Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, DTaras napisał:

W niedzielę był czas się poszwędać a w tygodniu biegiem...

To się poszwędaj gdzie indziej nie koniecznie na zakupach 

Opublikowano

Kłócicie się o inflacje, i jej przyczyny a tych jest ogrom. Po pierwsze to nasz pieniądz jest wirtualny, i ma wartość umowną. Ceny są głownie ustalane przez podaż i popyt i spekulacje. USA wpompowały biliony dolarów w sektor finansowy i nie mieli gwałtownego wzrostu inflacji. W Europie i strefie euro było to samo. 

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To super im się udało, 5 lat temu w kościele jeszcze trzeba było stać w niedzielę, a teraz pełno wolnych miejsc żeby sobie usiąść, przynajmniej u mnie tak jest ... A jeszcze teraz ten nowy proboszcz, to jak się słyszy co wyczynia, to tylko same mohery zostaną ... Za to odkąd taka Biedronka została placówką pocztową, to tłumy w niedzielę ;) 

To nie przez wolne niedziele tylko ograniczenia ze świrusem , przed ograniczeniami ludzi było dużo , przynajmniej u mnie , ale od księdza też dużo zależy , lata temu u nas  był taki co zniechęcił ludzi ale następni z odpowiednim podejściem odwrócili ten trend 

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nic mi nie mów, byłem zwiedzać bazylikę w Gdańsku, jakoś z 3 lata temu, to dobrze, że organista grał, bo bym się nawet nie zorientował, że msza trwa, z 10-15 osób w ławkach siedziało, myślałem, że to turyści xD 

11 minut temu, Agrest napisał:

Masz rację, covid mocno przyspieszył te zmiany.

Po ubiegłorocznych obostrzeniach kościoły już się nie zapełniły.

A jeszcze kilka lat wstecz zaczynano u mnie mówić o potrzebie budowy nowej świątyni.

Co mam powiedzieć i jak wytłumaczyć 12 letniemu dzieciakowi, fakt  że proboszcz odmówił wydania kwitów jej ciotce bo nie za często widuje ją w kościele( była co niedziele chyba że w tym czasie pracowała) albo że córce sąsiadki odmówił ochrzczenia  dziecka bo żyje w grzechu. 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

To nie przez wolne niedziele tylko ograniczenia ze świrusem , przed ograniczeniami ludzi było dużo , przynajmniej u mnie , ale od księdza też dużo zależy , lata temu u nas  był taki co zniechęcił ludzi ale następni z odpowiednim podejściem odwrócili ten trend 

Trent jest ogólnopolski. Najlepiej to widać w ilości dzieci wypisywanych z religii. 

• Like 1
Opublikowano

Po traficie tylko Polaków oczerniać a tym czasie co się dzieje  /

Skandal w PE z udziałem niemieckiego polityka. "Odrażające słowa"

"Wreszcie ta brudna świnia odeszła" - napisał europoseł AfD Nicolaus Fest w grupie WhatsApp, w której komunikują się członkowie AfD w Parlamencie Europejskim. To reakcja na wieść o śmierci przewodniczącego PE Davida Sassoli. Oficjalnie AfD wyraziła smutek z powodu odejścia polityka

Wewnętrznie członkowie skrajnie prawicowej AfD (Alternatywa dla Niemiec) w Brukseli brzmią jednak zupełnie inaczej: "Wreszcie ta brudna świnia odeszła" – napisał Nicolaus Fest w grupie WhatsApp. "Antydemokrata, hańba dla jakiejkolwiek idei parlamentarnej" – dodał. Telewizja ARD dysponuje stosownymi zrzutami ekranu.

