Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, PRIMO napisał:

Mój patriotyzm skończył się jak zaczeli rżnać rolników na wszystkim. 

Dla rządzących ważne aby kasa się zgadzała. 

Roz🤬 ten kraj że nie ma nic polskiego. 

no jak nie
instrumenty wywiadowcze tylko nie do podsłuchiwania obcych a na swoich wykorzystują
na razie mamy wojnę propagandowa i ruskich żołdaków jakoś Amerykanie podsłuchują (nie chce mi się linka szukać) z resztą szkopków nawet kacyków im podsłuchiwali
Kto wojny we własnym kraju prowadzi nigdy żadnej z obcymi nie wygra. co najwyżej się obcym przysłuży.

cała ta dyskusja w kontekście ruskiego bandytyzmu jaki ostatnio się nasila i jedynym sposobem na to jest agresja na kacapów lub przynajmniej realna groźba takiej agresji bo z nimi - zdaje się - inaczej się nie da. Na razie nie deklarują agresji dalej po za Ukrainę no może pomijając tego satrapę białoruskiego ale same rzadania niewzmacniania wschodniej flanki NATO jest jawnym zachowaniem agresywnym a rzecz nie sprowadza się do liczebności np polskiej armi a do technologii uzbrojenia jakie może być ttutaj zainstalowane.
Nawet takie dzikusy prymitywy jak Putin czy inne Ławrowy trafniej oceniają współczesne elementy siły rzeczywistej niż fałszywie pojmujący patriotyzm prostaki z ludu.

Jak na razie najlepszymi żołnierzami przeciw Rosji są sami jej przywódcy bo konsolidują przeciwko sobie więcej sił niżby jakiekolwiek pobory, pospolite ruszenia i podobne były w stanike zebrać choćby na tej flance

jedno co bym i ja ... przynajmniej nie protestował to powszechniejszy dostęp do broni cywili jak i nieściganie za wszystkiego co bronią być może konstruowania.
Oczywiście nie od razu ale powoli luzować .... spokojnie, ja widzę że nic złego by to nie spowodowało bo i tak kto ma głowę na karku jako broni może użyć np samochód, i ... z resztą tym co wiedzą nie muszę a reszcie rzeczywiście strach podpowiadać
tę resztę nnno mioże spisać do ew pierwszego poboru obowiązkowego ;)
żeby nie pokazywać palcami

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Spoko loko tę resztę w razie mobilizacji to i tak ja dostanę. Taki mam nadany przydział mobilizacyjny. Kompania uzupełnienia kadrowego. Czyli wchodzę w miejsce tych co nijak się na stanowisku w wyznaczonym czasie stawić nie mogą, Z resztą jaki idiota chciałby stawić się i objąć świeżo mobilizowaną kompanię piechoty, No chyba tylko ja,😂

Opublikowano
59 minut temu, Ursus932 napisał:

Też popieram 👍 , w głowach tylko FB , YouTuby itd , takie sieroty 

I piszę to człowiek który ze 3 lata ciągnika szukał bo żaden księżniczce nie pasował, a teraz drugie 3 lata będzie przyczepy szukał.😁😜

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Ja jestem za obowiązkową służbą wojskową na 24 miesiące .

Dopiero by byli chłopy a nie troczki od kalesonów .

No taa szczególnie że obowiązkowa służba to nauczyła chlania wódy i kręcenie wora... Strata pieniędzy nie nic więcej.

comment_1610896117tlUy8nmuiA2dNZsyvrYNGR.jpg

Opublikowano
21 godzin temu, dysydent napisał:

no mówiłem że na euroazjatyckim lądzie najbardziej potrzebna zadyma jankesom
nawet kacapom plany strategiczne za free rysują

