Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jahooo napisał:

"Największy samolot transportowy na świecie, Antonow An-225 Mrija w Ukrainie, wraz z kilkoma innymi gigantycznymi odrzutowcami, które znajdowały się na lotnisku w Hostomelu, został zniszczony podczas rosyjskiego ataku na lotnisko" - informuje Illia Ponomarenko, dziennikarz The Kyiv Independent. twitter.com

szkoda, trzeba będzie zrobić większy i ciut oszczędniejszy.

Opublikowano
1 minutę temu, dejmian90 napisał:

Przeczytałem i nie wiem czemu się boicie. Polsce nic nie grozi w tej chwili.

o to to

no ale przyznasz że nie ma sensu liczyć niuansów gospodarczych teraz gdy tak szybko się zmienia otoczenie na nie wpływające jeszcze szybciej niż samo liczenie.
Napływ potencjalnych nowych pracowników przede wszystkim żeby nie wdawać się w dalsze przykłady zmiennych.
  Od samego ciągu dalszego konfliktu na wschodzie zależy ile będzie np miejsc pracy kierowców ciężarówek czy na kolei obsługujących wschodnie kierunki

postawienie kolejnej żelaznej kurtyny to marginalizacja polskiej gospodarki i ja tylko podałem maksymalnie skrajny parametr w zakresie możliwych dla sensownej odpowiedzi na Twoje pytanie

Opublikowano
tomek222 napisał:

8 minut temu, jahooo napisał:

"Największy samolot transportowy na świecie, Antonow An-225 Mrija w Ukrainie, wraz z kilkoma innymi gigantycznymi odrzutowcami, które znajdowały się na lotnisku w Hostomelu, został zniszczony podczas rosyjskiego ataku na lotnisko" - informuje Illia Ponomarenko, dziennikarz The Kyiv Independent. twitter.com

Dopóki linia Antonow airlines tego nie potwierdzi to nie można być pewnym tej informacji.

Raczej w bunkrze nie stał a z tego co widać stafu tam rzucili sporo.

Opublikowano

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28161842,gen-rozanski-nie-wierze-ze-otoczenie-putina-bedzie-sie-bezczynnie.html

15 minut temu, dysydent napisał:

o to to

no ale przyznasz że nie ma sensu liczyć niuansów gospodarczych teraz gdy tak szybko się zmienia otoczenie na nie wpływające jeszcze szybciej niż samo liczenie.
Napływ potencjalnych nowych pracowników przede wszystkim żeby nie wdawać się w dalsze przykłady zmiennych.
  Od samego ciągu dalszego konfliktu na wschodzie zależy ile będzie np miejsc pracy kierowców ciężarówek czy na kolei obsługujących wschodnie kierunki

postawienie kolejnej żelaznej kurtyny to marginalizacja polskiej gospodarki i ja tylko podałem maksymalnie skrajny parametr w zakresie możliwych dla sensownej odpowiedzi na Twoje pytanie

🙏

Opublikowano

Dnia 26.02.2022 o 13:56, nie napisał:

wszystkie światowe media piszą/mówią o decyzji pzpn i polskich piłkarzy w sprawie odmowy gry w piłkę z ruskimi 👍

pzps również 👍

Jeżeli w tak banalnej sprawie FIFA czy UEFA nie mogą podjąć decyzji to co mówić o innych sankcjach.

Dnia 26.02.2022 o 14:09, hubertb napisał:

Już dają zielone światło. Tyle że to będzie miało znaczące konsekwencje dla nas. Bo skąd wziąć gaz i ropę? Cenna pszenicy też poszybuje w górę a skoro pszenica w górę to i chleb. Europa ma problem z inflacją podwyżki cen mogą bardziej nas uderzyć niż Rosję.

Blokada rosyjskiej ropy, gazu i węgla wykończyła by Rosję ale na to się zachód nie odważy, widać to w opieszałości w sankcjach.

28 minut temu, dejmian90 napisał:

A tak z ciekawości wie ktoś ile jest może wolnych miejsc pracy na rynku polskim?

Na chwilę obecną kobiety mogą znaleźć prace bez problemu na kasie czy w sortowniach kurierskich lub jako kierowcy w tych firmach. Robota niezbyt lekka ale pewnie chętne by się znalazły.

6 minut temu, Ulman napisał:

Zaatakowali Ukrainę bo jest słaba rozkradziona nie potrafią stanąć na nogi od 30 lat. Jakie korzyści? Na wschodzie węgiel, na całości dobre ziemie ale przede wszystkim kontrola na Morzu Czarnym, i okrążenie Białorusi którą z czasem włączy do Rosji. Kontrola nad szlakami przesyłu gazu na zachód, Kontrola szlaków transportowych bez użerania się z banderowcami.  Pytanie tylko czy on faktycznie chce zająć całość czy tylko do Kijowa ? Czy chce ich w ogóle zająć czy tylko doprowadzi ich do ruiny ekonomicznej i za rok ukraińcy sami zmienią władzę jak nie będzie co do gęby włożyć? Pewnie aspektów jest sporo ale w co tak naprawdę gra Putin, wie tylko on. Z pewnością scenariusze są rozpisane na różne warianty rozwoju sytuacji i kiedyś dowiemy się o co tak naprawdę chodziło.

