Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał:

a to nawet ciekawe
-"Większość ankietowanych we wszystkich krajach jest przekonana, że wojna w Ukrainie może stanowić zagrożenie dla świata. W Polsce oceniło tak 78 proc. ankietowanych. W wielu krajach wskazania te były na wyższym poziomie - na przykład w Stanach Zjednoczonych (83 proc.), Wielkiej Brytanii i Włoszech (po 84 proc.) oraz w Ameryce Łacińskiej: Brazylii (81 proc.), Kolumbii (85 proc.), Chile (88 proc.), czy Peru (91 proc.). Średnia światowa wyniosła 82 proc."

o cztery procenty niżej od średniej światowej oceniamy szkódność kacapów dla planety

ee tam a oni do tych badań... tej średniej kacapów czy chinoli to brali? bo podejrzanie mi to badanie ...
no ale o ile do tej pory ruskich nikt nie lubił to teraz... nie wiem czy to państwo się utrzyma kolejne pięćdziesiąt lat?

wystarczy odpowiednio pytanie sformować , a Ty Dysydent nie widzisz tego zagrożenia  dla swiata ? 

Opublikowano

A co tam Panowie szlachta słychać na froncie wschodnim? Kiedy ukryć pokonają ruskich? Czytam że straty ma jedna strona i już 2 miesiące się wykrwawia  a zajmuje kolejne tereny i dalej niszczy Ukrainę. Jaśnie oświeceni z PIS nie mówili w święta kiedy się to wszystko skończy? 

Opublikowano
17 godzin temu, peugeot napisał:

Dlaczego musi być finansowanie kościoła z budżetu państwa ? 

to trzeba było ci powiedzieć że o to ci chodzi a nie naokoło gadać kto ile na głowę dostaję 🤣

ksiądz musi mieć na kondony i inne duperele 🤣

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

to trzeba było ci powiedzieć że o to ci chodzi a nie naokoło gadać kto ile na głowę dostaję

Przed wczoraj mówiłem że tu go d*pa piecze ,o kasę mu chodzi.To niech nie zawraca d*py teologicznymi rozważaniami.

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

A co tam Panowie szlachta słychać na froncie wschodnim? Kiedy ukryć pokonają ruskich? Czytam że straty ma jedna strona i już 2 miesiące się wykrwawia  a zajmuje kolejne tereny i dalej niszczy Ukrainę. Jaśnie oświeceni z PIS nie mówili w święta kiedy się to wszystko skończy? 

Kapeluszniki powiadają że wojna potrwa do jesieni .

Opublikowano
12 godzin temu, dysydent napisał:

relacje społeczne nie muszą polegać na jednostronnym wyzysku i nie polegają bo by się żadna społeczność nie ostała
Może być wzajemne "dojenie" z korzyścią dla obu stron

weźmy z przyrody np mszyce i mrówki. Mrówki roznoszą mszyce np po fasoli i bronią je przed drapieżnikami aby np larwy biedronek ich nie zeżarły a w zamian spijają spadź które te mszyce wydzielają bo w soku roślin za dużo cukru w stosunku do białek i tłuszczy i nadmiar mszyce wydalają i tak.
Mrówki muszą parobkować mszycom a mszyce dać się doić mrówkom a ja zawsze mam dylemat - truć robaki na polu czy nie bo gdyby nie te mrówki to 100% mszyc by zeżarły biedronki których akurat masa nahodowanych na rzepakach głodem przymiera bo tam się mszyce kończą gdy rzepaki zaczynają dojrzewać

najgorzej gdy jakaś kasta zaburza naturalną symbiozę to wtedy mogę być śmiertelnie niebezpieczny dla pasożyta tylko sztuka skuteczny i selektywny środek wybrać i czasem na ciemniaków religijnych najlepszym są cytaty z ich własnych pism zwykle wcale nie takich głupich tylko fatalnie interpretowanych na "kazaniach" ;)

