Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szykuje się następna wojna . Jak to powiada się JAK ZAPALI SIĘ NA WSCHODZIE BĘDZIE WIDAĆ NA ZACHODZIE .

Turcja na progu kolejnej inwazji na Syrię. Tym razem na Erdogana czeka jednak nowy, potężniejszy wróg

Turecki atak na północną Syrię wydaje się nieuchronny. Ale w przeciwieństwie do poprzednich inwazji, Ankara nie może teraz polegać na porozumieniach z Moskwą, a Iran nie zaakceptuje pretensji Erdogana do władzy nad Syrią. Zapowiada się bardzo niebezpieczny rozwój wypadków.

Wiele wskazuje na to, że Turcja szykuje się do czwartej w ostatnich latach inwazji na północną Syrię

Tym razem inwazja może się okazać niezwykle niebezpieczna dla całego regionu — Kurdowie mogą liczyć na wsparcie w obronie przed turecką armią od Irańczyków, a nawet reżimu w Damaszku

Wszystkie strony konfliktu szykują się już do starcia na małym obszarze na syryjsko-tureckim pograniczu .

Jak ktoś powie że mało ważne to może się pomylić z takich durnych potyczek świat może stanąć w ogniu .

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/turcja-na-progu-kolejnej-inwazji-na-syrie-na-erdogana-czeka-jednak-nowy-wrog/zcfcbjq,79cfc278

Opublikowano

to bedzie wojna na uzytek wewnetrzyny-rezim turecki stacza sie na dno, gospodarka bankrutuje, infalcja na poziomie nawet u nas jeszcze nie wyobrazalny, taka mala wojenka dobrze zrobi na notowania wyborcze.

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Oby nie MMA

to chyba nie ten nozownik-on ma kilku synow z roznych zwiazkow-jak to na prawego i sprawiedliwego przystalo.

impreze u syna rysia byla gruba, synalek sie zajebal i poszedl spac, przebudzily go jakies halasy ,poszedl do sypialni a tam jego najlepszy kolega z jego zona w akcji- wiec wzial noz i go pocial, byl pijany wiec wiele nie zwojowal , sprawe udalo sie wyciszyc...

Opublikowano
jacus napisał:

to bedzie wojna na uzytek wewnetrzyny-rezim turecki stacza sie na dno, gospodarka bankrutuje, infalcja na poziomie nawet u nas jeszcze nie wyobrazalny, taka mala wojenka dobrze zrobi na notowania wyborcze.

To nie będzie wojenka. Iran może się stanowczo wqrfić.

Ulman napisał:

Pośrednicy kupią jak sie będzie opłacać. Kupowali od ruskich kupią i z australii.

Pośrednicy ale wybrani. Nie po to się ustala mglisty program dopłat aby obcy zarobił.

galan99 napisał:

Ostatnio przyrzedł mi rachunek za prąd taryfa c11 bo przeciesz my sadownicy jesteśmy przedsiębiorstwem bo mamy chłodnie ,przez dwa miesiące prąd zdrozał o 30 gr na kilowacie.Poszedłem do Zakładu eneregtycznego się coś dowiedzieć to powiedziano mi że od czerwca znowu 20 gr do góry.Miła pani przedstawila mi oferte na 24 miesiace ze stawką 1.67 brutto.Czy wy też macie takie stawki?Przeciesz to się chłodni nie będzie kalkulować włanczać przy tej cenie.

Tak opisuje sadownik co ma komorę .

Galan... Toć ja wciąż o C taryfie piszę i nie dociera. Ja mam mniej ale kosztowało to trochę świrowania. O napięciach średnich i taryfie B może coś powiedzieć @mirro ale on kupuje letni, tani prąd i może służyć bilansowaniem to ma lepiej.

Poza tym brutto to obecnie z 5% VAT a to nie moje piniendze.

Opublikowano
Dnia 18.06.2022 o 12:13, Ulman napisał:

Za Tuska było 500+ i czternaste emetytury? 

Cięzko znaleźć pracownika bo taki socjal dali że nieroby nie muszą pracować żeby  żyć.

