Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

I dlatego rolnik sprzedał świniaka na skupie, jaruzelski wysłał do Moskwy transport mięsa a w Polsce ocet i puste haki w mięsnych?  

No rzeczywiście - kwitnący okres współpracy. 

U mnie chwili ten okres kilka domów w mieście postawili za śmieszne pieniądze a c330 za 12t ziemniaka jadalnego nówkę sztukę.

A ile osób za 3 świniaki dom postawili.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Dodając jeszczr co do sytuacji na Ukrainie. We Lwowie jak człowiek usiadł sobie żeby popatrzeć jak ludzie żyją to najciekawsze były samochody. Jechała lada, stary fiat, czy inny stary golf i nówka X6 kolejne kilkanaście szrotow i znowu jakiś merc. Tam samochodów za 20-50 tysi ciężko znaleźć i zazwyczaj byly na polskich blachach. Na ukraińskich to albo po kilkaset tys albo po 2-3 tysiące. Znaleźć samochód średniej klasy graniczylo z cudem poza miastem 

Opublikowano
25 minut temu, krzychu121 napisał:

Ty poważny jesteś ze pytasz się co ma Ukraina że jest warta zawładnięcia? Dwie najważniejsze rzeczy. Jedwabny szlak który łączy Chiny z Europa i 1/4 całych zasobów czarnoziemu świata ( jakbyś nie wiedzial najbardziej urodzajne gleby na świecie). Po co płacić komuś za pszenicę i towary jak można to mieć na własność i to sprzedawać a nie kupować. Zero myślenia 

Już nie jeżdzą na osiołkach jak kiedyś i wcale nie potrzebuja sie przedostwać przez ukrainę . Po wtóre transport morski i lotniczy jest coraz bardziej  rozpowszechniony co obniża range szlaku przez ukrainę. O czarnoziemach mnie nie ucz bo sam na takich gospodaruje. Ukraina ma dużo takich ziem ale Rosja wcale nie mniej  ale tego pewnie nie wiesz. Poczytaj o Woroneżu, Wołgogradzie , Krasnodarze czy Rostowie a potem możemy wrócic do rozmowy. Mam też nieodparte wrażenie że nie masz pojecia o rolnictwie. Kazdy średnio kumaty rolnik wie że Rosja jest samowystarczalna jesli chodzi o zboza i nie musi niczego kupować od Ukrainy. Powszechną wiedzą jest również to że Rosja jest o wiele wiekszym producentem i eksporterem zbóż od Ukrainy. Dziwi mnie że nie majac wiedzy snujesz dziwne teorie. Doucz się podstaw a potem bedziemy dyskutować.

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Słyszeliście że Putina wojsko zajęło Czarnobyl i promieniowanie wzrosło, a wzrosło dla tego że jego ludzie chcą dostać się do pozostałych prętów paliwowych aby wypuścić pozostałości reakcji chemicznej w powietrze

Ja las tam się pali to promieniowanie rośnie. fejk

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

O czarnoziemach mnie nie ucz bo sam na takich gospodaruje. Ukraina ma dużo takich ziem ale Rosja wcale nie mniej  ale tego pewnie nie wiesz. Poczytaj o Woroneżu, Wołgogradzie , Krasnodarze czy Rostowie a potem możemy wrócic do rozmowy. Mam też nieodparte wrażenie że nie masz pojecia o rolnictwie. Kazdy średnio kumaty rolnik wie że Rosja jest samowystarczalna jesli chodzi o zboza i nie musi niczego kupować od Ukrainy.

