Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie nie obchodzi ich tradycja i historia ,   dlaczego ja mam ich sponsorować mając uznaną również  przez nich  wolność wyznania i poglądów . Wbrew woli utrzymują  człowieka na liście swych członków i udają głupa . To hipokryzja i ktoś taki ma wychowywać przyszłe pokolenia ? 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dysydent napisał:

Deklarowana apolityczność religii jest obłudą i

To mniej więcej tak jak "apolityczny fachowiec wywodzący się z obozu władzy".😂

2 minuty temu, peugeot napisał:

To hipokryzja i ktoś taki ma wychowywać przyszłe pokolenia ? 

No i znowu wychowanie zwalone na Kościół, albo szkołę.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

No i znowu wychowanie zwalone na Kościół, albo szkołę

A ko coś takiego napisał .

Kościół bierze aktywny udział w wychowywaniu swych owieczek już od przedszkola . 

Opublikowano

I mieli te owieczki nauczać za darmo, aby tylko szkoła sale udostępniła. przynajmniej tak na początku obiecywali. 

Opublikowano

Jak uczeń nie umie myśleć samodzielnie to nawet najlepszy nauczyciel nic nie pomoże.

Nie wiem w czym masz problem, jak chcesz to bzykasz co chcesz i kiedy chcesz 🤣

Jakieś minimum finansowania musi być, PIS przesadza sponsorując rydzyka w zamian za poparcie jego słuchaczy

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, peugeot napisał:

A ko coś takiego napisał .

Kościół bierze aktywny udział w wychowywaniu swych owieczek już od przedszkola . 

to można nazwać indoktrynacją
choć w zasadzie każde wychowanie tak można nazwać które ograniczeniom rzeczywistym egzystencji dodaje jeszcze ograniczeń ideowych

nawet nie wiem czy znalazł by miejsce na planecie gdzie wychowanie opiera się tylko na wiedzy poznanej percepcyjnie a niewiedzy nie zapycha domniemaniami ułomnej imaginacji.
Religia to tendencyjne ukierunkowanie owych domniemań w interesie grupy z ograniczeniem często bezsensownym jak owa sakramentalna płaskoziemskość w samym szczycie rozkwitu i ekspansji chrześcijaństwa. Zapełnianie niewiedzy strachem, poczuciem winy, to znów nieuzasadnionym przewartościowaniem osoby ludzkiej....
nie wiem; odpowiedział kto na moje dwa pytania z mojego poprzedniego posta?

z tego wyniknie odpowiedź dlaczego religie były są i będą publicznie finansowane choć niekoniecznie aż w tak jawny sposób jak w państwach wyznaniowych tzn ze środków fiskalnych - siłowo egzekwowanych powszechnie z całej społeczności ale z dyskryminacją tej uznanej za mniej religijną

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wychowanie  a wychowanie na podstawie wiary to jednak wielka różnica . Wychowanie świeckie daje narzędzia do samodzielnego myślenia i zmiany ewentualnych wyuczonych wcześniej zachowań na lepsze . Wychowanie w wierze to  gotowe wzorce bez możliwości ich poprawy a nawet niespecjalnie przejmuje się tym że ktoś tych zasad nie rozumie . 

Jak najbardziej wyobrażam sobie świat bez wierzeń . 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, peugeot napisał:

Wychowanie w wierze to  gotowe wzorce bez możliwości ich poprawy a nawet niespecjalnie przejmuje się tym że ktoś tych zasad nie rozumie .

Gotowe wzorce których wystarczy tylko przestrzegać żeby być człowiekiem, sęk w tym że ludzie ani księża tego tak naprawdę nie robią, tylko idąc twoim tokiem myślenia próbują coś poprawiać, doprowadzając ludzkość tymi poprawkami do zezwierzęcenia.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, peugeot napisał:

Wychowanie  a wychowanie na podstawie wiary to jednak wielka różnica . Wychowanie świeckie daje narzędzia do samodzielnego myślenia i zmiany ewentualnych wyuczonych wcześniej zachowań na lepsze . Wychowanie w wierze to  gotowe wzorce bez możliwości ich poprawy a nawet niespecjalnie przejmuje się tym że ktoś tych zasad nie rozumie . 

Jak najbardziej wyobrażam sobie świat bez wierzeń . 

Pozabijać wszystkich starych ludzi , nie pełno sprawnych bo są ciężarem ludzi pracy tak świeckie wychowanie .

ŚWIAT BEZ WOJEN CZY JEST MOŻLIWY ? .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, peugeot napisał:

Ważne aby swych zasad nie narzucać innym wbrew ich woli . 

No popieram,  w szczególnie świeckich spraw bo to odczuwam i utrudnia mi to zycie , ale mało moge jako jednostka z tym zrobić 

czy Ty też ??  bo dalej odnosze wrażenie że wybiórczo... i w innych kwestiach mogłbyś tej tezy nie pochwalać, i prawdopodobnie  nie przeszkadza Ci narzucanie wielu rzeczy innym  wbrew i woli... i to w sprawach mocno powaznych 

Akurat weszłes na swój temacik, co nie podpasowuje i tego typu teksty " wbrew ich woli", weszli bym na inny temacik i co by było ??

Ja bym twierdził no jak to wbrew ich woli ?? A Ty byś stwierdził  a dlaczego nie ??

I tyle na ten temat ...