Ta  na  pewno   z 500+  ktoś  się  utrzyma  :D  :D  :D  Tylko  w twojej  bezrozumnej głowie  :D  :D  

FVnCo0rXoAAbI81?format=jpg&name=small

FVopyjHWUAU0PIC?format=jpg&name=small

Opublikowano (edytowane)

Tusk mówi dla mnie złoto a dla was szczaw i mirabelki. A teraz Morawiecki mówi dla mnie miliony a dla was chrust. W końcu obaj razem pracowali. Morawiecki doradzał Tuskowi to obaj wiedzą co i jak. Z tym, że za Tuska szczaw i mirabelki były za darmo a za Morawieckiego za chrust trzeba płacić.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

cytat autentyczny dopiero z co w jednym z (nomen omen) kanałów publicznych radia wsypali policjantów ogłaszając - "policja pokazuje jak odpoczywać nad wodą"
Omal nie dodali że robi to na służbie i co najciekawsze było by to zgodne z prawdą.

Opublikowano
45 minut temu, mirro napisał:

"Ich habe eine frage". A ileż to PiS stworzył tych miejsc pracy że tak bezrobocie spadło?😂

No kilka posadek doszło tu i ówdzie , chociażby komitet rady ministrów do spraw bezpieczeństwa 😛

Opublikowano

Wiecie dlaczego jest inflacja , to nie przez covid , wojnę i 500 + to dla tego że banki nie potrzebują pieniędzy od ludzi i nie ma lokat , mimo podwyżek stóp jeśli by było 10 % i lokata musi być też 10 % i po inflacji by było .

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, hubertuss napisał:

Serio nie rozumiesz? Jednak o pisowskim ciemnym ludzie prawdę mówią. Sam to dobitnej potwierdzasz. Naprawdę nie rozumiesz o co tu chodzi? Ropa naftowa drożej jednakowo na całym świecie. Jeśłi w jakim ś kraju paliwo podrożało o 20 % np to można przyjąć, że to skutek drożenia ropy wzrostu pensji i innych kosztów produkcji i dystrybucji. Jeśli w innym kraju przy tych samych kosztach ropy naftowej na całym świecie paliwo podrożało o 50 %. To znaczy, że jego przemysł petrochemiczny postanowił skorzystać z okazji i wyrąbać obywateli z kasy. Morawiecki nazwał to żerowaniem. Dlaczego wy pisiory nie rozumiecie tak prostych rzeczy? Ze są kraje gdzie petrochemia podniosłą ceny o tyle o ile wzrosły koszty np ropy naftowej itd. I są kraje jak nasz gdzie rząd zarządzający petrochemią skorzystał z okazji by wydymać obywateli tłumacząc im, że to Putin.

Jak byś nie był takim platfusowcem  (nazwałeś mnie pisowskim  ciemnym ludem więc mnie też można ) to byś wiedział że koszty produkcji w EU są podobne robocizna w Polsce tańsza  a wcześniej część gotowego paliwa było importowana z Rosji i to rzutowało być może na ceny  u Orbana też paliwo tanie tylko dla węgrów bo by wszystko wywieźli za granicę.Jako rolnik płacisz minimalne podatki i ubezpieczenia zapytaj ja jest na zachodzie a budżet musi komuś zabrać żeby komuś dać -a że tobie to nie pasuje -granice otwarte nikt cię nie trzyma w tym pisowskim kraju  widzę że jesteś bardzo nieszczęśliwy bo czegoś ci brakuje i okradają cię dawno temu też myślałem podobnie a odkąd przestałem myśleć o zarabianiu kasa się mnoży w każdym kącie prawie sama jest super .A co zrobisz jak będziemy z cenami paliw w europejskiej czołówce -jak teraz ci już nie pasuje (trzeba dywersyfikować i szukać innych pomysłów )

Edytowane przez RU68
Opublikowano
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Wiecie dlaczego jest inflacja , to nie przez covid , wojnę i 500 + to dla tego że banki nie potrzebują pieniędzy od ludzi i nie ma lokat , mimo podwyżek stóp jeśli by było 10 % i lokata musi być też 10 % i po inflacji by było .

dlaczego ktokolwiek czegoś nie potrzebuje?
Może dla tego że jest czegoś nadmiar? ;)

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, RU68 napisał:

