Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

onuca  Holandia przeprasza się z węglem. Elektrownie „na pełnych obrotach” tym czasem w Polsce zakłady potraktowane dynamitem 

Toż to chłodnia kominowa, przestarzała infrastruktura elektrowni służąca odzyskowi wody, a nie blok energetyczny elektrowni. Chłodnie kominowe wyburza się bo jej funkcję przejęły instalacje znacznie wydajniejsze działające na zasadzie pompy ciepła. Zyskiem, oprócz wody, jest też odzysk energii którą można powtórnie wykorzystać.

• Like 1
Opublikowano

Dla Romana wszelkie wyburzenia na terenie elektrowni to spisek wymierzony w wungiel i zamach na niezaleznośc kraju. Jest to oczywiście inspirowane przez niemców i ruskich oraz Tuska Timmermansa i bliżej nie okreslonych lewaków którzy wszedzie sie czają. Romek powinien sobie wytatuować "wungiel is my life" 

A tymczasem emocje opadły i coś się ludziom w łepetynach zaczyna układać. Sondaż: uchodźco, chcesz zostać w Polsce? Pracuj (msn.com)

Opublikowano

https://twojahistoria.pl/2018/06/28/bunt-polskich-chlopow-przeciw-polskim-panom-czym-byla-rabacja-galicyjska/

Tu jest w wielkim skrócie i bez otoczki politycznej. Wielu chłopów wiernych cesarzowi dostało ziemię z "wyrżnietych" dóbr za zgodą cesarskiej administracji. Wielu właścicieli ziemskich zostało wywłaszczonych pod pretekstem sprzyjania powstaniu, mimo, że właczyło się do niego tylko niewiele osób

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, witejus napisał:
10 godzin temu, Roman176 napisał:

pis też rospierdolił nową budowaną elektrownie 

A na czyj rozkaz?

Dla Romcia jeżeli ktoś złamał trzonek do grabi to dokonał zamachu na całą fabrykę grabi.

Blok w Ostrołęce nadal jest w budowie jedynie koncepcja sposobu jego zasilania się zmieniła. Szkoda tylko wywalonej kasy podatnika bo jakiś komuszy baran się uparł na swoim wbrew opiniom specjalistów z branży.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

jacuś skąd u ciebie takie sympatie do ukraińskich bandytów?

a gdzie cos takiego znalazles ?? ja tylko pisze ze wydarzenia z przeszlosci sa przeszloscia i nie nalezy nadawac im nadmiernej wagi w obecnje sytuacji. bandere popiera taki sam procent ukraincow jak nsz polakow....

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Kufa, nastepny co nic nie wie i każe szukać. To chyba jest u socjalistów zaraźliwe.

jesli ci kaze o czyms poczytac to znaczy ze ja to wiem a ty nie-gdybys wiedzial to bys opisal swoja wersje

1 godzinę temu, jahooo napisał:

https://twojahistoria.pl/2018/06/28/bunt-polskich-chlopow-przeciw-polskim-panom-czym-byla-rabacja-galicyjska/

Tu jest w wielkim skrócie i bez otoczki politycznej. Wielu chłopów wiernych cesarzowi dostało ziemię z "wyrżnietych" dóbr za zgodą cesarskiej administracji. Wielu właścicieli ziemskich zostało wywłaszczonych pod pretekstem sprzyjania powstaniu, mimo, że właczyło się do niego tylko niewiele osób

gdzie to jest napisane ?? tylko wspominaja o szeli ktory dostal ziemie daleko od tarnowskiego. co do inspiracji i podjudzania austrii to nie ma watpliwosci..

Opublikowano

Akurat studiowałem temat w różnych źródłach i poza inspiracją przez austriaków, wykorzystano majątek polaków do rekwizycji na rzecz państwa, warto poszukać, jest trochę literatury

Opublikowano
16 minut temu, jacus napisał:

jesli ci kaze o czyms poczytac to znaczy ze ja to wiem a ty nie-gdybys wiedzial to bys opisal swoja wersje

Każda niemota tak sie tłumaczy

Opublikowano
Ulman napisał:

Dla Romana wszelkie wyburzenia na terenie elektrowni to spisek wymierzony w wungiel i zamach na niezaleznośc kraju. Jest to oczywiście inspirowane przez niemców i ruskich oraz Tuska Timmermansa i bliżej nie okreslonych lewaków którzy wszedzie sie czają. Romek powinien sobie wytatuować "wungiel is my life" 

A tymczasem emocje opadły i coś się ludziom w łepetynach zaczyna układać. Sondaż: uchodźco, chcesz zostać w Polsce? Pracuj (msn.com)

Te co są u nas pracują. Samochody se pokupili jak widzę. A propos: po tanie auto to chyba bym musiał zamiast do niemców jechać w lubelskie. Tak się porobiło...

Opublikowano
witejus napisał:

A na czyj rozkaz?

A skąd tam wungel? Pasowało by rowem na mierzei wozić ale kuźwa cena zrobiła się nieatrakcyjna. Poza tym jest tam elektrownia a rozpizgali to co romantycznie zaczęli.

Ulman napisał:

Ale w negatywie...

jahooo napisał:

Akurat studiowałem temat w różnych źródłach i poza inspiracją przez austriaków, wykorzystano majątek polaków do rekwizycji na rzecz państwa, warto poszukać, jest trochę literatury

Austriaków. To ciekawe swoją drogą iż naród ów dostał lejty od german co uspokoiło ich bandyckie nastawienie a mimo to został tam gdzie przywędrował i jeszcze później z Austriakami się zwąchał... Nikt tam pogromów nikomu nie wypominał.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Te co są u nas pracują. Samochody se pokupili jak widzę. A propos: po tanie auto to chyba bym musiał zamiast do niemców jechać w lubelskie. Tak się porobiło...

Bzdura. Ukraińce wszystko wykupili. Pojawiają się nawet ogłoszenia typu "skup aut na Ukrainę. Każdy stan, cena od 1000zł do 40000zł, gotówka do ręki)

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

to druga strona malopolski wiec zbytnio nie wnikalem .

ja jestem z dziada pradziada chlopem krolewski-na panstwowym zawsze bylo lepiej 🤣 

u nas folwarki - w rzeczypospolitej krakowskiej -rozparcelowali juz  na poczatku lat 20 XIX. powstanie 46 tylko zakonczylo istnienie niby niezaleznego panstwa polskiego ustanowionego na kongresie wiedenskim. w 66 austria dostalo  w dupe od niemcow i tak zaczela sie wzgledna niezaleznosc galicji..

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Każda niemota tak sie tłumaczy

masz w tym niezaprzeczalne sukcesy- glupie pytania o tym swiadcza ze koncza ci sie argumenty.. sukcesy masz jak armia czerwona pod kijowem...

Opublikowano
34 minuty temu, danielhaker napisał:

Bzdura. Ukraińce wszystko wykupili.

Wróciły cła i już po frytach. Do tego idzie cios w handlarkę, za dwa trzy lata skończy się ucieczka z papierami na ukraińca. To z kolei przywróci pewien porządek jeśli chodzi o sprzedaż części używanych. 

Opublikowano
20 minut temu, danielhaker napisał:

Zniesione cła miały być do 25.06, chyba że coś przedłużyli. Siostra szuka A4 B6 na dojazdy do pracy to kompletnie nie ma z czego wybrać

Ponoć najlepiej paski idą b6 ale i audica b6 to był solidny wóz. Teraz one tanie to chętnie je do UA biorą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v