Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ciekawe co bylo dalej ??? nie ma gdzies odpowiedzi..

10 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Placek ma kalmukow  w rodzie... sam opowiadał 🤣

to inna nazwa jacwingow ??

9 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Ruskie gwalciciele 🤭

slabo znasz historie u nas nie siedzieli  jak u was 2 razy .

9 godzin temu, Pafnucy napisał:

ja juz pomoglem a ty ??? slabo idzie 1040 serduszek..moze warto rozreklamowac akcje.

Opublikowano

a jaki jest sens ekonomiczny i społeczny sztucznie  utrzymywać  małe gospodarstwa ?  Ja rozumiem i nie kaze ich likwidować ale niech to bedzie dodatek do innej pracy , gospodarstwo  20 ha . upraw zbozowych to jest zanudzenie się ,

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jacus napisał:

ciekawe co bylo dalej ??? nie ma gdzies odpowiedzi..

dalej po czym? bo nie wiem o którego posta to pytanie

pod moim to nie wiem a jeśli akurat co po Kaczyńskim to rzeczywiście odpowiedź już jest ale rozważam czy nadaje się do publikacji
dlaczego ktokolwiek ma decydować jakiej wielkości gospodarstwo najoptymalniejsze? a jeśli jakoś - nie wiem - preferować np nie nazbyt wielkie korporacje to dlaczego akurat w rolnictwie jakieś szczególne kryteria stosować? i tak rynek sam ustawia co jest najefektywniejsze a próby walki z rynkiem zawsze kończą się porażką na pewno nie rynku

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

a jaki jest sens ekonomiczny i społeczny sztucznie  utrzymywać  małe gospodarstwa ?  Ja rozumiem i nie kaze ich likwidować ale niech to bedzie dodatek do innej pracy , gospodarstwo  20 ha . upraw zbozowych to jest zanudzenie się ,

Jaki jest sens , dawać dopłaty dużym powinni sami się utrzymać ,

1 ha pszenicy takiemu rocznie da 3 tyś zł zysku będzie miał na wczasy .

Co wam tak przeszkadzają małe gospodarstwa ? .

Dobrze że w zielonym ładzie małe są pod ochroną i czas pokaże jak będą te duże się rozwijać i czy się tak utrzymają .

• Haha 2
Opublikowano
58 minut temu, dysydent napisał:

jak zepsuć Kaczyńskiemu wizerunek?
Pozwolić Mu samodzielnie się publicznie wypowiedzieć na dowolny temat

Po wczorajszej opowieści Glapińskiego, dzisiaj nie mogę się pozbierać. Jak kuźwa można być takim idiotą, na tak eksponowanym stanowisku? Ale widać można jak się startuje w konkursie na największego idiotę w tak zacnym towarzystwie.😂

14 minut temu, jarecki napisał:

20 ha . upraw zbozowych to jest zanudzenie się ,

A 300 ha warzyw?😂

Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał:

slabo znasz historie u nas nie siedzieli  jak u was 2 razy .

Wyzwolenie Krakowa i terror Armii Czerwonej. Wybawienie od Niemców i gwałty na Polkach

Do potwornej przemocy seksualnej dochodziło też, gdy nastąpiło wyzwolenie Krakowa przez Rosjan. Muzeum Historii Polski opisuje zbiorowy gwałt na Dworcu Głównym, którego dokonano na oczach ludzi. Co więcej, rozstrzeliwano Polaków, którzy próbowali ratować ofiary odbywających się w tym miejscu gwałtów. History Hiking opisuje dramat, gdy Rosjanie w Krakowie przywiązali mężczyznę do szafy i musiał patrzeć jak gwałcili mu żonę. 

Krakowski IPN opisuje sytuację

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

nawet na 300 ha zarządzać to juz troche trzeba czasu , zlustrować . ogólnie takie gospodarstwo to juz pewnie ma zarządce ? Ma ?

Noooooo ma , codziennie siedzi na AF z Wami.😂

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał:

Po wczorajszej opowieści Glapińskiego, dzisiaj nie mogę się pozbierać. Jak kuźwa można być takim idiotą, na tak eksponowanym stanowisku? Ale widać można jak się startuje w konkursie na największego idiotę w tak zacnym towarzystwie.😂

....

a widzę właśnie link do artykułu na ten temat
Na razie u mnie nie pada i połażę po obejściu co by tu jeszcze zabezpieczyć przed śnieżycą i nie mam czasu czytać
to - powiadasz - usunąć ten link bo i tak będzie inaczej niż by sobie Glapiński życzył (On tak już ma) a nerwów sobie oszczędzę i (pewnie) paru postów z których i tak nic bo i tak "co ma być to będzie"

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Jak kuźwa można być takim idiotą, na tak eksponowanym stanowisku

Bardzo często się zastanawiam, czy niektórzy z tych ludzi są naprawdę tak głupi, mają takie poglądy jakie publicznie przestawiają, czy to kwestia pieniędzy - że za odpowiednią kwotę w końcu człowiek powie wszystko co mu każą 🤔

Opublikowano

A jak poszedł król na wojnę,

Grały jemu surmy zbrojne,

Grały jemu surmy złote

Na zwycięstwo, na ochotę...

