Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

U nas na Orlenie limit dla rolników 300l. 

Na jesieni jechałem do miasta to policja trzymała chłopa co wiózł mauzera pełnego ropy na przyczepce za osobówka. 

A jak wracałem z miasta policji już nie było a chłop trzymał się za głowę bo straż pożarna wypompowywali mu ropę i malzer był już prawie pusty.

przy tej cenie to już kolejek nie będzie 😄 Na orlenie do baniek od wojny nie sprzedają 😄

z reszta jakie to były kolejki same osobówki co chciały do pełna zatankować

takie są niestety przepisy. po za tym ładowność przekroczył na tej przyczepce

6 minut temu, hubertb napisał:

No jeśli wieziesz akurat tysiąc litrów to tak. Jak nie jest ok. 

kto by się porywał wieść tysiąć litrów w mauzerze 😄 no chyba że jakiś samobójca.

Nie wiem czy do końca też można przewozić np 20 baniek po 20l, wydaję mi się że też nie można w karnistrach przewozić paliwa

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Bo raz że przejazd od bodaj 1000l ma być rejestrowany a dwa bez ADRu 450 możesz wieść. Wiec pewnie dopie... ładnie. 

A trzy taki mauzer nie służy do przechowywania paliw tym bardziej do transportu.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Bo raz że przejazd od bodaj 1000l ma być rejestrowany a dwa bez ADRu 450 możesz wieść. Wiec pewnie dopie... ładnie. 

Jak byś miał karabin to zapewne stali by we zasranych gaciach.

Opublikowano

No i cztery co zauważył @racyl ładowność przekroczona. Na miejscu gościa bym się chyba popłakał. 

2 minuty temu, racyl napisał:

w mauzerach to nawet legalnie nie można przechowywać

Tu dopiero są jaja. Jest nawet przepis ile możesz przechowywać w garażu. 

Opublikowano (edytowane)

takie ilości to do domu normalnie przywozili w normalnych czasach

znowu się zrobią kolejki na stacjach jak putin zakażę eksportu ropy  a ceny poszybują ostro 😆

te limity jak zauważyłem to na orlenach, bp a gdzie indziej lejesz ile chcesz i w co chcesz. na bp też nie ma udziwnień zakazu w bańki

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

On już taki będzie i nic nie zmieni go. Nic nie osiągnął w samej ukrainie to po co pójdzie dalej, żeby jeszcze większą ponieść kleskę ?

u nas kolejne rajdy paliwa to będą bardzo bolesne

Kiedy przestanie gaz lecieć to dopiero będą astronomiczne ceny azotu

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Black Rock, największy fundusz inwestycyjny na świecie stracił już na akcjach rosyjskich spółek 17 mld $, a giełda rosyjska jest już zamknięta 2 tygodnie :) 

---------------------------------

w niedługim czasie ceny ropy, gazu, metali, pszenicy będą o połową niższe, więc 💪

Opublikowano
21 minut temu, racyl napisał:

takie ilości to do domu normalnie przywozili w normalnych czasach

znowu się zrobią kolejki na stacjach jak putin zakażę eksportu ropy  a ceny poszybują ostro 😆

te limity jak zauważyłem to na orlenach, bp a gdzie indziej lejesz ile chcesz i w co chcesz. na bp też nie ma udziwnień zakazu w bańki

To są fundamenty dla powiększenia oligarchii w Polsce. Cała ta wojna, cały ten kabaret UE\USA\NATO śmierdzi mi jak kurzakiem + muchy.

• Haha 1
Opublikowano

jednych przegonią to drudzy przyjdą 😄

USA nałożyło sankcję na ruską ropę a zdejmię na irańską i tak karuzela musi się kręcić 😄

Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

Black Rock, największy fundusz inwestycyjny na świecie stracił już na akcjach rosyjskich spółek 17 mld $, a giełda rosyjska jest już zamknięta 2 tygodnie :) 

---------------------------------

w niedługim czasie ceny ropy, gazu, metali, pszenicy będą o połową niższe, więc 💪

To czas sprzedać zboże. 🤔

Opublikowano

9 godzin temu, racyl napisał:

Jak to jest że w Polsce litr ON kosztuje 7,46zł a na Węgrzech 6,14zł ?

stan na 9.3.2022

prócz   ceny na paliwa rząd orbana ogłosil tez ceny na nie które produkty spozywcze a ostatnio kontroluje eksport zbóż i na wywózke musi być zezwolenie mniej wiece gdyby to w polsce wprowadzić to przenica by kosztowała 1200 zł bo tyle kosztowała przed rozpoczeciem wojny a wiec to nie jest tak jak sie Tobie wydaje , cena jest na nabiał chyba ,jajka , chleb i niektóre warzywa 

