Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, peugeot napisał:
3 godziny temu, mirro napisał:

Skoro "jesteśmy tylko sumą doświadczeń" to efekty mogą być zgoła różne.

Doświadczenie pokazuje że tak  jest  choć pewności nie ma. .

jest jeszcze intuicja 

Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Który sędzia przestrzega prawa , może Tuleja , dał bandycie odszkodowanie za krótką pryczę .

Jaja sobie robisz, czy na poważnie? Nie "dał odszkodowanie", tylko wydał wyrok. Czy się należało? Nie wiem, nie znam sprawy.

Pawłowicz składa oświadczenia majątkowe niezgodne z prawem. Będąc jeszcze posłem stwierdziła:'' wiem, że ta poprawka jest niezgodna z prawem, ale taka jest linia partii". O chamstwie i wpierdalaniu sałatki na sali sejmowej to już szkoda gadać. I takie coś w nagrodę idzie do trybunału, zamiast na śmietnik historii.

Opublikowano
4 godziny temu, peugeot napisał:

Pierwsza część tego zdania to emocje i tajemniczość , druga już bardziej bez emocji -  przekazanie informacji .

Noooo jakoś nie przypominam sobie aby do tej pory im wymarzały, czyli bazując na swojej wiedzy stwierdzam tylko fakt zaistniały w tym roku. Ani w tym emocji ani tajemnicy.😂

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Ani w tym emocji ani tajemnicy.😂

I z czego tu się śmiać ?że groszek im wymarzł ? ale z drugiej strony rozumiem radość producenta zielonego groszku że mu konkurencja przemarzła😊

Opublikowano

E tam bez emocji. Gwarantuję że powieka Ci drgnęła i kalkulator w głowie się odpalił🤭

Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał:

Noooo jakoś nie przypominam sobie aby do tej pory im wymarzały, czyli bazując na swojej wiedzy stwierdzam tylko fakt zaistniały w tym roku. Ani w tym emocji ani tajemnicy.😂

Napisałeś " coś dziwnego stało się " , a to nie sugeruje że ten kto to wypowiada wie o czym mówi  .

1 godzinę temu, jarecki napisał:

jest jeszcze intuicja 

A skąd to się bierze ? 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, mirro napisał:

znaczy - Oni tam wcześniej sieją i groszek tam pewnie już co najmniej kwitnie a w tej fazie to on wrażliwszy na przymrozki jak tuż po wschodach, no i tam pewnie mniej mrozotrwałe odmiany...
statystycznie co ile lat taki fenomen tam się zdarza? czy brak danych? bo jeśli co około jedenastu lub krotności to wszystko się zgadza
cykl słoneczny i ostatnie dwa lata to jego minimum czyli okres nieco chłodniejszy od średniej.
mi tam się zgadza choć spodziewałem się jeszcze ostrzejszej zimy mininej ale wiosna nie zawiodła, jest zimniejsza ta i ub roczna czyli... zgodnie z logiką ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 godzin temu, peugeot napisał:

Myślenie emocjonalne jest jak najbardziej potrzebne , bez niego prawdopodobnie ludzi na ziemi już by nie było . Nie ma ludzi kierujących się tylko logiką , bo to bardzo trudne  , gdyby tak było bylibyśmy maszynami ( choć może jesteśmy ) .

Zagrożeniem są ci  ( również dla siebie )  którzy proponują łatwe , i szybkie rozwiązania bez liczenia się z innymi ( czysta kalkulacja  ) .

Nie ma wiedzy absolutnie pewnej , przynajmniej jeszcze tego nikt nie udowodnił , tym radził bym się kierować w życiu . 

Kto ci takich pierdół naopowiadał?  Co to jest wg ciebie jest myślenie  emocjonalne?  Emocje i trzeźwe myślenie to są dwie rzeczy które się wykluczają.

