Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Roman176 napisał:

mam wolne bo się szkole 

pamiętasz co ci kiedyś pisałem ?

@many13  pamiętasz co kiedyś pisałem o gościu i nagle ludzie dostawaj bany jest 

idiotów nam nie brakuje w kraju ............. 😂

...Jak to sztucznie połączą z czymś rentownym albo kupują od nichwęgiel przez agencję rezerw materiałowych to jeszcze jakoś się na papierze zgadza.Węgiel będzie szedł z krajów o niższych kosztach pracy, niższych podatkach i tańszym wydobyciu z płytkich pokładów. Może będą krótkie cykle koniunkturaln.. po co mamy dopłacać ? 

przywieź sobie taszy w czymś problem ? 🤣

Wyobraź sobie Roman że sytuacja może się zmienić pomiędzy 01.01.2022 a 23.05.2022. W styczniu kupowałem węgiel bez problemu a teraz go brakuje i twoje fedrowanie na nic się zdaje. W styczniu diesel był po 5.5 pln a teraz po. 7,3 pln, w styczniu nie było wojny a teraz jest. W styczniu były że 3% niższe stopy % niż dziś. Wniosek z tego taki ze bardzo się chciałeś do czegoś  inteligentnie przyczepić a wyszło głupio jak zawsze. Co by nie powiedzieć to swój  poziom trzymasz. 🤣

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Skorzystam z chwili i się zastanawiam jak to było w latach 80 do 90 lat .

W Zamościu na starówce widać było pociągi z węglem szły na Rosję i tak co dnia po 70 wagony bo liczyłem i na 2 lokomotywy .

W kraju węgla też nie brakowało .

To teraz pytanie gdzie jest ten węgiel obecnie ? .

Opublikowano (edytowane)

Węgiel z łatwiejszych i tańszych pokładów został wydobyty. Zostały pokłady coraz głębsze coraz trudniejsze i niebezpieczne. A co za tym idzie coraz bardziej drogie. Znacznie podrożał też transport węgla po kraju. Nasz węgiel nie jest konkurencyjny. Z Australii taniej sprowadzać niż nasz wydobywać.

Wiara w wungiel i opieranie na mim gospodarki prowadzi nas pod ścianę w ślepej uliczce. Duda nie tak znowu dawno krzyczał, że węgla mamy na 200 lat. I co brakuje teraz już po kilku latach?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
mirro napisał:

58 minut temu, DTaras napisał:

Do tego rzeka przyniosła trupy ich własnych synów.

W zasadzie to ich wali czy i ile tych trupów płynie rzeką. 😂 Walczą z faszystami a wiadomo że faszysta to największy wróg.

W mojej ocenie ta retrospekcja się wyczerpuje i ruskie zaczynają gadać w innym tonie.

Ulman napisał:

47 minut temu, jarecki napisał:

ten rurociąg transportuje gaz już kilkanascie lat .             

A to bardzo dziwne bo tu pisza że dopiero jesienią może udać się go uruchomić. Ogólnie ciekawa lektura by zdać sobie sprawe co nas może czekać a nie ślepo ufać PISowskim kłamcom. Baltic Pipe niedługo startuje, wciąż nie wiadomo, kiedy popłynie nim gaz - Money.pl

Owszem - zbyt ogólnie poszło. Rurociąg na morzu północnym transportuje gaz już lata a BP jest odnogą do uruchomienia jesienią. Budowa w Polsce trwa i o dziwo przyspieszyła. Coś jednak się dzieje. Nie mniej ten sezon może być trudny.

jarecki napisał:

Ulman zacytuje z linku który wkleiłeś ,, Problem w tym, że gazociąg Baltic Pipe nie prowadzi bezpośrednio do norweskich złóż, tylko jest wpięty do istniejącego gazociągu Europipe 2, czyli magistrali prowadzącej gaz z Norwegii bezpośrednio do Niemiec.  .