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

prócz   ceny na paliwa rząd orbana ogłosil tez ceny na nie które produkty spozywcze a ostatnio kontroluje eksport zbóż i na wywózke musi być zezwolenie mniej wiece gdyby to w polsce wprowadzić to przenica by kosztowała 1200 zł bo tyle kosztowała przed rozpoczeciem wojny a wiec to nie jest tak jak sie Tobie wydaje , cena jest na nabiał chyba ,jajka , chleb i niektóre warzywa 

Ja moge sprzedawac pszenicę po 1200 ja saletra będzie po 1300, też urzędowo

Opublikowano

Jasiu Wtedy saletra urzędowo może być po 2000 tyś 

Opublikowano

jaki to wolny 😄dla kogo wolny 

jak gaz drożeje to sprzedają od razu po nowej cenie mimo że został wyprodukowany na tanim surowcu. paliwo tak samo

Jak tanieje na giełdach to czekamy tygodniami aż fizycznie wyprzedadzą drogo wyprodukowany surowiec i wjedzie ten tanio wyprodukowany

żeby to takie było dynamiczne w obie strony to można to nazwać wolnym 😄

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, jarecki napisał:

wolny rynek jest zdecydowanie  lepszy ale wymaga tez wiecej myslenia i kombinowania .

jakiś czas temu , pewnie to będzie już ze dwa lata , pisałem iż fundusze inwestycyjne wycofują się z branży przetwórstwa rolno spożywczego. To było chyba przy okazji sprzedaży Hortexu Ryki Kampolowi. Dziś widać że było to nie bez powodu. Widocznie analiza możliwego rozwoju wydarzeń w kwestii nośników energii i kosztów tego biznesu nakazywała pozbycie się interesu we właściwym czasie. Czy rynek jest wolny? Ano owszem i to już w takim stopniu że nawet już wyskoczył z tej ramki i jest pojebany.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

To odnośnie wczorajszej dyskusji o ilości zabitych Rosyjskich żołnierzy podawanych przez Ukrainę.W to to jeszcze mogę uwierzyć.       A US official was cited in CBS News on Wednesday as saying that up to 6,000 Russian troops have been killed so far, after two weeks of the Russian invasion of Ukraine. This is double the amount of Russia's own figures, which the Kremlin has estimated to be 3,000 killed in action. Between 5,000 and 6,000 Russian troops may have been killed in just the first two weeks of the invasion of Ukraine, a U.S. official estimated Wednesday," the report cited. "The official stressed, however, that this is a difficult number to assess in real time, and the number could be closer to 3,500."But this seeming high sounding estimate is still lower than claims out of Kiev. Ukraine's government said it believes that 11,000 Russian troops have been killed by Ukrainian forces. Earlier this week the Pentagon issued its own official estimate of between 2,000 and 4,Rusinek sian

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano

Ukraińce kłamią , wystarczyło popatrzeć na pierwsze dni wojny jak te liczby zabitych rusków pikowały a od tygodnia to prawie ruscy nie padają w ich statystykach 🤣

Opublikowano

No to będzie zabawa ze statystykami. Rosja nie podaje żadnych danych a Ukraina nabija licznik. W sumie tym co zginęli, to wsio rawno. Zgodnie ze sztuką to w pododdziałach sporządza się "Raport Żywionych" gdzie podaje się stan osobowy a także straty za dobę walki, zabitych rannych straty w sprzęcie. Jeżeli system piźnie , bo nie ma komu tego zrobić, to jeszcze długo będą licytacje kto da więcej a kto mniej.

Opublikowano
13 minut temu, racyl napisał:

Ukraińce kłamią , wystarczyło popatrzeć na pierwsze dni wojny jak te liczby zabitych rusków pikowały a od tygodnia to prawie ruscy nie padają w ich statystykach 🤣

Akurat amerykańce podają dość wiarygodne dane, mniej więcej od 1/3 do połowy tego, co Ukraińcy i 5x więcej niż ruskie

Opublikowano

W przypadku tej wojny kwestia podawania przez Ukrainę tak dużej ilości zabitych Rosjan, to element walki psychologicznej. Tylko że tu nie chodzi o radochę zachodu z zabitych rosyjskich żołnierzy a o dotarcie do rosyjskiego społeczeństwa. O to aby matki zaczęły bać się o synów , rodzice o dzieci itd. Przy tym poziomie indoktrynacji rosyjskiego społeczeństwa Wpuszczenie wojny i jej skutków do samej Rosji a raczej głów Rosjan może przynieść oczekiwane efekty.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v