Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, many13 napisał:

Nie chciał bym tych banderowskich wnuków mieć za sąsiadów.

Wołyń 1943 - ludobójcza czystka... Najgorsze miało wkrótce nadejść...

29 czerwca 1943 roku:

we wsi Koszów i futorze Pasieka pow. Łuck - Ukraińcy zamordowali siekierami, widłami, torturując - co najmniej 31 Polaków, w większości kobiety i dzieci.

"Rodzinę Marianny Bąk o groźbie napadu ostrzegła 23-letnia Ukrainka Szura Sapoźnik, koleżanka jej córki Ireny. W lipcu 1943 roku ukraińscy rezuni zamordowali Szurę przez rozerwanie na pół za sprzyjanie "Lachom" oraz nie wydanie miejsca ukrycia się jej brata Tolka, który odmówił udziału w mordowaniu Polaków i wstąpienia do UPA. W dwie godziny przed napadem znajomy Ukrainiec ze wsi Liniów pow. Horochów - Petro Bambuła - przysłał swojego syna, który niemal siłą sprowadził jedną z rodzin do zagrody swojego ojca, gdzie ukrywała się przez kilka dni. Ranną żonę Juliana Sokołowskiego Ukraińcy zawieźli do szpitala, a dwoma uratowanymi synkami zaopiekowali się. Takich przykładów w tej wsi było więcej. Ma więc Ukraina swoich prawdziwych bohaterów. I im powinna stawiać pomniki, a nie ludobójcom";

w kol. Andrzejówka pow. Łuck - Ukraińcy z kol. Krasny Sad zamordowali 10 Polaków, w tym 23-letnią Jadwigę Chmielewską, którą uprowadzili do lasu i tam przed śmiercią zgwałcili;

na stacji kolejowej Nieświcz pow. Łuck - zamordowali 9 Polaków oraz 1 Węgra, nieznane są losy mieszkających tutaj 7 rodzin polskich;

we wsi Sadów pow. Łuck - ukraińscy oprawcy zamordowali około 50 Polaków;

we wsi Watyń pow. Łuck - zamordowali 4-osobową rodzinę polską: Kazimierza Kędziora lat 33, jego żonę Marię lat 30 i ich 2 dzieci lat 6 i 8;

we wsi Cygany pow. Borszczów - uprowadzili i zamordowali 2 Polaków, w tym gajowego; był nim ppor. rez. WP Kazimierz Kraśnicki lat ok. 30;

we wsi Daniczów pow. Równe - zamordowali 55-letnią Paulinę Chodakowską;

we wsi Kobylnia pow. Równe - napadli na polskie gospodarstwa, ograbili i spalili je oraz zamordowali nieustaloną liczbę Polaków;

w osadzie Konstantynów pow. Równe - zamordowali 28 Polaków;

w kol. Mikołajowka pow. Równe - ukraińscy siepacze wracający z nocnego napadu na Kobylnię wymordowali bagnetami co najmniej 14 Polaków, w większości kobiety i dzieci, w tym 16 i 17-letnie dziewczęta oraz 20-letnią w ciąży;

we wsi Milatyn pow. Włodzimierz Wołyński - zamordowali 9 Polaków, w tym 4-osobową rodzinę z 2 synami: półrocznym i 12-letnim oraz 3-osobową z 8-letnią córką;

w kol. Fundum pow. Włodzimierz Wołyński - Ukraińcy poszukiwali młodych Polek. W jednym domu postrzelili Feliksa Bulikowskiego i wrzucili do studni oraz ciężko pobili matkę i syna, bo nie chcieli zdradzić miejsca ukrycia córek (sióstr). Następnie napadli na rodzinę Styczyńskich i pobili ciężko rodziców poszukując ich córek. Rodzina Lewandowskich ukrywała się w schronie dzień i noc przez dwa miesiące;

we wsi Watyniec pow. Horochów - zamordowali 3 starszych Polaków;

w kol. Zastawie pow. Kostopol - zamordowali bestialsko co najmniej 83 Polaków, ograbili i spalili 115 domów polskich.

5843656-demonstracja-ukrainskich-nacjonalistow-900-617[1].jpg

Ale tych kacapskich wnuków co mordowali Polaków w Katyniu już pewnie byś chciał?🤔

Opublikowano
3 godziny temu, Denwer napisał:
 króla  łełropy    niejakiego  profesura z TVNynu   :D  :D  :D  

Salwa śmiechu przeszła przez kraj🤣

46 minut temu, jacus napisał:

ja na pewno 

Ty sprzedaj chałupę i Zetura to szybciej uzbierają

Opublikowano
30 minut temu, many13 napisał:

Naszą enteligencję

eee weź no...🧐

Opublikowano
1 godzinę temu, Morion napisał:

Coraz więcej głosów ze świata potwierdza ze upaina nie ma szans i tą wojnę przegra. Pytanie jest ile terenów Putin zajmie. Ciekawy jestem co z tą kasa się dzieje dalej. Jak przeleją ukrom żeby sobie drona kupili to z pewnością tak właśnie zrobią😆

Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

Takiś tuman że nawet tego nie potrafisz się nauczyć więc nie ma co liczyć że bardziej skomplikowane zagadnienia ogarniesz. Ale nie martw się  - takich właśnie ludzi PIS potrzebuje najbardziej. 

