Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

oligarchowie ruscy komu przede wszystkim ukradli?

jeszcze parę takich pomysłów na sankcje a kolejna wojna rosji będzie wojną sprawiedliwą przynajmniej z punktu widzenia zwykłego Rosjanina

kolejny raz.... - emocje bywają złym doradcą

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Putin popsuł interes Chinom i sam wykluczył Rosję z Jedwabnego Szlaku .

Od blisko dekady Chiny pracują nad wdrożeniem swojej koncepcji Jedwabnego Szlaku. Kluczowe w nim są linie kolejowe prowadzące z Chin do Europy Wschodniej. Atak Rosji na Ukrainę i sankcje Zachodu dotyczące wysyłania towarów na teren Rosji uderzyły w jego funkcjonowanie. Azja już na to reaguje.

Foreing Policy pisze, że jeszcze w 2017 r. Chiny z Europą łączyło około 40 tras towarowych, natomiast obecnie liczba ta niemalże się podwoiła do 78 linii. Dociera do 180 miast w 23 krajach europejskich. Poza rosnącą liczbą linii wzrasta też częstotliwość przejazdów. W 2016 r. z Chin pociągi wyjechały 1900 razy, natomiast w 2021 r. liczba ta sięgnęła prawie 14 tys. Szczególnie duże natężenie miało miejsce w czasie pandemii, kiedy to wartość przewożonych towarów wzrosła z 8 mld dol. w 2016 r. do 74,9 mld dol. w 2021 r.

Chiny już nie lubią Rosji .

Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał:

A kto ten rząd im tam wybrał - obywatele. Więc ponoszą odpowiedzialnośc za jego wybryki. Koniec, kropka

Dkonfiskowac to za przekręty, defraudację, mafijność itd, ale nie dlatego że jestem Rosjaninem, Polakiem czy Niemcem.

Rozumiem że w wypadku agresji Polski np na Czechy, będziesz popierał konfiskatę swojego majątku przez państwo czeskie. Nawet głupie auto którym tylko przejazdem w Czechach byłeś.

Zrobią jedną ustawę, a za chwilę będą przejmować majątki obywateli. Może nie w rok ale w 5 już tak

To jest takie naciąganie, naginanie i przestawianie bariery psychologicznej w narodzie.

A prawda jest taka że szybko ustawę by pchnęli ze względu na zawiść w narodzie inp taki gołodupiec który na socjalu życie spędza pierwszy z podpisem pobiegnie by doj**ać sąsiadowi który na jego socjal pracuje.

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Chiny już nie lubią Rosji .

nie dostrzegam aby to już teraz dostrzegli le czas zrobi swoje

Ukraina raczej tego czasu nie dożyje a jeśli nawet to i tak na tym nie skorzysta

nie mam czasu szerzej

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

A prawda jest taka że szybko ustawę by pchnęli ze względu na zawiść w narodzie inp taki gołodupiec który na socjalu życie spędza pierwszy z podpisem pobiegnie by doj**ać sąsiadowi który na jego socjal pracuje.

Dziadek dzięki takiemu sąsiadowi kilka lat na kurorcie zimowym w Syberii węgiel kopał. 

Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

oligarchowie ruscy komu przede wszystkim ukradli?

jeszcze parę takich pomysłów na sankcje a kolejna wojna rosji będzie wojną sprawiedliwą przynajmniej z punktu widzenia zwykłego Rosjanina

kolejny raz.... - emocje bywają złym doradcą

https://www.rp.pl/budzet-i-podatki/art8751141-putin-podniosl-podatek-dochodowy-bogaczom-nie-zrobil-krzywdy

Oligarchat ma się dobrze przy podatku liniowym , broń boże u nas takiego systemu .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

broń boże u nas takiego systemu .

Spoko, mamy taki system podatkowy dzięki któremu nie ma bogatych a jeszcze chwile i klasy średniej nie będzie. 

Edytowane przez hubertb
  • Like 1
Opublikowano

My swojego przekupnego sędziego czy sędziego kradnącego 50zł nie potrafimy pociągnąć do odpowiedzialności, postawionych wysoko pod publikę do aresztu na 1h wsadzamy i potem płacimy milionowe odszkodowania, a chcemy się brać za konfiskaty majątków osób które pewnie więcej majątku mają jak polski budżet

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

My swojego przekupnego sędziego czy sędziego kradnącego 50zł nie potrafimy pociągnąć do odpowiedzialności, postawionych wysoko pod publikę do aresztu na 1h wsadzamy i potem płacimy milionowe odszkodowania, a chcemy się brać za konfiskaty majątków osób które pewnie więcej majątku mają jak polski budżet

Bardziej problem jest w tym, że tak bardzo skorumpowane środowisko sędziów i prawników zapewne siedzi głeboko w kieszeni u ruskich i jakiekolwiek załatwienie sprawy ugrzęźnie w sądach na wieki wieków

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Problem leży w głupocie no po co kraść 50zł ? To jest równowartość dobrej flachy wódy. 