Lider jego partii Meuthen był wstrząśnięty wypowiedziami kolegi: – Taka wypowiedź o koledze, który właśnie zmarł po ciężkiej chorobie, jest niepokojąca, głęboko odrażająca i niewybaczalna – powiedział ARD.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/david-sassoli-nie-zyje-skandaliczna-wypowiedz-niemieckiego-polityka/rzyntlp,79cfc278

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galan99 napisał:

Po traficie tylko Polaków oczerniać a tym czasie co się dzieje  /

Skandal w PE z udziałem niemieckiego polityka. "Odrażające słowa"

"Wreszcie ta brudna świnia odeszła" - napisał europoseł AfD Nicolaus Fest w grupie WhatsApp, w której komunikują się członkowie AfD w Parlamencie Europejskim. To reakcja na wieść o śmierci przewodniczącego PE Davida Sassoli. Oficjalnie AfD wyraziła smutek z powodu odejścia polityka

Wewnętrznie członkowie skrajnie prawicowej AfD (Alternatywa dla Niemiec) w Brukseli brzmią jednak zupełnie inaczej: "Wreszcie ta brudna świnia odeszła" – napisał Nicolaus Fest w grupie WhatsApp. "Antydemokrata, hańba dla jakiejkolwiek idei parlamentarnej" – dodał. Telewizja ARD dysponuje stosownymi zrzutami ekranu.

Lider jego partii Meuthen był wstrząśnięty wypowiedziami kolegi: – Taka wypowiedź o koledze, który właśnie zmarł po ciężkiej chorobie, jest niepokojąca, głęboko odrażająca i niewybaczalna – powiedział ARD.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/david-sassoli-nie-zyje-skandaliczna-wypowiedz-niemieckiego-polityka/rzyntlp,79cfc278

I tak właśnie wyrażają się koledzy PiS w UE, w końcu AfD to sojusznik PiS-u w UE xD AfD, Le Pen, obecnie najlepsi kumple PiS-u w UE xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

To nie przez wolne niedziele tylko ograniczenia ze świrusem , przed ograniczeniami ludzi było dużo 

Ale pie🤬 głupoty. 🤦‍♂️

Im bardziej zachłanny batman tym mniej ludzi w świątyni i nie zwalaj na świrusa całej winy. 🤨

Opublikowano
8 minut temu, Leszy napisał:

Trent jest ogólnopolski. Najlepiej to widać w ilości dzieci wypisywanych z religii. 

Trend jest spadkowy od lat to fakt , ale ja widzę sam ile u nas chodziło przed świrem a ile teraz , w tamtym roku 2021 to 24% mieszkańców parafii uczęszczało na niedzielne msze 

Opublikowano

same koscielne statystyki to pokazuja- co roku robia spisy i spadki sa systematyczne,,

27 minut temu, Agrest napisał:

Masz rację, covid mocno przyspieszył te zmiany.

Po ubiegłorocznych obostrzeniach kościoły już się nie zapełniły.

A jeszcze kilka lat wstecz zaczynano u mnie mówić o potrzebie budowy nowej świątyni.

w parafii wybudowali niedawno nowy kosciol,najpierw miala byc kaplica ale sie rozrosla ogromnie.

23 minuty temu, galan99 napisał:

A u nas  kościół  pełny ludzie chodzą nic Covid nie zmienił .

skad wiesz w kosciele trzeba w maseczkach siedziec .. pandemia nic nie zmienila ??? watpie sprawdz statystyki, 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Trend jest spadkowy od lat to fakt , ale ja widzę sam ile u nas chodziło przed świrem a ile teraz , w tamtym roku 2021 to 24% mieszkańców parafii uczęszczało na niedzielne msze 

To świetny wynik macie, u nas jak Batman robił te obowiązkowe pomiary, to w 2021 wyszło, że na mszę niedzielną uczęszcza 16% parafian xD 

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Ale pie🤬 głupoty. 🤦‍♂️

Im bardziej zachłanny batman tym mniej ludzi w świątyni i nie zwalaj na świrusa całej winy. 🤨

A co napisałem na dole mądralo , ale już k**wa tego cwaniaczku nie zacytowałeś :/

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

To świetny wynik macie, u nas jak Batman robił te obowiązkowe pomiary, to w 2021 wyszło, że na mszę niedzielną uczęszcza 16% parafian xD 