• Thanks 1
Opublikowano

niewiedza czyli niedostatek danych wcale logiki nie wyklucza, jest coś takiego jak rachunek prawdopodobieństwa inaczej hazardem nazywany. Też można do hazardu podchodzić zarówno logicznie jak emocjonalnie. Gdyby wszyscy podchodzili logicznie pewnie bukmacherzy poszli by z torbami

Opublikowano

no dla bukmacherów też.
Umiejętność sterowania emocjami innych bywa bardzo przydatna.
Szkopuł tylko że aby innymi sterować trzeba samemu .... nie wiem jak określić ? - posiąść umiejętność, przetrenować, potrafić przeżywać owe emocje aby mieć punkt odniesienia.
To nazywają - wrażliwość i dopiero połączenie logiki z wrażliwością daje największe szanse w grupie.
Z nieożywioną materią sama logika wystarczy, w społeczeństwie sama logika bez wrażliwości zostaje szybko zdemaskowana i odrzucona
ot taki urok specyfiki stadnych bardzo komplikujący wszystko w relacjach społecznych

Opublikowano
8 godzin temu, witejus napisał:

I z czego tu się śmiać ?że groszek im wymarzł ? ale z drugiej strony rozumiem radość producenta zielonego groszku że mu konkurencja przemarzła😊

Gdybym sie cieszył że szlag trafił uprawy , to wstawiłbym uśmiech w pierwszym wpisie informującym o tym zdarzeniu. 

8 godzin temu, Agrest napisał:

E tam bez emocji. Gwarantuję że powieka Ci drgnęła i kalkulator w głowie się odpalił🤭

Odpalanie kalkulatora nic nie da, bo większa ilość zapytań wcale nie przekłada się na jakieś wyższe ceny. Ot każdy chciałby kupić całą produkcję, ale bez szału cenowego. I to spowodowało że zacząłem szukać przyczyn. Na Zachodzie Europy dużo nie posiali bo mokro a terminy agrotechniczne mijają.

Opublikowano

I naszemu forumowemu koledze fasolka nie wyszła.

Wiosną można powiedzieć fatalna dla zajmujących się przyśpieszoną produkcją.

Opublikowano

Jeśli chce  kogoś wykorzystać to myślenie bardziej emocjonalne czy logiczne nie ma znaczenia  , jedno i drugie opiera się na argumentach które można fałszować . Aby w tym świecie nie zwariować i pozabijać się nawzajem przyjęliśmy  ogólne zasady postępowania i podejmowania decyzji ważnych dla ogółu  . Puki co ,  innego lepszego sposobu  dającego więcej dobrostanu w społeczeństwie  nikt nie wymyślił .

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Agrest napisał:

I naszemu forumowemu koledze fasolka nie wyszła.

Wiosną można powiedzieć fatalna dla zajmujących się przyśpieszoną produkcją.

ale że co? zmarzła czy nie powschodziła? zimno było i progu inicjacji kiełkowania temperatura podłoża nie przekroczyła?

ja w domu próbę kiełkowania robiłem jeszcze na początku kwietnia. Teraz w domu dzieci nie ma (powyrastały) i w c o tak się nie pali a i pomieszczenie ze skrzynką ma termiki przykręcone i po trzech tyg od siewu nic. zasiałem jeszcze raz kilka dni temu. teraz cieplej na parapecie od słońca i obie na raz wyłażą :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

I Orban z Morawieckim Kaczyńskim

@Denwer wrzuć przemówienie Kaczyńskiego z Budapesztem w Warszawie. A może masz jakieś przebitki gdzie zadłużoną u Putina Leppen Morawiecki przyjmował jak głowę państwa choć była tylko parlamentarzystką.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Musi i @Denwer z tego musi korzystać. Tyle razy pisałem, że ich propaganda jest dostosowana do poziomu odbiorców.

