Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

No ja nie złapałem. Tak z początków zapamiętałem, że na własne pole sie mieli nie czepiać. 

No nawet ukrainki po przyjeździe mogly na kwarantanie. 

Moze pozmieniali. 

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Ta, i jeszcze krasnolud z elfami. Paru ciemnych kupiło sobie bilety na samolot do Białorusi i chcieli nielegalnie przekroczyć granicę. Po co ich było tu wpuszczać?   To by było bez sensu.  

Jesli to było bez sensu to co jest teraz również go nie ma. Bezowi i tak by pojechali do Niemiec a ukraińcy tu zostaną i bedziesz ich utrzymywał.

Tych to Ukraińcy sami nie wypuszczają. 

Żartowniś z ciebie😆

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

@Pafnucy To mnie strasznie irytowało jak byłem chory. 

Opublikowano

Nie jestem rolnikiem zawodowym jak byłem chory miałem aplikacje na telefonie i trzymałem się wytycznych, nie korzystałem z żadnych przepisów specjalnych. Możliwe że inni maja inaczej, za zamieszanie przepraszam. 

Opublikowano
15 minut temu, Ulman napisał:

Bab i dzieci tam nie było?

Chłopów z Ukrainy tez nie wpuszczamy?

Jakieś pojedyncze były , ale reszta zdrowych młode chłopów jak byki do obrony kraju a nie bileciki i chodu ...

Ja  mam zdanie nie najlepsze o Ukraińcach , zresztą chyba każdy wie jaka była historia 🤨, do domu żadnego nie wezmę ale jak trzeba to parę groszy dam bo jednak z dwojga złego wolę Ukrainskiemu dziecku pomóc niż beżowemu turyście 

Tak obserwuje ten temat ,to Ty i jeszcze pojedyncze osoby zawsze będą krytykować te władzę nie zależnie co robi , aby być przeciwko , już sobie wyobrażam jakby nie wpuścili  tych uchodźców z Ukrainy to było by źle bo nie pomagają ☺️  

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Jesli to było bez sensu to co jest teraz również go nie ma. Bezowi i tak by pojechali do Niemiec a ukraińcy tu zostaną i bedziesz ich utrzymywał.

Tamto po prostu było nielegalne, a w obecnym przypadku do przyjmowania uchodźców zobowiązaliśmy się podpisując konwencje na ten temat. Zaś, że jeszcze Przyłębska nie stwierdziła jej niezgodności z konstytucją to nas ona obowiązuje.

Opublikowano
7 minut temu, V12 napisał:

Kiepsko odpala jak zimno ???

Nie , pompę dałem do sprawdzenia i teraz by ustawić początek 

Opublikowano
8 godzin temu, hubertuss napisał:

A ja się zastanawiam dlaczego Obajtek nie dał schronienia uchodźcom w jednym ze swoich pałaców remontowanych za forsę z Orlenu. On ma więcej m2 do dyspozycji niż ta nie wielka willa.

A  ja  się  zastanawiam  czy  Admowiczowa  choć  w jednym  z tych  dziesiątek  mieszkań   da  schronienie  uchodźcą  z Ukrainy 

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Jakieś pojedyncze były , ale reszta zdrowych młode chłopów jak byki do obrony kraju a nie bileciki i chodu ...

Ja  mam zdanie nie najlepsze o Ukraińcach , zresztą chyba każdy wie jaka była historia 🤨, do domu żadnego nie wezmę ale jak trzeba to parę groszy dam bo jednak z dwojga złego wolę Ukrainskiemu dziecku pomóc niż beżowemu turyście 

Tak obserwuje ten temat ,to Ty i jeszcze pojedyncze osoby zawsze będą krytykować te władzę nie zależnie co robi , aby być przeciwko , już sobie wyobrażam jakby nie wpuścili  tych uchodźców z Ukrainy to było by źle bo nie pomagają ☺️  