11 minut temu, DTaras napisał:

Bo wew domu robisz niską emisję a i sprzedaż gazu w rozległej sieci nie jest tanią sprawą o wymaga dotowania. Lepiej i korzystniej gaz wykorzystać przemysłowo w procesach produkcyjnych oraz do wytwarzania energii elektrycznej w ko- oraz trigeneracji - to są plany do których nasze WT 21dążą a więc z przedwojnia. Przyspieszyły zdziebko.

a chyba w nowym budownictwie wielorodzinnym już od dawna nie ma przyłączy gazowych tylko kuchenki na prąd . jest gaz tylko jesli osiedla czy budynki mają własne kotłownie .

Tego gazu może też zabraknąć czyli i budów. Wszystko zmierza do budowy wytwórni ciepła w odpadzie np na małych turbinach... Zacny to plan i możliwy do zrealizowania przy rozbiorze ciepła w okolicy megawata - drogi niestety.

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

mam wolne bo się szkole 

.

Pisałeś, że jesteś niebieski - domyślam się, że chodzi o kolor kasków. Za moich czasów fedrowania na Murckach to w niebieskich chodzili mechanicy, w zielonych  elektrycy a hajerzy w brązowym  Banowanie to nie nowość. Cenzura ograniczająca wolność słowa - dzieje się. W komórce krajowej facebooca zatrudniono od jakiegoś czasu upadlińców. Wczoraj za wstawienie obrazkaq rozebranych z koszulek wytatuowanych Azowców też dostałem miesięcznego bana - dzieje się, zniewolenie nadchodzi  i kroczy małymi nóżkami Kalksztajna.

Czy to nie jest neptyk, debil - wszystko robi żeby polska stała się polem walki i politycznej degrengolady?

283608005_5103617403091352_5588501601304

Opublikowano

Na tym samym składzie co reszta taniego węgla z innych stron, co to Pan Premier chciał przywozić.😂

No chyba że Australia też żeruje na konflikcie i nagle węgiel zrobił się zbyt drogi.😂

WZYWAM PAZERNYCH MIESZKAŃCÓW AUSTRALII ABY PODZIELILI SIĘ WĘGLEM Z POLSKĄ.

• Haha 4
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Ogromne pokłady węgla są po Chełmem mieli otwierać kopalnie coś ucichło .

Pod Tomaszowem odwierty mieli robić i też cicho.

Opublikowano
1 godzinę temu, many13 napisał:

.Czy to nie jest neptyk, debil - wszystko robi żeby polska stała się polem walki i politycznej degrengolady?

283608005_5103617403091352_5588501601304

On tak naprawdę powiedział czy to żart? 

Opublikowano
mirro napisał:

Na tym samym składzie co reszta taniego węgla z innych stron, co to Pan Premier chciał przywozić.😂

No chyba że Australia też żeruje na konflikcie i nagle węgiel zrobił się zbyt drogi.😂

WZYWAM PAZERNYCH MIESZKAŃCÓW AUSTRALII ABY PODZIELILI SIĘ WĘGLEM Z POLSKĄ.

Oni tam opierdzielili już tegoroczne wydobycie w zeszłym roku. Węgiel z Australii płynie do Europy ale nie będzie tani bo Australijczycy nie dadzą rady zwiększyć wydobycia. W typowych warunkach wydobycie jest bodaj 6 razy tańsze bo z odkrywek. O ile Matełusz nie kupił nic w zeszłym roku jak się mówiło tylko liczył na zakup ad hoc to tego wungla niema i nie będzie. Z giełdy ten węgiel jest Chiński albo Japoński bo tam są składy, o których mirro raczył wspomnieć.

Ulman napisał:

1 godzinę temu, many13 napisał:

.Czy to nie jest neptyk, debil - wszystko robi żeby polska stała się polem walki i politycznej degrengolady?

