Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, peugeot napisał:

Jest już prawo pozwalające na wsadzenie kogoś do paki na dwa lata za obrazę uczuć religijnych . Najlepsze jest to że  sądy " cywilne " oceniają która religia i który Bóg jest prawdziwy bez podania jakichkolwiek dowodów .

Od dawna mamy  w zasadzie państwo wyznaniowe  ( nauka religii w szkole , powiązanie władzy z kościołem ) 

Kościół katolicki w Polsce upada , a tego typu działania tylko to przyspieszają . 

Kościół to my , dlaczego ma upadać , ci co chodzą w niedziele i święta to dla nich nie upada , ci co nie chodzą widzą upadek .

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Kościół to my , dlaczego ma upadać , ci co chodzą w niedziele i święta to dla nich nie upada , ci co nie chodzą widzą upadek .

Jak myślisz czy matka która usłyszała ze jej nieślubnemu dziecku nie należy sie sakrament  za jej grzechy będzie wdzięczna?

Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A ja chodzę i widzę wcale różowo nie jest.

Opublikowano (edytowane)

dla kacapów wyznawców moskiewskiej cerkwi obrazą "uczuć religijnych" może być uznane negowanie słuszności zbrodni na Ukrainie

każde prawo sankcjonujące imaginację religijną za podstawę norm społecznych wcześniej lub później do takich dewiacji prowadzi

wojna co do zasady jest złem a we wszystkich religiach trafiają się takie które nazywane są "świętymi" zatem nie wolno żadnej religii dawać narzędzi przymusu do obrony siłowej doktryn czysto religijnych bo zawsze to prowadzi do zbędnej przemocy w imię abstrakcyjnych celów

"dobra" religia i bez przymusu obroni się sama a złej religii to czasem i warto obrzędy w trakcie trwania rozegnać
prawnie co najwyżej można zapisać że do takich interwencji nie może być podstawą inna religia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, peugeot napisał:

Kościół katolicki w Polsce upada , a tego typu działania tylko to przyspieszają . 

A jak ma nie upadać jak ludzie od pewnego czasu wychowują dzieci  i młodzież na zasadach konsumpcji i niemoralności, żadnych ideałów, żądnego poczucia wartości, czy szacunku dla drugiego człowieka, czyja to jest wina że nie posyłają dzieci i młodzieży do kościoła, tylko tel, i komputer.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, agromatik napisał:

Jak myślisz czy matka która usłyszała ze jej nieślubnemu dziecku nie należy sie sakrament  za jej grzechy będzie wdzięczna?

Ale od kogo to usłyszała? Pan Bóg jej to powiedział? czy księżulo co tylko udaje księdza. Wychodzi na to że dla niektórych Kościół to sam kler i to do niego się chodzi, żeby aby sobie czego nie pomyślał.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)

Desperados, a kto jest władny dać sakrament chrztu, pomijając sytuacje ekstremalne? Patrząc z tej perspektywy to można się modlić w domu, lesie bez pośredników.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

A jak ma nie upadać jak ludzie od pewnego czasu wychowują dzieci  i młodzież na zasadach konsumpcji i niemoralności, żadnych ideałów, żądnego poczucia wartości, czy szacunku dla drugiego człowieka, czyja to jest wina że nie posyłają dzieci i młodzieży do kościoła, tylko tel, i komputer.

Konsumpcja- Państwo Polskie stawia na konsumpcję, więc wcale takie widać fajne nie jest. A co do ideałów, właśnie większość poszła się walić. A dlaczego? Bo konsumpcja daje poczucie ciepełka i spełnienia. Czyli Państwo Polskie stawiając na konsumpcję doprowadza do upadku ideałów.

Opublikowano

Kościołem są wszyscy jego członkowie tylko w sytuacji gdy trzeba coś zbudować , zebrać kasę czy nawet oddać swoje życie . W  pozostałych sytuacjach wierni są owcami które nie mają mieć własnego zdania , tak przynajmniej  wynika z nauczania i katechizmu  kk .

Opublikowano
40 minut temu, agromatik napisał:

no , i tu wychodzi wybiurczość ksieży , w jednej parafi sakramentu ksiądz odmówi a w drugim bez problemu udzieli .

Opublikowano

Jeden udzieli a drugi nie , zasady kościoła kk są bardziej podatne na różną interpretację niż polskie  prawo podatkowe . A to daje dużo możliwości z których chętnie korzystają . 

Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

no , i tu wychodzi wybiurczość ksieży , w jednej parafi sakramentu ksiądz odmówi a w drugim bez problemu udzieli .

No i tak się stało, tylko że to "ale" już zostało. 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, agromatik napisał:

A co sądzicie o pomyśle obowiązkowych (bez kursywy) kursów przedmałżeńskich?

ślepy podejmuje się kulawego przez dziurawy most prowadzić
inna sprawa że ten ślepy to często symulant co tym gorzej bo uczciwości to taki raczej nikogo nie nauczy

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Patrząc od strony budowania kościelnej społeczności to idea protestantyzmu nie jest taka głupia. Łatwiej jest zrozumieć i być zrozumianym będąc tzw. szarym Kowalskim  mając jego doświadczenie. Myślę, że taki gość całkiem inaczej postrzega rzeczywistość nas otaczającą i jest to postrzeganie wynikłe z doświadczeń a nie wykładów, zrozumie że życie to nie zbiór reguł i czasami pokazuje środkowy palec.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

z dystansu widac lepiej

2 godziny temu, agromatik napisał:

A co sądzicie o pomyśle obowiązkowych (bez kursywy) kursów przedmałżeńskich?

a to dzisiaj nie sa obowiazkowe ?? od dziesiatek lat sa prowadzone.

Opublikowano

I pod dywanik jak zawsze. święte krowy. zielinskiemu też chyba włos z głowy nie spadł za użytkowanie rządowej lm I borowikow bezprawne. 

Opublikowano
mirro napisał:

4 minuty temu, Desperado napisał:

Konsumpcja- Państwo Polskie stawia na konsumpcję, więc wcale takie widać fajne nie jest. A co do ideałów, właśnie większość poszła się walić. A dlaczego? Bo konsumpcja daje poczucie ciepełka i spełnienia. Czyli Państwo Polskie stawiając na konsumpcję doprowadza do upadku ideałów.

Czyli kolejny co mu w krzyżu strzykło: "ja, w Twoim wieku..." Ideały kształtuje się od wzorca najbliższego czyli k woli ścisłości - temat zesrał się w latach dziewięćdziesiątych. Samo dawanie wora w kierunku telefonu to podążanie za propagandą. Niema wzorca w rodzicu daje brak zaufania i niechęć do gadki a to wpędza gówniarza w bezsilność. Weźmij jeden z drugim i zainteresuj się co w tym młodym mózgu piszczy a nie przewalaj swoje lenistwo na internet w telefonie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v