Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ulman napisał:

Po pierwsze to jest plemie które tylko takimi sposobami było od zawsze zarządzane. Po drugie - należy nazywać rzeczy po imieniu a nie umniejszać ich winę. Po trzecie - nie ma chyba w europie narodu który tak beztrosko traktował by zbrodnie podobna do wołyńskiej i przechodził nad tym do porządku dziennego.  W południowo wschodniej Polsce ani Niemcy ani Ruscy nie wyrządzili tyle zła i zniszczenia co UPAińska swołocz. 

Aaa to musisz dobie o historii krawata poczytać...

Opublikowano
2 minuty temu, nie napisał:
Tak, to jest normalne, że nie gadasz z bandytami
Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych

Kto z kim przestaje, takim się staje
Na zawsze to w każdej jednej głowie zostaje
Myślę, że jest w tym coś żenującego
Odwiedzać gospodarza dzieci mordującego

W imię imperialnych bredni, to pomysł nieprzedni
Nie tłumaczy to święto, dzień powszedni
Gdy na wsie góralskie bomby spadają
Jedyna ich wina, że tam właśnie mieszkają
Gdy swoją ręką ścisnąć rękę zakrwawioną
Musowo się zabrudzi, tak już to jest zrobione

Ja też Kazika bardzo lubię. Jak spiewał że mój ból jest lepszy niż twój to też miał rację? 

Opublikowano
Ulman napisał:

Absolutnie nie. Naszym interesem narodowym jest robienie biznesów z Rosją a nie jej zwalczanie.

Narodowym interesem jest wytarganie od rosji całej kasy zapłaconej za gaz w postaci eksportu. Nikt nie zwalcza Rosji. Zwalczane muszą być zapędy. Ulman. Odwracasz uwagę tylko po to aby rozmyć dyskusję. Jak ten pie*****ny łgarow.

Opublikowano

Toż ja cały czas piszę że trzeba z nimi robić biznes . Zwalczać zapędy? A mamy taką siłę? 

Najpierw to zwalczmy zapędy naszego rządu i społeczeństwa do eskalowania konfliktu. 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Ulman napisał:

Absolutnie nie. Naszym interesem narodowym jest robienie biznesów z Rosją a nie jej zwalczanie.

co prawda to paserka a nie interesy ale skoro nie mamy szansy jej podbić to można by uznać że słusznie piszesz
jest pewien problem - mamy w tej paserce nazbyt silnych i skutecznych konkurentów i w dodatku coraz bardziej z nami skłóconych.
Jesteśmy za słabi na samodzielne interesy z rosją a przez nieudolną politykę ostatnich dekad staliśmy się petentami lepszych od nas paserów jakimi stały się niemcy i kilka jeszcze zachodnich....

teraz nie pozostaje nic innego jak pokazanie Narodowi rosyjskiemu na czym ta paserka polega tylko trzeba uznać że i Ukraina to złodziejski system społeczny - i się okaże - był czy będzie nadal

zmierzam do określenia postawy wobec tej wojny bo - przyznasz - teraz decyduje się czy sama rosja zechce z kimkolwiek z zachodu interesy prowadzić
Gdy opanuje Ukrainę tym mniej będzie miała ku temu powodów.
Krótko - niech się tłuką jeśli głupi a im dłużej tym gorzej dla nich. Pewnie już to wiedzą a że paserskie ceny mieli z surowce świadczy fakt zwyżki gdy paserka może się skończyć.
O prawdziwych interesach z rosją możemy sobie pomarzyć bo ni zachód nam nie pozwoli ani sama rosja jeśli będziemy jej największym adwersarzem tylko z kilkumilionową diasporą ukraińską u siebie to trudno będzie inaczej

znaleźliśmy się w czarnej d..pie i idziemy w niewłaściwym kierunku

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Może jeszcze jakieś afrykańskie plemiona tak się wyrzynały. 

Nie znam przekazów wg których ruscy żołnierze byliby tak bestialscy wobec niemowląt , kobiet w ciąży, staruszków czy dzieciaków. Na UPAinie , nie dość że działy się rzeczy jak z horrorów to nie czynili ich tylko żołnierze a normalni cywile którzy żadnych rozkazów nie dostawali i nie byli pod przymusem. Moim zdaniem to świadczy o tym plemieniu jak najgorzej i nigdy nie będę miał dla nich krzty szacunku.

To się kur*a doucz jak nie wiesz co ruskie wyprawiali jak na wioskę przyszli, mi sąsiadka opowiadała jak gwałcili i się któraś za bardzo opierała to nogi, miednice łamali i tak zostawiali, a jak chłop w obronie stanoł to go widłami przebili. A ty mi tu będziesz pierdo*ił że nie byli bestialscy i świętoszków z nich robił.

A to chyba twój kumpel...

https://dolnoslaska.policja.gov.pl/wr1/aktualnosci/biezace-inf/62357,Zaoferowal-pomoc-a-okazal-sie-bezwzglednym-przestepca-Zgwalcil-bezbronna-19-letn.html

• Like 1
Opublikowano

Ulman napisał:

Toż ja cały czas piszę że trzeba z nimi robić biznes . Zwalczać zapędy? A mamy taką siłę? 

Najpierw to zwalczmy zapędy naszego rządu i społeczeństwa do eskalowania konfliktu. 