Zapraszam , jak chcesz to na PW podam Ci co to za parafia ... Ale u nas jest ksiądz a nie Batman , i spoko gość pochodzi ze wsi i nawet kombajnem kosi 😊

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Zapraszam , jak chcesz to na PW podam Ci co to za parafia ... Ale u nas jest ksiądz a nie Batman , i spoko gość pochodzi ze wsi i nawet kombajnem kosi 😊

U nas też do tej pory był ksiądz, a teraz jest Batman, słynny w całej diecezji, nigdzie nie zagrzał miejsca na parafii na dłużej niż 2-3lata bo same z nim problemy ... Teraz odmówił ostatniego namaszczenia, bo jak to on ujął "Mam wizytę duszpasterską i nie mam czasu" ... Ot, taki Batman odmawiający ostatniej posługi ... Ważniejsze dla niego było zbieranie kopert ...

Jak już nawet kółka różańcowe mają o nim złe zdanie i go obgadują, to dobrze o nim nie świadczy xD 

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

skad wiesz w kosciele trzeba w maseczkach siedziec .. pandemia nic nie zmienila ??? watpie sprawdz statystyki, 

W mojej parafi kościół zapchany mimo pandemi i może tylko 3 może 4 osoby w namordnikach. 

7 minut temu, Ursus932 napisał:

A co napisałem na dole mądralo , ale już k**wa tego cwaniaczku nie zacytowałeś :/

Nie porównuj mojej parafi do swojej cwaniaczku. 

U mnie trend odwrotny do twojego. 

Opublikowano
35 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Lepiej uczyć historii, gloryfikować klęski i do tego nauka o życiu anty-LGBT zamiast logiki czy ekonomii ... Taką linię ma nasza obecna władza

Po wprowadzeniu od września przedmiotu HIT to każdy uczeń będzie wiedział ile jest pomników, dróg, skwerków itp im Lecha Kaczyńskiego 🤣

Opublikowano
jarecki napisał:

Tomasz0611 gdyby to nadmiar pieniądza maiał wpływ na inflacje to np . niemcy by nie zeszły z niej poniżęj 50 % , inflacja jest złożonym organizmem ale takim podstawowym to jest panika i ludzie zaczynają swoje oszczednośći lokować w srodki trwałe przez co napedza się spirale inflacyjną nawet jak się wrócisz do czasów hiper inflacji w polsce to nie było ani 500 plus i inych a wrecz przeciwnie była bieda  .                      takim prostym przykładem jest sytuacja przedstawiona przez Racyla z nawozami gdyby ludzie zaczeli kupować saletre po 4 tys to jej cena by nie spadła 

Ty, a co GUS liczy do inflacji?

Opublikowano
31 minut temu, jarecki napisał:

po pierwsze to mówimy o hiper inflacji a po drugie to nadmiar pieniądza to jest 2-3 % inflacji , kolejny przykład hiper inflacji w wenezueli przy powszechnej biedzie i ubustwie mogę jeszcze kilka przykładów podac tylko po co ? napisze jeszcze raz  podstawa hiper inflacji to panika , ludzie zaczynają wykupować co sie da

@jarecki, naprawdę poczytaj jak ci poradziłem. Mylisz podstawowe pojęcia i masz mętlik.  

Drukowanie pustego pieniądza sprawia że jest go więcej na rynku przez co maleje jego wartość czyli masz inflację. To wersja łopatologiczna.

Wenezuela czy nasze czasy Gierkowskie - zbyt mało dóbr względem pieniadza w obiegu. Słowem kasa była tylko nie było jej na co wydać więc żeby coś zdobyć zaczęto przepłacać i tak sie to nakręcało. Słowem popyt przewyższył podaż. 

Zasadniczo obydwa te przykłady sprowadzaja się do tego samego ale mechanizmy powstawania są inne. 

22 minuty temu, Leszy napisał:

Kłócicie się o inflacje, i jej przyczyny a tych jest ogrom. Po pierwsze to nasz pieniądz jest wirtualny, i ma wartość umowną. Ceny są głownie ustalane przez podaż i popyt i spekulacje. USA wpompowały biliony dolarów w sektor finansowy i nie mieli gwałtownego wzrostu inflacji. W Europie i strefie euro było to samo. 

