Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
38 minut temu, DTaras napisał:

Na Węgrzech istnieją duże złoża lokalne gazu. Węgry mogłyby dogadać się z Rumunią w sprawie wydobycia tamtejszych złóż. Węgry to też bardzo duże możliwości magazynowania. Polityka a właściwie Węgier polega na imporcie gazu z Rosji i odsprzedaży dalej. Węgry posiadają trzy rafinerie i kupili sobie ostatnio stacje Lotosu. Polska także sprowadzała gotowe paliwa z Białorusi. Obecnie i wcześniej za tanie paliwo na Węgrzech płaciliśmy my. Źródłami ropy w tych rafineriach są nie tylko Rosjanie. Ale z powodu wojennej przeceny Węgrom ta ropa opłaca się bardziej. Dlaczego Węgry sprzedały się Rosji. Nie dlatego, że MOL jest rosyjski a dlatego, że surowców nie można bez powodu przestać odbierać, jest okazja przestać i wpłynąć na większą przecenę ale Węgry tego nie robią. Chcieli zarobić na energii jak Niemcy ale na Niemcy spada najwięcej syfu. Ruscy zakręcili turecką rurę to może się odkupią.

o masz Dysydent niezawodnie wyjaśnił wcześniej węgierskie podejście.

Wczoraj czytałem informację że USA nie wprowadzi żadnych sankcji na rosyjskie nawozy[ich firmy mają importować ile się da],oprócz tego  ponoć importują rosyjską ropę przez zaprzyjaźnione firmy do 100 tys t dziennie

Opublikowano
Dnia 18.06.2022 o 11:16, jacek1296 napisał:

Ceny paliw wzrosły wszędzie, ale w Polsce najbardziej. Litr benzyny na  polskich stacjach podrożał, jak nigdzie w UE | 300Gospodarka.pl

Potrafisz to wytłumaczyć?

Sprawdź sobie średnie ceny paliw w Europie i średnie słynne marze rafineryjne. Mamy najtańsze paliwo w regionie , no chyba że do Białorusi chcemy się porównywać.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, PawelWlkp napisał:

Sprawdź sobie średnie ceny paliw w Europie i średnie słynne marze rafineryjne. Mamy najtańsze paliwo w regionie , no chyba że do Białorusi chcemy się porównywać.

Ale ku🤬 bredzisz. 

Mam kuzyna za granicą a dokładnie u Niemca i dziwnym trafem paliwa w przeliczeniu na PLN-y jest ponad 2 zeta tańsze. 

Opublikowano
Dnia 18.06.2022 o 02:37, DTaras napisał:

Wprowadza albo i nie. Cyfrówka rządzi się swoimi prawami i były na rynku takie skrzyneczki co nie ogarniały biterate u akurat dla pakietów polsatu... Jeżeli idzie o mux8 to ludzie w głupiźnie cyfrówki zapominali iż informację niesie fala elektromagnetyczna a ta jest spolaryzowana. Antenkę należy kopnąć o 90 stopni co ze wspomnianą siatkową protezą nie wychodzi...

Zawsze komplikujesz swoją wypowiedź. Prościej było napisać że Mux-8 nadaje w innej polaryzacji i innym zakresie od pozostałych muxów. Czyli VHF i pionie i w niektórych przypadkach należy antenę obrócić o 90 stopni. Blisko nadajnika siatka się sprawdza. Można w niej zastosować albo symetryzator na początek albo wzmacniacz LNA. Jest lepszy od tych tradycyjnych płytek. W dalszej odległości będzie potrzeba druga antena i sumator sygnału. Na marginesie powstał projekt aby cały ten mux-8 przenieść na Mux-5 lub 6 nadający w UHF, czyli tak jak prawie wszystkie. Tylko pytanie czy to nastąpi. Prędzej czy później telewizja naziemna znajdzie sie w internecie za który trzeba będzie płacić.