W tym problem - za eskalowanie konfliktu nie odpowiada nic poza ruską frustracją. Ukraina to nie Mołdawia. To za duży kraj. Ma swój własny cel i zasoby dużej wartości. Nawet ceramikę do robienia kibli bierze się stamtąd. Gazy szlachetne, komponenty farb. Powierzchnia pomieści 80 mln kibola. Duży potencjał

Opublikowano

@dysydent , piszesz o interesach na poziomie państwa. Ja myślę bardziej o small biznesie i ułatwieniu normalnej wymiany handlowej. Niech to będzie spozywka, motoryzacja , usługi , meble, ciuchy czy co tam jeszcze. Obecnie nasz rząd działa na szkodę naszego biznesu i rozwoju eskalując bezmyślnie antyrosyjską politykę. Przez głupotę sami wykluczamy się z grona potencjalnych partnerów handlowych Rosji mimo tego że mamy najlepsze położenie geograficzne. Zachód na tym skorzysta i najpewniej bedzie nasze produkty na wschód przerzucał i na tym zarabiał. Oni widzą w Rosji mozliwości a my wyłącznie zagrożenie.  

Opublikowano

dopiszę tylko - ta wojna kiedyś się skończy i po niej przecież nikt nie zakłada że rosja zniknie z planety jako państwo

15 minut temu, Ulman napisał:

Oni widzą w Rosji mozliwości a my wyłącznie zagrożenie.  

widzą te możliwości i niemcy i inni na zachód....              a Polskę oboje postrzegają   jako zawalidrogę dla tego napisałem

43 minuty temu, dysydent napisał:

znaleźliśmy się w czarnej d..pie i idziemy w niewłaściwym kierunku

i w zasadzie to tyle na dzisiaj

na ra

1 godzinę temu, witejus napisał:

W jaki sposób?

chociaż jeszcze jedno

a kto powiedział że ten zwrot m być od rosji?

teraz - na ra :)

Opublikowano

potencjał gospodarczy rosji wg. parytetu siły nabywczej jest na poziomie argentyny tzn. był przed rozpoczęciem wojny, teraz będzie dużo, dużo mniejszy, jeden z najniższych na świecie

udział rosyjskiego pkb w światowej gospodarce to 1,8% (gdyby nie surowce to byłyby okolice zera)

kilkadziesiąt największych firm na świecie zrezygnowało z prowadzenia biznesu w rosji 

rosja była w 2021 r. siódmym co do wielkości odbiorcą towarów eksportowanych z Polski; udział wymiany handlowej Polski z Rosją w całości eksportu to 2,8% natomiast w przypadku Ukrainy to 2,2%

prymitywna, zacofana gospodarka, która lada moment będzie bankrutem

a tutaj zachwyty i podniety 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Jeśli Rosja nie będzie nam wroga, to nie mam nic przeciwko. Rosjanie mają inną mentalność niż my czy zachód. Dla Putina np. interesem może być wjechanie czołgami i robienie nalotów. Dziękuje bardzo za takiego kontrahenta.  

• Confused 1
Opublikowano

To zachód miał na Ukrainie laboratoria broni biologicznej? Bo tak podali na WP. A tacy niewinni mieli być. 

Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

a tutaj zachwyty i podniety 

Najlepsze jest to że rozważana jest MOŻLIWOŚĆ handlu, bo sam Ulman tam nic nie kupuje i nic nie sprzedaje. Do tego od ponad 10 lat Rosja robi wszystko żeby jak najmniej eksportować. 

Opublikowano
marcin19071980 napisał:

To zachód miał na Ukrainie laboratoria broni biologicznej? Bo tak podali na WP. A tacy niewinni mieli być. 

W zasadzie... to u nas jest zachód i też są laboratoria 🤔

• Like 1
Opublikowano

Ruska propaganda dobrze działa kto słuchał wczoraj  wypowiedz ,Siergieja Ławrowa to niech teraz  się wypowie na ten temat co powiedział czy to jest mądry człowiek .

Człowiek  współczesnym świecie się nie liczy , liczy się dobro pozyskane materialne że ja mam inny nie musi nic mięć .

Rosja od wielu wielu lat wcale nie ukrywała się że zmierza do odbudowy ZSRR .

To śmieli się z Putina a teraz  wytrzeszczyli o czy o zamiarach Rosji .

Wypowiedz Ławrowa na temat Polski że JEST BEZPAŃSKA I KTOŚ MUSI JĄ PRZYGARNĄĆ .

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Najlepsze jest to że rozważana jest MOŻLIWOŚĆ handlu, bo sam Ulman tam nic nie kupuje i nic nie sprzedaje. Do tego od ponad 10 lat Rosja robi wszystko żeby jak najmniej eksportować. 

Jak stworzysz warunki to biznes sam sobie poradzi. Ulman kupuje tam bardzo wiele rzeczy - paliwo ,gaz wegiel , spożywkę   a i pewnie elementy stalowe z ruskiego surowca.

Skąd info że Rosja nie chce eksportować jak z tego zyją? 

@galan99 możesz przytoczyć tą wypowiedź?

Opublikowano

To samo miało miejsce podczas 2 wojny światowej cytat . WYWIAD DONOSIŁ DO STALINA ŻE NIEMCY SZYKUJĄ SIĘ DO NAPAŚCI NA ROSJĘ , ODPOWIEDZ STALINA NIE PROWOKOWAĆ NIEMIEC NIE WIERZYŁ W TO CO DONOSIŁ WYWIAD NA TEMAT NAPAŚCI NIEMIEC NA ROSJĘ .

Tak są popełniane błędy i to samo zostało popełnione obecnym czasie zachód się śmiał a teraz ma wyłupiaste oczy .

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

a i pewnie elementy stalowe z ruskiego surowca.

Tego najwięcej bierzemy od samozwańczych republik. Pamiątką po ZSSR jest kompletna niezgodność stopów stali z naszymi obecnymi normami. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v