Pan premier i PIS  też wierzy że samochody elektryczne to przyszłość. Twierdzisz przez to że są idiotami?

Oczywiście ze tak. Tylko PISocjalista uwierzy że jak będzie mniej pracował to będzie miał tyle samo albo nawet więcej. Kasa nie bierze sie znikąd ale wyborcy PIS tego nigdy nie pojmą.

O, widzę, że Ty jeszcze jesteś z tych co wierzą, że wyższy wiek emerytalny i emerytura z ZUS zapewni dostatnie życie

Opublikowano
7 godzin temu, Takeda napisał:

@many13 powiedz, ale tak szczerze, rubelki na koncie pasują? Jak pasują to wyślij tam coś tacie dyrektorowi, bo mi strasznie od ciebie kacapskotoruńską rzeczywistością jedzie.

Nawet nie wiem jak teraz rubel wygląda ale dzięki wojence z banderyzmem upadlińskim nabiera mocy na rynku dóbr i usług - szkoda, że zainwestowałem w śmieszne "Jeuro" bo stoi w miejscu a tu brykę trzeba zmienić. Kiedyś jeszcze przed Szengen jeżdziło sie do Brześcia po wódeczkę OKY - były ciekawe czasy do handelkowania. Skupywało sie pastę do ząbków i handelek na ścianie zachodniej - wszystko rozdupczyła bolszewicka Junia. Pozdrowienia od wroga publicznego nijakiego Tadeuszka. Tak na prawdę nie wiemy skąd  łun się wziął.

17309327_395323827499026_6275075563741263653_n.jpg

Opublikowano

Gdyby tak chętnie walczyli o Upadline...a nie zajmowali sie przemytem samochodów - dzikie plemię bez honoru i genu przyzwoitości nie zasługuje na odruch litości. W/g  Morawieckiego i innych zaprzańców to nie upadlińska  a  nasza wojna!!! Jak długo jeszcze damy się robić w h..j za naszą kasę?

z28636712IER,-.jpg&cfs=1&ext=jpg&utld=im

Opublikowano
10 godzin temu, many13 napisał:

Naszą enteligencję w Katyniu wymordowali żydki w mundurach NKWD - są n a to dowody. Pasi czy dodać więcej.

16832205_166806747155695_128171570841894768_n.jpg

21055170_1970298859907581_950393890060917388_o (1).jpg

46518865_146509269662446_8523277657343787008_n.jpg

Przestań manipulować i wybielać rosyjskie zbrodnie na Polakach!!!

Przez 50 lat (1940–1990) władze ZSRR zaprzeczały swojej odpowiedzialności za zbrodnię katyńską. 13 kwietnia 1990 roku oficjalnie przyznały, że była to „jedna z ciężkich zbrodni stalinizmu”. Wiele kwestii związanych z tą zbrodnią nie zostało jak dotąd wyjaśnionych

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_katyńska

Operacja polska NKWD – wymierzona przede wszystkim w Polaków tzw. operacja narodowościowa NKWD, popełniona na rozkaz Ludowego Komisarza Spraw Wewnętrznych ZSRR nr 00485[2] z dnia 11 sierpnia 1937, wydany przez ówczesnego komisarza ludowego NKWD Nikołaja Jeżowa, przeprowadzona na terytorium ZSRR w latach 1937–1938 w okresie wielkiego terroru.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Operacja_polska_NKWD_(1937–1938)#

NKVD_Order_No._00485_-_Kharkov_copy_(2).jpg

Pierwsza strona kopii rozkazu nr 00485 wydanego oddziałowi NKWD w Charkowie

Plujesz w twarz rodzinom tych ofiar zamordowanych przez Rosjan!!!