naprawdę ...  ? a mi sie wydawało ze te czarno ziemi mają ale pszenicy nie posiejesz za krótki okres wegetacji ? 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Już nie jeżdzą na osiołkach jak kiedyś i wcale nie potrzebuja sie przedostwać przez ukrainę . Po wtóre transport morski i lotniczy jest coraz bardziej  rozpowszechniony co obniża range szlaku przez ukrainę. O czarnoziemach mnie nie ucz bo sam na takich gospodaruje. Ukraina ma dużo takich ziem ale Rosja wcale nie mniej  ale tego pewnie nie wiesz. Poczytaj o Woroneżu, Wołgogradzie , Krasnodarze czy Rostowie a potem możemy wrócic do rozmowy. Mam też nieodparte wrażenie że nie masz pojecia o rolnictwie. Kazdy średnio kumaty rolnik wie że Rosja jest samowystarczalna jesli chodzi o zboza i nie musi niczego kupować od Ukrainy. Powszechną wiedzą jest również to że Rosja jest o wiele wiekszym producentem i eksporterem zbóż od Ukrainy. Dziwi mnie że nie majac wiedzy snujesz dziwne teorie. Doucz się podstaw a potem bedziemy dyskutować.

Ty się doucz. Ja mam nieodparte wrażenie że zgrywasz najmądrzejszego a tak naprawdę zanim odpiszesz to najpierw przeszukujesz internet żeby coś napisać.  Skoro jest pierwsza a Ukrainą 4 to jak zaczną sypać nawozy na Ukrainie to będzie 2 a może i wyprzedzi Rosję . Mając taką ilość można szantażować wszystkich.  Nie ma darmo się mówi że Ukraina to spichlerz Europy. Pewnie ci to obce stwierdzenie. Skoro jedwabny szlak to przezytek to czemu Putin dogadał się z Chinami i torów kolejowych nikt nie rusza. Pociągi jeżdżą dalej z towarem. Mogli by przecież wysadzić tory i zablokować ruch. Byla by panika ogolnoswiatowa jak ze statkiem na mieliźnie a jakoś nikt nie chce ruszyć tych torów. Zgrywasz mądrale jakbyś co najmniej jakimś prezydentem czy ministrem rolnictwa byl a ciekawe czy masz wogole jakaś ziemię bo tylko siedzisz i całymi dniami i nocami tu wypisujesz trollu

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, jacus napisał:

ulman -biznesmen 😂 w urojeniach ruskiego trolla chyba -jaki ten biznes masz oprocz pisania calymi dniami ?? calymi godzinami, po nocach ??

z twoich rojen widac ze nigdy nie miales do czynienia z produkcja czy handlem,nawet na mala skale jak ja.........

wyjedz do rosji tam swoje talenty bedziesz mogl w pelni rozwinac-to kraj ktory spelnia twoje marzenia , tam biznes na rynkowych warunkach bedziesz mogl prowadzic ,

Widzisz, jako człowiek nie mający nic wspólnego z jakimkolwiek biznesem nie jesteś zdolny by pojąć że plega to na mysleniu i zarządzaniu a nie na zapieprzaniu fizycznym choć cześć takiej roboty zawsze jest. Większość moich sasiadów którzy mają po 6 ha pola tez nie może pojąć że oni nie moga się uporać ze swoimi ha gdy ja dziennie zasieje 12-15 ha pszenicy a opryskanie wieczorem 30-40 ha to rutyna. Mirro ma większą produkcję i też ma czas. To kwestia organizacji ale ty z Romanem nigdy tego nie pojmiecie tak jak moi sąsiedzi. 

Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

Widzisz, jako człowiek nie mający nic wspólnego z jakimkolwiek biznesem nie jesteś zdolny by pojąć że plega to na mysleniu i zarządzaniu

ty na pewno masz 

13 minut temu, Ulman napisał:

gdy ja dziennie zasieje 12-15 ha pszenicy a opryskanie wieczorem 30-40 ha to rutyna

to ty odpalasz bota wieczorami ? 