Dnia 18.06.2022 o 07:30, hubertuss napisał:

Pisowi przeszkodził cowid Tuskowi przeszkodził kryzys. Można tak tłumaczyć. Pamiętaj tylko, że pis wiele wydatków cowidowych poukrywał w spółkach tak by nie zadłużać nadmiernie budżetu. Wszystkie wielkie wydatki ponosiły spółki takie jak kghm, które niby to szlachetnie kupowały maski czy respiratory a za kulisowo był to wynik poleceń z rządu.

Obajtek nie ma mocy by stacjach ceny na stacjach? Ma wystarczy, że Orlen mający dużo stacji tak jak rządzony przez państwo Lotos wystawi ceny po 7 zł. Myślisz, ze pozostali dalej będą sprzedawać po 8? Kto kupi?

To nie Pisowi przeszkodził covid ale społeczeństwu aby oceniło jego rządy po pierwszej kadencji. Brutalnie mówiąc covid rządzącym spadł z nieba jak manna, można było na nim poprawić swoje notowania lub ukryć wszelkie wydatki. Nawiasem mówiąc Sars niczego polityków i ekspertów nie nauczył, podejrzewam że covid również.

Do najbliższej stacji Orlenu mam ponad 10 km, bliżej mam 2 lub 3 inne. Dodam że jedną mam prawie na miejscu. Gdzie pojadę po powiedzmy 50 czy 100 litrów ON, gdzie czas mnie goni na przykład w żniwa ?

Dnia 18.06.2022 o 08:22, jacus napisał:

a to nie to samo ?? blisko nie blisko -ponad 30 km w linii prostej do tego gory,doliny i nigdy bez wzmacniacza nie bylo odbioru a teraz spokojnie i z katowic odbieram to 52 km tez pagorki i gorki.

wiem co o przewodzie -robil spiecie i zona tydzien nie miala telewizji, ucinalem kawalek po kawalu a okazalo sie ze to ten od anteny do wzmacniacza robil zwarcie ,choc pod dachem byl.

u mnie mu8 nadaj z moca 2,5 kw wiec nie ma szans odebrac, programy mam z satelity.

polsat kodowany na naziemnej odbiera- pewnie temu kolega pisal o tych zakodowanych, po prostu mu sie wgraly programy i ma napis zakodowane..

Nie to samo bo zasilacz zasila Ci tylko wzmacniacz a wzmacniacz bez zasilacza tłumi sygnał. Ty nie odbierasz przypadkiem mux-8 z Góry Św. Marcina bo z Chorągwicy masz większą moc. No i muszę zapytać. Skoro odbierasz sygnał z Kosztowy to próbowałeś coś odebrać z Czech lub Słowacji ?

Przewód na zewnątrz czarny n.p. Triset 113 PE żelowany a najlepiej aby oplot i żyła główna były miedziane. I nie wiem jak wysoko masz zamontowaną antenę i jaką ale te 2 metry wyżej czy zmiana miejsca mocowania na przykład może poprawić sygnał.

23 godziny temu, Ulman napisał:

Wytłumaczenie jest banalnie proste. Wszędzie są niedobory nawozów i wszystko zostaje na rynkach krajowych. 

To skąd ten boom na nawozy się nagle wziął ? Jest na to rozwiązanie. Przestać je siać. Wyprodukujemy dużo mniej, cena pójdzie w górę a zakłady nawozowe pójdą z torbami.

22 godziny temu, Ulman napisał:

Cięzko znaleźć pracownika bo taki socjal dali że nieroby nie muszą pracować żeby  żyć.

Czy ktoś Ci każe pracować 😛 ? Możesz żyć na luzie i bez stresu z socjalu. Na marginesie ile płacisz na godzinę i ile godzin dziennie u Ciebie wynosi dniówka ?

19 godzin temu, galan99 napisał:

Zdaję sobie sprawę z tego co jest bo tak podają że w Polsce jest już ponad 4 miliony Ukraińców .

Ukraina jak to powiadasz jest bankrutem zachód chce  Ukrainę ich złoża ale nie ludzi . Ludzi do Polski wygonią nic nie dzieje się bez przyczyny  .

Kto będzie pracował w tych kopalniach i na ich ziemi w takim razie ?

