Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzięki pacanowi pieski będą mogły się pobawić. Niestety nie przewidziano szkoleń z używania mózgu.

do nowego rozporządzenia ministra spraw wewnętrznych i administracji "w sprawie wyszkolenia strzeleckiego policjantów" wpisano ćwiczenia m.in. ze strzelania z pistoletów, rewolwerów, karabinów i granatników.

Opublikowano

Eeeeee to zaraz się obrażą i będą strajkować. A jak zaczną stralkować to wypłyną kwity kto i kiedy kazał tak a nie inaczej ze zbożem postępować.🤣

1 minutę temu, agromatik napisał:

Dzięki pacanowi pieski będą mogły się pobawić. Niestety nie przewidziano szkoleń z używania mózgu.

do nowego rozporządzenia ministra spraw wewnętrznych i administracji "w sprawie wyszkolenia strzeleckiego policjantów" wpisano ćwiczenia m.in. ze strzelania z pistoletów, rewolwerów, karabinów i granatników.

To i nowy program strzelań muszą dołożyć z granatnikiem. Ciekawe czy będą strzelania tylko w terenie czy też w pomieszczeniach zamkniętych?😂

No i teraz juz nie będzie kopniak w drzwi, tylko jebudu z granatnika.😂

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Ja tam jestem przeciwnikiem pisu. A, ze nikt inny nie może przejąć władzy jak owa opozycja to chyba samo z siebie wychodzi.

No tak oni muszą sprzedać. Ale jak ty na tych droższych nawozach wyprodukowałeś pszenicy która jest tania teraz to twój problem. A potem rząd się pochwali, ze pod ich kierownictwem spółki osiągały rekordowe zyski.

apropo: https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/azoty-pulawy-z-rekordowym-zyskiem,123765.html

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

to wzorcowy przyklad wyborcy pis-u...

Szkoda języka strzepic, macie czas to narzekajcie. Wyborcą PiSu nie jest ale patrzac na cały sejm nie szczują na innych ludzi a to jest najgorsze

Opublikowano
mirro napisał:

1 minutę temu, jahooo napisał:

za sprawa PiS wprowadzono ostre restrykcje i zasady przechowywania, jakich nie ma nigdzie w Europie

Czyżby i tym razem przestrzelili sobie nie tylko stopę ale i jaja za jednym podejściem?🤣

Jaja, stopę i dwa stropy. Restrykcje wprowadzono zaraz po wyborach pamiętnego, piętnastego roku. Że niby mafia i walka. Coś w tym było ale głównie to, że białoruski dizel kupiony od niemca dobrze się w Polsce sprzedawał. Nastąpiła komasacja do Orlenu i Lotosa a następnie Orlen skomasował Lotosa. Teraz się ciekawe czasy zaczną. Oby dizel był bo cena może stać się akceptowalna każda. Potem zacznie się odwracanie procesu ...

Opublikowano

Diesel jest wykorzystywany do produkcji prądu bo był ekonomiczniejszy od gazu teraz gaz potaniał to się okaże że ten diesel jednak jest 

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Mielismy spory udział importu paliw gotowych,ale za sprawa PiS wprowadzono ostre restrykcje i zasady przechowywania, jakich nie ma nigdzie w Europie i import paliw gotowych jest w tej chwili marginalny

mamy dalej import tylko ze teraz przechodzi przez firme orlen .  Wczesniej jak rządziła PO to miałem łatwiej kupić ON bez faktury niz teraz z fakturą .

Opublikowano (edytowane)

kolejny argument za na moje nawoływania do traktowania urzędasów państwowych jako osobników gorszej kategorii

single wdowce i wdówki po dwie i pół stówki a reszta hołoty po pińcet złoty

https://www.onet.pl/informacje/onetbialystok/wierni-oburzeni-cennikiem-koledy-ksiadz-reaguje-za-darmo/zsmzhsp,79cfc278

klecha jeszcze ma czelność dyskutować

- "za darmo nic nie ma"

a no jest za darmo taki pewien zwrot grzecznościowy - spier......