Próbuję dociec jak lud moze w ciągu miesiąca zmienić przekonania o 180 stopni. To jest stricte sprawa logiki. Jesli nie wpuszczamy bezowych bab to czemu ukrainki już tak? Bezowe byczki nie maja wjazdu do Polski - czemu nie tak samo postępujemy z innymi? Bezowych było kilka tysięcy i pojechali by na zachód - cały cyrk ze stanem wyjatkowym i straszeniem ciemnoty. 1,7 mln ukraińców wjechało do kraju beż jakiejkolwiek kontroli i ładu - nie ma żadnego problemu niech przyjeżdżają dalej i u nas zostaną. Kto ich pobyty sfinansuje? A kogo to obchodzi! Nawpuszczamy ich a potem jakos to będzie , cos sie wymyśli...😄 Dziadostwo, prowizorka i bezmyslność  od wieków 

Tamto po prostu było nielegalne, a w obecnym przypadku do przyjmowania uchodźców zobowiązaliśmy się podpisując konwencje na ten temat. Zaś, że jeszcze Przyłębska nie stwierdziła jej niezgodności z konstytucją to nas ona obowiązuje.

Przyłębska nie ma nic do powiedzenia i stwierdzi co jej każą.

Opublikowano

No i proszę wyszlo że cyniczny  jest hubertuss ☺️

2 minuty temu, Denwer napisał:

A  ja  się  zastanawiam  czy  Admowiczowa  choć  w jednym  z tych  dziesiątek  mieszkań   da  schronienie  uchodźcą  z Ukrainy 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Próbuję dociec jak lud moze w ciągu miesiąca zmienić przekonania o 180 stopni. To jest stricte sprawa logiki. Jesli nie wpuszczamy bezowych bab to czemu ukrainki już tak?

Większość ludzi nie zmienia tu żadnych przekonań. Nielegalnych imigrantów się nie wpuszcza, a uchodźców tak.   

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

Uchodźcom , pisowski bałwanie

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Próbuję dociec jak lud moze w ciągu miesiąca zmienić przekonania o 180 stopni.

Ty to zrobiłeś i nie zastanawiasz się nad tym? 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Leszy napisał:

Większość ludzi nie zmienia tu żadnych przekonań. Nielegalnych imigrantów się nie wpuszcza, a uchodźców tak.   

Kto lub co decyduje o ich nielegalności?

@Pafnucy, jakie poglądy zmieniłem?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Litera prawa. Wszystkich Ukraińców obecnie przyjmuje się  na przejściach granicznych, i nawet jeśli uproszczone to zachowywane są procedury. Ci z Białorusi przełazili wszędzie tylko nie  przejściem granicznym. 

2 minuty temu, Ulman napisał:

Kto lub co decyduje o ich nielegalności?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Ursus932 napisał:

Chodzi o zetora 72xx i ustawienie początku wtrysku paliwa

nie pomogę, zwłaszcza zdalnie. JEdyne w czym kąt wyprzedzenia wtrysku ustawiałem to wiele lat temu T25 oczywiście z dostępem do książki serwisowej.
W zetorach nawet nie wiem jaki jest mechanizm regulacji zgrubnej ani czy mocowanie pompy daje możliwość precyzyjnej.
Mam co prawda jakieś skany zetorowskich instrukcji ale przydały mi się tylko do inst. elektr. reszta Bogu dzięki nie chce się psuć to i nie mam praktyki i musiał bym od zera się uczyć

filozofem okreśa często ignorant w dowolnym temacie profesjonalistę który nie potrafi (lub nie chce) prosto wiedzy przekazać no i mitomanów często tak nazywają co tłumaczą rzeczy o których nie mają pojęcia często takie o których pojęcia nikt mieć żadnego nie może. Ni jedno ni drugie z filozofią nie ma nic wspólnego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Francja w latach 2014-2020 roku sprzedawała Rosji sprzęt wojskowy mimo embarga. Sprzęt ten jest wykorzystywany na wojnie w Ukrainie - podał w poniedziałek portal śledczy stowarzyszenia Disclose.
Według poufnych dokumentów wojskowych oraz dokumentów komisji parlamentarnych, uzyskanych przez dziennikarzy śledczych Disclose, Francja od 2015 roku wydała 76 licencji na eksport towarów wojskowych do Rosji. Były to m.in. kamery termowizyjne do czołgów oraz systemy nawigacyjne i detektory podczerwieni montowane w myśliwcach i śmigłowcach bojowych rosyjskiego lotnictwa. Wartość sprzętu szacowana jest na 152 mln euro.
Według Disclose sprzęt dostarczały firmy Thales i Safran, których głównym udziałowcem jest państwo francuskie.
W sierpniu 2014 r. Unia Europejska nałożyła embargo na eksport broni do Rosji, jednak umowy podpisane przed tym posunięciem nadal były realizowane. Thales, od czasu podpisanego w 2014 roku kontraktu, wyposażył 60 myśliwców Su-30 w system nawigacji Tacan. Myśliwce te latają nad Ukrainą. Podobnie, jak śmigłowce Ka-52, które mają na pokładzie system obrazowania w podczerwieni wyprodukowany przez firmę Safran, również latają nad Ukrainą.
Disclose podaje, że czołg T-72, sfotografowany w regionie Mariupolu 11 marca 2022 r., był zaopatrzony w systemy termowizyjne przez firmę Thales.
Jedna z autorek śledztwa Ariane Lavrilleux, cytowana przez stację Franceinfo, określa sprzedaż broni do Rosji jako "wybór polityczny, całkowicie za zamkniętymi drzwiami", dokonywany za wiedzą ministerstwa sił zbrojnych.

