Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zabraknie 8 milionów ton węgla w Polsce .

Wiec cena będzie mega wielka na węgiel i do tego braki .

Zamówiłem na sierpień 25 metry drzewa zima nie straszna .

Ciekawy film warty zobaczenia .

POWOŁANY (CALLED) 2022 - FILM NA CZASY OSTATECZNE

Edytowane przez galan99
Opublikowano
49 minut temu, galan99 napisał:

Zabraknie 8 milionów ton węgla w Polsce .

A to do tej pory nie brakowało?😂 I co na to Minister od górnictwa?

52 minuty temu, galan99 napisał:

POWOŁANY (CALLED) 2022 - FILM NA CZASY OSTATECZNE

To może o przywróceniu poboru do wojska?😂

Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał:

jeszcze raz -mozesz dokonac aktu apostazji jesli ci zle w byciu czlonkiem czegos o czym nie masz zielonego pojecia.

Apostazja nie oznacza wykreślenia z listy katolików , dalej jestem zaliczany do tej grupy . Konsekwencje są takie że kościół katolicki mogąc pochwalić się większą ilością członków dostaje więcej pieniędzy .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, peugeot napisał:

Konsekwencje są takie że kościół katolicki mogąc pochwalić się większą ilością członków dostaje więcej pieniędzy .

Tu cię d*pa piecze.A więc jak zwykle nie o wiarę ci chodzi a o kasę.Tylko jak to pijanemu ci się pomyliło bo kościół nie dostaje pieniędzy na każdego zarejestrowanego katolika ,tylko wręcz przeciwnie ,płaci od każdego podatek.

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)

No jasne że nie o wiarę w tym wypadku chodzi tylko o oszustwo .Wolał bym aby te pieniądze dostał ktoś inny . Chcesz powiedzieć że ilość wiernych nie wpływa na wysokość dotacji ? 

Edytowane przez peugeot
Opublikowano (edytowane)

@witejus

Patrz ja dzis znów popijamy,🍷

a dyskusje skończyłem nie ma sensu heh B|

Edytowane przez V12
Opublikowano

Witejus , wydaje mi się że nie obrażam ,  piszę prawdę . Jeśli prawda Ciebie obraża to już twój problem i powód do zmartwień .  Przypomnę o Twoich inwektywach , których używasz w tak ważnym dniu dla katolików .

Opublikowano (edytowane)

Witejus , jeśli nie masz argumentów to postaraj się ich poszukać . Jeśli mimo prób nie znajdziesz takich to poproś księdza o pomoc  . Bo do tej pory udowadniasz że nie interesuje Cię prawda tylko kłótnia .

Edytowane przez peugeot
Opublikowano
21 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Znam ludzi co czytają liderów z tego badania to same belzebuby .

Czyli co? Mają ogony, kopyta i diabelskie moce?  

5 minut temu, peugeot napisał:

nie interesuje Cię prawda tylko kłutnia .

Kto sie smuci ten jest smutas , kto sie kłuci ten jest .......😆

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, peugeot napisał:

Apostazja nie oznacza wykreślenia z listy katolików , dalej jestem zaliczany do tej grupy . Konsekwencje są takie że kościół katolicki mogąc pochwalić się większą ilością członków dostaje więcej pieniędzy .

zawsze madrze pisales i nagle zaczynasz glupoty wypisywac- chyba zly duch cie opanowal i egzorcyzmy trzeba bedzie odprawic 🤣🤣..

pokaz ustawe ktora daje kosciolowi pieniadze liczone "Od lebka " 

56 minut temu, witejus napisał:

Gdybyś miał minimum kultury ,dobrego wychowania nie obrażałbyś chrześcijan w dniach największego święta

nikt tak nie obraza kosciola jak jego wierni.....

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

ggg.PNG

Znam ludzi co czytają liderów z tego badania to same belzebuby .

Nawet się nie umiesz pogodzić z faktami liczbowymi 🤣

Idąc twoim tokiem myślenia to można powiedzieć że ksiądz co gra w karty, zdarzy mu się bzykano z babą to zaraz belzebub 😄

Opublikowano
47 minut temu, jacus napisał:

pokaz ustawe ktora daje kosciolowi pieniadze liczone "Od lebka " 

Nigdy nie pisałem że kasa liczona jest od sztuki co nie znaczy że nie ma znaczenia  , większy kościół ma do zaoferowania  więcej potencjalnych wyborców a co za tym idzie i  większe wpływy .  Kasa przyznawana jest uznaniowo choć nie cała , bo ustawa też to reguluje . Generalnie sprawa jest  niejasna i kościołowi nie zależy na transparentności jego przychodów .