Ładnie wszystko pięknie jak opowieści z Narnii , mocne trunki ze śwagrem w święta chyba były spożywane 🤔, tylko od zarania dziejów mądry doił głupiego , bogaty biednego , król podwładnych etcetera etcetera ... Tak było jest i będzie 

A przykład ze świata zwierząt można podać inny pierwsze lepszy , kukułka podrzuca swoje jajo i szare ptaszki muszą paść takiego tłustego"biskupa" ☺️

Więc patrząc na chłodno nie uda się za wiele zmienić 

Opublikowano
29 minut temu, witejus napisał:

Przed wczoraj mówiłem że tu go d*pa piecze ,o kasę mu chodzi.To niech nie zawraca d*py teologicznymi rozważaniami.

Nie ukrywam intencji tak jak Wy , kasa jest ważne dla kk skoro zawyża  statystyki . Według  mnie te pieniądze  można by wydać na przydatne rzeczy .  Nie ukrywam tego  i publicznie o tym mówię .

Można by te problemy łatwo rozwiązać ale kk boi się prawdy . 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

wystarczy odpowiednio pytanie sformować , a Ty Dysydent nie widzisz tego zagrożenia  dla swiata ? 

nie większe niż przed tą wojną. Z resztą - zapewne akurat Ty pamiętasz - nie raz o tym pisałem już od kilku lat.
Zarówno ruszenie spirali inflacyjnej jak i globalne konflikty z byle jakiego powodu było widać już dawno
Nie tylko rosja i Ukraina są chore. zachód to też padalec już był dawno temu i to w synonimach nieudolności jak i nikczemności

to wszystko nie ma szans się dobrze skończyć i poziom zagrożeń o jotę się nie zmienił od wielu już lat tak że tylko to mnie poruszyło że Polska relatywnie najmniej w/g tego badania jest tego świadoma czym sama ma spory współudział w pogłębiania tego stanu o czym też nie raz pisał... niektórzy pisaliśmy

27 minut temu, peugeot napisał:

Można by te problemy łatwo rozwiązać ale kk boi się prawdy

w dobie wiedzy naukowej jaką współczesny świat dysponuje już większość tzw pisma świętego jawi się jako stek bzdur i bajań i choćby dla tego prawda w tej religii jest wrogiem w zasadzie od tej religii początku i zostaje to udowadniane na coraz większej przestrzeni a ta religia mimo prób nadążania nadal trwa przy swoim jawnie w interesowności szamaństwa co musi ją zniszczyć jak wiele innych poprzednich które też potrafiły tysiącami lat.... to żaden argument że dwa tysiące lat.... bo przez te dwa tysiące ile się odłamów chrześcijaństwa narobiło i ile krwi natoczono w sporach który lepszy. Takie same zasady jak w świecie dzikich bestii czyli żaden Bóg z tym nie może mieć nic wspólnego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, peugeot napisał:

Nie ukrywam intencji tak jak Wy , kasa jest ważne dla kk skoro zawyża  statystyki

To nie zawracaj głowy teologią.Umieść się na forum kaznodziei ,teologów to cię ,,zrównają " z ziemią ,teologicznie.

Edytowane przez witejus
  • Haha 1
Opublikowano

Witejus , takie dyskusje kończą się zawsze patem , a dla wierzącego to porażka .

Są oczywiście osoby które  zawsze  wiedzą wszystko  bezbłędnie , jednocześnie twierdząc że to  oczywiste i że nie będą tego tłumaczyć . Inni znowu nie przejmują się logika . 

Dla mnie osobiście uczciwy wierzący to taki który potrafi powiedzieć że nie ma żadnych  argumentów na poparcie jego racji a on poprostu wierzy ( jak ktoś nie zna definicji wiary,  to  niech sobie poszuka ) .