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, many13 napisał:

Gdyby tak chętnie walczyli o Upadline...a nie zajmowali sie przemytem samochodów - dzikie plemię bez honoru i genu przyzwoitości nie zasługuje na odruch litości. W/g  Morawieckiego i innych zaprzańców to nie upadlińska  a  nasza wojna!!! Jak długo jeszcze damy się robić w h..j za naszą kasę?

z28636712IER,-.jpg&cfs=1&ext=jpg&utld=im

MI się rzuciła w oczy inna rzecz. Auta bez cła mogą sprowadzać do końca czerwca. Teraz na granicach są kolejki pokazują to w tv. I zobaczcie kto tam stoi. Po auta zawsze jadą tylko faceci po co wszystkich ciągnąć. Ale nie w tym przypadku. Do PL jadą całe rodziny z UA zgłaszają się jajko uchodźcy rejestrują dzieciaki dostają 500 plus kupują furę i wracają do UA. Za 1,5 roku brania 500 plus furka z Polski się zwróci. Tacy idioci mogą rządzić tylko w  Polsce. Ja rozumiem pomagać uchodźcom ale to co się wyrabia teraz i to jak ludzie z UA się nauczyli to wykorzystywać nawet gdy mieszkają tam gdzie ruska nikt nie widział to jest szok.

• Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, hubertuss napisał:

MI się rzuciła w oczy inna rzecz. Auta bez cła mogą sprowadzać do końca czerwca. Teraz na granicach są kolejki pokazują to w tv. I zobaczcie kto tam stoi. Po auta zawsze jadą tylko faceci po co wszystkich ciągnąć. Ale nie w tym przypadku. Do PL jadą całe rodziny z UA zgłaszają się jajko uchodźcy rejestrują dzieciaki dostają 500 plus kupują furę i wracają do UA. Za 1,5 roku brania 500 plus furka z Polski się zwróci. Tacy idioci mogą rządzić tylko w  Polsce. Ja rozumiem pomagać uchodźcom ale to co się wyrabia teraz i to jak ludzie z UA się nauczyli to wykorzystywać nawet gdy mieszkają tam gdzie ruska nikt nie widział to jest szok.

Widzę że otwierają ci się oczy na rzeczywistość👍, lepiej późno niż wcale.

53 minuty temu, tomek222 napisał:

Przestań manipulować i wybielać rosyjskie zbrodnie na Polakach!!!

Co i raz mu to powtarzam.

Opublikowano

a mojego grata nie chcieli kupic 🤣

jaki problem macie z orlenem-wczoraj wykorzystalem 2 kupony. bez problemow technicznych- tylko w aplikacji..

to tak jak polacy robili z mieniem przesiedlenczym..

Opublikowano
19 minut temu, witejus napisał:

Widzę że otwierają ci się oczy na rzeczywistość👍, lepiej późno niż wcale.

Co i raz mu to powtarzam.

Nigdy tu nie popierałem przyznawania peselu czy tym bardziej dawania 500 plus. Pomoc ludziom z terenów objętych wojną ograniczona do niezbędnego minimum jak najbardziej. Reszta powinna byc odprawiona do domu. Pesel i 500 plus to już przegięcie po całości. Takie od zawsze było moje stanowisko.

13 minut temu, jacus napisał:

a mojego grata nie chcieli kupic 🤣

jaki problem macie z orlenem-wczoraj wykorzystalem 2 kupony. bez problemow technicznych- tylko w aplikacji..

to tak jak polacy robili z mieniem przesiedlenczym..

W żadnym kraju gdzie robiłeś mienie przesiedleńcze nikt nie dał twoim dzieciom zasiłków od ręki nikt nie dał ci ichniego numeru pesel. Wypełniało się papiery, że się chce wrócić do kraju z dobytkiem i na tej podstawie w PL nie płaciło się cła. O żadnych zasiłkach i peselu nie było mowy nawet.

Opublikowano

kazdego takiego jak ty zawsze pytam czy chcialby sie z nimi zamienic i to przewaznie konczy dyskusje..

polacy ktorzy uciekali do rfn to jak byli traktowani?? choc u nas byl tylko stan wojenny a nie wojna ??

sam wypelnilem 5 wnioskow na 500 +

Opublikowano
many13 napisał:

No, a każdy we woju to szturmowiec... Ten gość co w pocie czoła pomaga wojsku betonować na szybko stanowiska, lub nawet codzirnnie chodzi do roboty utrzymuje maszyny aby produkowały to rozumiem leser, tchórz i zdrajca... Z jakiego powodu to przemyt? Napewno lecą tam maszyny z nielegalu ale w imię czego cały ten import to zło?

tomek222 napisał:

Plujesz w twarz rodzinom tych ofiar zamordowanych przez Rosjan!!!

On pluje w twarz nam wszystkim niestety.

Opublikowano
hubertuss napisał:

1 godzinę temu, many13 napisał:

I tu jest pewien kłopot bo nasi się w temacie jurneli i dla tych co przybyli na kartę rowerową o ile nie przedstawią Ukraińskiego numeru ewidencyjnego świadczenia kończą się bodaj po 3 miechach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v