Jak byś nie był takim platfusowcem  (nazwałeś mnie pisowskim  ciemnym ludem więc mnie też można ) to byś wiedział że koszty produkcji w EU są podobne robocizna w Polsce tańsza  a wcześniej część gotowego paliwa było importowana z Rosji i to rzutowało być może na ceny  u Orbana też paliwo tanie tylko dla węgrów bo by wszystko wywieźli za granicę.Jako rolnik płacisz minimalne podatki i ubezpieczenia zapytaj ja jest na zachodzie a budżet musi komuś zabrać żeby komuś dać -a że tobie to nie pasuje -granice otwarte nikt cię nie trzyma w tym pisowskim kraju  widzę że jesteś bardzo nieszczęśliwy bo czegoś ci brakuje i okradają cię dawno temu też myślałem podobnie a odkąd przestałem myśleć o zarabianiu kasa się mnoży w każdym kącie prawie sama jest super .A co zrobisz jak będziemy z cenami paliw w europejskiej czołówce -jak teraz ci już nie pasuje (trzeba dywersyfikować i szukać innych pomysłów )

No patrz robocizna w Polsce tańsza. Ceny ropy naftowej na giełdach jednakowe dla wszystkich. A w Polsce paliwo najbardziej podrożało. Piękne samozaoranie wykonałeś. Gotowe paliwo z Rosji. To były marginalne ilości prywatnego importu. Reszta to wyroby Orlenu i Lotosu.

Macie niezłe teraz wytłumaczenie granice otwarte jedź tankować do Niemca po nawozy do Niemca. Czemu nie byliście tacy wyrozumiali za Tuska? Czemu wtedy nie wyjechaliście jak wam się tak nie podobało i jak teraz tym co w pisowską ciemnotę nie wierzą radzicie? Gdybyście wtedy tacy wyrozumiali byli i wyjechali jak wam tak źle było. Dzisiaj byśmy się nie męczyli z wami i z pisem.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

No patrz robocizna w Polsce tańsza. Ceny ropy naftowej na giełdach jednakowe dla wszystkich. A w Polsce paliwo najbardziej podrożało. Piękne samozaoranie wykonałeś. Gotowe paliwo z Rosji. To były marginalne ilości prywatnego importu. Reszta to wyroby Orlenu i Lotosu.

Macie niezłe teraz wytłumaczenie granice otwarte jedź tankować do Niemca po nawozy do Niemca. Czemu nie byliście tacy wyrozumiali za Tuska? Czemu wtedy nie wyjechaliście jak wam się tak nie podobało i jak teraz tym co w pisowską ciemnotę nie wierzą radzicie? Gdybyście wtedy tacy wyrozumiali byli i wyjechali jak wam tak źle było. Dzisiaj byśmy się nie męczyli z wami i z pisem.

A to może wyjedź , nie będziemy się z tobą męczyć  😊 ale by było fajnie 🤭

Opublikowano
54 minuty temu, RU68 napisał:

A co zrobisz jak będziemy z cenami paliw w europejskiej czołówce -jak teraz ci już nie pasuje (trzeba dywersyfikować i szukać innych pomysłów )

Co można zdywersyfikować i jak szukać innych pomysłów kiedy odjebali wielkiego molocha paliwowego . bez jakiejkolwiek konkurencji?😂Toż przecież namawiasz do działania na szkodę państwowej spółki.🤣

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Z tym, że za Tuska szczaw i mirabelki były za darmo

Czasy  rządów  tuska

,,Zofia i Henryk Hop z Brzósek na Podkarpaciu nie mają pieniędzy na jedzenie. By móc się ogrzać, para 70-latków drzewo do opału zbiera w lesie. Kiedy staruszkowie za namową sołtysa chcieli posprzątać gałęzie z wycinki zostali oskarżeni o kradzież drewna. Wyrządzone przez nich straty wyceniono na 11 złotych i 78 groszy... Teraz muszą zapłacić karę, na którą ich nie stać. Sprawą zajęli się leśnicy, policja, sąd, a na końcu komornik,,

https://tvn24.pl/programy/nie-maja-na-chleb-dostali-kare-za-galezie-z-lasu-ra1575-3594922

Opublikowano
10 minut temu, Denwer napisał:

Czasy  rządów  tuska

,,Zofia i Henryk Hop z Brzósek na Podkarpaciu nie mają pieniędzy na jedzenie. By móc się ogrzać, para 70-latków drzewo do opału zbiera w lesie. Kiedy staruszkowie za namową sołtysa chcieli posprzątać gałęzie z wycinki zostali oskarżeni o kradzież drewna. Wyrządzone przez nich straty wyceniono na 11 złotych i 78 groszy... Teraz muszą zapłacić karę, na którą ich nie stać. Sprawą zajęli się leśnicy, policja, sąd, a na końcu komornik,,

https://tvn24.pl/programy/nie-maja-na-chleb-dostali-kare-za-galezie-z-lasu-ra1575-3594922

Kradzież, to kradzież... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v