Powiedział i z racji praw do wydobycia złóż gazu na północy to od kretynów nawyzywałbym go raczej w sprawie tekstów o Norwegii...

many13 napisał:

8 godzin temu, Roman176 napisał:

mam wolne bo się szkole 

.

Pisałeś, że jesteś niebieski - domyślam się, że chodzi o kolor kasków. Za moich czasów fedrowania na Murckach to w niebieskich chodzili mechanicy, w zielonych  elektrycy a hajerzy w brązowym  Banowanie to nie nowość. Cenzura ograniczająca wolność słowa - dzieje się. W komórce krajowej facebooca zatrudniono od jakiegoś czasu upadlińców. Wczoraj za wstawienie obrazkaq rozebranych z koszulek wytatuowanych Azowców też dostałem miesięcznego bana - dzieje się, zniewolenie nadchodzi  i kroczy małymi nóżkami Kalksztajna.

Czy to nie jest neptyk, debil - wszystko robi żeby polska stała się polem walki i politycznej degrengolady?

Aaaa tatuaże rozebranych kacapów dawałeś? Raczej nie bo kopiujesz żywcem to co ruska propaganda tłoczy Ci do łba... Jak z dziadkiem prezydenta.

• Like 1
Opublikowano

panowie co myslicie o ,, Cebulionie '' tak sie zastanawiam jak narazie Zaorski ma opinnie wmiare normalną , jeszcze nie ,, zniesławioną '' czy ten jego projekt cebuliona nie przyspozy mu negatywnych opinni jak ktoś troche straci .     nie zapodam linku cebuliona sami sobie wyguglajcie to jest waluta wirtualna 

Opublikowano (edytowane)

Ruskie szykują rakiety 9K720 Iskander coś będzie ostro .

Węgiel na składach nawet trzy razy droższy niż u producenta o to przyczyny .

Choć sezon grzewczy jest już za nami, węgiel opałowy wcale nie tanieje, a jego ceny biją kolejne rekordy. Za tonę ekogroszku na składach płacić trzeba już 2,5-3 tys. zł lub nawet więcej. I to pomimo tego, że ten sam produkt w e-sklepie Polskiej Grupy Górniczej kosztuje około 1 tys. zł. Z powodu tak drastycznej różnicy w cenie wśród klientów zawrzało. Według górniczych związków zawodowych "cały gigantyczny zysk przechwytywany jest przez spekulujących pośredników". – Nie są to ponadprzeciętne zyski sprzedawców, tylko efekt braku surowca – ripostują handlowcy.

https://businessinsider.com.pl/biznes/wegiel-na-skladach-nawet-trzy-razy-drozszy-niz-u-producenta-oto-przyczyny/gyxcmlg

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Według górniczych związków zawodowych "cały gigantyczny zysk przechwytywany jest przez spekulujących pośredników". – Nie są to ponadprzeciętne zyski sprzedawców, tylko efekt braku surowca – ripostują handlowcy.

Pewnie w nawozach tak samo.😂

Opublikowano
27 minut temu, mirro napisał:

Pewnie w nawozach tak samo.😂

Mam wrażenie że rządzący postępują według zasady dziel i rządź jakoś nikt nie wspomina że dla pośredników kopalnia organizuje aukcje i obecna cena wywoławcza dla byle jakiego węgla wynosi 1000 zł, jakoś trudno dotrzeć do jakich poziomów dochodzi licytacja i jakie ostatecznie są wylicytowane stawki

Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

Jaki pinokio bojowy się zrobił ... naoglądał się sukcesów z duchem Kijowa i wyspą węży? Niech ktoś mu powie prawdę. Dyć to bolszewik, utopista który myśli, że Norwegia powinna dostarczyć gazu za darmo bo ma nadwyżki w zasobach żródłowych. 

https://www.facebook.com/groups/310871050367270/posts/575703763883996/?__

5 godzin temu, DTaras napisał:

Aaaa tatuaże rozebranych kacapów dawałeś? Raczej nie bo kopiujesz żywcem to co ruska propaganda tłoczy Ci do łba... Jak z dziadkiem prezydenta.