15 minut temu, Ulman napisał:

To kwestia organizacji ale ty z Romanem nigdy tego nie pojmiecie tak jak moi sąsiedzi

bo widać kto rolnik a kto ma grządki 

Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

Widzisz, jako człowiek nie mający nic wspólnego z jakimkolwiek biznesem nie jesteś zdolny by pojąć że plega to na mysleniu i zarządzaniu a nie na zapieprzaniu fizycznym choć cześć takiej roboty zawsze jest. Większość moich sasiadów którzy mają po 6 ha pola tez nie może pojąć że oni nie moga się uporać ze swoimi ha gdy ja dziennie zasieje 12-15 ha pszenicy a opryskanie wieczorem 30-40 ha to rutyna. Mirro ma większą produkcję i też ma czas. To kwestia organizacji ale ty z Romanem nigdy tego nie pojmiecie tak jak moi sąsiedzi. 

Tak tak ty Bauer jesteś z 1000 ha. Wiesz jak robić interesy. To dodatkowo masz 3 stacje paliw, stadninę koni , 2 fabryki . A ministrowie rolnictwa biorą cię na wiceministra żeby pomagal w zarządzaniu ze swoja wiedzę. Mozesz się przechwalać ile chcesz ale jak to mówią kozak w necie a resztę sobie dokończ. 

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

Tak tak ty Bauer jesteś z 1000 ha

a w żniwa i prace polowe siedzi 24 h na forum 😆

24 minuty temu, Ulman napisał:

ja dziennie zasieje 12-15 ha

jakim siewnikiem ? 

Opublikowano
Ywa napisał:

Wrzuciłam Ci czas temu wypowiedź p.Putina podczas  spotkania z dziennikarzami, kiedy był przed rokiem na jakimś szczycie onz zaproszony. I śmiał im prosto w oczy odparować, że co to ma znaczyć, że szepcza mu do ucha postronni przedstawiciele Europy, którzy dostali jakies rady, typu "nie jedźcie tylko do Rosji". Wkurzył się widać było, odrzekł 'co to ma znaczyć w ogóle, że do Rosji nie maja jechać"; zrozumiałam to w sensie jakby lobbuje się przeciwko Rosji również z zewnatrz/ za ich plecami. A on wręcz przeciwnie zaprasza.

Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że takie zadania aktorskie on wymyśla i reżyseruje w trakcie realizacji...

Opublikowano
8 minut temu, Roman176 napisał:

naprawdę ...  ? a mi sie wydawało ze te czarno ziemi mają ale pszenicy nie posiejesz za krótki okres wegetacji ? 

Jak to za krótki ? W jakim sensie? 

4 minuty temu, krzychu121 napisał:

Ty się doucz. Ja mam nieodparte wrażenie że zgrywasz najmądrzejszego a tak naprawdę zanim odpiszesz to najpierw przeszukujesz internet żeby coś napisać.  Skoro jest pierwsza a Ukrainą 4 to jak zaczną sypać nawozy na Ukrainie to będzie 2 a może i wyprzedzi Rosję . Mając taką ilość można szantażować wszystkich.  Nie ma darmo się mówi że Ukraina to spichlerz Europy. Pewnie ci to obce stwierdzenie. Skoro jedwabny szlak to przezytek to czemu Putin dogadał się z Chinami i torów kolejowych nikt nie rusza. Pociągi jeżdżą dalej z towarem. Mogli by przecież wysadzić tory i zablokować ruch. Byla by panika ogolnoswiatowa jak ze statkiem na mieliźnie a jakoś nikt nie chce ruszyć tych torów. Zgrywasz mądrale jakbyś co najmniej jakimś prezydentem czy ministrem rolnictwa byl a ciekawe czy masz wogole jakaś ziemię bo tylko siedzisz i całymi dniami i nocami tu wypisujesz trollu

Może masz takie wrażenie bo jestes niedouczony. Mieszkam 4 km od granicy z Ukrainą  na tzw Grzedzie sokalskiej która jest czescią wyżyny zachodnio wołyńskiej i stanowi wstęp do ukraińskich czarnoziemów. Pisanie że na ukrainie nie sypia nawozów  i samo rośnie to sa bzdury dla  ludzi niedorozwinietych. Gdyby nie sypali to nie byliby samowystarczalni a co mówić o eksporcie? 

