Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Zawsze był antyreligijny. Raptem przypomniał sobie że jest chrześcijaninem, zna modlitwy

Coś podobnie jak Jaruzelski który już prawie w trumnie przypomniał sobie.

Opublikowano (edytowane)

To są sytuacje napędzane instynktem samozachowawczym , każdy czynnik nawet ten nie  sprawdzony jest wykorzystywany po to  aby przeżyć .

Są  też bardzo liczne  odwrotne  zachowania  , kiedy to  podczas traumatycznych przeżyć widząc  bezsensowność cierpienia i jego skalę  ludzie przestają wierzyć w Boga . To jest już bardziej świadoma i przemyślana decyzja  . 

Edytowane przez peugeot
Opublikowano
3 godziny temu, peugeot napisał:

kiedy to  podczas traumatycznych przeżyć widząc  bezsensowność cierpienia i jego skalę  ludzie przestają wierzyć w Boga . To jest już bardziej świadoma i przemyślana decyzja  . 

Czyli co? Nadzieja jednak nie umiera ostatnia?😂 Co do przemyślanej decyzji to chyba tak nie działa.

4 minuty temu, jarecki napisał:

Ja akurat wieże że jakaś siła nadprzyrodzona istnieje która czasem nas informuje o zblizającym się zagrożeniu .

Alarmy SMS z RCB?😂

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, witejus napisał:

nie tłumaczy

Według mnie ok 200 ,to już chyba biegli obliczyli

Kolejna  rzecz  to  to  że  w Polsce  mamy  ruch  prawostronny .  samochód  gersdorff  powinien  jechać  prawym  pasem  a nie  lewym  pusta  droga.

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

• Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

Zwykły  kowalski  za  takie  coś  poszedł   by  siedzieć   ale  Kasta   sobie  krzywdy  zrobić  nie  da 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

Czyli co? Nadzieja jednak nie umiera ostatnia?😂 Co do przemyślanej decyzji to chyba tak nie działa

Nadzieja a dla innych prawdopodobieństwo zaistnienia pewnych mniej lub bardziej możliwych zdarzeń  ginie razem z możliwością ich zaistnienia . 

Problem istnienia zła pomógł już wielu ludziom dokonać wyboru , a i sporej części apologetów  katolickich sprawia trudność  jego uzasadnienie .  Ci  drudzy zajmują się tym zawodowo i raczej bez pracy umysłowej tego nie są w stanie rozwiązać .

Edytowane przez peugeot
Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Kolejna  rzecz  to  to  że  w Polsce  mamy  ruch  prawostronny .  samochód  gersdorff  powinien  jechać  prawym  pasem  a nie  lewym  pusta  droga.

• Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

Zwykły  kowalski  za  takie  coś  poszedł   by  siedzieć   ale  Kasta   sobie  krzywdy  zrobić  nie  da 

Na siłe próbujesz udowodnić coś, gdzie nie masz żadnego filmu z tego co się działo przed węzłem. Zluzuj majty.  

Czasami dobrze zmienić pas na lewy przed węzłem żeby ci wjeżdżający z węzła mogli z rozbiegowego bez problemu włączyć się do strumienia pojazdów. 

20 minut temu, peugeot napisał:

Nadzieja a dla innych prawdopodobieństwo zaistnienia pewnych mniej lub bardziej możliwych zdarzeń

To się nazywa łut szczęścia a nie nadzieja.

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Na filmie to widać jak samochód zjeżdża na prawy a motocyklista po prostu zapi...la i się nie zmieścił pomiędzy autem a barierką.  Wyprzedzać mógł też prawym pasem bo jest to jak najbardziej  legalne. No i finalnie sprawa podstawowa - nie dostosował predkosci ani do warunków ani do  ograniczeń. Gdzie tu sensacja?

A teraz narracja sekty - To jest wina Tuska. Za jego rządów projektowano tę drogę i ogłoszono przetarg. Spychacz na budowie był dotowany z kasy UE którą za Tuska dostali. Kierownik budowy też był w to zamieszany bo głosował na PO. Pan Zenek który ustawiał znaki mieszkał kiedyś w Łomży obok lokalnej komórki SLD a jego sąsiada teść był kiedyś w PZPR. Jakby tego było mało to pasy zostały pomalowane farbą którą wyprodukowała ta sama firma  która dostarczyła farbę do malowania ścian w gabinecie Tuska. Przypadek?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Ulman napisał:

Na filmie to widać jak samochód zjeżdża na prawy a motocyklista po prostu zapi...la i się nie zmieścił pomiędzy autem a barierką.  Wyprzedzać mógł też prawym pasem bo jest to jak najbardziej  legalne. No i finalnie sprawa podstawowa - nie dostosował predkosci ani do warunków ani do  ograniczeń. Gdzie tu sensacja?

Nie wolno wyprzedzać prawym pasem jeśli są tylko dwa pasy do jazdy w tym samym kierunku. Jeśli były by trzy pasy to już można. W terenie zabudowanym można jeśli są dwa pasy. Poza terenem zabudowanym muszą być trzy 

Edytowane przez 6465
Opublikowano

Ekspresówka jest drogą dwujezdniową o jezdniach jednokierunkowych . Na jezdni jednokierunkowej o 2 pasach ruchu możesz wyprzedzać z prawej strony .