13 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

On raczej w strych pannach gustował... Ma, poważne problemy ponoć... 🤕

Ktoś mu wpi..ol spuścił za tą ostatnią ujawnioną PW ?

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Nawozy po 6 tyś tona , 100 kg = 600 zł k**wa przecie to nie normalne się staje .

Paliwa obecnie 8 zł ale zaraz będzie 10 zł dostawili okienka .

Części 80 % podrożały .

Micha tez podrożał o 50 % 

Wszystko sumować co podrożało to będzie 300 % .

A pszenica podrożał 100 % to się pytam co to dało jak 200 % jest się do tyło na pozostałych kosztach .

Dobrze galan, że w czas kończy się nam ten projekt RMG - jaką mają przyszłość następne pokolenia w łykaniu junijnej mamony to daje po myślowej czuprynce?

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał:

https://www.e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa

chyba piszesz o paliwie rolniczym , bo na stacjach jest tak, jak w linku, tylko ich zarobki do naszych x4

Żadnym rolniczym tylko ogólnym.

Notowania swoją drogą a życie swoją. 

12 minut temu, jahooo napisał:

https://www.e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa

chyba piszesz o paliwie rolniczym , bo na stacjach jest tak, jak w linku, tylko ich zarobki do naszych x4

Żadnym rolniczym tylko ogólnym.

Notowania swoją drogą a życie swoją. 

Opublikowano
4 godziny temu, witejus napisał:

A mimo to jakoś tanich węgierskich azotów nie widać na polskich składach nawozów, a nawet w porównywalnej cenie, mimo że mają tani ruski gaz i paliwo.

Zaczekaj chwilę na rozwój sytuacji. Na razie to odcięcie sie od gazu z Rosji to świeża sprawa a Putin na 100% sprzeda Orbanowi tanio zeby wk***ić zachód i pokazać jak wiele sankcje kosztują zachodnie społeczeństwa.

4 godziny temu, jarecki napisał:

oni nie mają taniego gazu i paliwa mają ceny rynkowe , nie takie jak na giełdzie ale tez nie po 50 $ zabaryłke ropy 

co to znaczy rynkowe ale nie takie jak na giełdzie?  Możesz podać swoją definicję ceny rynkowej?

3 godziny temu, galan99 napisał:

Polska dostarczy paliwo ukraińskim rolnikom i otworzy dla nich porty. To część pakietu UE .

Bezpieczeństwo żywnościowe Unii Europejskiej nie jest obecnie zagrożone – wskazuje Komisja Europejska. Ale władze Wspólnoty chcą pomóc innym krajom i regionom – chociażby Ukrainie. Jednym z elementów pomocy ma być dostarczenie ukraińskim rolnikom paliwa z Polski.

To wszystko sprawia, że analitycy wskazywali na możliwości bardzo dużych zakłóceń w światowych łańcuchach dostaw i zagrożeniu dla bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Ale Komisja Europejska pomoże Ukrainie przezwyciężyć te trudności – wskazał komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski podczas konferencji 23 marca.

Ukraińscy rolnicy potrzebują dziesiątek tysięcy ton paliwa w tym sezonie rolniczym. Premier Polski Mateusz Morawiecki ogłosił gotowość do przekazania paliwa ukraińskim rolnikom z terenu Polski, co będzie najłatwiejsze logistycznie – wskazał Wojciechowski.

Dostawy ma sfinansować Unia Europejska.

– Dla ukraińskich rolników zostaną także udostępnione porty nad Bałtykiem – dodał.

Te dwie formy pomocy to część większego pakietu UE, który obejmuje pomoc finansową i materialną dla Ukrainy, innych krajów oraz włączenie możliwości uprawy rolnej na terenach do tej pory wyłączonych z działalności rolniczej w UE.

Przecież masz jak wół napisane ze to nie my to finansujemy więc bajeczka o tym że Orlen musi marżami na to zarobić -odpada.

3 godziny temu, galan99 napisał:

Nawozy po 6 tyś tona , 100 kg = 600 zł k**wa przecie to nie normalne się staje .

