Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Roman176 napisał:

a wiec tak chciałem przywieść mocznik tirem ale ................

nasz mocznik.pl 4600

import 

Cena 5900 za tonę agrii

Producent Farmland.  5 900 

jedziemy dalej ukraiński 

Fosforan amonu MAP 10-46 / mocznik / siarczan / NPK

nie patrzcie na opakowanie tylko na firmę bo nie wiem jak to napisać 

5300  słabo dostępny 

@racyl  @hubertuss   gdzie wy macie dalej dobrze się czujecie ?

Import "Kazachstan/Uzbekistan" z tydzień temu był jeszcze 4500 ;) 

A mocznik PL to nie wiem gdzie po 4600 masz jak saletra amonowa na składach już po 4300-4400.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

To jest marzyciel zobaczył cenę na olx i już uważa za taką wszędzie obowiązuje, nikt nie liczy dodatkowo za transport bo paliwo jest tanie🤣.. normalnie zabawny koleś z tą cena 4600 za mocznik w 2022r w składach

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Roman176 napisał:

......

jedziemy dalej ukraiński 

Fosforan amonu MAP 10-46 / mocznik / siarczan / NPK

nie patrzcie na opakowanie tylko na firmę bo nie wiem jak to napisać 

....

Firma "Kazfosfat" czyli firma kaz-achska a nie ukraińska
To te "Boraty" potrafią nawozy robić i to tak złożone jak amofos?

(mogli by na łaciński alfabet przejść to już by im wiele powagi dodało bo cyrylica chyba ogłupia gospodarczo bo pokażcie mi poważną gospodarkę państwa z cyrylicą lub greckim alfabetem :P  )
przy okazji dowiadujemy się że (skoro piszesz - "ukraińska firma") Ukraińcy nauczyli się na handlu zarabiać marże wyższe od ceny producenta bo na pewno te Kazachy za grosze to sprzedają tzn jeszcze po cenach sprzed wojny podobnie jak węgiel który u Nich po "... 150 zł za tonę"
https://spidersweb.pl/bizblog/wegiel-z-kazachstanu-tanszy-niz-w-pgg/

dopiero zauważyłem
a jednak - ichni "amofos" to nie jest fosforan amonu a pewnie mieszanka jakiej saletry ze zmielonymi fosforytami bo pewnie zamówili badanie gdzieś za granicą u mądrzejszych i w (NH₄) ₃PO₄ azotu jest 18 a nie 10 procent. czyli taki to amofos jak... jak..nie wiem ... ja pobożny człowiek :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

skoro "ammoфoc" czyli N w formie amonowej - saletrzanej lub reszty kwasu azotowego tylko dlaczego dwa "m" w nazwie użyli? albo jąkaty wymyślał tam nazwę albo dla zaciemnienia co to jest na prawdę tak nazwali i pewnie tak jak podejrzewam, namieszali jakich naturalnych form fosforu z kupioną od kacapów saletrą i nazwy podobnej do nawozu o nieporównywalnie lepszych własciwościach i przyswajalności fosforu... pod nazwę podszywają no ale cena jak za oryginał u nas z tego co @Roman176 wydybał

z Kazachstanu jak muszlę klozetową zamówisz o ci mogą wysłać ramę zbitą z czterech drewnianych desek nawet nie z okrągłą a kwadratową dziurą bo im taka z geometrii desek wyszła :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

kazachstan to fajny kraj w lecie 50 + , w zimie 50 - znajoma zakonnica tam mieszka ponad 20 lat.

nie bylo mnie pare dni , u padalo ? bo w gorach nie ☺️.

Dnia 20.08.2022 o 06:56, hubertuss napisał:

on ci nasz- czesto do nas zaglada,w sasiedniej gminie mieszka, pani wojt to jego kolezanka, wczoraj na dozynkach byl,

Dnia 20.08.2022 o 13:10, Mariusz2903 napisał:

Oglądam wiadomości TVN a tam wieje nudą , liczą na Odrę , drogi opał i brak KPO a sondaże jak na złość dalej na PIS .

o tej porze w sobote  wyborcy po nie siedza w domu i nie ogladaja tv,tylko podrozuja po kraju i swiecie..

Dnia 20.08.2022 o 15:08, Desperado napisał:

Państwu polskiemu płaciłeś przedtem też podatki i uja dostałeś.

Jakby PO rządziło to byłyby tańsze? i nic byś nie dostał. Taa po 5 tys to są, tylko czy kupujesz?

ty nie jestes rolnikiem wiec nie kupisz a my bedziemy musieli-pod rzepak juz poszedl, pod pszenice za miesiac , chocby po ile byl to musze wysiac, pod zyto nie dam , pod pszenzyto ? zastanoowie sie...

Dnia 20.08.2022 o 15:16, Desperado napisał:

PO  i nie tylko tak zawierzyło Niemcom cwaniaczkom, że zamykali kopalnie jedna po drugiej.

a pis ile zamknal ??