Czym się zajmuje? Rolnictwem jak wszyscy tutaj. Nie moja wina że znam sporo ludzi którzy warzywa uprawiają czy mają sady. Jesteśmy w kontakcie, rozmawiamy to i sporo się dowiaduje. Poza tym warto rozmawiać z lepszymi doradcami z obsługi rolnictwa, ludźmi od maszyn, usługodawcami itd. To jest masa informacji którą trzeba tylko uporządkować , przetrawić  i złożyć do kupy. 

Oni pisali o naszym wojsku.

Być może masz racje ale dla mnie to jest główny powód ataku.

Ukrainę ciągnie do Europy, wybrała inną drogę niż Białoruś a putinowi brakło argumentów. Na zasobach tego kraju by nie zarobiła Rosja.

6 minut temu, mirro napisał:

Gdybyś był pewien, to byś nie dodał "w tej chwili

Przyznasz, że gdyby Rosja zaatakowała Polskę to na przykład Niemcy czy USA miały by problem bo musiały by w ramach NATO stanąć po naszej stronie. Co wybrać gaz z Rosji czy sojusz NATO ? Trudne pytanie czy łatwe ?

Opublikowano

Nie ukrainę ciągnie do europy tylko chce kasę ciągnąć z europy. Oni dostali już nie jedną transzę pomocy z różnych źródeł ale to wszystko rozkradli albo zmarnowali. Ten kraj nie ruszył z miejsca od 30 lat i do europy się nie nadaje i nadawać nie będzie. A że mają aspiracje? No cóż ,nasz rząd też by chciał być światową potęgą. Wyobrażasz sobie w europie kraj który stawia pomniki Banderze i Szuchewyczowi i nazywa ich imieniem ulice i skwery?  

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem czy ktoś pisał

Spalili Antonowa Mrija

O już widzę że pisaliście 

Opublikowano
tomek222 napisał:

No wszystko wskazuje na to że to jednak prawda ale ja jeszcze poczekam na oficjalne potwierdzenie od linii Antonow.

Potwierdzili. Kilka minut temu o tym czytałem.

Opublikowano
jahooo napisał:

Nieśmiało wspomnę tylko - a wiesz kto szkolił te elitarne jednostki ukraińskie, co wycieły czeczeńców ?

Yyy taki jeden co nas we WOT czasami odwiedza - a co?

Opublikowano

między innymi szkolili ich nasi, w zasadzie skierowano ich tam bez wiedzy naszych sojuszników, potem dołączyli amerykanie i brytole

a co do naszych sił specjalnych - nic im nie można zarzucić, nikomu na świecie nie ustępują wyszkoleniem

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Ulman napisał:

Nie ukrainę ciągnie do europy tylko chce kasę ciągnąć z europy. Oni dostali już nie jedną transzę pomocy z różnych źródeł ale to wszystko rozkradli albo zmarnowali. Ten kraj nie ruszył z miejsca od 30 lat i do europy się nie nadaje i nadawać nie będzie. A że mają aspiracje? No cóż ,nasz rząd też by chciał być światową potęgą. Wyobrażasz sobie w europie kraj który stawia pomniki Banderze i Szuchewyczowi i nazywa ich imieniem ulice i skwery?  

Tak tak.  Właśnie  widzimy  jak   ukraińcy  dają    wp***dol   Armii  Rosyjskiej  twoje  teorie  o  Ukrainie  i  ukraińcach  są  tyle  warte  co  zeszłoroczny  śnieg.  Bo  ukraińcy  udowadniają  całemu  światu  że   są  więcej warci  jak  cały  zachód  razem  wzięty. 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

Taaaa, po 3 dniach UPAina pobiła Rosję a na piatek maja zaplanowane przejęcie Moskwy i Kremla.🤣Za kilka miesięcy będziesz mógł powiedzieć kto jest zwycięzcą. Co prawda ty zawsze powiesz że UPAina wygrała tak samo jak Szydło wygrała z UE 1:27

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, jahooo napisał:

Nieśmiało wspomnę tylko - a wiesz kto szkolił te elitarne jednostki ukraińskie, co wycieły czeczeńców ?

pewnie nie wie bo ja np nie wiem, ale mniej ważne kto bo tu jest inny dowód na głupotę kacapów.

na czym polega szkolenie taktyczne i skąd brane są "przykłady naukowe?
a no właśnie analiza najskuteczniejszych na dany moment rozwiązań a zrównanie z ziemią Grozny-ego (Czeczenia) na pewno chlubą człowieczeństwa nie jest ale już w kategoriach wojskowych oceniane jest zgoła inaczej.
Wysyłanie na Kijów tej samej grupy uderzeniowej co do której był zarówno i czas jak wszystkie możliwe źródła jak działa; wysłanie tej samej grupy do identycznego zadania drugi raz jest ... żeby się nie rozpisywać to przysłowie - dwa razy w tej  samej wodzie rzeki się nie wykąpiesz

jeszcze w ub r pisałem że rosja może tak sobie nagrabić iż ani Ukrainy nie opanuje nawet jak ją podbije i jeszcze białoruś utraci w dłuższej perspektywie
nieco póżniej pisałem że czołg to jest przestarzały rodzaj broni

i widzę że w obu przypadkach pierwsze wrażenie bywa najtrafniejsze/
Nie wierzyłem też w skuteczną obronę Ukrainy przed kacapskim napadem tak że obym nie zawsze miał racjęð

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v