Tym czasem u nas wczoraj biedni uchodźcy z Ukrainy po lekko ponad 20 lat plus jedne miejscowy od nas. Postanowili zabierać dzieciarni po 10 lat i ciut starszym telefony. Zaczepiali pod szkołą. Aż zabrali telefon znajomemu ojca. Znajomy wraz z ojcem i synem któremu zabrano telefon namierzyli sprawców. Nasz uciekł do żabki i stanął za ladą. Ojciec poszkodowanego dzieciaka wytłukł go po pysku i przekazał policji. Policja naszego zatrzymała ale Ukraińców puścili wolno. Nasz dostał 3 miechy z miejsca bo ponoć grasował już dłuższy czas tamci może zrozumieją a może z czasem wezmą się za podobny proceder.

No i jak tam pisiorki. Macie tych swoich pokrewnych na m kulturowo uchodźców.? Drugi przypadek w mojej miejscowości gdzie policja puszcza ich wolno. Pierwszy to był jak naładowali pełny wózek w biedrze i wyszli nie płacąc. Bo myśleli, że dla nich darmo. Baliście się tych z Afryki a ci też nie lepsi. Tylko UE się teraz na nas wypiela za tamtych z Afryki.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Musi i @Denwer z tego musi korzystać. Tyle razy pisałem, że ich propaganda jest dostosowana do poziomu odbiorców.

Tym czasem u nas wczoraj biedni uchodźcy z Ukrainy po lekko ponad 20 lat plus jedne miejscowy od nas. Postanowili zabierać dzieciarni po 10 lat i ciut starszym telefony. Zaczepiali pod szkołą. Aż zabrali telefon znajomemu ojca. Znajomy wraz z ojcem i synem któremu zabrano telefon namierzyli sprawców. Nasz uciekł do żabki i stanął za ladą. Ojciec poszkodowanego dzieciaka wytłukł go po pysku i przekazał policji. Policja naszego zatrzymała ale Ukraińców puścili wolno. Nasz dostał 3 miechy z miejsca bo ponoć grasował już dłuższy czas tamci może zrozumieją a może z czasem wezmą się za podobny proceder.

No i jak tam pisiorki. Macie tych swoich pokrewnych na m kulturowo uchodźców.? Drugi przypadek w mojej miejscowości gdzie policja puszcza ich wolno. Pierwszy to był jak naładowali pełny wózek w biedrze i wyszli nie płacąc. Bo myśleli, że dla nich darmo. Baliście się tych z Afryki a ci też nie lepsi. Tylko UE się teraz na nas wypiela za tamtych z Afryki.

No a niby skąd ci uchodźcy się wzięli skoro od 18 do 65 lat chłopów nie wypuszczali?  

Jak nie zauważasz różnicy to sobie weź dane statystyczne kto przyjechał, w jakim wieku, jakiej płci porównaj do afrykańskiej fali  i wyciągnij wnioski. 

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

No a niby skąd ci uchodźcy się wzięli skoro od 18 do 65 lat chłopów nie wypuszczali?  

Jak nie zauważasz różnicy to sobie weź dane statystyczne kto przyjechał, w jakim wieku, jakiej płci porównaj do afrykańskiej fali  i wyciągnij wnioski. 

Nie wiem skąd ale na bank Ukraińcy po dwadzieścia kilka lat. A z tymi trzema dziećmi to też coś na rzeczy jest bo na wsi gdzie mam gosp jest rodzinka z 3 dzieci i ojciec też. I się zastanawialiśmy jakim cudem.

jedno jest pewne pis tumanił ludzi jak były wojny w Libii czy Syrii, że to inna kultura, że będą palić wysadzać i gwałcić. Pluli na innych polityków z UE straszyli pierwotniakami. Teraz Europa się wypięła na pis tak jak pis wtedy na Europę. Pinokio chce forsy a forsy nie chcą dać. Teraz mamy ludzi z Ukrainy bliskich nam jak twierdzi pis kulturowo i proszę się zaczyna. Z nieróbstwa kanarki we łbach się lęgną i przygłupy w gangsterkę się bawić zaczynają.

Dodam, że moja mama zadzwoniła do znajomej w obawie o bezpieczeństwo jej dzieci. I znajoma powiedziała, że jej 10 letnia córka mówiła, że pod szkołą sobie stali i zaczepiali. Gdzie jest policja w tym kraju się pytam? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v