żebractwo klechów okołoświąteczne ma swoje korzenie w feudalnym przymusie zdzierania dziesięciny z niższych klas społecznych i świerzbią łapki do restytucji tych zasad?

tym razem argument za deklaratywnym podatkiem wyznaniowym i rozszerzenie zakazu pozanadzorowego żebractwa na związki wyznaniowe a zastosowanie zasad nadzoru jakie obowiązują w fundacjach.
Teraz mamy w Polsce historyczne wychylenie od nietolerancyjnego wyznaniowo komunizmu w fundamentalizm religijny na kolejnym wychyleniu w lewo tej oscylacji winny być te zasady wprowadzone ustawowo bo to co teraz jest ani kościołowi zwolenników nie przysparza a z czasem kler przyprawi o nędzę materialną bo naród coraz mniej ciemny i nie da sobie wmówić że miarą  pobożności jest podatność na zdzierstwo szamanów

za komuny sam nieraz dawałem nie raz ostatnie bo wiedziałem że kościół jest wyjęty spod prawa i nie jest w stanie się finansować z oficjalnie uznanych przychodów
no teraz ten kościół takie narzędzia ma i mogli by tam w tych kuriach nakazać żeby klechstwo nie robiło takich roszczeniowych wyjazdów jak ten zaściakowiec bo później więcej z tego szkód niż... "wyznawców"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

świadczenie sakramentow to dla księdza obowiązek, po to zostaje skierowany na parafię, natomiast datki - są dobrowolne

ksiądz, który pracuje jako ksiądz w szkole i prowadzi lekcje religii, traktuje zarobione pieniądze jako własne, prywatne, a przecież wykonuje tam prace jako duszpasterz - nawraca i kształci wiernych

dlatego uważam, że nie powinno być wogóle lekcji religii w szkołach, a jesli już, to w 100% finansowane przez kościół, łącznie z pokryciem wynajęcia klas na potrzeby prowadzenia nauczania religii

jestem także za tym, aby księża co roku składali oświadczenia majątkowe

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano

no ale zabierając  coś trzeba dać coś w zamian bo kto wie czy nie przyczyną posuchy w seminariach jest właśnie świadomość niedoszłych adeptów (czy jak tam się zwą) iż będą skazani na niejednoznaczne sposoby zdobywania byle grosza na własne utrzymanie.
Nie chcemy klechy zdziertusa ale przecież nie powinien być i nędzarzem.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dysydent napisał:

no ale zabierając  coś trzeba dać coś w zamian bo kto wie czy nie przyczyną posuchy w seminariach jest właśnie świadomość niedoszłych adeptów (czy jak tam się zwą) iż będą skazani na niejednoznaczne sposoby zdobywania byle grosza na własne utrzymanie.
Nie chcemy klechy zdziertusa ale przecież nie powinien być i nędzarzem.

przecież wybiera swoje powołanie świadomie,  więc w seminarium powinni mu przedstawić, jak będzie wyglądać jego życie za najniższą krajową - jak sobie zarobi

Zaniepokojona-Unia?-kuku-pl.jpg

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

no mechanizmy rynkowe w posłudze Bogu? pono kasą szatan rządzi tak że za duże fory temu drugiemu
już lepiej traktować "czarnych" jako rodzaj mundurówki a kwestie zapotrzebowania społecznego na tę profesję niech reguluje statystyka fiskalna z przynajmniej teoretyczną przejrzystością

na pewno w Polsce przeszło by żądanie weryfikacji źródeł finansowania np isklamistów a ostatnio nawet bardziej podwładnych cerkwi moskiewskiej tak że....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, v11 napisał:

Skąd państwo ma pieniądze (wiem z drukarni?)

Dodruk kredyty zagraniczne deficyt budżetowy obligacje. Ani zus ani krus ani fundusz zdrowotny nie są w stanie pokryć wydatków na emerytury renty i świadczenia lekarskie. Państwo dopłaca.

Opublikowano

wystarczy, że wszelkie zarobki księdza i finanse parafii będą jawne , a wielu kombinatorów znajdzie sobie inny fach

tym, co będą pracować dla parafian zgodnie ze swoim powołaniem, myślę, że kasy nie zabraknie, z tym, że ksiądz nie wypada aby był najbogatszy w parafii, prawda ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

no ale ja cały czas o tym jak to technicznie zrealizować bo poleganie na oświadczeniu kontrolowanego - przyznasz - to aż śmieszna naiwność

