Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał:

A taki "rolnik" dla którego KRUS od dwu osób jest granicą możliwości niech przemyśli czy nie jest co najwyżej działkowicze

I tu wychodzi że akurat na KRUS się absolutnie nie znasz bo to jest wyłącznie ubezpieczenie dla ludzi pracujących za granicą i szarej strefy co mają jak ty to nazywasz działkę , zaś jest ogromna liczba małych gospodarstw o kierunku owoce miękkie , tytoń , tunele foliowe dla których to jest jedyne źródło dochodu .

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

no właśnie, czasem jednak warto łapać za słowa bo nie raz szpieg sam się zdemaskuje jak Go chęć szpanowania dopadnie ;)

ale przytomny,  już zawoalował.

4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

I tu wychodzi że akurat na KRUS się absolutnie nie znasz bo to jest wyłącznie ubezpieczenie dla ludzi pracujących za granicą i szarej strefy co mają jak ty to nazywasz działkę , zaś jest ogromna liczba małych gospodarstw o kierunku owoce miękkie , tytoń , tunele foliowe dla których to jest jedyne źródło dochodu .

weź roztłumacz, bo nie łąpię? dodam że ja nie za granicą...

Opublikowano
8 minut temu, Pafnucy napisał:

ale przytomny,  już zawoalował.

weź roztłumacz, bo nie łąpię? dodam że ja nie za granicą...

Ja osobiście znam ze 100 osób co nie uprawiają ziemi a są na KRUSie i tym samym rząd dopłaca im do składek grube miliardy a gdyby dopłacał do składek np. tobie , mi i tym co żyją tylko z gospodarstwa to i system emerytur by był lepszy .

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

Ja osobiście znam ze 100 osób co nie uprawiają ziemi a są na KRUSie i tym samym rząd dopłaca im do składek grube miliardy a gdyby dopłacał do składek np. tobie , mi i tym co żyją tylko z gospodarstwa to i system emerytur by był lepszy .

I te 100 osób będą miały emeryturę z KRUS 1100zł a nie 2500zł.

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Mariusz2903 napisał:

już pomijając czy się znam czy nie to - uwierz - nie Tobie oceniać bo nie zrozumiałeś nawet tego co napisałem.
Pomysły zmian wziąłeś za opis stanu obecnego

czyli - pomyliłem adresata do współrozważań jak tę patologię można przynajmniej próbować naprawić a nie na czym ona polega bo - sądziłem że to jest oczywiste już dla wszystkich

a "działka" może mieć i 10 ha a gospodarz na niej dziad co socjalnej opieki wymaga m in przez preferencje w ubezp socjalnych i nawet jest to konieczne i społecznie akceptowalne ale to tak już na marginesie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Najlepsze i tak jest wybitne zarządzanie bankiem 😅😅😅😅 rząd rządowi daje nagrody a na tvp mało się nie posikaja.  No k**wa co za rząd no robią z ludzi idiotow cielaków wręcz brak słów  na każdym kroku.  Goebels żeby żył to mógłby się od nich uczyć.  Plan dla rolnictwa za pół roku a za pół powiedzą jeszcze za chwilę oby do wyborów głupców że wsi wysłać a później dalej to samo co dziś.  A swinke uchować i sobie zabić zeby tanio bylo do świnki talerz ryżu i to wszystko.  Może po to te świnki bo na nic więcej ludzi nie będzie stać jak przyjdzie spłacić te ich wszystkie dobrodziejstwa  W mieście świnka na balkonie na wsi w chlewku . 

• Like 1
Opublikowano

tyle samo co na własnej działalności płacąc po 1500 zusu 

Opublikowano
1 minutę temu, Grzechooo napisał:

na własne życzenie i zostaną z emeryturą głodową.

Tak z tym że na krus wyda 2000 zł rocznie a na zus 14 000 zł to rocznie odłoży na emeryturę 12000 zł x 10 lat to uzbiera 120 tys. a z z z zusu przez 10 lat dostanie 24 000zł . 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Pokrycie bieżących wydatków wpływami ze składek w trzech kwartałach 2022 r. wynosi 84,8 proc. – wynika z danych ZUS. Do ZUS  DOPŁACAJĄ  więcej  z niskie są składki  wobec renty wypłacanej i emerytur .

Lwią część pieniędzy przewidzianych na rolnictwo pochłania KRUS. Od kilku lat jest to kwota na poziomie ponad 17 mld zł. W 2020 r. do Funduszu Emerytalno-Rentowego zaplanowano dotację w wysokości 17,95 mld zł, tj. o 550 tys.

Ile budżet państwa dopłaca do ZUS?

Sytuacja finansowa Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w 2020 r. przedstawia się korzystnie, biorąc pod uwagę poziom wykorzystania dotacji z budżetu państwa (33,5 mld zł, czyli o ponad 15% mniej niż w p.w. 2019 r.).

Czy ZUS może upaść?

Z punktu widzenia formalno-prawnego (czyli prawnika lub legalisty) ZUS nie zbankrutuje nigdy. Bo nikt nie przewidział w ustawie takiej możliwości, a jego zobowiązania gwarantuje państwo.

Na koniec kwietnia 2022 r. zarejestrowanych w ZUS płatników składek było 2,8 mln, a ubezpieczonych - 16,1 mln, w tym cudzoziemców - 970 tys. Liczby te rosną z miesiąca na miesiąc i są znacznie wyższe niż przed wybuchem epidemii.

KRUS

Powierzchnia gospodarstwa w ha przeliczeniowychLiczba ubezpieczonychwskaźnik % do ogólnej liczby ubezpieczonych

10,01 do 20206 01813,2

20,01 do 5089 6305,7

Razem do 50*1 530 69698,2

Razem powyżej 50 ha20 3631,3

Nie trzeba więc posiadać pola na wyłączność, aby korzystać ze świadczeń dostępnych w tej instytucji. Ubezpieczenie w KRUS bez ziemi jest oczywiście możliwe również wtedy, gdy mowa o dzieciach rolników. W takim wypadku są one również ubezpieczane w KRUS, przy swoich rodzicach.

Rok 1997

45 822

1998

60 333

1999

67 694

2000

76 964

2001

87 692

2002

95 277

2003

114 783

2004

49 200

2005

61 725

2006

78 871

2007

70 598

2008

68 513

2009

72 269

2010

75 4462011

79 062

2012

80 817

2013

82 264

2014

83 436

2015

83 683

2016

82 807

2017

81 205201877 872

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Pokrycie bieżących wydatków wpływami ze składek w trzech kwartałach 2022 r. wynosi 84,8 proc. – wynika z danych ZUS. Do ZUS  DOPŁACAJĄ  więcej  z niskie są składki  wobec renty wypłacanej i emerytur .

No to skasować 13 i 14 emeryturę i zacznie się bilansować.

Opublikowano (edytowane)

Nie - Rolnicy są biedni i żywią kraj , ale Emerytury trzeba  im podnosić bo ciężko pracowali . Takie emerytura powinna teraz być , prawie 1400 zł .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

To ja wtedy nie przekonam babke do Pana Prezesa samym zakazem aborcji

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Dublin napisał:
24 minuty temu, Ulman napisał:

To ja wtedy nie przekonam babke do Pana Prezesa samym zakazem aborcji

Zawsze możesz ją próbować  skaptować na urodę Sasina lub Terleckiego☠️

image.png

image.png

Edytowane przez agromatik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v