Ta sama 82 dywizja jankeskich cowboi co w popłochu rejetrowała z Afganistanu teraz jako nasz okupant na zaproszenie szabesgoi z niedalekiej odległości lornetkuje poczynania na upadlinie. ONY przepadają za wojenkami na obcej ziemi jak najdalej od Potamaku. Dziwię się Carowi Putinkowi, że w rewanżu nie desandował swoich niebieskich berecików w pobliżu Waszynktonu - przykładowo na Cubie. Ci wielcy stratedzy mają ograniczoną wyobrażnię militarną - tu trzeba stratega z wyobrażnią globalną a nie byłego jenerała KGB.. Rosja z taką tradycją  i historią monarszą zachowuje się jak kundelek pod miotłą  kowbojskich imperialistów.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Taa
zamiast pieniądze wydać  na unowocześnianie uzbrojenia, tworzenie nowych rodzajów, zespoły konstrukcyjno badawcze to zegnać milionami gołodupców militarnych i walić kasę na tysiące trepów co musztry i ganiania na piechotę po wertepach będą to zbiegowisko uczyć. Jeszcze to wyżywić jakieś łachmany do kantu i tych trepów jeszcze na starość zwalić nam na utrzymanie.
Doskonała recepta na puszczenie kraju z torbami bez jakiejkolwiek wartości dodanej na przyszłość w postaci lepszego przemysłu zbrojeniowego na miarę czasów i technologii.

poborowych z prochowymi pukawkami na autonomiczne drony wysyłać? to tak jak konną kawalerię na czołgi i bym wyśmił gdyby to nie synonim polskiej taktyki obrony przed niemieckim najazdem w trzydziestym dziewiątym.
W dobie nuklearnej masowym poborem chcą wojny wygrywać

czasem nawet mam ochotę podpuścić jak @Ulman na fasolowym fasolarzom przejście na dynie doradza

pierwszych na masowy pobór tych co za nim ....

Z takim twoim podejściem do tematu to na pewno długo byśmy się nie bronili , wg. ciebie sprzęt sam będzie strzelał ? Do obrony potrzeba ze 400 000 przeszkolonych i gotowych do obrony kraju ludzi a ty piszesz o jakiś dawnych trepach .

Opublikowano
19 minut temu, mirro napisał:

Spoko loko tę resztę w razie mobilizacji to i tak ja dostanę. Taki mam nadany przydział mobilizacyjny. Kompania uzupełnienia kadrowego. Czyli wchodzę w miejsce tych co nijak się na stanowisku w wyznaczonym czasie stawić nie mogą, Z resztą jaki idiota chciałby stawić się i objąć świeżo mobilizowaną kompanię piechoty, No chyba tylko ja,😂

Twoje doświadczenie bezcenne i więcej warte niż cała ... poborowi z kilku gmin przypadkowi spędzeni na nawet dwa lata.
Jedyny pożytek z uczestnictwa Polski w misjach wojskowych o nie naszą sprawę.
 profesjonalizm potwierdzony praktyką może tyłki uratować niejednemu napaleńcowi tylko żeby jaki polityczny oszołom na mięso armatnie bezproduktywne nie przerobił.

Opublikowano

Jak pokazuje doświadczenie w ostatnich konfliktów - profesjonalizm przegrywa z zaangażowaniem i walką o swoją sprawę

Najlepiej wyposażona i wyćwiczona armia na świecie musiała z podkulonym ogome, spiep... z Afganistanu, wcześniej tak samo skończyła w Wietnamie, o innych drobnych incydentach nie wspomnę

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Z takim twoim podejściem do tematu to na pewno długo byśmy się nie bronili , wg. ciebie sprzęt sam będzie strzelał ? Do obrony potrzeba ze 400 000 przeszkolonych i gotowych do obrony kraju ludzi a ty piszesz o jakiś dawnych trepach .

nie dawnych a tych których trzeba z przypadkowych bez jakiegokolwiek doświadczenia o tyle więcej ile więcej tych poborowych.
Rosja dysponuje broniami masowego rażenia w skali nieporównywalnej do zdolności polskiej armii i Ty chcesz wojować prymitywną bronią jak na obecne czasy z wyrafinowaną technologią?
Powodzenia

Póki co to nie mamy w co uzbroić sensownie tych kadr które obecnie mamy i cóż p[o ilości jeśli bez jakości?
Obecnie wojska pancerne to przeżytek w obliczu pocisków rakietowych samosterujących czy wręcz zdalnie sterowanych i akurat owi tak przez Was wyśmiewani jutuberowcy czy gamerzy przy odpowiednim wyposażeniu mogą roznieść Was tysiące i to zdalnie nie ryzykując nawet pogryzienia przez komary.