46 minut temu, peugeot napisał:

. Wychowanie w wierze to  gotowe wzorce bez możliwości ich poprawy

A u mnie to wogole nie wpływa na samodzielne myslenie,

nie szukam nigdzie wzorców a tym bardziej w mediach   :D

Edytowane przez V12
Opublikowano
10 minut temu, V12 napisał:

czy Ty też ??  bo dalej odnosze wrażenie że wybiórczo... i w innych kwestiach mogłbyś tej tezy nie pochwalać, i nie przeszkadza Ci narzucanie wielu rzeczy innym

W dalszym ciągu nie widzisz różnicy między  umową ( którą można zmienić  )  zawartą między ludźmi , tworząc  w ten sposób określone  ( miejscem )  społeczeństwo  a NARZUCONYMI NIE PODLEGAJĄCYMI  DYSKUSJI PRAWAMI .

20 minut temu, Desperado napisał:

Gotowe wzorce których wystarczy tylko przestrzegać żeby być człowiekiem, sęk w tym że ludzie ani księża tego tak naprawdę nie robią, tylko idąc twoim tokiem myślenia próbują coś poprawiać, doprowadzając ludzkość tymi poprawkami do zezwierzęcenia

A skąd  katolicy mają te wzorce brać , chyba nie masz na myśli  pisma Świętego . Organ nauczycielski sam ma problem z pismem św aby jakoś to wszystko dopasować do współczesnych zasad .

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, peugeot napisał:

W dalszym ciągu nie widzisz różnicy między  umową ( którą można zmienić  )  zawartą między ludźmi , tworząc  w ten sposób określone  ( miejscem )  społeczeństwo  a NARZUCONYMI NIE PODLEGAJĄCYMI  DYSKUSJI PRAWAMI .

Przecie Ci pisali że możesz sie wypisać, i przejśc gdzie indziej albo wcale, jako jednostka możesz to zrobić .

Ja np. chciał bym na autostradach  mieć bez limitu, mogę coś u siebie w kraju cos z tym zrobic jako jednostka ?? , jakie mam szanse że uda mi sie zmienic umowe miedzy ludzką ? I multum multum multum bzdurych umów miedzy ludzich z którymi musze się meczyc na codzień, gdzie bym sie nie ulokował to zawsze bedą coś nie odpowiadać i chciało sie żeby było inaczej, powtórze chciało i tylko tyle bo uprócz dostosowania nic nie moge zrobić

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, peugeot napisał:

A skąd  katolicy mają te wzorce brać , chyba nie masz na myśli  pisma Świętego . Organ nauczycielski sam ma problem z pismem św aby jakoś to wszystko dopasować do współczesnych zasad .

Z dwóch kamiennych tablic, więcej nic nie potrzeba. to co jest tam wyryte w kamieniu jest ponadczasowe na wieki.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, V12 napisał:

Przecie Ci pisali że możesz sie wypisać, i przejśc gdzie indziej albo wcale, jako jednostka możesz to zrobić

Nie mogę się wypisać , kk nie pozbywa się członków . Apostazja  według niektórych księży ( bardziej nawiedzonych ) nie zwalnia nawet  z uczestnictwa w coniedzielnej mszy . Ja mam to gdzieś , zależy mi tylko na tym aby przestali kłamać i zaliczać mnie do katolików . 

Edytowane przez peugeot
Opublikowano (edytowane)

, ja prosto do sprawy podchodzę 

dla mnie to tak nie ma znaczenia bo ja przymusu nigdy nie czułem,

prosta sprawa nie ma żadnych sankcjii i tak mozna  do konca żyć 

Uwierz mi że że jak ludzie przestana kłamac to skończy sie świat xD ot tyle 

Edytowane przez V12
Opublikowano
21 minut temu, Desperado napisał:

Z dwóch kamiennych tablic, więcej nic nie potrzeba. to co jest tam wyryte w kamieniu jest ponadczasowe na wieki

Można i tak , ale najpierw jeśli chcesz należeć do  takiego kościoła musisz założyć go sobie . Katolicki  nie jest tym o którym myślisz . 

Opublikowano (edytowane)

jako narzędzie do rozmawiania to całkiem spoko,

ale jako ciągłe źródło  informacji i wzorców dla ludzi młodych którzy dopiero sie docierają z tym światem to juz średnio

Ba nawet dorosli  w wielu przypadakach nie potrafia filtrować i łykają wszystko  jak... bez własnego przemyslenia, tak to własnie ma działać 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Desperado napisał:

Z dwóch kamiennych tablic, więcej nic nie potrzeba. to co jest tam wyryte w kamieniu jest ponadczasowe na wieki.

Gieee prawda... bo to już dawno przerobione i przeinaczone.... Przykładowo szabat to  sobota jako 7 dzien  dzień święty a nie niedziela... Tak było w Dekalogu... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Nie ma idealnego narzędzia , ale można je próbować naprawiać . Kto wie jak potoczyła by się wojna na Ukrainie gdyby nie internet i smartfon , moim zdaniem było by dużo mniej informacji i rusek zrobił by swoje dużo szybciej . A kto byłby następny -  może jeszcze nie my . 

Opublikowano

Jak na razie to piłka w grze i moze byc wiele zwrotów akcji,

to co sie tam dzieje to czas teraźniejszy a nie przeszły 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v