Opublikowano

Nasi rządzący nawolują do ostrych sankcji i bojkotu towarów z Rosji a największy amerykański koncern w najlepsze kupuje rosyjską pszenicę,dla nie znających rosyjskiego chodzi o Cargill

obraz.png

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ursus932bis napisał:

Ładnie wszystko pięknie jak opowieści z Narnii , mocne trunki ze śwagrem w święta chyba były spożywane 🤔, tylko od zarania dziejów mądry doił głupiego , bogaty biednego , król podwładnych etcetera etcetera ... Tak było jest i będzie 

A przykład ze świata zwierząt można podać inny pierwsze lepszy , kukułka podrzuca swoje jajo i szare ptaszki muszą paść takiego tłustego"biskupa" ☺️

Więc patrząc na chłodno nie uda się za wiele zmienić 

niewolnictwo zniesiono z norm prawnych a przecież nawet ówczesne religie takowe dopuszczały, pańszczyznę zniesiono, równość ludzi wobec prawa jednak wprowadzono a tam gdzie nie obowiązuje te kraje są uznawane za zacofane i rzeczywiście są relatywnie słabsze, barbarzyńskie bardziej
Przykłady by mnożył dalej i bez końca

.............
...tej klasy ludzi którzy jednak od kanibalizmu do obecnego stanu cywilizację doprowadzili.
Nie domniemuj kto z kim i co pije bo po ryju za coś takiego się należy nic o mnie nie wiesz skoro to insynuujesz i żadnych wniosków nie potrafisz o mnie wysnuć (innych zapewne też) po tym co i jak choćby na tym forum piszę. .........
Ostrzegałem - zanim co do mnie napiszesz dobrze się zastanów bo mogę dojść do wniosku żeś z tych.... jak Sikorski wobec ławrowa jakim językiem należy z takimi rozmawiać gdy ostrzegał kacapów "kopem w jaja"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Nasi rządzący nawolują do ostrych sankcji i bojkotu towarów z Rosji a największy amerykański koncern w najlepsze kupuje rosyjską pszenicę,dla nie znających rosyjskiego chodzi o Cargill

obraz.png

wzywanie do bojkotu i bojkotowanie to jest dla kretynów kompletnie nie rozgarniętych co nie widzą nic prócz własnego nosa

2 godziny temu, peugeot napisał:

Witejus , takie dyskusje kończą się zawsze patem , a dla wierzącego to porażka .

Są oczywiście osoby które  zawsze  wiedzą wszystko  bezbłędnie , jednocześnie twierdząc że to  oczywiste i że nie będą tego tłumaczyć . Inni znowu nie przejmują się logika . 

Dla mnie osobiście uczciwy wierzący to taki który potrafi powiedzieć że nie ma żadnych  argumentów na poparcie jego racji a on poprostu wierzy ( jak ktoś nie zna definicji wiary,  to  niech sobie poszuka ) .

Wystarczy pasożyta rydzyka pogonić a kościół może sobie funkcjonować jak przez wszystkie dotąd rządy

Opublikowano (edytowane)

z ruskiej kasy poblokowanej w zachodnich bankach się sciągnie
w ramach "reparacji"

kasę się zainwestuje na Ukrainie
Oczywiście zachowując prawa własności jako inwestora
przy okazji oligarchy ukraińskie się z siodła wysadzi bo kto jest w stanie taką konkurencję wytrzymać.

w sumie wypięcie rosji z zachodniego systemu walutowego te waluty zachodnie które są rosyjskie... na ruskich kontach, są gwarantowane majątkiem rosji i w tej sytuacji stają się pustym pieniądzem bez pokrycia

putin ma bardzo mądrą babę na stanowisku prezesa banku centralnego i tylko pandemia w Chinach opóźnia ujawnienie co oni tam razem kombinują ale już pojawiły się transakcje ropy rozliczane w juanach
petrojuany i petroruble?
zachód już wie że czas pracuje na niekorzyść a USA szczególnie bo petrodolar zagrożony utratą monopolu
z resztą państwa arabskie to widzą i ich zachowanie to jasno pokazuje

to dopiero poczatek i wojna w Ukrainie tylko lont podpaliła

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Poczatek to dwa latka temu, teraz zabawy ciag dalszy i bezprecedenowych zamierzonych   zmian, ludzie mysleli ze globalny zamet w 20 zapoczatkowany sie szybko skonczy'🤣??xD

cene tradycyjnie jak od wieków zapłaca( juz od dwoch lat płaca) masy zwykłych ludzi, dobrze to juz było.

