Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

no ale przyznasz że zanim nazbyt suche lata się utrwalą bezsensem na dziś jest kopanie basenów krytych co by wodę z opadów zimowych magazynować na nawadnianie w lecie?

Koszt absurdalnie wysoki, a zyski minimalne. Chociaż można by pozwolić więcej wody wykorzystywać w rolnictwie, a mniej spuszczać do Bałtyku. Więcej regulowanych zastawek na rowach i małych rzekach by się przydało. Zaś u nas jest o to mała wojna. bo zawsze się znajdzie ktoś komu woda w rowach przeszkadza. Chociaż ja koszę łąki nad samą rzeką i się nie topię na nich. 

Opublikowano

nie wiem czy łatwiej będzie zasnąć po tym co poniżej (pora późna to i do poduchy mnie powoli ciągnie) ale kacapy rozwinęli propagandę nie na 100% skuteczności ale na 135%

- "Według danych rosyjskiego Ministerstwa Obrony, rosyjskiej armii udało się zniszczyć 27 z... 20 wyrzutni M142 HIMARS dostarczonych przez USA."

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

rosyjskiej armii udało się zniszczyć 27 z... 20 wyrzutni

mają rozmach ...... .... 🙆‍♂️

Opublikowano

a zachodnia europa nie jest usiana zbiornikami retencyjnymi ?, we wloszech to juz w latach 50 budowali zbiornika na wode. z planu marschala korzystali.

tutejsza smierdza onuca zaraz sie bedzie chwalil ze to on dawal namiary 😂

• Haha 1
Opublikowano

a że we wte?    no może i tak być.

2 minuty temu, dysydent napisał:

dobre makiety

Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał:

a zachodnia europa nie jest usiana zbiornikami retencyjnymi ?, we wloszech to juz w latach 50 budowali zbiornika na wode. z planu marschala korzystali.

a no są. My mamy ponoć najmniejsze zasoby wody w Europie. Nawet Afrykańskie niektóre mają więcej. Taki Egipt więcej od nas ma. 

Opublikowano

chocby kujda,przylebski, 

6 godzin temu, v11 napisał:

Jakie Państwo ? Wytłumacz co masz na myśli pisząc Państwo bo nie ogarniam co w twoich oczach to znaczy

Na NFZ byłem ze 5 lat temu w sobotę wieczór bo już zdychałem z bólu a mój dentysta był na urlopie a pozostali olali mnie  Ale powiem byłem dosłownie w masarni .Dentysta chyba po 70siatce w gabinecie do wiercenia taki wolnoobrotowy na sznurkach z czasów komuny .Ale wywiercił i zatruł była ulga ale szok ten sprzęt 

kurna na wsiach  jeszcze takie sprzety zostaly..pamietam to z dziecinstwa w latach 70-80.

to tak wyglada ze jak komus powiesz ze chodzisz do osrodka to zaczyna stare historie opowiadac sprzed lat- a gdy zapytasz czy byl ostatnio i wie jaki maja sprzet to sie dziwia . ktos nie byl 20 lat a bajki opowiada.

w tamtym roku na emeryture odeszla moja dentystka-pesel zaczynal sie na 44.ale w lapach miala tak sile ze chirurg szczekowy nikomu nie byl potrzebny,

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

a że we wte?    no może i tak być.

no Polska tyle im pomaga
a w dykcie i kleju to my miszcze som  ;)

tak że we wte i jeszcze dalej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Emerytury rolnicze wzrosną, ale będą nawet o kilkaset złotych niższe od pierwotnie zapowiadanych kwot. Rząd zmodyfikował bowiem projekt nowelizacji ustawy w tej sprawie. Odczują to w szczególności osoby mniej zamożne. Dla przykładu podwyżka dla rolnika z małym gospodarstwem i 40-letnim stażem po ostatnich zmianach będzie niższa o prawie 200 zł miesięcznie.

• Wbrew zapowiedziom rządu emerytura podstawowa z KRUS nie będzie wynosić 1588,44 zł
  • Wyniesie tylko 1429,60 zł. To już kolejna obniżka planowanego wzrostu świadczeń. Rząd nie zrekompensuje w pełni niekorzystnych zmian dla rolników, które w 2017 r. wprowadził gabinet Beaty Szydło
  • Tym razem cięcia będą dotyczyć także osób, które nie mają dodatków do wypłat, czyli mniej zamożnych rolników
Opublikowano
Roman176 napisał:

13 minut temu, dysydent napisał:

jak na razie to ten węgiel odchodzi ode mnie bo ponad dwie tony zboża za tonę węgla to w zasadzie już mi niepotrzebny zakładając że mam to zboże, kwestia tylko stosownego pieca.

argument z prawdziwej d*py ...  twój dom może być opalany nawet sianem albo słomom ...... pomyśl ze oprócz ciebie są gigantyczne szklarnie jak mój kolega ma spala ok 10/20 ton węgla miesięcznie a tam nie zaoszczędzi boi się gazu jak ognia bo ta szklarnia ma przewietrzanie wentylatory wyciągają powietrze ... jak zapłacisz mu zimom za pomidora 150 za kg  to może przełączy się na gaz ....  2 co biorę od niego pomiot z kurników  wentylatory muszą wyciągać powietrze ....

szkoda pisana na ......    ważne ze ty nie musisz  ...   zawsze gadam jaka władza taki lud albo odwrotnie 

Rekuperator niech wsadzi. Przy okazji wodę odzyska.