Paliwa obecnie 8 zł ale zaraz będzie 10 zł dostawili okienka .

Części 80 % podrożały .

Micha tez podrożał o 50 % 

Wszystko sumować co podrożało to będzie 300 % .

A pszenica podrożał 100 % to się pytam co to dało jak 200 % jest się do tyło na pozostałych kosztach .

Jak ty wyliczyłeś te 300% ? Dodajesz te procenty?O.o

2 godziny temu, galan99 napisał:

Emerytalne wyzwanie rządu. Musi przekonać Polaków, by pracowali dłużej .

Przeczytać artykuł zapowiada się że trzeba  będzie pracować do 70 lat .

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/emerytury/emerytalne-wyzwanie-rzadu-musi-przekonac-polakow-by-pracowali-dluzej/x3yrkrw

Debil , debila,  debilem pogania . Stworzyli wielki projekt by lud pracował krócej bo im nikczemny Tusk podstępnie kazał dłużej pracować a teraz przyznali że Tusku miał rację. Ile pieniędzy stracili, ile urzędasów opłacili, ile procedur wprowadzili i to wszystko na nic bo sa kretynami którzy marnotrawią nasze podatki.   

2 godziny temu, DTaras napisał:

Na Węgrzech istnieją duże złoża lokalne gazu. Węgry mogłyby dogadać się z Rumunią w sprawie wydobycia tamtejszych złóż. Węgry to też bardzo duże możliwości magazynowania. Polityka a właściwie Węgier polega na imporcie gazu z Rosji i odsprzedaży dalej. Węgry posiadają trzy rafinerie i kupili sobie ostatnio stacje Lotosu. Polska także sprowadzała gotowe paliwa z Białorusi. Obecnie i wcześniej za tanie paliwo na Węgrzech płaciliśmy my. Źródłami ropy w tych rafineriach są nie tylko Rosjanie. Ale z powodu wojennej przeceny Węgrom ta ropa opłaca się bardziej. Dlaczego Węgry sprzedały się Rosji. Nie dlatego, że MOL jest rosyjski a dlatego, że surowców nie można bez powodu przestać odbierać, jest okazja przestać i wpłynąć na większą przecenę ale Węgry tego nie robią. Chcieli zarobić na energii jak Niemcy ale na Niemcy spada najwięcej syfu. Ruscy zakręcili turecką rurę to może się odkupią.

o masz Dysydent niezawodnie wyjaśnił wcześniej węgierskie podejście.

Co rozumiesz przez to co pogrubiłem?

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Pawełku mój drogi. W Polsce paliwo zdrożało najwięcej i żadne twoje zaklęcia i odwracanie uwagi w inną stronę tego nie zmienią. Wiem też, że natura pisiora nie pozwala ci na potwierdzenie rzeczy oczywistej. Co mnie obchodzą średnie ceny czy marże, w POLSCE RZĄDZONEJ PRZEZ PISIORÓW PALIWO ZDROŻAŁO NAJWIĘCEJ. Kropka. Dołóż vat do 23% i porównuj ponownie. Wyjdzie jeszcze gorzej. Dziękuję.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Sprawdź sobie średnie pensje w Europie a marże rafineryjne masz poniżej.

26_1655564342_370523.jpg

main_02wsz_dzie_dro_eje_ale_u_nas_jest_najlepiej_ny_surfer.jpg

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

Przecież masz jak wół napisane ze to nie my to finansujemy więc bajeczka o tym że Orlen musi marżami na to zarobić -odpada.

A unia to skąd te pieniądze bierze ? Od państw członkowskich. A te skąd je mają ?

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

A unia to skąd te pieniądze bierze ? Od państw członkowskich. A te skąd je mają ?

Z podatków,  więc w takim razie pokrywamy niewielką cząstkę tych kosztów. Nie tak jak @galan99 bredzi że wszystko finansujemy my  i dlatego Orlen musi takie marże narzucać. 

