Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

każdy tydzień od początku wojny to ponad złotówka do góry. limity to po to że albo tego paliwa jest mało albo chciał żebyśmy zapasów nie robili i żeby na nas więcej i więcej zarabiał

Opublikowano (edytowane)

Dla delikatnych układów na CR i innych wynalazków .

Pompy sekcyjne i rotacyjne  przeboleja, filtr warto czesto zmieniać 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

Bez przesady, do jesieni spokojnie mogłaby stać. CR wrązliwe są ale tego paliwa to i tak na bieżąco sporo idzie

Edytowane przez racyl
Opublikowano
12 minut temu, hubertb napisał:

Pewnie dla tego szukali przez konsula tego akurat na Podkarpaciu. 

To konsul nie wiedział że i tak nie można tego na Białoruś sprzedać?  On chyba powinien mieć ta świadomość zanim podjął temat.

Wbrew twoim fobiom na Białorusi nie ma żadnej tragedii. Nie są izolowani jak ci sie wydaje. Spokojnie mogą wujezdzać, pracować za granicą, działają różne media , przepływ informacji jest pewnie też bez problemów. Szukałem info o odcięciu naszych portali na Białorusi i niczego takiego nie znalazłem. Może źle szukałem więc będę wdzięczny jak jakiś link podrzucisz

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, racyl napisał:

albo tego paliwa jest mało

paliwa jest dosyć i nie zabraknie, chyba, że ruskie zakręcą kurki, ale wtedy też jest rozwiązanie gdyż polska zużywa rocznie około 25mln ton ropy a możliwości techniczne naftoportu w gdańsku pozwalają sprowadzić, drogą morską, do polski 35mln ton (tak że putinek nam nie straszny)

a ograniczenia są spowodowane mocami przerobowymi rafinerii i możliwością dostarczenia do stacji z magazynów; mogło by zabraknąć na stacjach gdyby wszyscy na raz chcieli kupić po tysiąc litrów :)

Edytowane przez nie
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Wbrew twoim fobiom na Białorusi nie ma żadnej tragedii. Nie są izolowani jak ci sie wydaje. Spokojnie mogą wujezdzać, pracować za granicą, działają różne media , przepływ informacji jest pewnie też bez problemów. Szukałem info o odcięciu naszych portali na Białorusi i niczego takiego nie znalazłem. Może źle szukałem więc będę wdzięczny jak jakiś link podrzucisz

Co do materiałów konsul szukał maszyny, udawał głupa po prostu. Co do portali to Białorusini przyjechali do nas na szkolenie związku z odbiorem maszyny to wtedy mówili że nie można otwierać u nich naszych stron. 

2 minuty temu, nie napisał:

gdyby wszyscy na raz chcieli kupić po tysiąc litrów :)

Tak jak to było w pierwszym dniu wojny. 

Opublikowano
2 minuty temu, nie napisał:

paliwa jest dosyć i nie zabraknie, chyba, że ruskie zakręcą kurki, ale wtedy też jest rozwiązanie gdyż polska zużywa rocznie około 25mln ton ropy a możliwości techniczne naftoportu w gdańsku pozwalają sprowadzić, drogą morską, do polski 35mln ton (tak że putinek nam nie straszny)

a ograniczenia są spowodowane mocami przerobowymi rafinerii i możliwością dostarczenia do stacji z magazynów; mogło by zabraknąć na stacjach gdyby wszyscy na raz chcieli kupić po tysiąc litrów :)

Jest coś na rzeczy  że nawet ludzie mają problemy w zakupach hurtowych do gospodarstw. Jakby to było tak pięknie jak mówisz to wszystko byłoby jak dotąd bez problemowo i bez limitów. ci co mają duże magazyny to oni nie potrzebują kupować na stacjach bo mają dowiezione na miejsce. A po za tym co to za przyjemność wozić paliwo ze stacjii w mauzerach i narażać się na grzywny. Złapali gościa co 2 tys wiózł busem to sprawa trafiła do sądu i tanio nie będzie

osobówką to ile ci zatankuje do pełna i ze dwie bański kupi 😄

Opublikowano
24 minuty temu, hubertb napisał:

Trzymanie ropy długo w zbiorniku to też nic dobrego. ON to mieszanina. 

Do sierpnia mogę trzymać 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

Złapali gościa co 2 tys wiózł busem

Nie złapali tylko stacja ma obowiązek zgłosić takiego delikwenta. SENT 

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Do sierpnia mogę trzymać 🤔

Możesz tylko najlepiej nie w mauzerze bo słońce nie pomaga. Ja na swoje mikro potrzeby trzymam w beczkach. 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Nie złapali tylko stacja ma obowiązek zgłosić takiego delikwenta. SENT 

Możesz tylko najlepiej nie w mauzerze bo słońce nie pomaga. Ja na swoje mikro potrzeby trzymam w beczkach. 

Beczki plastikowe stare niby do paliw pisze na nich , ale w pomieszczeniu trzymam

Zapas mam tak na żniwa maksymalnie

Opublikowano (edytowane)

Ale masz problemy hubert . mauzera możesz nakryć zaciemnić i nic do niego nie dojdzie żadne swiatło. inna sprawa że nie można trzymać w takich zbiornikach paliwa ;)

Ty się wczoraj urodziłeś. nabija się kilka paragonów i nic nie trzeba 😄 Może paragony są imienne ;)

Edytowane przez racyl
Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Beczki plastikowe stare niby do paliw pisze na nich , ale w pomieszczeniu trzymam

Zapas mam tak na żniwa maksymalnie

Ja mam "dojście" do takich po oleju 200l więc takich używam. 

1 minutę temu, racyl napisał:

Ty się wczoraj urodziłeś. nabija się kilka paragonów i nic nie trzeba 

Gorzej jak chłopa złapią, wtedy stacja obrywa po d*pie rozumiesz? 

Nie mam problemów tylko słońce przyspiesza rozpad mieszaniny, dla tego mówię że nie pomaga. 

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

A powiedz kto ci będzie trzymał paliwo na słońcu ?

4 razy chłopu nikt nie zabroni podjechać i zatankować po 500l

U nas na Orlenie limit dla rolników 300l. 

Na jesieni jechałem do miasta to policja trzymała chłopa co wiózł mauzera pełnego ropy na przyczepce za osobówka. 

A jak wracałem z miasta policji już nie było a chłop trzymał się za głowę bo straż pożarna wypompowywali mu ropę i malzer był już prawie pusty.

Wtedy była po 5zł. A za co teraz by się trzymał jak jest 8🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v