Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak kiedys carska rosja zakazala w priwislanskim kraju- jednego i drugie juz dawno nie ma a jezyk polski ma sie dobrze..

zauwazyles pezot ze antyszczepionkowe szury zamienily sie w onuce ?? 

Opublikowano (edytowane)

Owsiak wymyślił hasło - "zaraz będzie ciemno!" a był to okrzyk wieczorny ciecia wioski dzikusów z filmu "rrr"
ten Owsiak chyba ma oczy sowy bo "ciemno" już jest od dawna, nie zauważył? no chyba że mieszka w innym kraju niż ja

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a tak z innej beczki wiadomo coś co z elektrownią w ostołęce bo z tej nowej elektrowni przez moją gminew miałaprzebiegać linia energetyczna las wycieli słupy stawiają a elektrowni brak chyba

Opublikowano (edytowane)

jeszcze się będziesz mógł załapać do sadzenia nowego lasu xD

co tym PO/PiS -dzielcom wyszło? jednym i drugim
Ani lotniska Baranów (nomen omen) nie widać, ani dobrobyt nie wzrasta a wręcz przeciwnie, z miliona planowanych elektrycznych aut wyprodukowali dwie prototypowe sztuki a i to w niemieckiej fabryce itd itp... No tam masz pecha bo pod fabrykę tego miliona nawet nie zaczęli wycinania lasu

może lepiej niech już nie zaczynają:P

a to że nie muszę kursywy teraz używać to wcale nie śmieszne no ale krainę mamy iście bajkową; same bajki wokół słyszę.... szlag by to... i pewnie trafi

o masz! słyszę że Sasin z "lichwiarzem" w Stalowej Woli hucie będą pomagać
No i komu ta huta przeszkadzała? jeszcze i to rozwalą
Uzbrojenie na eksport będą produkować. ale importera to se qwa (a w zasadzie tej nieszczęsnej hucie) "najwypłacalniejszego" chyba z całej planety znaleźli - Ukrainę

a idźcie wy w pi..du!

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a dlaczego nie po 5610 i pięćdziesiąt groszy albo po 5599zł?

może jeszcze przedpłat żądają?

towar który można latami przechowywać zapisy na przyszłość po cenach dwukrotnych do aktualnych

po co to pytanie? dowcip czy sondaż ilu debili wokół żeby już autodeklaracji nie sugerować ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 minut temu, dysydent napisał:

dowcip czy sondaż ilu debili wokół żeby już autodeklaracji nie sugerować

Wystarczy pogłoskę rozpuścić ze mroźna zima będzie tego roku a w kolejkach do zapisu będą stać.

Opublikowano (edytowane)

na jesień to ja za tonę po pińcet sześćdziesiąt mogę się zapisać ale nie po pięć sześćset jeśli teraz dużo taniej mogę kupić.

no chyba że Premier ze 4 tys do ceny z budżetu dorzuci co był dopiero co raczył obiecać; co samo w sobie jest chore ale zważywszy kto obiecał to prawdopodobne ceny jakie uwzględni, inna sprawa czy kto te dopłaty zobaczy.

jeśli po tyle ma być węgiel to po ile zboża wszak po niewielkich przeróbkach pieców doskonale jako opał wszelkie suche ziarno może służyć?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
40 minut temu, dysydent napisał:

a dlaczego nie po 5610 i pięćdziesiąt groszy albo po 5599zł?

może jeszcze przedpłat żądają?

towar który można latami przechowywać zapisy na przyszłość po cenach dwukrotnych do aktualnych

po co to pytanie? dowcip czy sondaż ilu debili wokół żeby już autodeklaracji nie sugerować ;)

A kupiłeś już węgiel ?

Opublikowano (edytowane)

a tym się kończy "kontrolowana inflacja" ; spekulacją jako bardziej rozsądnym biznesem niż produkcja co czyni inflację niekontrolowaną jak walka z inflacją dodawaniem jeszcze pieniędzy w ramach walki z inflacją która jest niczym innym niż nadmiarem pieniądza w obiegu....

oj ten Owsiak ma rację bo jak by oświecenia gospodarczego już brakowało to jak nic na prawdę "zaraz będzie ciemno!" totalnie "ciemno"

czy kupiłem węgiel? zawsze jakieś nadwyżki zostają z minionego sezonu i nawet nieco dokupiłem jeszcze przed podwyżkami co w połączeniu z zapasami drewna na ten rok by starczyło ale jeszcze do lasu się wyskoczy no ale na całe życie zapasów nie zamierzam robić bo to też chore

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
28 minut temu, witejus napisał:

Wystarczy pogłoskę rozpuścić ze mroźna zima będzie tego roku a w kolejkach do zapisu będą stać.

To samo bywało z cukrem , będzie drożał albo nie będzie ! Kuźwa wszystkie markety oblegane za cukrem , po miesiącu cukru pełne półki i cena niska brak zainteresowania  bo ludzie zapasy mają 😊

Opublikowano (edytowane)

80% ceny pszenicy za węgiel (za jednostkę masy) mogę dać a jeśli relacje te zostaną zbytnio na niekorzyść pszenicy  zachwiane to poszukamy innych sposobów na zapewnienie ogrzewania włącznie z wyłączeniem części gruntów uprawnych z produkcji żywności na cele energetyczne
Na wsi łatwiej się przystosować i nie o siebie się martwię co o destabilizację miast gdy im ceny będziemy musieli na wszystko popodnosić a będziemy musieli a nawet potrafimy nadwyżki żywności na spalenie przeznaczyć jeśli sytuacja nas do tego zmusi.

kolejny raz można napisać - już nic nie będzie tak jak było

no co się @Dziad932 śmiejesz?