"Dozwolone jest wyprzedzanie z prawej strony na jezdni jednokierunkowej, jeżeli znajdują się na niej pasy ruchu; zasada ta dotyczy również dróg ekspresowych i autostrad, przy czym tam należy zachować bardzo dużą ostrożność przy wykonywaniu tego manewru, choćby z uwagi na prędkość, z jaką poruszają się pojazdy."

Wyprzedzanie z prawej strony - kiedy można wyprzedzać prawym pasem? - Punkta.pl - porównywarka OC

Opublikowano

Jest też zasada, że przy zmianie pasa ruchu pierszeństwo ma ten, kto się już danym pasem porusza - prędkość nie ma tu znaczenia. Tak że manewr wjazdu na prawy pas to tez może być wymuszenie pierwszeństwa.

Opublikowano

Na filmie gościu kituje pełnym ogniem lewym pasem a auto zmienia powolnie pas na prawo i z filmu nic więcej nie wynika. 

Możliwości jest jedna -auto nagle wjechało na lewy i powolnie wróciło na prawy. Nie widać natomiast by samochód zetknął się z motocyklem czy go potrącił  Patrząc na nagranie to kierowca cięzarówki pewnie jechał ok 50-60. Auto pewnie ok 100-110 a motocyklista sypał co najmniej 150-160. 

No i do tego dochodzi wiosenny termin - wielu wyciąga swoje maszyny po zimie i bez "wjeżdzenia" się po zimie od razu  ogień na tłoki i "pedal to metal" .  

Opublikowano (edytowane)

Na wiosne a w  zasadzie jesien jaka tera mamy asfalt sie nie klei z opona, czesto staro kartoflana, do tego czesto nawierzchnie pokrywa wiosenno zimowy pył. Przyczepnosć kiepska, nerwowy nacisk na prawa klame hebla i uslizg przodu gotowy 

Edytowane przez V12
Opublikowano
2 godziny temu, peugeot napisał:

wpływa coś co nie jest zdeterminowane ( całkowicie przypadkowe i nieprzewidywalne ) . 

Czyli Twoje " mniej lub bardziej możliwe zdarzenia".😂

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, V12 napisał:

Na wiosne a w  zasadzie jesien jaka tera mamy asfalt sie nie klei z opona, czesto staro kartoflana, do tego czesto nawierzchnie pokrywa wiosenno zimowy pył. Przyczepnosć kiepska, nerwowy nacisk na prawa klame hebla i uslizg przodu gotowy 

Zobacz co znalazłem w niemieckiej szopie pod Hamburgiem.98 rok 30000 tys przebiegu.Stoj od 2000r silnika się obraca no ale oczywiście trzeba najpierw wszystko wymienic.za 350€.Dziadek zanim zmarł wstawił do szopy

IMG_20220421_170423_042.jpg

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano

https://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/rzad_usprawni_polskie_rolnictwo,30222.html

"Szef rządu podkreślił, że dopłaty do nawozów z budżetu państwa to inwestycja w niższą inflację w przyszłości. "Wszyscy analitycy, z którymi rozmawiałem wiedzą o tym, że dziś taka dopłata przełoży się na niższą cenę zboża" - dodał premier".

Jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć tę wspaniałą myśl Pana Premiera?😂 

Opublikowano

Wstęp do dostaw obowiązkowych  po cenach ustalonych w knajpie przy ostrygach.

Opublikowano

Rolnicy przecież tylko marzą o tym, aby ceny zboża spadły. 😂

4 minuty temu, Agrest napisał:

Wstęp do dostaw obowiązkowych

Nosz kurna mać, to trza będzie siać obowiązkowo pszenicę? 😂

Opublikowano

Będę czuł się spełniony mogąc tanio zapełnić brzuchy społeczeństwa.

A społeczeństwo będzie mi wdzięczne. 

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Będę czuł się spełniony mogąc tanio zapełnić brzuchy społeczeństwa.

A społeczeństwo będzie mi wdzięczne. 

W to ostatnie to akurat wątpię

Opublikowano

Nieee, zostaniesz przy swoim, tylko podzielisz się tym co wyprodukujesz.

A zboże to taka metafora - tu i świnię i groszek i truskawki się podciągnie🤭

1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

W to ostatnie to akurat wątpię

Pesymista . Miej że trochę wiary w ludzi🤣

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Nieee, zostaniesz przy swoim, tylko podzielisz się tym co wyprodukujesz.

Pewnie będę musiał Holdingowi Spożywczemu kontyngent odstawić. Sasin będzie szczęśliwy.😂

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

https://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/rzad_usprawni_polskie_rolnictwo,30222.html

"Szef rządu podkreślił, że dopłaty do nawozów z budżetu państwa to inwestycja w niższą inflację w przyszłości. "Wszyscy analitycy, z którymi rozmawiałem wiedzą o tym, że dziś taka dopłata przełoży się na niższą cenę zboża" - dodał premier".

Jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć tę wspaniałą myśl Pana Premiera?😂 

no premier megaloman; Jemu się wydaje że o jakieś pojedyncze procenty wzrost podaży płodów rolnych w Polsce bo nawozów nieco więcej w Polsce sypną to globalne ceny od razu spadną... czy tam mniej wzrosną.

no chyba że planuje wypiąć Polskę ze światowej gospodarki, pozamykać granice i ani ziarnka na światowe rynki nie wypuścić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v