to dlatego macronik tak wydzwania do putina, szuka schronienia :)

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, jahooo napisał:

Masz rację, kościół nawet się nie zająknie w sprawie pomocy Ukrainie. Coś tam po cichutku Caritas działa w niektórych diecezjach, ale władze kościelne w kraju tego nie popierają - bo to przecież prawosławni głownie, a dla nich prawosławny gorszy niż diabeł.

Poprzednia niedziela i uzbierane w parafii 4200 zł na pomoc ,tylko mam wrażenie że większość uchodźców traktuje obecną sytuacje aby dać dyla na Zachód tylko ze względów ekonomicznych, jeżeli znajdę to podam link jak ,,strasznie'' jest w okupowanym przez Rosjan Chersoniu[niestety ale po filmiku ślad zagiął, najwidoczniej było na nim za spokojnie i zero gruzów], kuriozalna sytuacja polski koszykarz Mateusz Ponitka powrócił do rosyjskiego klubu nasi rodacy już go chcą rostrzelać  za zdrade, jednak nikt nie był chętny wyłożyć 5mln $ za wcześniejsze zerwanie kontraktu przez koszykarza[ ani polski związek, ani ludzie którzy przymuszali do jego zerwania], jak tak dalej  pójdzie to żeby przypadkiem nie staliśmy się drugim Libanem

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

O przyjmowaniu. 

Z jakich zmieniłem na jakie?

1 minutę temu, Leszy napisał:

Litera prawa. Wszystkich Ukraińców obecnie przyjmuje się  na przejściach granicznych, i nawet jeśli uproszczone to zachowywane są procedury. Ci z Białorusi przełazili wszędzie tylko nie  przejściem granicznym. 

Bzdura. Jakby nie wpuszczali upaińców to byliby postrzegani jako nielegalni. Jakby wpuszczali beżowych to o nielegalności nie byłoby mowy. To działania polityczne i narracja sprawia że uznaje sie jednych za legalnych a innych nie.

PS - jakby przejscie z Białorusi było otwarte to nie musieliby próbować innymi sposobami. 

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

jakich zmieniłem na jakie?

Z brania na nie branie. Pisalem już

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

PS - jakby przejscie z Białorusi było otwarte to nie musieliby próbować innymi sposobami. 

Przejścia z Białorusią były otwarte, dopóki ci "uchodźcy" nie zaczęli ruchawek. Mogli przekroczyć granicę, gdyby chcieli zrobić to legalnie. Niestety, im na tym nie zależało. Chodziło o siłowe wepchnięcie jak największej liczby ludzi na nasz teren, aby pokazać, że nasze służby są słabe i nie potrafią upilnować granicy.  Liczyli też na jakis zbrojny incydent, który mógłby posłużyć jako pretekst do zbrojnej interwencji

Ukraińcy z dokumentami przekraczają granicę NA PRZEJŚCIACH GRANICZNYCH przypomnę i nie ma żadnego siłowego forsowania linii granicznej.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

Uchodźcom , pisowski bałwanie

Oj nie ładnie , bardzo brzydko nazywać kolegę bałwanem ... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v