Jedwabny szlak, spichlerz europy  - to terminy sprzed kilkuset lat a swiat sie zmienił. Czemu torów nikt nie rusza? Ano właśnie dlatego że Putin je kontroluje i ma na swoim terytorium więc po cholerę mu Ukraina?   Uważasz że ktokolwiek z zachodu zbombardował by tory w Rosji? Przecież to byłby pretekst do wielkiej wojny. Jeśli transport z Chin działa, przynosi korzyść Chinom, Rosji i UE to kto i w jakom celu miałby bombardowac tory? po co?

Opublikowano
21 minut temu, Roman176 napisał:

bo widać kto rolnik a kto ma grządki 

Oj widać, widać......

12 minut temu, krzychu121 napisał:

Tak tak ty Bauer jesteś z 1000 ha. Wiesz jak robić interesy. To dodatkowo masz 3 stacje paliw, stadninę koni , 2 fabryki . A ministrowie rolnictwa biorą cię na wiceministra żeby pomagal w zarządzaniu ze swoja wiedzę. Mozesz się przechwalać ile chcesz ale jak to mówią kozak w necie a resztę sobie dokończ. 

Aż tyle to nie ale mam też inna działalność i sporo doświadczeń w innej materii dlatego sporo potrafie powiedzieć. Nie wiem czemu cie to tak irytuje? Obnażyłem braki w logice twoich wywodów?  

10 minut temu, Roman176 napisał:

a w żniwa i prace polowe siedzi 24 h na forum 😆

jakim siewnikiem ? 

Przy areale do 120 ha typowej produkcji rolnej , w miare wydajnych maszynach i sezonowym zatrudnieniu gamonia do pomocy to nie ma nawału roboty Jak masz 50 ha pszenicy dobra organizację i pogodę to w 4 dni na luzie zrobią. a przy odrobinie szczęścia nawet w 3.  Kombajn biore na usługę , zawsze część zboża idzie od razu na tiry .  Trzeba tym zarzadzić zamiast sie pierdzielić jakimś starym bizonkiem , zwozic do stodoły przyczepą czwórką i zwalać łopatą. Tak to bym nigdy nie miał czasu.

Jaki siewnik - 3m 600l skrzynia na agregacie 10km/h sie lata i na dłuższych kawałkach te 15ha idzie zrobić w 10-11 godzin.

Opublikowano
25 minut temu, Ulman napisał:

Jak to za krótki ? W jakim sensie? 

długa zima  krótka wegetacja oni jakieś gmo mają pisali o tym 

Około 80 proc. zbiorów przypada na regiony Ałtaju, Orenburga, Czelabińska, Omska, Saratowa, Samary i Wołgogradu. 

6 minut temu, Ulman napisał:

Przy areale do 120 ha typowej produkcji rolnej , w miare wydajnych maszynach i sezonowym zatrudnieniu gamonia do pomocy to nie ma nawału roboty Jak masz 50 ha pszenicy dobra organizację i pogodę to w 4 dni

jak bd miał płasko durze kąski pola albo blisko siebie a nie porozrzucane i małe jaki siewnik ?

7 minut temu, Ulman napisał:

zwozic do stodoły przyczepą czwórką i zwalać łopatą.

tego już nikt nie robi 

8 minut temu, Ulman napisał:

Trzeba tym zarzadzić zamiast sie pierdzielić jakimś starym bizonkiem

rekord albo bs  albo ostatnia produkcja daje rade jak ktoś dba 

10 minut temu, Ulman napisał:

Jaki siewnik - 3m 600l skrzynia na agregacie 10km/h sie lata i na dłuższych kawałkach te 15ha idzie zrobić w 10-11 godzin.

ile tak myślisz ze robisz 2 ha ?   ja tak sieje do 2 gadamy o aktywnym czy biernym ?