Miała już Polska i powszechny pobór i profesjonalne szkolenia i co? zbankrutowało to z kretesem bo broń nic znaczy gdy gospodarka upada.
To gospodarka i rozum wojny wygrywa nie żołdactwo nadliczebne bo ono tylko te gospodarki objada a pole walki współczesne już mało czym przypomina to z tych prostackich wzorców historycznych gdzie z kosami na armaty i podobne bzdety.

do obsługi nowoczesnego uzbrojenia ja bym raczej nie polecał z łapanek żołnierzyków dopuszczać bo nawet nie będzie wiedział jak to właczyć. o ile będzie miał co

Opublikowano

Putinek zostaw tą Upadlinę chazarską krainę dziadka Dudy Andżeja a zlituj się nad gnębionymi Palasteńczykami - tylko tam znajdziesz zrozumienie.

273437289_4918005974950994_6654497133337

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

@PRIMO to rozjebanie zaczęło się od 89 roku ,

paliwo masz tanie to czego jeszcze chcesz 🤭 mleko drogie , pszenica też , nie wspominając o bykach , i czego jeszcze chcesz 😛

🤦‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

to tak jak konną kawalerię na czołgi i bym wyśmił gdyby to nie synonim polskiej taktyki obrony przed niemieckim najazdem w trzydziestym dziewiątym.

Nie powtarzaj bredni wymyślonych przez hitlerowską propagandę,nie było żadnej szarży polskiej kawalerii na niemieckie czołgi.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, witejus napisał:

Nie powtarzaj bredni wymyślonych przez hitlerowską propagandę,nie było żadnej szarży polskiej kawalerii na niemieckie czołgi.

zmechanizowana armia napada kraj gdzie koń jest poczesnym jeszcze środkiem transportu czyni z całej kampanii wrześniowej synonim taktyki i bezradności i każda propaganda by takiego... takiej okazji nie przegapiła czy prawdą jest fakt jakieś bitwy o takim przebiegu czy nie. samo wysokie jej prawdopodobieństwo aż się prosi o propagandowe wykorzystanie a ze my jesteśmy ofiarą takiej propagandy to mamy udawać że nie było do niej podstaw?
Macie widze czas to podlinkuję całkiem trafne podsumowanie bitwy o Moskwę i dlaczego ... z resztą zaraz znajde  i warto bo daje ogląd ile znaczy siła gospodarki logistyka i rozum w wojnie ile więcej niż liczebność armii
https://www.youtube.com/watch?v=gcr0_35Bdls

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tym czasy co słyszymy .

Polska szykuje się na przyjęcie "nawet miliona osób" uciekających przed wojną na Ukrainie

Polska, która ma niewielkie doświadczenie z masowymi falami migracji, przygotowuje się na masowy napływ uchodźców, jeśli Rosja zaatakuje Ukrainę. Rząd zadeklarował ustami wiceministra spraw wewnętrznych Macieja Wąsika solidarność z Ukrainą w obliczu rosnącego napięcia z Rosją i zapowiedział, że ludzie uciekający z kraju w przypadku inwazji rosyjskiej będą "prawdziwymi uchodźcami" i otrzymają pomoc, pisze Wojciech Kość z POLITICO.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/polska-szykuje-sie-na-przyjecie-nawet-miliona-uciekinierow-z-ukrainy/1g9hmr6,79cfc278

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

zmechanizowana armia napada kraj gdzie koń jest poczesnym jeszcze środkiem transportu czyni z całej kampanii wrześniowej synonim taktyki i bezradności i każda propaganda by takiego... takiej okazji nie przegapiła czy prawdą jest fakt jakieś bitwy o takim przebiegu czy nie. samo wysokie jej prawdopodobieństwo aż się prosi o propagandowe wykorzystanie a ze my jesteśmy ofiarą takiej propagandy to mamy udawać że nie było do niej piodstaw.

We wszystkich krajach ówczesnej Europy koń był ,,poczesnym" środkiem transportu,żaden kraj na który napadł Hitler mu się nie oparł z wyjątkiem Anglii w 39 i 40 roku.

Opublikowano
33 minuty temu, PRIMO napisał:

🤦‍♂️

Co tak za głowę się łapiesz , lepiej krowy do cyckach klep  . Jak chcesz lepiej to na wybory a nie w domu przed tv z zagranicznym piwskiem w łapie i narzekać 🥴 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, galan99 napisał:

Tym czasy co słyszymy .