Jesli były to pieniądze z budżetu to nie powinno być inflacji.  Jeśli by dodrukowali biliony dol to nie wierzę żeby nie było inflacji.

Opublikowano

W sąsiedniej parafii ponoć teraz księciunio kupił sobie araba za 100tys zł. Poprzednią małą stadninę przeyebał w karty. I ciągle od kilku lat zbiera na remont ławek w kościele🤭

Opublikowano
jarecki napisał:

Tomasz0611 gdyby to nadmiar pieniądza maiał wpływ na inflacje to np . niemcy by nie zeszły z niej poniżęj 50 % , inflacja jest złożonym organizmem ale takim podstawowym to jest panika i ludzie zaczynają swoje oszczednośći lokować w srodki trwałe przez co napedza się spirale inflacyjną nawet jak się wrócisz do czasów hiper inflacji w polsce to nie było ani 500 plus i inych a wrecz przeciwnie była bieda  .                      takim prostym przykładem jest sytuacja przedstawiona przez Racyla z nawozami gdyby ludzie zaczeli kupować saletre po 4 tys to jej cena by nie spadła 

Nadmiar pieniądza w Niemczech... Jeżeli Niemcy są w stanie pokryć zapotrzebowanie ludności na dobrą własną produkcją to sobie mogą mieć nadpodaż pieniądza. Panika to reakcja impulsywna a znów środki trwałe... to już zapytałem wcześniej.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Tomasz0611 napisał:

U nas też do tej pory był ksiądz, a teraz jest Batman, słynny w całej diecezji, nigdzie nie zagrzał miejsca na parafii na dłużej niż 2-3lata bo same z nim problemy ... Teraz odmówił ostatniego namaszczenia, bo jak to on ujął "Mam wizytę duszpasterską i nie mam czasu" ... Ot, taki Batman odmawiający ostatniej posługi ... Ważniejsze dla niego było zbieranie kopert ...

Jak już nawet kółka różańcowe mają o nim złe zdanie i go obgadują, to dobrze o nim nie świadczy xD 

17 minut temu, PRIMO napisał:

W mojej parafi kościół zapchany mimo pandemi i może tylko 3 może 4 osoby w namordnikach. 

Nie porównuj mojej parafi do swojej cwaniaczku. 

U mnie trend odwrotny do twojego. 

1629018941_668xym_600.jpg

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Nadmiar pieniądza w Niemczech... Jeżeli Niemcy są w stanie pokryć zapotrzebowanie ludności na dobrą własną produkcją to sobie mogą mieć nadpodaż pieniądza. Panika to reakcja impulsywna a znów środki trwałe... to już zapytałem wcześniej.

@jarecki pomylił nadmiar pieniądza z zamożnością i oszczędnościami.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Screenshot_2021-08-14-06-58-01-51_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Co innego wiara, a co innego zepsucie instytucji kościoła ... Bo mnie jakoś nie przekonuje biskup jeżdżący nowym Mercedesem, mówiący, że głównym problemem obecnego świata są ludzie bogaci nie dzielący się z biednymi xD Niech sprzeda Mercedesa, przesiądzie się do Fiata, a to co zostanie rozda biednym, niech da ludziom przykład.

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

Po wprowadzeniu od września przedmiotu HIT to każdy uczeń będzie wiedział ile jest pomników, dróg, skwerków itp im Lecha Kaczyńskiego 🤣

Nic śmiesznego. Moja żona uczy histerii i będzie mieć tą ogromną przyjemność nauki tego nowego przedmiotu:) Miała te nowy podręcznik w ręku i tam różne ciekawe rzeczy. Między innymi to (bez cytatu bo nie widziałem), że bracia Kaczyńscy to najważniejsze osoby, które walczyły o wolną Polskę, a reszta osób to tylko tło dla ich zasług.

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v