Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

energylandia-tez wesolo nie jest... widze po ruchu na drodze, wprowadzili promocje na bilety,, nie mam malych dzieci wiec nie bylem pare lat., jadac rano ciagnikiem pare kilometrow doskonale widze po rejestracjach.

sporo litwinow,choc podlasia i mazur nie widac, warszawka jako tako, podkarpacie cos sie trafi.lubelska bieda nie zaglada... slask to nie od tej strony, pomorze sie trafi, zachodnie wyjatkowo, kujawy rzadko, lodzkie -tylko miasto i belchatow, kieleckie czasami, krakow -trudno stwierdzic.

nad morze tez gorzej niz nawet w pandemi 2020... piekna pogoda niedziela, a tylko kolo zejsc z centrum troche ludzi a dalej pustki.

w krynicy bylem -pociag z warszawy sobota rano paru ludzi, powrotny do gdyni-wolne miejsca..

ruch na lotnisku w balicach prawie jak przed pandemia-tyle ze to polacy wyjezdzaj za granice a nie turysci  do nas..

Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał:

to tylko dowod rejestracyjny pokazac moze 🤣, to oczywisce reklama dilera ,pewnie cos z ceny zszedl, ale dla ministra to samoboj -do konca zycia politycznego[czyli niedlugo] bedzie sie to za nim ciagnac.

On doskonale wie że jest ,,gwiazdą" jednego sezonu, dowód rejestracyjny niczego nie dowodzi, jacuś myśl!

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Ulman napisał:

Ale przeciez energylandia funkcjonuje juz kilka lat wiec co sie zmienilo? Poczytaj komentarze hotelarzy z nad morza albo z mazur.  Do pokoi apartamentow wstawiali kuchenki i mikrofale bo ludziska oszczedzaja i sami gotuja zamiast po knajpach chodzic.  A nad Bugiem pelno bo taniej niz nad morzem  a  do tego daleko i koszt paliwa wysoki. 

rozbudowała się baza hotelowa , czytałem jakiś artykół z gór to przez ostatnie 5 lat  przybyło przybyło 15 % nowych miejsc noclegowych wiec narzekania będą tak samo jak restauracje , wielu nieudaczników myslało ze otworzy byle knajpe i będzie zarabiać bez umiejętnosci gotowania . Ale rzeczywiscie stołować się na miescie to dosc drogo juz jest i to nie tylko na wczasach teraz wyjscie nawet na pizze zdziecmi to trzeba około 150-200 zł .

20 minut temu, jacus napisał:

energylandia-tez wesolo nie jest... widze po ruchu na drodze, wprowadzili promocje na bilety,, nie mam malych dzieci wiec nie bylem pare lat., jadac rano ciagnikiem pare kilometrow doskonale widze po rejestracjach.

nikt kilka razy w roku nie bedzie tam jechał , wystarczy raz na 2 lata to porzedni rok był szał bo i bony turystczne  teraz sytuacja się unormuje chociaż i tak trzeba po 20 minut minmum stać w kolejkach .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Kolejny raz pytam - pokażcie mi kraj który na turystyce hotelarstwie i podobnych poważną pozycję jakąkolwiek zbudował.

Fundamentami siły gospodarczej jest energetyka, produkcja czyli ogólnie zarządzanie przetwarzanie no ostatecznie dystrybucja produktów surowcowych.
Unia przekombinowała z gospodarką opartą na usługach i jak leci na pysk euro? już więcej niż jednego dolara kosztuje. Podobnym wskaźnikiem "siły" polskiej gospodarki jest złotówka. Odcięcie od surowców z rosji czyni z Polski kraj jeszcze bardziej peryferyjny niż dotychczas i nie wiem gdzie Wy widzicie jakieś szanse na przyszłość gdy fundamenty egzystencji stają się coraz trudniej osiągalne i już pomijając energię el ale przecież gdyby nawet udało się stworzyć źródła tzw odtwarzalne to i tak z samej energii chleba nie zrobi, nawozów , domu nie wybuduje i całej reszty. Od wojny o surowce nie uciekniemy i ta wojna właśnie się zaczyna na całego a z czym my do niej wchodzimy?
To długi temat i tylko pod przemyślenia temat "zagaiłem" i tylko swoją prywatną konkluzję wrzucę - Polska kolejny raz nie jest gotowa do wojny która się właśnie zaczyna i kolejny raz przegra jeśli będzie stawiać warunki wszystkim z pozycji siły żadną siłą własną nie dysponując a co to za siła ten sektor usługowy? co i na kim tym cokolwiek wymusi? stare kacapskie przysłowie -  gołym tyłkiem jeża nie przestraszysz - a turystyka to nie jest wlaśnie wystawianie na pokaz siebie samych jak te gołodupne małpy w zoo? Usługi z kolei muszą przecież coś obsługiwać, gdy zasoby materialne się kurczą to .... jak Niemcy są przerażeni że im gospodarka siądzie gdy surowce z rosji się urwą? co wtedy dadzą im usługi?
tu akurat kto by nie rządził z obecnej sytuacji w jaką nas same okoliczności wmanewrowały będzie trudno wyjść obronną ręką.