Bardzo proszę - za moich czasów żołnierz z tatuażem w naszej polskiej armii nie miał racji bytu. Bojownicy z Azowstal się poddali. Łącznie poddało się 2439 osób! Terytorium zakładu jest pod pełna kontrolą armi rosyjskiej Denazyfikacji i demilitaryzajca przebiega zgodnie z planem!

TEGO NIE ZOBACZYSZ W FAKEWIZJI:

https://www.facebook.com/jonhy.jones.12/posts/470958784831182?__c

A co powiesz o tym. Odpowiem -  Indoktrynacja pisowskiego nierządu jest wprost proporcjonalna do inwiligacji stanu umysłowego nas podatnych, bez właściwego przesiania prawdy od fałszu. To zdjęcie narusza normy społeczne potencjalnych odbiorców pejsfaceboca - jest prawdziwe ale ONY twierdzą inaczej. W tym momencie jest sygnał, impuls do określenia swojego stanowiska?

FQKpKQTX0AIlRS-.jpg

Wiem - portret Afolka z wąsikiem załatwia temat, Dopiero zrozumiałem?

Opublikowano

Nooooo zdjęcia z wojska to osobna kategoria i czasem specyfika męskiego środowiska odbiega od dobrego smaku społeczeństwa.😂 "Trzoda " na nich uwieczniona ma raczej tylko wspominkową wartość i z reguły w tym celu powstają.🤣

Opublikowano

"Nie mamy możliwości sprawdzić, czy osoby pobierajace 500+ nie wyjechały z kraju"😂😂😂🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Super. Stać nas, mamy gest.

Slava rządowi RP🤣🤣🤣

Opublikowano
54 minuty temu, mikad napisał:

Dobra a co powiesz o tym co się dzieje u was w sowiecji.

https://jagiellonia.org/rosyjski-faszyzm-rosnie-sile/

To nie są zdjęcia jakiejś grupki ludzi którzy mają nasrane w głowach to są całe hordy tych gównomózgich osobników w całym przekroju wiekowym.

Ten świat podąża na psy.  "Pierwsze zwycięstwo sił proeuropejskich w 2004 roku na Ukrainie było wielkim wstrząsem dla Putina. " - nie mogę odpowiedzieć na pytanie ponieważ nie śledzę sytuacji na upadlinie po 2004 roku. Prawdę mówiąc ta wojenka pomiędzy faszystami mało mnie interesuje. Walczę w mediach tylko o jedno - żeby upadlina przeprosiła nas Polaków za ludobójstwo naszych ziomali na Wołyniu. Wyłapałem jedno zdjęcie które z w/u na flagi daje do myślenia?

12489258_1661027714170527_6100538557327267926_o.jpg

Opublikowano

Tusk wycina wspólników jak S....N .

Tusk na zamkniętym spotkaniu uderza w Hołownię. "Niektórym szczęki opadły"

W trakcie wyjazdowego posiedzenia klubu Koalicji Obywatelskiej Donald Tusk miał ostro skrytykować Szymona Hołownię — dowiedział się Onet. Według szefa PO lider Polski 2050 szkodzi obozowi anty-PiS. Tusk miał też dać do zrozumienia, że szanse na wspólną listę wyborczą opozycji są coraz mniejsze.

Według naszych rozmówców przewodniczący Platformy Obywatelskiej podkreślał, że Koalicja Obywatelska jest "święta" i nikt nie powinien nawet myśleć o tym, by ją rozbijać

W ostatnich dniach pojawiły się informacje, z których miało wynikać, że Rafał Trzaskowski i Szymon Hołownia rozmawiają na temat wspólnego projektu politycznego bez udziału Platformy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v