są klechy co skutecznie udają biedniejszych niż są ale i są kapłani którym by się zdało kogo z opieki społecznej podesłać aby sprawdzić czy przez pokorę swej tragedii materialnej nie ukrywają, tragedii najczęściej wynikłej z pazerności ich kolegów po fachu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

no ale ja cały czas o tym jak to technicznie zrealizować bo poleganie na oświadczeniu kontrolowanego - przyznasz - to aż śmieszna naiwność

są klechy co skutecznie udają biedniejszych niż są ale i są kapłani którym by się zdało kogo z opieki społecznej podesłać aby sprawdzić czy przez pokorę swej tragedii materialnej nie ukrywają, tragedii najczęściej wynikłej z pazerności ich kolegów po fachu

jak to zrealizować - prosto, kontrola z KAS dla większośći

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał:

I JESZCZE DLA organisty 75 zł 😅 

a patrz - przegapiłem :ph34r:

2 minuty temu, jahooo napisał:

jak to zrealizować - prosto, kontrola z KAS dla większośći

co to jest KAS?

jeśli kontrola to przez tzw "zaufaną trzecią stronę aby uwierzyć w jej rzetelność i bezstronność

darczyńcy też zaraz powinni wrzask podnieść że nie życzą sobie aby kontrolowano co komu i ile dają i z tym najtrudniej dyskutować

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no ale to taki rak na bezrybiu
czyż nie?
urzędasy politycznie zależni gdy politycy operacje kolan przechodzą po klęczeniu przed szamanami

no ale nic lepszego i mi do głowy nie przychodzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
14 godzin temu, DTaras napisał:

Jesienią przecież. Rzepak potrzebuje ciepła i długości dnia. Jesień była, można powiedzieć, łagodna. Długość dnia zrobiła swoje a nocne spadki temperatur zaprogramowały roślinę. Teraz nagłe ocieplenie uruchomi wegetację bo ciepło odpali korzonki i spadnie co tam w rzepaku jest na zimę? manitol? Przyjdzie zimno i wiater a jak jest wiater to jest zimno i pierdziel zbity...

korzeń cały czas bardzo biały bo przecinałem liście nie opadły z chłodu jak zawsze to bywa .. dopiero śnieg powalił liście przyszło ciepło liście stały i nabrał koloru ja myślałem ze jesienią 3 razy go regulować nie szło go zahamować mrozy przyszły jak był na nim śnieg ... tak samo jak pszenica najpóźniej siana była fazie szpilki stopniał śnieg to ma 2/3 liście ... pierwszy raz takie coś widzę .....   tylko ze to u mnie ja jestem w bramie morawskiej     https://pl.wikipedia.org/wiki/Brama_Morawska  do na wieją ciepłe wiatry 

3 godziny temu, jacus napisał:

gdy sie urodzilem to na pewno byla prawdziwa zima- rodzice powiadali.

babka przez cale zycie opowiadala ze 6 grudnia krowy pasla.. 

no właśnie co 30 lat podobno zmienia sie temperatura raz cieplej raz zimniej .... teraz podobno powoli ma iść ochłodzenie 

3 godziny temu, jacus napisał:

cieplo,slonce swieci trzeba za chwile brac sie do napraw domowych i garazowych. gdy zona wroci z pracy musi widziec ze cos robilem ,a nie siedzialem w internecie 😂

próbujesz orki ? 

4 godziny temu, agromatik napisał:

A jak można nazwać sytuację gdzie wspólnik mający 30 % akcji firmy może zablokować każdą decyzję personalną i inwestycyjną współudziałowca mającego pozostałe 70% akcji.

kiedyś pisałem ze tak ma VW pastwo to połowa bractwa mi nie wierzyła teraz wierzą ze tak jest w orlenie poczekamy pożyjemy pamiętaj ze idą wybory ...

ile gówna platformowego się sprawdziło ?

węgiel jest uspokoiło się ludzie mieli zamarzać 

miało braknąć prądu 

ogrzewanie miast miało być ograniczone .....  

wystarczy na memy @hubertuss  spojrzeć posty wcześniej   

Opublikowano

Jest czas kolędy to fakt , datki co łaska już od dawna są ale są też tacy parafianie co nie chodzą do spowiedzi w kościele tylko żalą się w GW . 500 ZŁ to za dużo i 250 zł też, ja dałem 100 zł i nie wygaduję jaki to kler zły i pazerny . Gówno wyborcze płynie dalej .

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v