawet trudno niebo obserwowac bo wszedzie sie swiatla swiec..

filmy o winietou krecila telewizja nrd w jugoslawii..

may -pierwszy raz w ameryce byl ,gdy mial pieniadze,czyli po napisaniu swoich ksiazek 😂- wiec jego ksiazki sa z d.. wziete,cos musial przeczytac w gazetach i ksiazkach ,reszta to czysta fantazja

sienkiewicz przynajmniej pisal nowelki gdy byl w ameryce

Opublikowano
15 godzin temu, jarecki napisał:

bez pracownika dobrego nie ma firmy .

a czy pracownik bez firmy  ma racje bytu

6 godzin temu, Roman176 napisał:

Nie ośmieszaj się, mieszkasz na Śląsku i do tego pracujesz w kopalni to jak możesz mieć problemy z zakupem opału. Jak byś mieszkał np. w Kołobrzegu latał byś nie tylko z sraczką ale i obłądem w oczach. Co ma zrobić emeryt czy samotna matka jak opał zdrożał z dnia na dzień kilkukrotnie? Siąść na traktorek i kopsnąć się tych kilka setek kilometrów, a może w plecaczku wozić ten tańszy węgiel ? To co masz na szyi to jest głowa i nie służy do noszenia czapki, a do myślenia. Otwórz oczy i rozejrzyj się wokoło, a nie mierzysz wszystkiego i wszystkich swoją miarką.

5 minut temu, jacus napisał:

filmy o winietou krecila telewizja nrd w jugoslawii..

may -pierwszy raz w ameryce byl ,gdy mial pieniadze,czyli po napisaniu swoich ksiazek 😂- wiec jego ksiazki sa z d.. wziete,cos musial przeczytac w gazetach i ksiazkach ,reszta to czysta fantazja

Przeca pisał to aby utrzymać rodzinę siedząc w pierdlu. Jak miał ten świat zwiedzać w tym czasie?

2 godziny temu, mirro napisał:

Widać u Niemca stawiają na edukację przez książki o Vinnetou  a nie przez podręczniki. Ale to szersza przypadłość.😂

Niektórzy doszli do takiej wprawy, że czytają same nagłówki i ewentualnie to streszczenie pod i im więcej nie potrzeba🤣

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, agromatik napisał:

a czy pracownik bez firmy  ma racje bytu

to rynek tworzy popyt na pracownikaa nie pracodowca , pracodawca jest tylko posrednikiem miedzy konsumentem - a pracownikiem .      i tu zależy ile ten pracodawca % zciągnie dla siebie .     ale jest potrzebny ten posrednik on lepiej widzi co konsumentowi jest potrzebne nawet jak ten konsument jeszcze nie wie o tej potrzebie 😁

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Furteczka dla różnego rodzaju patusów jest, Konkubina sobie dodatek, konkubent sobie i 6 tysi przygarnięte

"duży kocioł i kilka gospodarstw domowych, mieszkających odrębnie, cztery, pięć, każdy z nich tworzy odrębne gospodarstwo domowe, prowadzące własny budżet, tym samym są upoważnieni do wypłaty tej konkretnej kwoty w zależności od źródła ciepła"

3 minuty temu, jarecki napisał:

to rynek tworzy popyt na pracownikaa nie pracodowca , pracodawca jest tylko posrednikiem miedzy konsumentem - a pracownikiem .      i tu zależy ile ten pracodawca % zciągnie dla siebie .     ale jest potrzebny ten posrednik on lepiej widzi co konsumentowi jest potrzebne nawet jak ten konsument jeszcze nie wie o tej potrzebie 😁

Bez pracodawcy nie ma pracownika, to on tworzy mu zaplecze i warunki aby swoją fachowość mógł ujawnić. Umiejętności nawet  złotorękiego ślusarza, bez maszyny na której pracuje są nic nie warte (w opowieściach mogę być lepszy od Senny) . Dopiero jak ją ma, to może pokazać swoją fachowość. Natomiast jak ją sobie kupi to już przestaje być pracownikiem, a staje się przedsiębiorcą. W tym przypadku odwieczny dylemat co starsze jajko czy kura należy rozpatrzyć na korzyść kury.

Opublikowano
22 minuty temu, agromatik napisał:

Umiejętności nawet  złotorękiego ślusarza, bez maszyny na której pracuje są nic nie warte

Co jest warta maszyna bez ślusarza?tyle ile waży x cena złomu.