A jak poszedł Stach na boje,

Zaszumiały jasne zdroje,

Zaszumiało kłosów pole

Na tęsknotę, na niedolę...

A na wojnie świszczą kule,

Lud się wali jako snopy,

A najdzielniej biją króle,

A najgęściej giną chłopy.

Szumią orły chorągwiane,

Skrzypi kędyś krzyż wioskowy...

Stach śmiertelną dostał ranę,

Król na zamek wracał zdrowy...

To tak w kwestii poboru , wojska i tego, że politycy i urzędnicy są święci i nie podlegają

Opublikowano

co do Glapińskiego to zdecydowanie za dużo mówi , niektóre jego wypowiedzi to juz zwykłe ględzenie a co do meritum czy było by wskazane podniesienie stóp % to  raczej nie bo wartosc nowo  udzielanych kredytów spadła NBP ma dokładne dane w jakich obszarach jest najwieksza inflacja i raczej podniesienie głównej stopy % nie spowoduje ze ludzie przestaną jesc teraz pałeczka jest po stronie rządu coi do cen paliw i energi 

Opublikowano
20 minut temu, jarecki napisał:

teraz pałeczka jest po stronie rządu coi do cen paliw i energi 

Przaca pokazali już ta pałeczkę, w postaci max. watu na nośniki z hasełkiem "Bruksela kazała", nie wspominając, że kazała, ale dopuszcza vat od 5 %

• Like 1
Opublikowano

przy obecnej cenie paliw wliczenie dodatkowych 15 % nie powinno spowodowac zwyzki cen , bo jest miejsce do obnizki nawet o 1 zł na litrze dodatkowo jest spadek sprzedazy paliw o około 20 % 

Opublikowano
3 godziny temu, agromatik napisał:

Przaca pokazali już ta pałeczkę, w postaci max. watu na nośniki z hasełkiem "Bruksela kazała", nie wspominając, że kazała, ale dopuszcza vat od 5 %

Bo łone nie bemdom kłaniać się Brukseli i honorowo najwyższy vat wprowadzą. A co!🤣

Opublikowano (edytowane)

"Podczas dzisiejszej konferencji prasowej Władimir Putin przyznał, że w ostatnich miesiącach wystąpiły "pewne problemy" z dostarczeniem sprzętu i ubrań dla 300 tys. mężczyzn, którzy zostali wcieleni do walki na Ukrainie. Dodał jednak, że "niektóre z tych problemów zostały rozwiązane"."

aa to dla tego kacapy giną jak muchy na tej Ukrainie, w ramach "rozwiązywania problemów zaopatrzeniowych"

to tak odnośnie rozumności polityków w ichnich wypowiedziach

a u nas? czy rozgarnięci są ci którzy sobie "pis" za nazwę partii wybierają wiedząc że w belgijskiej Brukseli przecież będą pod taką występować.
Czy które sprawdziło co owo "pis" w niderlandzkim znaczy? dziwią się teraz że Bruksela olewa całą Polskę jeśli im tam jakieś szczyny na salony wysyłamy :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

a u nas? czy rozgarnięci są ci którzy sobie "pis" za nazwę partii wybierają wiedząc że w belgijskiej Brukseli przecież będą pod taką występować.
Czy które sprawdziło co owo "pis" w niderlandzkim znaczy? dziwią się teraz że Bruksela olewa całą Polskę jeśli im tam jakieś szczyny na salony wysyłamy :P

Ta ekipa ,pod każdą nazwą, i tak nadawałby się tylko do urynału.😂 Se wymyślili PiS i tak zostało. Podobno nazwa miała uczynić ich lepszymi. Ale z gówna bata nie ukręcisz.😂

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, galan99 napisał:

Jaki jest sens , dawać dopłaty dużym powinni sami się utrzymać ,

1 ha pszenicy takiemu rocznie da 3 tyś zł zysku będzie miał na wczasy .

Co wam tak przeszkadzają małe gospodarstwa ? .

Dobrze że w zielonym ładzie małe są pod ochroną i czas pokaże jak będą te duże się rozwijać i czy się tak utrzymają .

A dlaczego duzi mają  placic podatki zeby malych finansowac? Przeciez to nienormalne.

Duże gospodarsrwa się rozwijają  i rozwijać będą. Małe się nie rozwijają  i nie będą rozwijać więc zdziadzieją. Stodoły się pozawalają,  sprzęty do końca się rozdupcą i koniec balu. To tylko kwestia czasu ale to najzupełniej naturalny proces.

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Duże gospodarsrwa się rozwijają  i rozwijać będą.

Różnie to bywa. Jakoś tak niedawno miałem okazję pokręcić się po takim jednym gospodarstwie, coś koło 3 tyś hektarow i powiem Ci że ja tam rozwoju nie widzę. Jakbym na ciągnikach miał takie opony, to nawet bym nie próbował wyjeżdżać w pole. Bo strach. 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v