Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

ogłaszać sobie może co chce ..  co platforma na kontroli wskazała ? a niema tematu ..  szum poszedł ważne 

Czyli taka sama metoda jak PISowski audyt państwa co miał obnażyć wszelkie patologię, walka z mafią vatowską i wtrącenie ludzi POPSL za kraty. Kompletna sciema ale szum poszedł.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Czyli taka sama metoda jak PISowski audyt państwa co miał obnażyć wszelkie patologię, walka z mafią vatowską i wtrącenie ludzi POPSL za kraty. Kompletna sciema ale szum poszedł.

masz racje 

1 minutę temu, Leszy napisał:

To by trzeba było w jakieś roczniki zajrzeć, bo ja nie pamiętam ;) 

mój dziadek pracował w polu 20 listopada w krótkich spodenkach ... pierwsze taka zimy był sylwestra 78/9  i od tego czasu były zimy ........ a to ze wybucha wulkan raz na 40 lat i zmienia prądy powietrza to normalne 

Temperatura w Europie zachodniej doszła do nieobserwowanej w maju od lat wysokości. W Londynie wskazuje termometr 89 stopni Fahrenheitu w cieniu, a w Paryżu 32 stopni Celsiusza.

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 26-05-1922

to była uporczywa zima 

Od kilku dni codziennie pada śnieg, nocy wczorajszej zaś mieliśmy kilkostopniowy mróz. Kiedy się więc nareszcie skończy ta uprzykazona zima?

Według przepowiedni pierwsze dni marca mają być chłodne i pochmurne, około połowy miesiąca wypogodzi się. Stuletni kalendarz przepowiada krótko: przez pierwsze trzy tygodnie chłodno, potem ciepły deszcz, a następnie dni pogodne i słoneczne.

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 28-02-1922

Temperatura najwyższa wynosiła wczoraj w Krakowie 5,1

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 17-01-1922

przeciągnęła wczoraj nad samem rankiem, wyrządzając znaczne szkody. Pastwą rozszalałego żywiołu padło kilka dachów, które wichura bądź to całkowicie zerwała bądź znacznie uszkodziła. I tak między innymi uszkodzony został dach banku krajowego przy placu Szczepańskim, oraz dach kawiarni „Polonia”.

W ciągu dnia padał na przemian z przerwami deszcze i śnieg, który topniał pod nogami przechodniów rozmazując się lepkie błoto.

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 03-01-1922

Opublikowano
Roman176 napisał:

12 minut temu, jacus napisał:

banas sie za was pis-owcow wezmie -bedzie twardy jak krysztal 😂.

on czeka aż pisowi się noga po winie 

Przed chwilą, DTaras napisał:

Rzepak sie mnie rozhartuje...

a kiedy się hartował ? 

Jesienią przecież. Rzepak potrzebuje ciepła i długości dnia. Jesień była, można powiedzieć, łagodna. Długość dnia zrobiła swoje a nocne spadki temperatur zaprogramowały roślinę. Teraz nagłe ocieplenie uruchomi wegetację bo ciepło odpali korzonki i spadnie co tam w rzepaku jest na zimę? manitol? Przyjdzie zimno i wiater a jak jest wiater to jest zimno i pierdziel zbity...

Roman176 napisał:

lustrowany Kuryer Codzienny, 28-02-1922 Temperatura najwyższa wynosiła wczoraj w Krakowie 5,1

A masz coś o moim terenie? Dziś było 16...

Opublikowano (edytowane)

u jankesów za to ostatnio się zimno zrobiło a meksykańcy nawet najstarsi pierwszy raz w życiu śnieg zobaczyli
tak jak by przepchnęła się strefa zimna z zerowego południka na sto osiemdziesiąty; tak w przybliżeniu i u nas na święta przyszła wiosna a jankesów zasypało samo pod choinkę

ale co do ocieplenia klimatu w skali zakresu mojej pamięci nie mam wątpliwości i rzeczywiście na starość mam cieplej jak za młodu

z dwojga złego; łatwiej sztucznie klimat ochłodzić niż ogrzać, jeden solidny wulkan i po ociepleniu