Polska szykuje się na przyjęcie "nawet miliona osób" uciekających przed wojną na Ukrainie

Polska, która ma niewielkie doświadczenie z masowymi falami migracji, przygotowuje się na masowy napływ uchodźców, jeśli Rosja zaatakuje Ukrainę. Rząd zadeklarował ustami wiceministra spraw wewnętrznych Macieja Wąsika solidarność z Ukrainą w obliczu rosnącego napięcia z Rosją i zapowiedział, że ludzie uciekający z kraju w przypadku inwazji rosyjskiej będą "prawdziwymi uchodźcami" i otrzymają pomoc, pisze Wojciech Kość z POLITICO.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/polska-szykuje-sie-na-przyjecie-nawet-miliona-uciekinierow-z-ukrainy/1g9hmr6,79cfc278

Scenariusz chazarski realizuje się regulaminowo tak jak przewidywałem - oby to nas nie spotkało. Przecież te milikony tchórzliwych upadlińców bez honoru będą miały karabina do dyspozycji - dobrze, że mam bunkra pobudowanego.

Edytowane przez many13
  • Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Dla jakich wszystkich? Czyli dla kogo? 

specjalnie dla ciebie 

Wybierasz się  edukować się za granicę? Nie robił bym tego bo tam to już nikt cie nie zrozumie. No i wódka sporo droższa. 

czyli wiesz o co mi chodzi a wygląda ze naprawdę jesteś głupi 

He, he he wyobraźnią powiadasz? Lepsze to jak w oparach PISocjalizmu żyć marzeniami o komunie. 

lepsza komuna niż twoja bugaria 

9 godzin temu, agromatik napisał:

Jak wyjedzie za wschodnią granicę tak w okolice Ałmaty to i wódka i opiaty  tanie, a po ich spożyciu dogada się bez problemu😁 

a ile musiał bym wypić i wj***ć tego ze być taki głupi jak ty ? 

Opublikowano

Trzeba będzie sformować partyzantkę i odebrać im karabiny - może carewicz Putinek pomoże.

2 minuty temu, galan99 napisał:

Co tu powiedzieć jak wtargną miliony UP to nie będzie ciekawie w Polsce .

• Like 1
Opublikowano

@many12 Jak to się sprawdzi że przybędą miliony UP do Polski , ci co teraz tak krzyczą że nie ma co bronić to dopiero się przekonają .

Ale tak to jest jak się nie słucha starszych ludzi jak kiedyś opowiadali jak bywało w Historii .

Myślą że jest pokój 77 lat to tak będzie stale nie .

• Like 1
Opublikowano
galan99 napisał:

Tak tak powołujesz rezerwę do woja to przynajmniej wiesz że będzie strzelał lufą do przodu nie kolbą to raz i nie w plecy drugiemu .

To sobie możesz tak Leningradu bronić. Taktyka działa wówczas jak ludzie rozumieją się bez słów. A strzelanie? 80% z pospolitego ruszenia będzie współczuło zanim pośle kulę i z tym współczuciem zginie. Żołnierz musi być jak pijak - wyrzygać się między kolejkami i nie dopuścić do kaca ani karniaków.

Opublikowano (edytowane)

A kto tak się rozumie bez słów ? .

W Europie ma się rozumieć .

Szczyt Trójkąta Weimarskiego. "Dalsze naruszenie integralności terytorialnej i suwerenności Ukrainy jest nie do przyjęcia"

Kanclerz Niemiec Olaf Scholz zwrócił uwagę, że spotkanie Trójkąta Weimarskiego po raz pierwszy od 11 lat odbywa się na poziomie szefów państw. - Naszym zadaniem jest zapewnić spokój naszym narodom, ochronić prawo międzynarodowej, integralność terytorialną także państw, które nie są członkami NATO i UE, ale są naszymi sojusznikami. Myślę teraz o Ukrainie — mówił z kolei Andrzej Duda.

Andrzej Duda, Emmanuel Macron oraz Olaf Scholz

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/szczyt-trojkata-weimarskiego-duda-scholz-i-macron-razem-ws-ukrainy/ewpdtmr,79cfc278

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v