Opublikowano
25 minut temu, jarecki napisał:

to rynek tworzy popyt na pracownikaa nie pracodowca ,

Rozkminiasz taką zależność 

pomysł > realizacja> chwyciło i jest popyt> rozwój poprzez zwiększenie mocy produkcyjnych (dopiero tu się pojawia pracownik)

3 minuty temu, witejus napisał:

No właśnie dopiero w duecie stanowią wartość ,a sposób w jaki  jest ten duet został stworzony stanowi, czy to pracownik czy przedsiębiorca . (Czytanie całości sic! ze zrozumieniem)

Opublikowano
38 minut temu, witejus napisał:

A co jest warta maszyna i ślusarz bez materiału co mają go obrabiać?😂

Opublikowano (edytowane)

A tu z innej beczki, całkiem ciekawe można powiedzieć namacalne, dobitnym przykładem jest Liturgia Światła, najważniejsza msza rozpoczynająca rok ewangeliczny, kiedyś nie można było się wepchać do kościoła, teraz nie ma problemu z miejscem siedzącym

https://tvn24.pl/polska/kosciol-w-polsce-wierni-odchodza-od-kosciola-eksperci-komentuja-6086101

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

romus-najtansza energia to jest ta niezuzyta.............w polsce to nawet trudno niebo obserwowac bo wszedzie sie swiatla swiec..

No właśnie. Trza by przemyśleć sytuację z oświetleniem, bo u mnie na wsi te światła są trochę bez sensu. Na ciula komu całą noc w lecie albo zimie to się świeci? Oczywiście zarazbędą protesty tych co z pieskami wychodzą na spacerek a wychodzą tak w nocy jak i o piątej rano. Na zebraniu gościu wystąpił z żalem że mu jeszcze lamp przy jego kolonii nie założyli, bo on wraca wieczorem z roboty i jak wysiada z samochodu bramę sobie otworzyć to już dwa razy się wypierdzielił.😂 Ot podejście.

6 minut temu, witejus napisał:

Tyle co twoje zamrażarki bez groszku i parniki bez buraczków🤣

No właśnie i dlatego sam je uprawiam.😂

Opublikowano
14 minut temu, mirro napisał:

No właśnie. Trza by przemyśleć sytuację z oświetleniem, bo u mnie na wsi te światła są trochę bez sensu. Na ciula komu całą noc w lecie albo zimie to się świeci? Oczywiście zarazbędą protesty tych co z pieskami wychodzą na spacerek a wychodzą tak w nocy jak i o piątej rano. Na zebraniu gościu wystąpił z żalem że mu jeszcze lamp przy jego kolonii nie założyli, bo on wraca wieczorem z roboty i jak wysiada z samochodu bramę sobie otworzyć to już dwa razy się wypierdzielił.😂 Ot podejście.

No właśnie i dlatego sam je uprawiam.😂

To ja mam inne podejście.

Kilka lat temu  kuzynka radna pyta czy nie chcę żeby drogę oświetlić.

Jest pięć zabudowań, droga w sumie 1,5km, każdy dodatkowo 100 do 300m mieszka od tej drogi.

No więc pytam się po co ? Nie macie na co wydawać i na siłę inwestycji szukacie?  Asfaltu nie ma a lampy stawiać będziecie?

Łatwo wydaje się publiczne pieniądze bez zastanowienia. Teraz praktycznie każda dziura jest oświetlona, jakby to podnosiło komfort i bezpieczeństwo... 

Gdyby nie to że jestem strasznie nieśmiały i zamknięty w sobie to czasem bym wpadł na sesję i powiedział co myślę o niektórych inwestycjach🤭🤭🤭

Opublikowano
2 godziny temu, agromatik napisał:

Nie ośmieszaj się, mieszkasz na Śląsku i do tego pracujesz w kopalni to jak możesz mieć problemy z zakupem opału.

kupuje jak wszyscy tak samo jak ty + ze mam tu kopalnie 

Jak byś mieszkał np. w Kołobrzegu latał byś nie tylko z sraczką ale i obłądem w oczach

a to jakiś problem zamówić wannę podzielić na 3 tony dla każdego ? wystarczy zaświadczenie dla kierowcy 

@jacus  miałeś problem zakupem ?