Dnia 20.08.2022 o 15:32, witejus napisał:

Choćby z Rosji, Białorusi czy Pakistanu, Turcji.

ile rosji w tym roku wyrodukowali samochodow ?? cos kolo 300 sztuk....

Dnia 20.08.2022 o 15:40, Mariusz2903 napisał:

Ja absolutnie nie jestem przeciwko nawożeniu pola jeśli ktoś ma 1,2,3,4a klasę ziemi to da 200 poli 300 saletry i przy cenie 1000 zł za zboże i tak zarobi .

choc raz z toba sie zgodze, na szczescie wiekszosc mam takich  klas, na ciezkiej 4b tez urosnie..

Dnia 20.08.2022 o 21:30, mirro napisał:

Ja po pierwszej pięćdziesiątce marze żeby szybko ktoś polał drugą, bo to kij nie impreza.😂

A od dzisiaj mam takie marzenie, żeby temu ciulowi co na mnie wezwał policję, rozładował się telefon kiedy policji na prawdę będzie potrzebował. 🤣

ja zrobilem tak- byl swiadek to prosze go wezwac. nawet przyjechal,znaczy go przywiezli,pijany byl , wiec mu wyjasnilem co mu zrobie gdy policja odjedzie, na to policjant ze to grozby karalne. nie chcialo mi sie dyskutowac przyjalem niski  mandat, a jemu mowie ze mi w gebie te pieniadze przyniesie, za godzine jego syn przywiozl kase, facet jak mnie widzi to odwraca glowe.

Dnia 20.08.2022 o 21:43, Tomasz0611 napisał:

Widzisz, a jakbyś miał więcej pieniędzy, to może ruszyłbyś gdzieś w świat i zobaczył, że ziemia nie jest jednak płaska xD 

za pare workow polifoski mozesz zwiedzi caly swiat 😂

21 godzin temu, mirro napisał:

Jaki Lisowczyk? To był pieprzony zwyrodnialec, morderca rasista i zbój zwykły.

dokladnie tym byl lisowski i jego banda..

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, jacus napisał:

ty nie jestes rolnikiem wiec nie kupisz a my bedziemy musieli-pod rzepak juz poszedl, pod pszenice za miesiac , chocby po ile byl to musze wysiac, pod zyto nie dam , pod pszenzyto ? zastanoowie sie...

xD  oj jacus jacus   :D masz ty wizje po tym covidku.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

a ty na jakim koncie miales najlepsze wizje?? sean, alamo, los cos tam ??? tyle ich miales ze tylko ogarek zna wszystkie-on juz zrobil sobie urlop lub jego lekarz mu kazal ,ty pewnie tez pojdziesz niedlugo w jego slady..

o slonce wyszlo-zaraz bedzie napieprzac znowu 🤣

tylko na filmie tak to ladnie wyglada-tak naprawde to budowa tej drogi jest przykladem modelowym patologii samorzodowej kazdej opcji-bo kazda przyczynila sie do tej malej katastrofy-obstawiam ze rok0dwa trzeba bedzie ja remontowac jesli nie budowac od nowa...

https://www.facebook.com/CzasCzernichowski

Opublikowano

Teraz wszystkie sa z inhibitorem chba ze z jakiegos wschodniego importu ale wtedy trzeba uwazac na PIORiN bo moga sprawdzić czy zuzyles do opryskow. 

Mocznik z Agrii 4800 pln przy całym aucie,  dzisiejsze info od przedstawiciela. 

Opublikowano
24 minuty temu, Ulman napisał:

Prawidlowo. Motywuje do myslenia i ksztalcenia się. 

szczególnie po ciebie to widać 

2 minuty temu, Ulman napisał:

Teraz wszystkie sa z inhibitorem chba ze z jakiegos wschodniego importu ale wtedy trzeba uwazac na PIORiN bo moga sprawdzić czy zuzyles do opryskow. 

ale do oprysków ma bądź dalej dostępny ...

3 minuty temu, Ulman napisał:

gdzie produkują te nawozy ?

Opublikowano

A skad ja mam to wiedziec?  Zadzwon i zapytaj. 

M9cznik do oprysku dostepny ale kup 5 ton na 20 ha i potem sie zastanawiaj czy przyjdzie pani z PIORiNu i poprosi o wyjaśnienia gdzie i na co to wypryskales.  Do tego bez inhibitora sa wieksze straty wiec nawet jak taniej kupisz to na jedno wyjdzie. 

Opublikowano
41 minut temu, Ulman napisał:

A skad ja mam to wiedziec?  Zadzwon i zapytaj. 

chodziło mi bardziej o pl czy zagranica 

32 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie jakoś odwrotnie jest, z inhibitorem tańszy niż bez ;)

to masz się za***iscie

42 minuty temu, Ulman napisał:

Do tego bez inhibitora sa wieksze straty wiec nawet jak taniej kupisz to na jedno wyjdzie. 

chyba ze walniesz przed deszczem podkreślam deszczem nie ulewą 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Dobra cena , lokalnie dziś kupiłem po 5200 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v