Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

Senat: To nie mobbing, bo trwał za krótko

Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/autor/jakub-szczepanski/news-senat-to-nie-mobbing-bo-trwal-za-krotko,nId,5808109#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

tak tak 

Czyli było, ale za krótko . A wiecie co jeszce jest krótkie? No kłamstwo ma krótkie nogi.

co tam sie znajduje w tym linku ostrzeżenie Niemiec ? 🤣

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprofile.php%3Fid%3D100057253607464&psig=AOvVaw3PW3Ueaun2dndadplP1qKg&ust=1643907552119000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCNih44O_4fUCFQAAAAAdAAAAABAD

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Jak duży jest wzrost cen węgla? Pracownicy CEM sprawdzili ich wzrost na przykładzie gatunku orzech. Jeszcze rok temu za tonę takiego węgla można było zapłacić nawet 800 zł. Średnie ceny wynosiły z kolei zaledwie 880 zł. "Zaledwie" na tle dzisiejszych – bo tani orzech kosztuje 1260 zł za tonę, średnia wynosi nieco ponad 1,4 tys., a najwyższą odnotowaną przez CEM ceną było 1760 zł. Średnio zapłacimy więc o 60 proc. więcej, niż rok temu.

Węgiel coraz droższy w całej Polsce. Apel do premiera o wsparcie .

Panie premierze daj Pan po 700 zł dopłaty  to tony węgla jak da ? .

do czego chcesz dopłacać do cen składów ? 

https://www.pgg.pl/strefa-klienta/sprzedaz-wegla/kopalnie-wegla-kamiennego

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

@galan99 gdzie nie popatrzy to same zagadki bo i żywność, nawozy poszły o kilka skal o jaką podatkami można cokolwiek obniżyć, presja na wzrost płac nieuchronna bo inflacja czyli i usługi i cała reszta...

Usługi mnie nie obchodzą tylko będzie płacz że za 1 ha za kombajn zapłacą po 700 zł .

Ci co nie mają .

2 minuty temu, Roman176 napisał:

Ludziom co kupili że dopłacili nie składom .

Skąd na składzie taka cena węgla ? .

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Denwer napisał:

FJPP1CEXEAkxWCG?format=jpg&name=small

24 minuty temu, dysydent napisał:

sam jestem ciekaw jak skończą się lokalne obniżki cen względem otwartego rynku europejskiego i to na produktach opartych na imporcie?

zgodnie z logiką rynku to powinny brakami w zaopatrzeniu.

i jeszcze większym wzrostem cen gdy to zadziała

Dla odbiorcy indywidualnego to na pewno ulga dla biznesu to dodatkowy koszt ( brak lub mniejsze odliczanie watu naliczanego od watu należnego) ,który wyląduje w cenie produktu więc ostatecznie jak się nie obrócisz to d... z tyłu.

Edytowane przez agromatik
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

@mirro co tam Demar z butami wam nawywijał?

Cosik mi się widzi że do upadłości dojdzie za ten kontrakt.

Aby patrzeć jak glany od Martens'a lub innej firmy  do armi trafią, a polska firma pod młotek.

Zamiast zamawiać partiami po parę tysięcy par, to mózgi zamówili całą partie na raz. No i gostek skorzystał, kiedy juz miał całe zamówienie. Trochę tłumaczył się ,że nigdy nie mówił iż starczy mu materiału ze specyfikacji na całe zamówienie. Ale suma sumarum wyszedł z założenia że tak jak Radom z Grotem, wojsko niczego nie zauważy a  w razie czego powie się że to wina uzytkownika. 😂 A że pójdą pod młotek, to ChWDP . Niestety buty w wojsku to jednak podstawa. I źle wygląda kiedy znowu rżnie Cię na nich rodak.

Opublikowano

co ma nogi krotsze od klamstwa ???prezes🤣

panstwo ukrainskie powstalo wczesniej niz polskie..gdyby nie to ze wislanie przyjeli chrzescijanstwo 100 lat wczesniej niz polanie to i ukraincy byliby wczesniej ochrzceni..

Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał:

Usługi mnie nie obchodzą tylko będzie płacz że za 1 ha za kombajn zapłacą po 700 zł .

Kuźwa ludzie robią tymi kombajnami za darmo.

Opublikowano

@Denwer na razie mamy obniżki cen detalicznych czysto automatyczne z czysteej matematyki jeśli w programach kas fiskalnych stawki podatku zmniejszyli to wiadomo że cena brutto wyjdzie niższa tylko jak na to zareaguje rynek?
Jak zadziałają mechanizmy popyt podaż w skali ponad lokalnej tzn choćby te niemieckie eskapady po paliwo i podobne?
Ja się nie odważę przewidywać ale jedno jest pewne - wyjdzie z tego całkiem spory bajzel i jedno czego jestem niemal pewien - tak na prawdę nie ma nikogo kto by wiedział z góry - jaki.