12 minut temu, Ulman napisał:

zawsze część zboża idzie od razu na tiry

ile cię kosztuje ? od tony czy jak ?

Opublikowano (edytowane)

ja jeszcze tak na chwilę
czyj jest ten portal z linka bo taki artykuł jeszcze bardziej poniewiera Niemców wizerunkowo  i jeśli sam "dar" niemiecki już sam w sobie to cyniczna kpina w najczystszej postaci to jeszcze to
https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/niemcy-wreszcie-wysylaja-ukrainie-5-tys-helmow/42r8tyk

brak słów

oj przejdzie to do Historii i to na długo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
29 minut temu, Roman176 napisał:

długa zima  krótka wegetacja oni jakieś gmo mają pisali o tym 

Około 80 proc. zbiorów przypada na regiony Ałtaju, Orenburga, Czelabińska, Omska, Saratowa, Samary i Wołgogradu. 

jak bd miał płasko durze kąski pola albo blisko siebie a nie porozrzucane i małe jaki siewnik ?

ile tak myślisz ze robisz 2 ha ?   ja tak sieje do 2 gadamy o aktywnym czy biernym ?

ile cię kosztuje ? od tony czy jak ?

Może i zima długa ale tam jest klimat kontynentalny którego i ja troche doświadczam. U mnie wiosna przychodzi ze wschodu. Potrafi być długo zimno ale jak się zacznie cyrkulacja z okolic morza czarnego to w 3 dni robi się regularna wiosna i mozna działać w polu. Zerknąłem na mapę i długość  geograficzna tych terenów to ok 50 stopień  północnej tak jak południowa i centralna  Polska. Tam po prostu nie ma przejściowych pór roku. Czy GMO ? Nie wiem ale wydaje mi sie że maja rodzime odmiany wyhodowane w tamtejszych warunkach.

Siewnik Pottinger vitasem , agregat bierny. na długim kawałku spokojnie 2ha/h zasieje ale na zasypach traci się średnią. 

Tiry biorą ok 18-20 pln/t. 

Opublikowano
32 minuty temu, dysydent napisał:

ja jeszcze tak na chwilę
czyj jest ten portal z linka bo taki artykuł jeszcze bardziej poniewiera Niemców wizerunkowo  i jeśli sam "dar" niemiecki już sam w sobie to cyniczna kpina w najczystszej postaci to jeszcze to
https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/niemcy-wreszcie-wysylaja-ukrainie-5-tys-helmow/42r8tyk

brak słów

Niemieckiej spółki panie kolego. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że takie zadania aktorskie on wymyśla i reżyseruje w trakcie realizacji...

cóż na siłę nie będę przekonywała Cię; aktorem chyba druga strona; p. Putin jest strategiem więc uspokój się!

38 minut temu, dysydent napisał:

ja jeszcze tak na chwilę

brak słów

Wiedza co robia; należy im sie pochwała za roztropność; zapisza sie w historii za tak piękny i w pewnym sensie symboliczny gest;

w tej sytuacji wizerunek dla mas mediów jest na ostatnim miejscu.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano

patrząc na poruszenie zwykłych ludzi na całym świecie to śmiało można powiedzieć, że ruski morderca już przegrał; a to dopiero początek

Opublikowano (edytowane)

zwykły rosjanin jeszcze żyje wojną ojczyźnianą bo tam jeszcze prymitywniejsza propaganda niż u nas i informacja że "giermancy" pomagają Ukrainie tylko by ułatwiła putinistom w jeszcze większym poparciu własnej opinii publicznej na "walkę z faszystami" i ... nno może i to niegłupie gdy tak pomyślałem chwilę

no przyznaję że tym razem ja padłem ofiarą swojego pierwszego nazbyt emocjonalnego odruchu

no ale że trafi to do podręczników historii to podtrzymuję

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v