drugi dzień jak mam w c o nie palone i wcale w domu nie zimno choć nie wiem ile bo przy świątecznych porządkach gdzieś mi się termometr zapodział
kolejny destrukcyjny wpływ świąt
nie ma gorzej jak kto inny bałagani a kto inny sprząta to później jeszcze większy bajzel robi ten pierwszy gdy musi coś znaleźć

przesadny porządek nigdy kreatywności nie służy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Roman176 napisał:

masz racje 

mój dziadek pracował w polu 20 listopada w krótkich spodenkach ... pierwsze taka zimy był sylwestra 78/9  i od tego czasu były zimy ........ a to ze wybucha wulkan raz na 40 lat i zmienia prądy powietrza to normalne 

Tylko, że wiesz. To są dowody anegdotyczne. To, że ktoś pamięta ciepłą zimę 40 lat temu, czy 100 to nie jest dowód naukowy. Trzeba by było wziąć dane temperatury ze wszystkich dni w roku, lub wszystkich zim  w przeciągu dekady sprzed półwiecza i przyłożyć do tych z lat współczesnych. Więc według stron IMGW temperatura rośnie. Zaś, że sam nie mogę tego zbadać, bo dostępu do danych nie posiadam, to wolę im zawierzyć.  Różnice w wahaniach temperatur i jakieś anomalie są teraz i były kiedyś. Liczy się jednak powtarzalność i średni trend. 

11 minut temu, dysydent napisał:

u jankesów za to ostatnio się zimno zrobiło a meksykańcy nawet najstarsi pierwszy raz w życiu śnieg zobaczyli
tak jak by przepchnęła się strefa zimna z zerowego południka na sto osiemdziesiąty; tak w przybliżeniu i u nas na święta przyszła wiosna a jankesów zasypało samo pod choinkę

U nich to intensywność wiatru zwanego blizzard to powoduje. Czym silniej wieje z Kanady tym dalej zaobserwują zimę. Zaś, że jest tam dużo otwartej przestrzeni to wieje bez przeszkód. Ogólnie Ameryka jest dużo chłodniejsza niż Europa na tych samych szerokościach.  

Edytowane przez Leszy
Opublikowano (edytowane)

blizzard to nie tylko wiatr ale ze śnieżycą i po polsku po prostu zawieja

japońce miewają rekorowe zawieje gdy mroźne powietrze od sybiru zasuwa nad morzem na wyspy japońskie, nabiera nad morzem tyle wody że w dobę dwa metry śniegu na zachodnich brzegach japońskich nie jest czymś nadzwyczajnym

no kiedyż ten świt co nieco rozjaśni bo mam trochę roboty ale mi dzienne światło potrzebne, już wiem czego w przysłowiu przybywa dnia na nowy rok na barani skok
bo takie barany jak ja za wcześnie z łóżka wyskakują zapomniawszy że to na zmierzchu pierwsze przybywa a nie na świcie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

@Ulman Musisz wymienić bo nie będziesz skuteczny .

Miliony Polaków muszą wymienić dowody osobiste. Inaczej 5 tys. zł kary

Ponad 2 mln Polaków muszą w tym roku wymienić dowód osobisty — informuje Business Insider Polska resort cyfryzacji. Jeśli tego nie zrobią, może im grozić aż 5 tys. zł grzywny, a w skrajnych przypadkach nawet kara ograniczenia wolności. Aplikacja mObywatel nie wystarczy, plastik musi być.

W 2023 r. ważność traci ponad 2,1 mln dowodów osobistych — poinformował nas resort cyfryzacji działający w ramach Kancelarii Prezesa Rady Ministrów

Wśród takich obywateli są m.in. ludzie urodzeni w 1995 r. Oni swój pierwszy dowód wyrabiali prawdopodobnie tuż po ukończeniu 18. roku życia, więc w 2013 r.