Co ma zrobić emeryt czy samotna matka jak opał zdrożał z dnia na dzień kilkukrotnie?

posłuchaj Tuska wziąć jej wszystko i bd się jej dobrze żyło 

Siąść na traktorek i kopsnąć się tych kilka setek kilometrów, a może w plecaczku wozić ten tańszy węgiel ? To co masz na szyi to jest głowa i nie służy do noszenia czapki, a do myślenia. Otwórz oczy i rozejrzyj się wokoło, a nie mierzysz wszystkiego i wszystkich swoją miarką.

odp była wcześniej słusznie zauważyłeś głowa służy do myślenia 

Opublikowano

wiesz ile jest do kolobrzegu ??  6 zl kilometr-tam i z powrotem i wegiel juz tani nie jest.

ja kupilem bez problemu-4 miesiace, 5 dni w tygodniu ,3 razy dziennie probowalem 😂, kazda proba z godznie zeszlo....pozniej marnowalo sie mniej czasu bo 2 razy w tygodniu 2 godziny. teraz probuje dla ciotki,

Opublikowano
Dnia 26.08.2022 o 11:17, Roman176 napisał:

https://www.agrofoto.pl/aktualnosci/polska/prywatyzacja-po-polsku-miliony-strat-na-sprzedazy-ciech-u,10064.html

co kupiłem węgiel 3 tony w tydzień cena 920zł  na czym się przekonam ? twoja główka ładnie jest wyprana propagandą zero rozumu i myślenia ... zapasy sr** taśmy masz ? cukru też ?  prywaciarz ze składu cię rucha bardzo dobrze wolnorynkowcu ... 4 krotność przebicia .... no ale jak lud głupi to pasożytują  

pgg 200tyś ofert dziennie w porywach do 250tyś  jak jadę traktorem to przed domami stoją palety , piwnicy  już nie ma miejsca chyba idzie zima stulecia albo jakaś epoka lodowcowa ...  

+ opozycja + twoja głupota = gówno burza  

Info z linku jest sprzed  2 lat. Udało im się do tej pory kogoś skazać?  A gdzie procesy z tych wszystkich przekrętów o których piszesz? Z tej wyprzedaży majątku którą Tusk zrobił? Przecież tego powinno być tysiące.

To że masz węgiel to doskonale. Niestety pisowskie głupki tak nas wymanewrowali że nie ma ani węgla ani gazu , azoty stoją, problemy z wieloma komponentami do produkcji spożywczej i przemysłowej. 

PGE 200 tys ofert ? Ofert na co?

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

To że masz węgiel to doskonale. Niestety pisowskie głupki tak nas wymanewrowali że nie ma ani węgla ani gazu , azoty stoją, problemy z wieloma komponentami do produkcji spożywczej i przemysłowej. 

Część przetwórców polikwidowała kotłownie na olej opałowy i przeszli na węgiel (miał) bo był tańszy. Teraz wunga niet i "we hev a problem". Problemy z amoniakiem i innymi rzeczami. 

Opublikowano

i tak  od wiosny  , że zabraknie .... paliwo , masło, cukier , węgiel, drzewo, gas , nawozy  i teraz co2  tworzą panikę , a  głównymi dostawcami  spółki rządowe , w jaki prosty sposób rząd potrafi  odebrać kilka razy to co dał  społeczeństwu 

• Like 1
Opublikowano

Jedyne co rząd daje, to problemy. A odbiera resztki nadziei że to jednak da się naprawić. Tu wszystko jest dziełem przypadku. Nic już nie idzie zaplanować.

Opublikowano
30 minut temu, Denwer napisał:

FbHpxMdVQAE1KK_?format=jpg&name=small

FbGOL7zX0AAwNtA?format=jpg&name=small

sie Lewandowski opracował, ... a traktora za półtorej bańki nikt mu nie dał....

Opublikowano
mirro napisał:

Kuwa, nocą te lampy kompensują moc i trzebaby dobrze zaplanować temat ale w dzisiejszyc, LEDowych, czasach odpalenie systemu który będzie optymalizował zużycie to nie problem.

Opublikowano

Takich traktorów na pęczki dostał, z głupoty i za darmo tego nie robił

9 minut temu, Pafnucy napisał:

sie Lewandowski opracował, ... a traktora za półtorej bańki nikt mu nie dał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v