źle mów... ten, piszę? Pierwsze każdy myśli o sobie, rolnik też
nawet niechby miał do reszty przestać być towarowym rolnikiem bo koszty przewyższą przychody to na własne potrzeby dołoży a spłachetek na pyrki własne czy mąkę i warzywka pola przeznaczy.
I co? kontyngenty obowiązkowe wprowadzą? na razie jeszcze tego nie widać ale skoro w Historii nie raz bywały to znaczy że jeszcze nie raz będą
zwykłe prawo statystyki i rachunku prawdopodobieństwa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

WDGQHjMUBJdCfWamJUVYFkyyXbLXV59p.png

- dolar się umacnia: paliwo drożeje
- dolar traci na wartości: paliwo drożeje
- cena baryłki ropy wzrasta: paliwo drożeje
- cena baryłki ropy spada: paliwo drożeje

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

spróbuj stworzyć firmę paliwową od podstaw to koncesji nie dostaniesz

po to są koncesje aby oligarchom konkurencji nikt nawet nie śmiał myśleć robić
(oligarchom ruskim, arabskim czy zachodnim bo koncerny zachodnie to też rodzaj oligarchii już się zrobił)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

@dysydent śmieje się z przelicznika 80% ceny pszenicy do węgla , bo wcześniej przed tym całym bałaganem tak nie było , pszenica 800 a węgiel 900 

Więc powinieneś przesunąć widełki 😊

Opublikowano (edytowane)

ostatnio większe zapasy węgla gdy robiłem to właśnie po coś ok tysiaka za tonę pszenicy brałem a węgiel (pewnie jeszcze ten ruski) nawet nie 800 a coś ponad 750 mi na podwórek wywrotkę przywieźli i to z transportem. za drugą już ponad 800 a jak się zrobiła trzecia po 900 to tylko na bieżąco dokupywałem ale już nie na wywrotki a na pojedyncze tony  ale tylko drobniejszych frakcji bo ten z zapasów był gruby a mi i trochę takiego miałowatego potrzeba co by na podpałkę na fasolinie było aby nieco żaru zanim się grudy zajmą
gdy takie relacje powrócą to pomyślę o zapasach a jeśli nie powrócą to... warto pomyśleć co wtedy? bo nikt nie zgodzi się na dłuższą metę na takie relacje energetyka vs żarcie i skoro energetyka nie potanieje to albo żarcie podrożeje aalbo ... nie ma żarcia za takie przeliczniki jak dzisiaj.

27 minut temu, Andpol napisał:

i bez linka kilka dni temu pisałem że PiS-owi tak w Brukseli wierzą jak PiS putinowi i jeszcze wcześniej pisałem że KPO to raczej Polska nie dostanie wcale

nie mam czasu linków do tych postów szukać bo chmura poszła bokiem i może by co jeszcze opryskał póki rosy nie ma.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

"Turcja jest gotowa pełnić rolę arbitra w organizowaniu eksportu zboża z ukraińskich portów morskich zablokowanych przez rosyjską flotę wojenną" - powiedział turecki minister rolnictwa i leśnictwa Vahit Kirisci w wywiadzie dla "Yeni Safak".
Kirisci stwierdził, że Ukraina obawia się ewentualnego ataku ze strony rosyjskich okrętów po uruchomieniu żeglugi i potrzebuje od państw trzecich gwarancji bezpiecznego eksportu płodów rolnych. "Jako Turcja mówimy Ukrainie: Możecie wywieźć tę żywność, Rosja nie zaatakuje was, gdy korytarz zostanie otwarty" - cytuje gazeta słowa ministra.
Wspomniał on również o negocjacjach z Rosją na temat warunków ewentualnego "korytarza zbożowego". "Powiedzieliśmy Rosji: Nie atakujcie, dopóki ta żywność nie zostanie dostarczona (...) Ukraina wywiezie ten towar, bo świat tego potrzebuje. Staramy się być pomostem między tymi dwoma krajami" - dodał minister.
Kirisci powiedział również, że trwają negocjacje w sprawie warunków eksportu ukraińskiego zboża i że zawarto już porozumienie z Ukrainą w sprawie zniżki dla Turcji. "Ukraińcy zgodzili się dać nam 25 procent rabatu. Mają jednak dylemat związany z bezpiecznym eksportem towaru. Chcą, by Turcja była arbitrem. Zarówno Rosja, jak i Ukraina ufają tylko nam" - powiedział minister.
Według niego środowe spotkanie w Stambule będzie miało charakter "rozmów rozpoznawczych" na temat wznowienia eksportu zboża z Ukrainy.

• Haha 2
Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

tak kiedys carska rosja zakazala w priwislanskim kraju- jednego i drugie juz dawno nie ma a jezyk polski ma sie dobrze..

zauwazyles pezot ze antyszczepionkowe szury zamienily sie w onuce ?? 

Jacus jeszcze trochę a zostaniesz analitykiem giełdowym?

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

WDGQHjMUBJdCfWamJUVYFkyyXbLXV59p.png

- dolar się umacnia: paliwo drożeje
- dolar traci na wartości: paliwo drożeje
- cena baryłki ropy wzrasta: paliwo drożeje
- cena baryłki ropy spada: paliwo drożeje

Pis rządzi paliwo drożeje. Pomimo wszystkich czynników, które wymieniłeś Orlen odnotowuje rekordowe zyski. Marże na baryłce są najwyższe w historii. To chyba tylko głupi nie rozumie, że Orlen żeruje na Polakach jak to mówił Morawiecki o Norwegach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v