Opublikowano
9 godzin temu, Leszy napisał:

a no są. My mamy ponoć najmniejsze zasoby wody w Europie. Nawet Afrykańskie niektóre mają więcej. Taki Egipt więcej od nas ma. 

Tylko, że powierzchnia Egiptu to x3 powierzchnia Polski

12 godzin temu, HF86 napisał:

nie zauważyliście że to co państwowe to nie rentowne. 

czy się stoi, czy się leży to wypłata się należy. i tak funkcjonuje wszystko co państwowe. 

kto odchodząc z prywatnej firmy dostaje 125 tyś odprawy 🤔

I tu Cię rozczaruję, są prywatne firmy co szeregowym pracownikom jeszcze większe odprawy płaciły, fakt tym co mieli staż powyżej 15 lat, ale płacili

Opublikowano (edytowane)

No ale w szczujni jednak nie pokazali? Oszczędzają wam pisioirkom mocnych wrażeń. Pisowska policja na czele z granatnikiem jest jednak idealna. Przynajmniej w szczujni.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, hubertuss napisał:

No jak tam pisiorki w szczujni pokazali co dwóch policjantów z Pruszkowa odebało?

co zrobili ?                           A , chodzi o rozbity radiowóz z nastolatkami ,  nie poszło pieskom i tyle .      

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

co tam do diabła się dzieje?
https://polskieradio24.pl/5/1222/artykul/3097075,smierc-biznesmena-samobojstwo-ksiedza-pozar-kto-chcialby-zamknac-sprawe-zatoki-sztuki-i-iwony-wieczorek

cały czas w necie natykam się na wałkowanie sprawy Wieczorek a teraz ten artykuł jawnie budujący sensację wokół tego - według choćby i tego artykułu - qrwidołka.

jakieś wisielcy na klamce, pederastia i ogólnie wszystko w klimacie iście sycylijskiego smrodu mafijnego.
mam też u siebie też takie coś
https://www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i-spoleczenstwo/lodzkie-ostrzezenie-dla-czesci-regionu-przed-gesta-mgla,430745.html

i co ciekawe w tym artykule nic o zakazie pisania o tej sprawie jaki wystosowano do TZ na mocy jakiegoś wyroku o czym jedynie wspomina ale chociaż wspomina ten portal
https://www.lublin112.pl/byly-prezes-miejskiej-spolki-stanie-przed-sadem-odpowie-za-ustawianie-przetargow/

"Sprawą podejrzanego przetargu zajęli się dziennikarze Tygodnika Zamojskiego. Wtedy wyszło na jaw, że podobnych spraw może być więcej. Kiedy jednak wszystko nagłośnili, prezes PGK postanowił… podać do sądu z powództwa cywilnego redakcję gazety. Ten zaś zabronił tygodnikowi poruszania na swoich łamach tematów dotyczących spółki."

jakim prawem sąd może zakazać próby wyjaśnienia potencjalnego przestępstwa
Prosił bym o podanie terminu rozprawy i nazwiska sędziego który tak zawyrokował wobec TZ i z góry wiem że nadaremnie moja prośba a gdybym sam zechciał nawet tu za głęboko sprawę drążyć to duża szansa iż ktoś by mnie zapytał czy mam w domu klamki

ciemnota katolicka rządzi Włochami i spłodziła jedną z największych mafii na świecie no i u nas... czyżby kalka?
Morawiecki jawnie promuje karę śmierci czym zbliża się do białorusi chin i podobnych zamordyzmów, w kraju tłamszone jest społeczeństwo obywatelskie a teraz jeszcze wojna po sąsiedzku która takie zamordyzmy legitymizuje a tu jeszcze wypływają takie brudy jawnie wskazujące że coś w Polsce gnije
aż się boję zapytać @hubertusa o co chodziło tym razem

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

No jak tam pisiorki w szczujni pokazali co dwóch policjantów z Pruszkowa odebało?

a ile brudów ukrytych i nigdy nie ujrzy światła dziennego to tylko można się domyślać

zaraz mi ktoś napisze że brudy są wszędzie i to normalka

no właśnie - normalka czyli tutaj można tylko tak bo inaczej żadnych szans na profity za uczciwość która w Polsce coraz bardziej uznawana jest za frajerstwo

dobra - jedno chociaż @jarecki podpowiedział
nastolatki w radiowozie który w dodatku się rozbija
co oni tam robili że nie pilnowali drogi? dobrze że policyjna przeszłość nie jest referencją na kierowców autobusów

czy zawsze kraje wyznaniowe muszą się staczać w patologie nie mniej obrzydliwe jak ateistyczna komuna?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v