dale.. długo nie musialem szukać
https://spidersweb.pl/bizblog/euro-najslabsze-w-historii-ropa-gaz/?utm_source=newsshowcase&utm_medium=gnews&utm_campaign=CDAqEAgAKgcICjDmy48LMO2EowMwjepp&utm_content=rundown

na tle tego wszystkiego to już tylko gorzki dowcip
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Szalejace-ceny-nawozow-Resort-Sasina-ma-im-zaradzic-8394797.html

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, dysydent napisał:

Kolejny raz pytam - pokażcie mi kraj który na turystyce hotelarstwie i podobnych poważną pozycję jakąkolwiek zbudował.

ile wynosi dług pkb chin , gospodarki opartej na pracy w fabrykach ? przez pryzmat hiszpani , grecji  kraje które zyją z turystyki jest to pewnie zle postrzegane ale grecja byłazle zarządzana  zresztą polska obecnie troche tez , a po drugie to rynek usług sam sie tworzy . Obecie w europie nie ma odpowiedniej liczby pracowników zeby wróciły fabryki .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

rozbudowała się baza hotelowa , czytałem jakiś artykół z gór to przez ostatnie 5 lat  przybyło przybyło 15 % nowych miejsc noclegowych wiec narzekania będą tak samo jak restauracje , wielu nieudaczników myslało ze otworzy byle knajpe i będzie zarabiać bez umiejętnosci gotowania . Ale rzeczywiscie stołować się na miescie to dosc drogo juz jest i to nie tylko na wczasach teraz wyjscie nawet na pizze zdziecmi to trzeba około 150-200 zł .

To ze są  knsjpy i hotele nie oznacza ze są  klienci 

Opublikowano
15 godzin temu, Andpol napisał:

Co bierzesz że taki odlot masz?

g...no, a ty?

23 godziny temu, jacek1296 napisał:

Właź do nory, z której wypełzłeś i przestań pieprzyć głupoty. Takie osoby nie powinny mieć prawa głosu. Nie jestem zwolennikiem donalda, ale za to co odpierdalają obecni, nie powinni wyjść z pierdla.

obecna władza PIS to najlepsze co możemy mieć na te trudne czasy. Myślą o wszystkich Polakach i starają się łagodzić skutki kryzysu. Nikt wcześniej tak nie kierował państwem, a przychody były z wyprzedaży majątku narodowego. Tak rządziła stara nomenklatura pokomunistyczna, która ma dzisiaj popleczników szczekających na lewo i prawo również w parlamencie europejskim. Morawiecki najlepszym premierem jakiego mieliśmy. No i Ziobro też facet jak to się mówi po chłopsku "z jajami" Można by tak wymieniać i wymieniać.... Mam nadzieję, że wygrają kolejne wybory!  Kaczyński to polityk nr 1 w Polsce i jeden z najważniejszych w EU

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, pane napisał:
15 godzin temu, Andpol napisał:

Co bierzesz że taki odlot masz?

g...no, a ty?

to w psychiatrii nazywane jest to koprofilią, skatolią, koprofagią i podlega leczeniu zamkniętemu gdyż jest jednym z objawów poważnych zaburzeń psychicznych.

Opublikowano
16 godzin temu, Ulman napisał:

Trzeba położyć laskę na upadlinę i zacząc robić normalny biznes z tymi którzy mają czym handlować to i ceny wrócą na sensowne poziomy. Tak jak od poczatku pisałem sankcje , blokady embarga dadzą nam bardziej po d*pie niż ruskim . Jesteśmy w kryzysie którzy nasi rządzący kretyni wywołali a teraz się pod d*pą zapaliło mimo że to było wiadomo od początku. Dziś gdzieś przeczytałem że spośród prawie 5 milionów upaińców którzy przyjechali zatrudnionych zostało......400 tys. No zajekuźwabiście - 4,6 mln żyje z naszych podatków. Tylko idiota tego nie rozumie.