Bo dobrze wiedzą, że są bezkarni, to nie głupota, tylko pycha

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubertb napisał:

Problem leży w głupocie no po co kraść 50zł ? To jest równowartość dobrej flachy wódy. 

sprawna akcja propagandowa i przypadek kliniczny np kleptomanii przerobiono na skuteczne narzędzie polityczne

na mnie to nie działa jak i wiele podobnych "gier na emocjach" pojedynczym często nawet wyinscenizowanym pzypadkiem
Problem niewydolności prawnej leży głębiej a przede wszystkim w wieloznaczności niespójności samego prawa i licencjonowaniu tego prawa interpretacji
tak pokrótce bo nie raz o tym pisałem.
Prawnik współczesny? tfu!!! prawie tak podła kreatura jak szaman i wszystko w temacie
Można napisać takie prawo gdzie arbiter będzie praktycznie niepotrzebny ale na tak obywatelskie społeczeństw człowiek/ludzkość chyba nigdy  nie dojrzeje

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

czyli nie różnisz się wiele od kacapów co kradną wszystko co mogą aby m.in. uzbroić się do kolejnych kradzieży
Bez wyroku sądu żadna ustawa aa tym bardziej Konstytucja nie powinna tego utomatyzować

Wieszcz co , raczej 18 lat nie masz ani ja i wiem żę z ruskimi teraz trzeba juz jechać po bandach bo raczej  ukraincom kasy za zniszone mienie dawać nie będą , przecież ruscy tez kradli technologie tyle lat .              No i mam pytanie co grozi osobie która pomaga tuszować przestępstwo czu ukrywac przestepce w polskim prawie ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

W obliczu zagrożenia ze wschodu , widzę pewne oznaki porozumiewania się partii opozycyjnych z Pisem , trochę nie jasno wypowiada się Tusk ale wiadomo coś chce ugrać .

300 tysięczna armia jest potrzebna , ale gdzie samoloty, okręty , czołgi , wyrzutnie rakiet , daje nam 3 lata na wzmocnienie sił zbrojnych , tylko czy morale wojska będzie duże bo to podobno jest najważniejsze .

Owujałeś??!! Wiesz jak jest? Potrzebny w armii jest ze dwa procent bezczelnych sukinkotów którzy ogarną to co maja pod sobą. Możesz być wtedy wyrąbany jak dwa łesternowe rumaki ale pójdziesz i zrobisz swoje i trudno będzie Ciebie zabić bo mając autorytet szkoliłeś się sumiennie. Takie 50 tys. wojska zrobi więcej niż te trzysta ...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

To okrutnie głupi pomysł. Karać konfiskatą indywidualnego obywatele państwa za działalność jego rządu.

Prosta droga do nacjonalizacji i majątków rodaków

sprawa nie jest tak prosta i raczej oligarchów słuzby wywiadowcze mają rozpracowanych i znają ich powiazania ze swiatem polityki  wiec czy takiemu abramowiczowi mozna odebrać Chelsea londyn czy jacht ?      

Opublikowano
jahooo napisał:

Bardziej problem jest w tym, że tak bardzo skorumpowane środowisko sędziów i prawników zapewne siedzi głeboko w kieszeni u ruskich i jakiekolwiek załatwienie sprawy ugrzęźnie w sądach na wieki wieków

Największy problem jest w tym, żeście sobie dali wmówić i wszyscy są tacy sami.

Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

Nacjonalizacja majątku po narodowości właścicieli to element państw faszystowskich.

Jak z TVN się nie udało to szukają dalej.😂

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Zmiana konstytucji ma dotyczyć nie wpisywania wydatków na armię i zbrojenia jako długu publicznego , 3  % PKB  co w tym takiego złego widzisz ?

Ja widzę tu samo zło. Za duzo już podobnych "pozabudżetowych" szwindli na uzbrojeniu i wyposażeniu widziałem.

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

300 tysięczna armia jest potrzebna , ale gdzie samoloty, okręty , czołgi , wyrzutnie rakiet , daje nam 3 lata na wzmocnienie sił zbrojnych , tylko czy morale wojska będzie duże bo to podobno jest najważniejsze .

Nie stac nas na te 300 tyś w sensie utrzymania i żeby obdarte, głodne i z karabinem na sznurku nie chodziło.

Opublikowano
42 minuty temu, mirro napisał:

Jak z TVN się nie udało to szukają dalej.😂

Ja widzę tu samo zło. Za duzo już podobnych "pozabudżetowych" szwindli na uzbrojeniu i wyposażeniu widziałem.

Nie stac nas na te 300 tyś w sensie utrzymania i żeby obdarte, głodne i z karabinem na sznurku nie chodziło.

Za tvn płakali by tylko przeciwnicy pis 

Masz na myśli offset i przetargi , tego ostatnio brakuje przy zakupach dla armii 

Nie chcesz dużej armii ? siła odstraszania była by duża a tym samym nasze bezpieczeństwo .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v