Opublikowano
33 minuty temu, Ulman napisał:
4 godziny temu, jarecki napisał:

oni nie mają taniego gazu i paliwa mają ceny rynkowe , nie takie jak na giełdzie ale tez nie po 50 $ zabaryłke ropy 

co to znaczy rynkowe ale nie takie jak na giełdzie?  Możesz podać swoją definicję ceny rynkowej?

PYTANIE CZY WIESZ JAK DZIAŁA GIEŁDA I KTO KUPUJE NA GIEŁDZIE I KIEDY  , to ze nagiełdzie było drogo nie oznaczało ze polska po tyle płaciłaza gaz rosjanom w danej chwili , co innego jest szybki spot z dostawą na jutro a co innego zakupy terminowe .

Opublikowano

bo ceny rynkowej którą stosuje rosja czy gazprom nie dasię łatwo okreslić , zupełna inna była cena gazu  dla polski dla niemiec czy białorusi czy ukrainy , to ze w niemczech buty kosztują 300 zł niekoniecznie tyle samo muszą kosztować w polsce i nawet pomijając róznice podatkowe . zresztą kończe dyskusje.

Opublikowano
Ulman napisał:

Dlaczego Węgry sprzedały się Rosji.

Jest, w mojej opinii, możliwość napełnienia pustych rur tańszym gazem i ropą ale Węgry nie są tym zainteresowane co w przełożeniu na jednak drogie u nich paliwo nie wskazuje na ich krajowy w tym interes. To akwizytorzy obecnej sytuacji. Ruska ropa staniała obniżając średnia w efekcie zależna od niej cena gazu z NSów też. W związku z powyższym zakręcono NSy i inne rury. Chyba, ze jest się w komitywie czyt. sprzedanym Ruskom. Sami Rosjanie dzielą świat na Państwa przyjazne i nieprzyjazne. Czego chcesz jeszcze?

Opublikowano (edytowane)

Skoro nie da sie określic to po co używasz terminu który nic nie znaczy ?

@DTaras czyli jak się dogadują to sie sprzedali? Taka jest twoja definicja?  Jesli tak to sprzedanie się ruskim to nic złego a po prostu biznes i jest to pojęcie o wydźwięku pozytywnym.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
34 minuty temu, dsbh napisał:

Zawsze komplikujesz swoją wypowiedź. Prościej było napisać że Mux-8 nadaje w innej polaryzacji i innym zakresie od pozostałych muxów. Czyli VHF i pionie i w niektórych przypadkach należy antenę obrócić o 90 stopni. Blisko nadajnika siatka się sprawdza. Można w niej zastosować albo symetryzator na początek albo wzmacniacz LNA. Jest lepszy od tych tradycyjnych płytek. W dalszej odległości będzie potrzeba druga antena i sumator sygnału. Na marginesie powstał projekt aby cały ten mux-8 przenieść na Mux-5 lub 6 nadający w UHF, czyli tak jak prawie wszystkie. Tylko pytanie czy to nastąpi. Prędzej czy później telewizja naziemna znajdzie sie w internecie za który trzeba będzie płacić.

To nie Pisowi przeszkodził covid ale społeczeństwu aby oceniło jego rządy po pierwszej kadencji. Brutalnie mówiąc covid rządzącym spadł z nieba jak manna, można było na nim poprawić swoje notowania lub ukryć wszelkie wydatki. Nawiasem mówiąc Sars niczego polityków i ekspertów nie nauczył, podejrzewam że covid również.

Do najbliższej stacji Orlenu mam ponad 10 km, bliżej mam 2 lub 3 inne. Dodam że jedną mam prawie na miejscu. Gdzie pojadę po powiedzmy 50 czy 100 litrów ON, gdzie czas mnie goni na przykład w żniwa ?

Nie to samo bo zasilacz zasila Ci tylko wzmacniacz a wzmacniacz bez zasilacza tłumi sygnał. Ty nie odbierasz przypadkiem mux-8 z Góry Św. Marcina bo z Chorągwicy masz większą moc. No i muszę zapytać. Skoro odbierasz sygnał z Kosztowy to próbowałeś coś odebrać z Czech lub Słowacji ?