Słuchałem dziś PR24 i aż z wrażenia zwolniłem. Otóż jakis profesorek orientacji politycznej wiadomej stwierdził że się upaińcy za bardzo panoszą, bo padają postulaty by upaiński był drugim urzędowym językiem  a i niektóre ulice by nazwać po ichniemu. Do tego wzrasta roszczeniowość tego plemienia i wiecznie im mało przywilejów. Pierwsi chcą do lekarza, pierwsi do urzędu, dzieci do szkoły i przedszkola poza kolejnością wszystkie świadczenia też się należą i chcą więcej bo przecież oni ofiary wojny.  Redaktorek zaczął coś pieprzyć że przecież pobudzaja popyt który buduje pkb na co profesor mówi że to i tak guzik warte bo  wydaja pieniądze z budzetu więc nie ma mowy żeby ten biznes wyszedł na plus. Konkluzja była taka ze trzeba draństwo wziąć pod but i wyznaczyć granice i miejsce a przede wszystkim przestać się użalać i zagonić do roboty zeby chociaż na siebie zarobili.  Jak się zastanowić to wysyłamy im mase kasy na upainę, utrzymujem ich w Polsce  - żyć nie umierać. Nawet araby u Merkel takich luksusów nie mieli. Normalnie all inclusive  hotel ***** PIS 

Wie ktoś gdzie są archiwalne audycję PR24 ? Chętnie bym jeszcze raz posłuchał i zlinkował banderofilom.

jesteś facio niestety takim samym faszystą jak oni byli przed laty z naciskiem na "byli"! Trzeba takich walić po łbie żeby go za wysoko nie podnosili

Opublikowano
30 minut temu, pane napisał:

obecna władza PIS to najlepsze co możemy mieć na te trudne czasy. Myślą o wszystkich Polakach i starają się łagodzić skutki kryzysu.

Myślą tylko jak zdobyć głosy w wyborach i rozdają kasę na prawo i lewo wszelkiej maści nierobom i kombinatorom. Zabierają rzetelnie pracującym.

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, pane napisał:

jesteś facio niestety takim samym faszystą jak oni byli przed laty z naciskiem na "byli"! Trzeba takich walić po łbie żeby go za wysoko nie podnosili

A na czym według ciebie ten faszyzm polega?

Opublikowano

tak bardzo ogólnikowo i delikatnie to na głupocie...

40 minut temu, agromatik napisał:

to w psychiatrii nazywane jest to koprofilią, skatolią, koprofagią i podlega leczeniu zamkniętemu gdyż jest jednym z objawów poważnych zaburzeń psychicznych.

o jestem pod wrażeniem posiadanej przez kolegę wiedzy. To leczyłeś czy byłeś leczony? hehe

Opublikowano (edytowane)

Weź przestań🤣 Ogólnikowo to znaczy nie masz żadnych argumentów jak cała PISwska sekta. Tak wam wmówił Kurski i bezmyslnie powtarzacie a jak się zada nawet najprostsze pytanie to ani be ani me. Błogosławieni bezmyślni albowiem oni elektorat PIS stanowić będą🙏

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, pane napisał:

No i Ziobro też facet jak to się mówi po chłopsku "z jajami" Można by tak wymieniać i wymieniać....

Nie tylko można wymieniać ale nawet należy wymieniać. A najlepiej to powymieniać wszystkich na cokolwiek. Małpa w garniturze też godnie zastąpi.😂

1 godzinę temu, pane napisał:

Myślą o wszystkich Polakach i starają się łagodzić skutki kryzysu.

Myślą o Polakach i chcą ich dobra. A raczej myślą jakie to dobra jeszcze Polakom zostały i jak je im zajumać.😂

Opublikowano

01.webp

niemieckie i francuskie ceny energii biją kolejne rekordy zwiększając presję na konsumentów i przemysł, którzy już stoją w obliczu ogromnego wzrostu rachunków. Niemieckie ceny energii na przyszły rok wynoszą 725 euro za megawatogodzinęa a francuskie 880 euro

tania energia z atomu i z wiatraków  :D 

można by obniżyć cenę energii likwidując pozwolenia na emisję co2 ale eu nie chce tego zrobić gdyż najwięcej zyskałaby polska

Opublikowano
5 godzin temu, witejus napisał:

@jacus prawda na temat traktora wygląda tak, brat nazywa się WanickiAgro

Ciągnik od jednego dilera dla wiceministra, wcześniej 34 sztuki sprzedane Wodom Polskim (link). Polską rządzą same przypadki. https://strefabiznesu.pl/wody-polskie-postawily-na-ciagniki-marki-john-deere-ulatwia-prowadzenie-inwestycji-i-prac-konserwacyjnych-w-gospodarce-wodnej/ar/13723474

Fa76HyEWQAAzcB1?format=jpg&name=medium

Wody Polskie to ogólnie jedna wielka przywałka naszej kasy. Samochody za 30 mln traktory za kolejne miliony. To co tam ten jeden dla ministra. Za darmo dali. DO tamtych 34 po trochu dokleili i tak to się robi. Jeden wyszedł gratis.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pane napisał:
3 godziny temu, agromatik napisał:

o jestem pod wrażeniem posiadanej przez kolegę wiedzy. To leczyłeś czy byłeś leczony? hehe

Wiedza na poziomie korzystania  z wiadomości które zawiera szeroko ujęty internet.

Na marginesie, riposty cięte na poziomie gimbazy. 

ps. nie dziękuję za podziw, bo od takiego indywiduum to żenada.

Edytowane przez agromatik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v