Opublikowano
mirro napisał:

Zamiast zamawiać partiami po parę tysięcy par, to mózgi zamówili całą partie na raz. No i gostek skorzystał, kiedy juz miał całe zamówienie. Trochę tłumaczył się ,że nigdy nie mówił iż starczy mu materiału ze specyfikacji na całe zamówienie. Ale suma sumarum wyszedł z założenia że tak jak Radom z Grotem, wojsko niczego nie zauważy a  w razie czego powie się że to wina uzytkownika. 😂 A że pójdą pod młotek, to ChWDP . Niestety buty w wojsku to jednak podstawa. I źle wygląda kiedy znowu rżnie Cię na nich rodak.

No. Jednego kolegę w Skwierzynie nakierowałem iżby skończył z pyskówkami jeno przyszedł na szkolenie ot w jagodowych trampkach Wojasa - wszak zgodne z wyposażeniem. Na apelach dumnie stał w pierwszym szeregu a na pytania odpowiadał spokojnie i kulturalnie historią swego obuwia...

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

Ja się nie odważę przewidywać ale jedno jest pewne - wyjdzie z tego całkiem spory bajzel i jedno czego jestem niemal pewien - tak na prawdę nie ma nikogo kto by wiedział z góry - jaki.

A ja wiem jaki. Za jakiś czas aparat fiskalnego terroru przeprowadzi szereg kontroli, które zakończą się upadłościami. Potem w Polsacie przybędzie klientów w programie gdzie będą pokazywać ich długoletnią walkę z cudami PiSu.😂

Opublikowano
Ulman napisał:

18 minut temu, jacus napisał:

nie wiem czy wiesz ale taka jest prawda historyczna- spisy ludnosci za franiszka jozefa nie pozostawiaja zludzen... rdzennie ukrainskie ziemie zaczynaly sie 100 km od krakowa, krynica to juz byla ukraina, zydowsko-polskie[ze spolszczonych niemcow ] miasta byly tylko wyspami.

kazdy polskie mapy historyczne sobie moze znalezc..

Ukrainy nie było nigdy. Były tereny Rzeczpospolitej zamieszkane w dużym procencie przez ukraińców

To samo możesz powiedzieć o Polsce bo była tylko Rzeczpospolita...

galan99 napisał:

Prąd + ciepło to jest zagadką na drugi rok co będzie .

Żadna zagadka - zbieraj chrust i łuczywa.

Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał:

co ma nogi krotsze od klamstwa ???prezes🤣

panstwo ukrainskie powstalo wczesniej niz polskie..gdyby nie to ze wislanie przyjeli chrzescijanstwo 100 lat wczesniej niz polanie to i ukraincy byliby wczesniej ochrzceni..

nie było żadnych ukraińców - tylko Ruś, a to zupełnie inna bajka. Poza tym Ruś przyjęła chrzest z rąk Cyryla i Metodego raptem 20 lat później, niż państwo Mieszka I

https://pl.wikipedia.org/wiki/Chrzest_Rusi

może trzeba się dokształcić, zanim się coś palnie ?

Opublikowano
Roman176 napisał:

51 minut temu, Pafnucy napisał:

nie zmyślaj. ceny w Niemcach całkiem podobne jak w Kocku.

coś ci sie pomyliło nawet płaczą ze zbankrutują niemieckie stacje przygraniczne bo niemcy kupują u nas 

Przy granicy to już niemcy dawno stacji nie mają...

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

nie było żadnych ukraińców - tylko Ruś, a to zupełnie inna bajka.

No faktycznie. Bo braci było trzech. Lech Czech i Rus a o czwartym Ukrze mowy nigdzie nie ma.😂

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

No faktycznie. Bo braci było trzech. Lech Czech i Rus a o czwartym Ukrze mowy nigdzie nie ma.😂

Początek ucieczki chłopów na zadniestrze to XIII wiek , o jakim więc czwartym bracie mowa ?

Opublikowano
Roman176 napisał:

1 minutę temu, galan99 napisał:

Jak duży jest wzrost cen węgla? Pracownicy CEM sprawdzili ich wzrost na przykładzie gatunku orzech. Jeszcze rok temu za tonę takiego węgla można było zapłacić nawet 800 zł. Średnie ceny wynosiły z kolei zaledwie 880 zł. "Zaledwie" na tle dzisiejszych – bo tani orzech kosztuje 1260 zł za tonę, średnia wynosi nieco ponad 1,4 tys., a najwyższą odnotowaną przez CEM ceną było 1760 zł. Średnio zapłacimy więc o 60 proc. więcej, niż rok temu.

Węgiel coraz droższy w całej Polsce. Apel do premiera o wsparcie .

Panie premierze daj Pan po 700 zł dopłaty  to tony węgla jak da ? .

A Ty wiesz ile kosztuje rocznie choćby plac pod zwałowiskiem? A cała buchalteria w związku z handlem towarem akcyzowym? Transport? Chłopie! U mnie to nie Wałbrzych aby węgiel był ma każdym podwórku... Poza tym, ceny które podawałeś ze stron to sobie mozesz w buty wsadzić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v