Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, tomek1974 napisał:

Ciemnota nie potrafi pojąć nic więcej niż bezposrednie porównanie cyfr. Aparat PIS doskonale wie jak tłumoków obsłużyć informacją i jak im ją podać przy ich ograniczonej percepcji i intelekcie. Nowy ład jest ułożony pod nich żeby wrzucić im 2-3 proste hasełka - wyższa kwota wolna, wyższe progi, zysk dla podatnika itp  bo więcej lud nie umie pojąć. Będą ich walić w rogi na składce zdrowotnej, odliczeniach, ulgach a ciemnota będzie się z tego cieszyć, klaskać  i głosować na socjalizm który uważają za prawicę.  

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
mirro napisał:

Yyyyy jest tam jeden taki komisarz chyba od rolnictwa, bodaj  z Polski. Ciekawe co ma do gadania, bo normalnie kiedyś twierdził że ma i to dużo.😂

A to nie kominiarz? Od czyszczenia kominów...

racyl napisał:

4 minuty temu, Roman176 napisał:

nie ale podobnie jak ja wynaleźli 

nie ale są szczepieni ja jak na wymaz chodzę wychodzi mi tak 

Wiemy że jesteś w ciąży 😁

tylko z kim ?

Wygląda, że z kolegą..

Opublikowano
59 minut temu, witejus napisał:

Ja bym poszedł dalej ,zrobić to co proponował dawno temu Lenin ,,każdemu według jego potrzeb ,od każdego według jego możliwości" Proste ?proste ,zlikwidować pieniądz i nie będzie inflacji🥴

Ty tak poważnie czy dla równowagi do cytowanego?

czytałem tego Kaźmierczaka z cytatu i te jego pomysły może dobre by były trzy lata temu, teraz te zasiłki i wszelkie inne socjale.... wystarczy ich nie podnosić bo jeszcze do inflacji brakuje protestów społecznych.

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał:

wegiel trzeba coraz glebiej kopac, tak samo rope czy gaz-coraz dalej i glebiej -to ze drozeje to normalne,nawet postep technologiczny tego nie zahamuje..

Strach pomyśleć co  będzie jak dokopią się do dna😬

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dysydent napisał:

do inflacji brakuje protestów społecznych.

Spokojnie protestów  nie będę bo to wina Tuska. 🤭

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano (edytowane)

w kazachstanie gaz zdrożał o 50 gr i protesty i wybuch wojny domowej , za dużo tych protestów było przez ostatnie kilka lat i się już społeczeństwo zmeczyło tą walką o pietruszke , nawet niedawno pisałem żę te protesty o nic są na ręke PIS bo jak przyjdzie o coś ważnego walczyc to każdy to oleje , no i żeby nie było to ten gaz a kazachstanie podrożał 100 %

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

niedługo te socjale gdyby ich nie podnosili będą nieistotnym wydatkiem w obliczu inflacji i dla pospólstwa i tak będą mieli peony samochwalne o ile to wpływy do budżetu wzrosły i jak to wywalczyli utrzymanie tych coraz mizerniejszych 500+. i takie Kaźmierczaki nawet za ochotników robią aby było wskazać z kim wywalczyli.

Przecież obecne zdarzenia w gospodarce to reakcja dostosowawcza do stanu .... samoozdrowieńcze mechanizmy i wystarczy więcej już nie spieprzyć a rynek sam sporo naprawi.

ale nie .Oni będą nadążać za rynkiem a nawet go wyprzedzać tym bardziej nakręcając ten wyścig.
Teraz na prawdę najlepiej zakazać rządom rządzić, nic już nie naprawiać niech się posprząta to co "ponaprawiali" do tej pory.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No tak. Protesty i sondaże. Cena spokoju i pozornego sukcesu jednak drożeje dokładnie tymi samymi prawami. W przypadku braku waloryzacji będą protesty: "jak żyć" bo ludzie już zapomnieli co to normalność.

Opublikowano (edytowane)

kolejne jeszcze jedno zdewaluowane określenie - "normalność"

tam na nawozowym jeden wstawił... albo podlinkuję
IMG20220110125801.jpg

to jest normalność a nie wirtualne jakieś 8% co podają w zaciemnialniach propagandowych.
urealnienie cen surowców wyjściowych dla łańcuchów towarowych i teraz ja mam utrzymać ceny produktów bo mi jakiś pojeb sterowaniem cen żywności grozi?

wcale nie wyprodukuję tej żywności lub co najwyżej ograniczę produkcję bo rzeczywiście wierzę że takie pojeby postawią na swoim.
ŋdybym był pewien że bodaj utrzymają status quo prawne to nawet bym ew kredyt rozważył aby poziom produkcji utrzymać bo wiem że zbyt musi być nawet przy niezwiększonym socjalu no niestety muszę wkalkulować w cenę i jednak ją podnieść produktu a o ile to wyniknie z relacji między siłą nabywczą owych zasiłkowców też czyli wcale nie musi być owe 300% a nawet nie może tylko mniej no ale mam obawy że rzeczywiście pojawią się może nie bezpośrednie nakazy ale jakieś wymuszenia odgórne co do moich cen i wolę profilaktycznie produkcję obniżyć co na prawdę inflację tylko spotęguje w latach następnych jeśli tak zrobi większość i pojawią się niedobory towarów bo ten mechanizm nie tylko w rolnictwie.

jeszcze tylko takie dygresyjne pytanie - czy adekwatnie pensje wzrosły pracownikom produkującym te nawozy?

to jest powód główny wszelkich protestów, wszelkie ciężary przerzucane są na najsłabszy=h w pierwszej kolejności i przez to dają im siłę bo muszą się zjednoczyć co jest pożywką wszelkich izmów.
zasiłkowcy nie są groźni bo to inny typ mentalny żeby zoologicznych porównań uniknąć ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
44 minuty temu, dysydent napisał:

niedługo te socjale gdyby ich nie podnosili będą nieistotnym wydatkiem w obliczu inflacji i dla pospólstwa i tak będą mieli peony samochwalne o ile to wpływy do budżetu wzrosły i jak to wywalczyli

👍

Opublikowano

A tu polityk Wielki i ważny Sikorski .