A ponieważ dokumenty są wydawane na dekadę, to właśnie w tym roku upływa ich data ważności

Z wymianą dowodu nie warto zwlekać, bo przepisy w takiej sytuacji są bezwzględne. Za brak ważnego dokumentu tożsamości może grozić nawet 5 tys. zł grzywny a w skrajnych przypadkach kara ograniczenia wolności

mObywatel dowodu nie zastąpi. W telefonie mamy bowiem po prostu elektroniczną wersję plastiku. Jeśli ten będzie nieważny, to aplikacja tym bardziej

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/miliony-polakow-musza-wymienic-dowody-osobiste-inaczej-5-tys-zl-kary/8d8nkbr

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, tomek9514 napisał:

Kto sprzedawał ?

Nawet sam Agrochem, do szwagra przywieźli na jesieni 2021 saletrę po 2700zł/t, data produkcji 04.2021, gdzie saletra wtedy była po 1300-1400 ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

I dlatego musisz się wyżywać na mnie? Sorry nie tędy droga .Już zapomniałeś że PO podniosło nam wiek emerytalny to sk***ysyństwo wykończy przyszłość nie jednego gospodarstwa .A to pasuje i PIS bo najlepiej płać do 65 roku życia a najlepiej od razu zdechnij .Zapomniałeś przymiarki PO żeby rolników podłączyć pod ZUS .Co diabła chcesz zastąpić szatanem ? Nie splunął bym ani na jednych ani na drugich -niema alternatywy 

8 minut temu, hubertuss napisał:

Ja tam jestem przeciwnikiem pisu. A, ze nikt inny nie może przejąć władzy jak owa opozycja to chyba samo z siebie wychodzi.

No tak oni muszą sprzedać. Ale jak ty na tych droższych nawozach wyprodukowałeś pszenicy która jest tania teraz to twój problem. A potem rząd się pochwali, ze pod ich kierownictwem spółki osiągały rekordowe zyski.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Nawet sam Agrochem, do szwagra przywieźli na jesieni 2021 saletrę po 2700zł/t, data produkcji 04.2021, gdzie saletra wtedy była po 1300-1400 ...

My piszemy o produkcji nawozów a ty kłócisz się ze mną o pośrednikow co zawsze biorą ile mogą ?

Opublikowano

Generalnie prawda jest taka, że tłumaczyło się ludziom, ze pewne zakłady muszą być kontrolowane przez państwo bo to bezpieczeństwo i stabilizacja. A ostatnie czasy pokazały, ze te zakłady zachowują się na rynku bardziej kapitalistycznie i drapieżnie jak te prywatne. I mają w d*pie osłonę obywatel bo liczy się zysk. A państwowa kontrola jest tylko po to by można było zatrudniać pociotków.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, tomek9514 napisał:

Cieszylbym sie jakby PO wygrało, wreszcie by dopier*plili tak że może ktoś by otworzył oczy 

PiS już otworzył i dopier**lił komu chcesz otwierać oczy ? umarłym ?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, v11 napisał:

I dlatego musisz się wyżywać na mnie? Sorry nie tędy droga .Już zapomniałeś że PO podniosło nam wiek emerytalny to sk***ysyństwo wykończy przyszłość nie jednego gospodarstwa .A to pasuje i PIS bo najlepiej płać do 65 roku życia a najlepiej od razu zdechnij .Zapomniałeś przymiarki PO żeby rolników podłączyć pod ZUS .Co diabła chcesz zastąpić szatanem ? Nie splunął bym ani na jednych ani na drugich -niema alternatywy 

A co ty mnie tym wiekiem straszysz? W d*pie mam jakiś wiek. Bo zanim przejdę na eme to albo znowu podniosą może ci sami co obniżali albo składki pójdą w kosmos albo będzie dziadówka ema. To musi pierdolnąć. Tylko już pis nie bezie rządził.

Krus śmiało można zlikwidować. Po co dwa zakłady. Niech będzie zus ale pytanie jakie będą składki. Straszenie rolników podłączeniem pod zus to tak jak ze straszeniem prywatyzacją służby zdrowia. Gdzie dzisiaj za okulistę czy dentystę i tak musisz płacić bo się w kolejce za darmoche nie doczekasz. Liczą się szczegóły a nie strachy na lachy. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

skąńczycie z tą polityką? wypier....😈😈😈😈

co jeden to lepszy....