Edytowane przez V12
Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

Dla PIS wojna jak trwa to lepiej bo sondaże w górę , był temat covidu teraz wojny ale coś i my dostaniemy dzięki wojnie , jako jedyny kraj w Europie dopłaty do nawozów będą .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, V12 napisał:

Poczatek to dwa latka temu, teraz zabawy ciag dalszy i bezprecedenowych zamierzonych   zmian, ludzie mysleli ze globalny zamet w 20 zapoczatkowany sie szybko skonczy'🤣??

cene tradycyjnie jak od wieków zapłaca( juz od dwoch lat płaca) masy zwykłych ludzi, dobrze to juz było.

to że było nie znaczy aby do znudzenia nie powtarzać
we wszystkich krajach i językach.
na kacyka putina i jego klikę nasze kacyki mają odpowiedź - zwiększyć armię o setki tysięcy
to aż tyle trzeba aby co? wytłuc setki tysięcy takich samych sołdacinów którzy na wysługach tamtej kliki?
Kształtować świadomość od samych dołów u możliwie największej liczby tych tzw zwykłych ludzi aby coraz trudniej było ich napuścić na siebie nawzajem

droga daleka ale jedyna jaka daje nadzieję na uratowanie gatunku człowiek na tej planecie

dla tego ... do znudzenia

jak do tej pory gdzie "plusa" nie postawią to klapa że te "plusy" jak by im się z krzyżami nagrobnymi myliły
teraz jeszcze koleje pogrzebią?

jak prywatny biznes nie unowocześni to państwowy tym bardziej
Już nie mamy z czego podatków płacić na te ich "plusy"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
26 minut temu, Mariusz2903 napisał:
6 godzin temu, Ulman napisał:

Dla PIS wojna jak trwa to lepiej bo sondaże w górę , był temat covidu teraz wojny ale coś i my dostaniemy dzięki wojnie , jako jedyny kraj w Europie dopłaty do nawozów będą

Jeśli nie macie obywatelstwa ruskiego to jest okazja  , zaciągnijcie się do tej bandy gwałcicieli . Car wam wojen dostarczy i będziecie mieli okazję zostać prawdziwymi ,, bohaterami ,, a i wiadomości z pierwszej ręki  też . 

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

putin ma bardzo mądrą babę na stanowisku prezesa banku centralnego i tylko pandemia w Chinach opóźnia ujawnienie co oni tam razem kombinują ale już pojawiły się transakcje ropy rozliczane w juanach
petrojuany i petroruble?
zachód już wie że czas pracuje na niekorzyść a USA szczególnie bo petrodolar zagrożony utratą monopolu
z resztą państwa arabskie to widzą i ich zachowanie to jasno pokazuje

to dopiero poczatek i wojna w Ukrainie tylko lont podpaliła

Edytowano 47 minut temu przez dysydent

ile jest krajów które są politycznie w stanie zrezygnować z $ na rzecz juana , puki co w amerykanskiej strefie wpływów jest cały cywilizowany zachód a te biedniejsze kraje mogą zrezygnować tylko jaki to jest % swiatowego handlu ? nawet rosja to wymiana rosja -chiny to 50 mld $ a chiny -usa 370 mld $ , jest jeszcze indyjska rupia ze swoim 1,5 mld liczbą lunosci , teraz zachód za duzo zainwestował militarnie w ukraine rzeby ją oddać chinom .,

Opublikowano (edytowane)

jeszcze więcej zachód w rosję zainwestował i nie bardzo wie jak odzyskać by to na tę resztę "niecywilizowaną" przetransferowane nie było

Ukraina bo Ukraina - to konflikt lokalny zarzewia globalnego tlą się zupełnie gdzie indziej a linie podziału nijak się mają do granic państw

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v