Sikorski ostro do Ławrowa. "Jeśli spróbujecie jeszcze raz, dostaniecie kopa w jaja"

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/sikorski-ostro-do-lawrowa-jesli-sprobujecie-ponownie-dostaniecie-kopa-w-jaja/k72shqs,79cfc278

1 godzinę temu, jacus napisał:

wegiel trzeba coraz glebiej kopac, tak samo rope czy gaz-coraz dalej i glebiej -to ze drozeje to normalne,nawet postep technologiczny tego nie zahamuje..

To będą dalej konie pracować i będzie ekologia zielony ład Europejski wiec w czym problem tak było 100 lat temu .

Opublikowano

W tym problem ze tylko unia sie tym bawi reszta państw ma co2 w dupe

Opublikowano (edytowane)

Sikorski prawdę napisał bo w takim temacie gdzie zgodność jest ponadpartyjna a o koniach ja już wcześniej wyłożyłem że trzeba być głupcem aby nie próbować policzyć bodaj kosztu utrzymania koni z wychodowaniem np rzepaku na paliwo do uprawy adekwatnej powierzchni....
tak jak ludzie współcześni do jaskiń wszyscy nie powrócą bo się nie pomieszczą tak i wiele innych...

wow, na kamerze dopiero co widziałem jak znajomy potachał dwie czwórki przyczepy z zakładkami pełniutkie węgla

po co Mu tyle wszak ma metraż.... nwm no ale to rolnik "roślinny". Pług parowy se kupił czy co? xD

aż kiedy zapytam "co to było?"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, racyl napisał:

to na plastykę Roman nie chodziłeś 😂 z resztą Ty umiesz wklejać starocie z IPN

on jest górnik z zacięciem archeologicznym

14 godzin temu, Pafnucy napisał:

chodził , chodził. po języku polskim miał.... tyle że sporo chorował....

a po chorobie słaby i wycieńczony , a do szkoły pod górkę 

14 godzin temu, Roman176 napisał:

ja nie zachorowałem mimo licznym kontakcie z chorymi na różne warianty cowida ...  podkreślam nie jestem szczepiony 

ciebie ta wkładka węglowa w płucach chroni.

14 godzin temu, racyl napisał:

Wiemy że jesteś w ciąży 😁

żeby nie było: Tatku dlaczego jestem taki brzydki? Milcz smarkaczu i ciesz sie ze nie szczekasz taka była balanga.

14 godzin temu, Roman176 napisał:

w teście były by 2 kreski 

ale to był test na ciążę wieloraką dlatego kilka kresek i kolorowa

11 godzin temu, DTaras napisał:

W tej chwili, gdy supermajster Kaczyński mówi o przyśpieszonych wyborach, życzę PiSowi trzeciej kadencji.

To by było okrutne, żeby  wynik wyborów uniemożliwił im wykąpanie sie w szambie które tak zawzięcie kopali i napełniali. Wszak Becia powiedziała że im się po prostu należy.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, agromatik napisał:

a po chorobie słaby i wycieńczony , a do szkoły pod górkę 

a skąd wiesz ? 

30 minut temu, agromatik napisał:

ciebie ta wkładka węglowa w płucach chroni.

hmm a co ma wspólnego z płucami zarażasz się przez tkanki miękkie 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Kolejne horrendalne podwyżki cen gazu w Warszawie. Co to oznacza dla mieszkańców?

Blisko 490 proc. więcej za gaz mają zapłacić w tym roku niektóre OSiR-y w stolicy, Przychodnie Zdrowia Ursynów — o ponad 680 proc., a Młodzieżowy Dom Kultury Śródmieście — nawet o 745 proc. To kolejne przykłady gigantycznych podwyżek, jakie dostały miejskie instytucje w Warszawie. — Niektóre jednostki mogą być zmuszone przez to do podniesienia istniejących opłat — przyznaje stołeczny Ratusz.

Gaz w Polsce drożeje ciągną kasę od ludzi a ilu zadłuży się .

https://www.onet.pl/informacje/onetwarszawa/alert-cenowy-horrendalne-podwyzki-cen-gazu-co-to-oznacza-dla-mieszkancow/6c3qyzc,79cfc278

Opublikowano (edytowane)

hej miałem mały wypadek dlatego jestem w domu pisałem kiedyś o tym 

2 minuty temu, dysydent napisał:

Cześć @Roman176
masz wolne ? bo zwykle pisujesz wieczorami po szychcie

co do twojego cennika nawozów zauważyłeś trent spadkowy  ? ok -300 zł przed sylwestrem u mnie jest trochę taniej saletra po 3k 

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v