Przewód na zewnątrz czarny n.p. Triset 113 PE żelowany a najlepiej aby oplot i żyła główna były miedziane. I nie wiem jak wysoko masz zamontowaną antenę i jaką ale te 2 metry wyżej czy zmiana miejsca mocowania na przykład może poprawić sygnał.

To skąd ten boom na nawozy się nagle wziął ? Jest na to rozwiązanie. Przestać je siać. Wyprodukujemy dużo mniej, cena pójdzie w górę a zakłady nawozowe pójdą z torbami.

Czy ktoś Ci każe pracować 😛 ? Możesz żyć na luzie i bez stresu z socjalu. Na marginesie ile płacisz na godzinę i ile godzin dziennie u Ciebie wynosi dniówka ?

Kto będzie pracował w tych kopalniach i na ich ziemi w takim razie ?

Ktoś mu wpi..ol spuścił za tą ostatnią ujawnioną PW ?

ten caly mux-8 mam na satelicie- zawsze cos mozna ogladnac,powtorki z innych kanalow...

kable od swiatlowodu od tygodnia wisza w ogrodzie-gdy skonczy mi sie umowa z orange.likwiduje domowy telefon , komorke jeszcze nie wiem w jakiej sieci a telewizje i internett z fiber-linka zaloze. na internecie z orange nawet molti-roomu do telewizji nie mozna zalozyc- od 30 lat nic nie robili z infrastruktora..

kiedys ze slowacji byl nawet dobry sygnal ale potem polska zaczela zaklocac, 

ja mam w poblizu kilka stacji roznych firm  i cene trzymaja rowna.

Opublikowano
40 minut temu, Ulman napisał:

Z podatków,  więc w takim razie pokrywamy niewielką cząstkę tych kosztów. Nie tak jak @galan99 bredzi że wszystko finansujemy my  i dlatego Orlen musi takie marże narzucać. 

Niech ci tak będzie ale ja wiem swoje że jest całkiem inaczej to paliwo to darowizna dla Ukrainy od Unii i Polski i nie tylko paliwa .

Opublikowano

Czyli na potwierdzenie swojej teorii zacytowałeś tekst który zaprzecza twoim wywodom a ty wiesz lepiej?  Masz ku temu jakies podstawy czy tak po prostu ci się wydaje bez żadnych podstaw i przesłanek

Opublikowano (edytowane)

Z wypowiedzi samych Polityków można wyłapać ile dają na Ukrainę w różnych podarunkach i nie tylko paliwa i nie na tym koniec dotowania Ukrainy .

chcesz wierzyć że  tak nie jest wszystkiego nie przeczytasz i się nie dowiesz czystej prawdy ile pchają na Ukrainę ale są to MILIARDY .

Ile wyniesie Polskę koszt utrzymania miliona uchodźców z Ukrainy? Wiceminister: Nawet 10 mld zł rocznie

Wstępne szacunki dotyczące kosztów przyjęcia przez Polskę uchodźców z Ukrainy wskazują, że rocznie przy milionie osób "dochodzimy nawet do 10 mld zł". - Natomiast będziemy mieć tych osób znacznie więcej - powiedział w Polsat News wiceszef MSZ Paweł Jabłoński.

OSTATNIO PODAWALI ŻE JEST PONAD 4 MILIONY UKRAIŃCÓW .

A to tylko cząstka wydatków .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Owszem pchaja ale my tu nie piszemy o całej pomocy. Twierdzisz że orlen musi mieć wysokie marże by dać za darmo paliwo na ukrainę a to nie jest prawda. 

Oczywiscie marnują na upaińców miliardy  a kolejne grube miliardy stracimy przes sankcje które sami nałozyliśmy. Głupota powoduje tylko straty i nieszczęścia. 

Opublikowano (edytowane)

Tak Orlen musi wypracować na inne datki nie tylko na samo paliwo tak jak i nawozy pracują na datki dla Ukrainy .

Co do zmarnowanej kasy  tak jest zaliczka dla Polski już przepadała .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v