A o czym pisać że nawozy bez zmian drogie .Nic się nie zmieni trzeba to sobie uświadomić 

Opublikowano
47 minut temu, Peron napisał:

Co miesiąc 25-ego oddaję i jeszcze łzy nie uroniłem. Nie, żebym był taki twardy. Po prostu opieram się tylko na cenach netto, co nie dla wszystkich kolegów, nawet vatowców jest zrozumiałe. Jak w lutym zrobili VAT na 0, to vatowcy też płakali, że se nie odliczą vatu, którego nie zapłacili :) w teorii nie zapłacili :)

A opieraj się na czym chcesz🙂 każdy robi tak aby jego budżet dobrze na tym wyszedł.

Jak by nie patrzeć ten vat w paliwie ładnie zakręcili i tyle, a my nie powinniśmy między sobą się drapać.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

A co ty mnie tym wiekiem straszysz? W d*pie mam jakiś wiek. Bo zanim przejdę na eme to albo znowu podniosą może ci sami co obniżali albo składki pójdą w kosmos albo będzie dziadówka ema. To musi pierdolnąć. Tylko już pis nie bezie rządził.

Krus śmiało można zlikwidować. Po co dwa zakłady. Niech będzie zus ale pytanie jakie będą składki. 

Nikogo nie straszę opisuję historyczne fakty .Jakbyś przez rok płacił tylko ZUS na poziomie 1400 za siebie i pozostałych to byś tak nie fruwał a emerytura z ZUS dla działalności taka jak KRUS i to promowało PO .

Opublikowano
hubertuss napisał:

6 minut temu, v11 napisał:

Krus śmiało można zlikwidować. Po co dwa zakłady. Niech będzie zus ale pytanie jakie będą składki. Straszenie rolników podłączeniem pod zus to tak jak ze straszeniem prywatyzacją służby zdrowia. Gdzie dzisiaj za okulistę czy dentystę i tak musisz płacić bo się w kolejce za darmoche nie doczekasz. Liczą się szczegóły a nie strachy na lachy. 

poszedł z tąd 😈

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, v11 napisał:

Nikogo nie straszę opisuję historyczne fakty .Jakbyś przez rok płacił tylko ZUS na poziomie 1400 za siebie i pozostałych to byś tak nie fruwał a emerytura z ZUS dla działalności taka jak KRUS i to promowało PO .

Są rolnicy którzy powinni płacić normalne składki zus. A nie jakieś grosze. I zdaje się Pinokio chce to zrobić. 

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Najbardziej szczekaja za prywatna sluzba zdrowia CI mlodzi i zdrowi, bo pojdzie sobie raz na rok do dentysty zrobi plombe za 200zl i bohater. Ciekawy jestem jakbys chorowal na jakas przewlekla chorobe co potzreba leczenia non stop tez bylbys taki chgojrak

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mds212 napisał:

Najbardziej szczekaja za prywatna sluzba zdrowia CI mlodzi i zdrowi, bo pojdzie sobie raz na rok do dentysty zrobi plombe za 200zl i bohater. Ciekawy jestem jakbys chorowal na jakas przewlekla chorobe co potzreba leczenia non stop tez bylbys taki chgojrak

Zrozumiałeś w ogóle czytany tekst? Chyba nie bardzo. Ja nie jestem za prywatną służbą zdrowia choć pewnie nie raz leczysz się w prywatnym gabinecie a płaci za ciebie  państwo. ja ci pokazuję fakty których ty nie rozumiesz i nie widzisz. Ja pokazuję jak się durni straszy prywatną służbą zdrowia czy połączeniem krus i zus. A nikt nie podaje szczegółów by się ciemnota bardziej bała.

A u dentysty za darmo to masz chyba tylko wyrwanie i nic więcej. Tak to działa państwowa opieka dentystyczna.

Opublikowano

CHodze prywatnie m in do dentysty ale tylko ze wzgledow estetycznych bo chce meic biala plombe a nie ta srebrna. 

Ciekawe gdzie pojdziesz jak zlamiesz noge.

Gdzie byla prywatna sluzba zdrowia jak byl covid. Ktos wgl z tego korzystal?

• Haha 1
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v