Opublikowano
8 godzin temu, peugeot napisał:

Generalnie sprawa jest  niejasna i kościołowi nie zależy na transparentności jego przychodów .

A może być tak że to politykom zależy na nie transparentności, bo wtedy mogą korumpować hierarchów dotacjami.😂 

9 godzin temu, racyl napisał:

Idąc twoim tokiem myślenia to można powiedzieć że ksiądz co gra w karty, zdarzy mu się bzykano z babą to zaraz belzebub 😄

O z takim to ja spokojnie mogę iść na wojnę. Ten zna życie.😂

Opublikowano
9 godzin temu, peugeot napisał:

Nigdy nie pisałem że kasa liczona jest od sztuki co nie znaczy że nie ma znaczenia  , większy kościół ma do zaoferowania  więcej potencjalnych wyborców a co za tym idzie i  większe wpływy .  Kasa przyznawana jest uznaniowo choć nie cała , bo ustawa też to reguluje . Generalnie sprawa jest  niejasna i kościołowi nie zależy na transparentności jego przychodów .

A  jak u mnie w parafii księża nie mówią ani słowa o polityce , nikogo nie namawiają to figę dostają 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

A może być tak że to politykom zależy na nie transparentności, bo wtedy mogą korumpować hierarchów dotacjami.

W tej kwestii panuje raczej równowaga , jedna strona jak i druga straszy i czerpie zyski . Były propozycje uregulowania tej kwestii ale kościół kk zareagował na nie  panicznie .

Aby sytuacja była bardziej przejrzysta wystarczy nie łączyć kościoła z państwem i nie dotować go z pieniędzy budżetu państwa , a kościół finansowali by wyłącznie  jego wyznawcy . Można nawet zrobić tak jak u naszych zachodnich sąsiadów i zbierać te pieniądze łącznie z podatkami .

Ursus932bis - pojedynczy ksiądz jest częścią tego systemu i  tkwi w nim po uszy  więc i korzysta z tych pieniędzy .

Opublikowano
30 minut temu, peugeot napisał:

W tej kwestii panuje raczej równowaga , jedna strona jak i druga straszy i czerpie zyski . Były propozycje uregulowania tej kwestii ale kościół kk zareagował na nie  panicznie .

Hierarchowie kościelni zareagowali panicznie a na wieść o tym politycy posrali się ze strachu. Ot cała diagnoza. Nic nie zrobisz. Takich mamy polityków i takich mamy hierarchów. Oczywiście jedni i drudzy mówią że Polska to właśnie oni, więc jak krzywa spojrzysz to jesteś odszczepieniec, kolaborant albo ruski agent. A na pewno nie godzien łaski Pana.😂

Opublikowano (edytowane)

Może i nic nie zdziałam , ale  mówię o tym kiedy jest okazja i myślę że w przyszłości wiele się zmieni . Już dziś spora część młodzieży deklaruje brak wiary a bierzmowanie nazywa " sakramentem pożegnania z kościołem " , ich dzieci już nie będą czuły takiej presji  rodziny i otoczenia  a nawet  państwa . Może wtedy uda się ustawić kościół tam gdzie jego miejsce i przy okazji  władzę państwową . 

Alternatywą może być dyktatura , która zdaje się marzy naszym rządzącym  a kościół takich też lubi i czerpie jeszcze więcej .

Edytowane przez peugeot
Opublikowano
peugeot napisał:

No jasne że nie o wiarę w tym wypadku chodzi tylko o oszustwo .Wolał bym aby te pieniądze dostał ktoś inny . Chcesz powiedzieć że ilość wiernych nie wpływa na wysokość dotacji ? 

Tooo może dawać im na tacę w życie i kartoflach - jak na początku. Nie jest czasem tak, że z tradycją obróconą w majątek to miał pierwej do czynienia kler niż owieczki? Od tego należy chyba dyskusję rozpocząć.

Opublikowano
4 godziny temu, Ursus932bis napisał:

A  jak u mnie w parafii księża nie mówią ani słowa o polityce , nikogo nie namawiają to figę dostają 🤔

co to jest polityka? czego dotyczy?
Odpowiedz sobie na to pytanie a zrozumiesz że religia dowolna jest tylko jednym z narzędzi polityki i oderwać się nigdy żadnej religii od polityki nie da.
Deklarowana apolityczność religii jest obłudą i nie da się tego zaprzeczyć o ile poprawnie odpowie się na pytania powyższe.
Czy zaś sama polityczność religii musi być z zasady zła? no tutaj jak wszystko w polityce - "to zależy".... i musiałbym litanię wariantów ale tu i teraz nie to jest moim zamiarem a jedynie skłonienie do samodzielnych przemyśleń

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v