Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Zmiana konstytucji ma dotyczyć nie wpisywania wydatków na armię i zbrojenia jako długu publicznego , 3  % PKB  co w tym takiego złego widzisz ?

czyli nie wiesz czego najbardziej ma ta zmiana dotyczyć. Dezinformacja ma się coraz lepiej nie tylko w rosji

do "przekroczenia progów budżetowych" obecny kształt polskiej Konstytucji wystarczy

Opublikowano
dysydent napisał:

co te "polityczne imbecyle" chcą z Konstytucją robić?!
Nacjonalizacja majątku po narodowości właścicieli to element państw faszystowskich.

Fakt że rosja tak chce reagować na sankcje czyni ją do reszty państwem faszystowskim ale żeby w walce z potworem udowadniać że jest się większym?

aaale na tych jachtach i w tych willach to bym uchodźców ulokował...

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

I do wojska pójdą Turasy pod Niemiecką flagą ? No co ty. 

Turasy mają własną  flagę a niemcy drugi raz na włoskie ofermy jako sojusznika wybierać nie zechcą.

z resztą ja też bym ich nie chciał :P

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dysydent napisał:

czyli nie wiesz czego najbardziej ma ta zmiana dotyczyć. Dezinformacja ma się coraz lepiej nie tylko w rosji

do "przekroczenia progów budżetowych" obecny kształt polskiej Konstytucji wystarczy

Masz na myśli zniewolenie społeczeństwa ?

Idąc twoim tokiem myślenia , PIS zbija kapitał polityczny najpierw na covidzie teraz na wojnie w Ukrainie .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Idąc twoim tokiem myślenia , PIS zbija kapitał polityczny najpierw na covidzie teraz na wojnie w Ukrainie .

Wskaż mi partię, która na miejscu PiS tak by nie robiła

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Tak jak pisałem. Ty w swych emocjach widzisz jedynie zagrożenia a inni widzą możliwości i robią biznes.

Naiwny optymizm, że niby Rosjanie też się kierują czystym pragmatyzmem do tego w takiej samej formie jak zachodni Europejczycy. 

Opublikowano

W obliczu zagrożenia ze wschodu , widzę pewne oznaki porozumiewania się partii opozycyjnych z Pisem , trochę nie jasno wypowiada się Tusk ale wiadomo coś chce ugrać .

300 tysięczna armia jest potrzebna , ale gdzie samoloty, okręty , czołgi , wyrzutnie rakiet , daje nam 3 lata na wzmocnienie sił zbrojnych , tylko czy morale wojska będzie duże bo to podobno jest najważniejsze .

Opublikowano
48 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Zmiana konstytucji ma dotyczyć nie wpisywania wydatków na armię i zbrojenia jako długu publicznego , 3  % PKB  co w tym takiego złego widzisz ?

ukrywanie długu ciąg dalszy .

1 godzinę temu, dysydent napisał:

co te "polityczne imbecyle" chcą z Konstytucją robić?!
Nacjonalizacja majątku po narodowości właścicieli to element państw faszystowskich.

Fakt że rosja tak chce reagować na sankcje czyni ją do reszty państwem faszystowskim ale żeby w walce z potworem udowadniać że jest się większym?

w sumie pomysł bym poparł , a kase ze sprzedaży przeznaczyć na odbudowe ukrainy jakby wygrałatą wojne 

Opublikowano
46 minut temu, dysydent napisał:

Turasy mają własną  flagę a niemcy drugi raz na włoskie ofermy jako sojusznika wybierać nie zechcą.

z resztą ja też bym ich nie chciał :P

Niemcy teraz wybiorą na sojusznika Polskę .

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

A czy to byłby błąd ? Gdyby w 1938 Polska poparła Niemcy, a nie ufała w "sojusze na papierze" z Anglią i Francją, kto wie, jak by dziś wyglądała Europa

Kolaboranci dobrze wyszli na współpracy z hitlerem , zniszczenia i straty ludzkie minimalne , Ukraina dziś jest w takim samym położeniu jak Polska w 1939 roku .

Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Kolaboranci dobrze wyszli na współpracy z hitlerem , zniszczenia i straty ludzkie minimalne , Ukraina dziś jest w takim samym położeniu jak Polska w 1939 roku .

Akurat nie nawołuję do kolaboracji, tylko zauważam, że współpraca Niemiec i Polski ma wiele punktów wspólnych, jeśli rzeczywiście niemcy odrzucą bezpośredni związek z Rosją. Zresztą - tam zapewne też będą zmiany i może my też powinnismy wtedy szukać z nimi ściezki dialogu

Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

A czy to byłby błąd ? Gdyby w 1938 Polska poparła Niemcy, a nie ufała w "sojusze na papierze" z Anglią i Francją, kto wie, jak by dziś wyglądała Europa

I świat  miałby by luz z wyjaśnieniem kto był właścicielem kominów krematoryjnych.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jarecki napisał:

w sumie pomysł bym poparł , a kase ze sprzedaży przeznaczyć na odbudowe ukrainy jakby wygrałatą wojne

czyli nie różnisz się wiele od kacapów co kradną wszystko co mogą aby m.in. uzbroić się do kolejnych kradzieży
Bez wyroku sądu żadna ustawa aa tym bardziej Konstytucja nie powinna tego utomatyzować

58 minut temu, Mariusz2903 napisał:

a gdzie ja napisałem o zniewoleniu społeczeństwa? dopiero teraz napiszę :)
Wskazałem na próby podważenia własności prywatnej jako podstawy ustroju, wybiórczego podważenia po narodowości a na to obecna Konstytucja nie pozwala

.... napisałem co napisałem i na tym koniec bo nie mam czasu na wszczynanie dyskusji o bzdety

czas pokaże czy jestem lepiej poinformowany od konsumentów propagandowej paszy tzw mediów państwowych
Tym razem PiS nie poszukuje dobrowolnego poparci a próbuje budować narzędzia do siłowego tego poparcia wymuszania co tu nie jestem pewien czy to sm PiS czy co ekstremalniejsze przydupasy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, agromatik napisał:

I świat  miałby by luz z wyjaśnieniem kto był właścicielem kominów krematoryjnych.

Pamiętaj, że historię zawsze piszą zwycięzcy, a nie pokonani

Opublikowano
21 minut temu, jarecki napisał:

ukrywanie długu ciąg dalszy .

To okrutnie głupi pomysł. Karać konfiskatą indywidualnego obywatele państwa za działalność jego rządu.

Prosta droga do nacjonalizacji i majątków rodaków

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

To okrutnie głupi pomysł. Karać konfiskatą indywidualnego obywatele państwa za działalność jego rządu.

Prosta droga do nacjonalizacji i majątków rodaków

A kto ten rząd im tam wybrał - obywatele. Więc ponoszą odpowiedzialnośc za jego wybryki. Koniec, kropka

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

No tak tyle że te majątki to też tak uczciwie oligarchowie zarobili... 

Ogólnie sens jest pokrętny, bo nie popieram zabierania majątków i zgadzam się z zdaniem @Agrest. Jednak pamiętajmy że statystyczny oligarcha ukradł ten majątek :/ 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

No tak tyle że te majątki to też tak uczciwie oligarchowie zarobili... 

Ogólnie sens jest pokrętny, bo nie popieram zabierania majątków i zgadzam się z zdaniem @Agrest. Jednak pamiętajmy że statystyczny oligarcha ukradł ten majątek :/ 

Jesli patrzymy na państwo w miarę spełniające standardy demokratyczne - to zgoda. Zabierasz majątek prywatnej osobie - jego dorobek życia. Tylko w przypadku Rosji nie wiadomo czyj jest ten majątek, kto tym steruje, kto za tym stoi. Prawdopodobieństwo, że zwykły obywatel bez pozwolenia władz może działać za granicą i stworzyć w pełni prywatne przedsiębiorstwo, nie realizujące żadnych "dodatkowych" funkcji, jest zerowe, zresztą podobnie jest w Chinach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v