Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

o

jak miał czas przemyśleć to krócej to samo a nawet więcej

jeśli komuś się wojna marzy skali większej niż ta ukraińska to ma coś z sufitem i remont chciałby od zawalenia sobie na łeb rozpocząć.
rzeczywiście prorocze były zalecenia jeśli klika Kaczyńskiego dojdzie do władzy to pora z Polski spie...
bo rzeczywiście jeśli im się coś udaje to tylko to co głupie i do katastrofy prowadzące

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, dysydent napisał:

ma coś z sufitem i remont

ja , ja dzis odnowiłem sufit , jutro sciany , pojebało kogos 18 zł za metr malowania na prowincji , ostatnio znajomy pytał ,, fachowców '' o docieplenie steropianem to 120 za metr sama robota .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

ja , ja dzis odnowiłem sufit , jutro sciany , pojebało kogos 18 zł za metr malowania na prowincji , ostatnio znajomy pytał ,, fachowców '' o docieplenie steropianem to 120 za metr sama robota .

pewnie remontowcy chcieli spławić bo trochę nie pora na docieplanie zaczynać pod koniec listopada a z malowaniem to nie wiem bo może taki ten sufit równy jak tych "strategów przyszłościowych" i lepiej tynk od nowa położyć niż zdzierać stare farby szpachlami wyżery zalepiać... samo malowanie to tylko kropka nad "i"

ja mam dwa grzejniki doczepić w dwu pokojach bo teoretycznie moc grzewczą rozłożyłem w/g obliczeń no praktyka pokazała że niekoniecznie no i piec mam nadwydajny do sieci to ... tylko w tę szarugę po stosowne nyple i zawory nie chce mi się nawet do sklepu ruszyć to i nie dziwota że ceny zaporowe ludziska... mało komu teraz się chce czepiać nowych zleceń i co najwyżej kończenie starych
taka już specyfika końca roku plus oczywiście presja inflacyjna ... zawsze po nowym oku były skoki cen to teraz oczekujmy wystrzałów a przecież teraz uzgadniane zlecenia co większe rozliczane będą śmieciem z 2023-ego.

a recesja polega na tym że tracą ludzie wszelkie zasoby pieniężne i gdy ona nastąpi to ten którego obecnie jeszcze stać na te ceny w recesji nie będzie miał na godziwe zapełnienie miski. Recesja to spadek produkcji i możliwości zarabiania a nie cen, recesja bywa wręcz inflacjogenna właśnie gdy rządy usiłują z nią walczyć rozdając pieniądze

Opublikowano

Zwykle malowanie , powierzchnie równe akurat ciotka odnawiała to po tyle płaciła powierzchnie takze równe  takze malowanie 2 razy ja nawet nie bralem na wycene roboty bo wiem ile biorą pokoik okolo 20 metrów podłogi to bylo by z 60 metrów malowania po 18 zł =1 tys  . a cena ocieplenia jest taka od wiosny w rejonie . Malowanie w stolicy 20 zł malowanie oczywiscie 2 razy 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, jarecki napisał:

Tarcza kowidowa się kłania. 200 mld rozdane w 2020 roku byle jak byle komu aby tylko kupić głosy Dudzie. Ludzie zamienili na mieszkania. Mało kto wydał na firmę. Podziękuj Jarosławowi. Bo tym nakręcili drożyznę w budowlance. Znam człowieka co ma dobrze prosperującą firmę i dostał kasy na trzy mieszkania.

Tak to się kończą rządy socjalistów z pisu. Wyborcy budzą się z przysłowiową ręką w nocniku. Drogo? Sami tego chcieliście i na to głosowaliście. Pis obiecywał miliony mieszkań a sprawił, że mieszkanie jest jeszcze bardziej nie dostępne dla młodych niż w 2015 roku. Jak z zwykle odwrotnie niż obiecywali. tak jak w rolnictwie obiecali zrównanie dopłat a zrównali koszty. Najniższa emerytura też jest stosunkowo niższa wg średniej pensji. Emeryt według średniej pensji stał się biedniejszy niż w 2015 roku. Skutki rządów pisu.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

akurat to co zrobili emerytom to dobrze z punktu widzenia gospodarki bo mniej kosztują ci co i tak do niej nic nie wnoszą i w żadnej przyszłości (przynajmniej w teorii)
Tylko za mały czy żaden skutek pauperyzacji emerytów gdy ich przybywa nieproporcjonalnie szybciej niż spada realna wartość emerytury.
Znaczy - kierunek dobry ale szybciej cel się oddala niż pogoń się porusza.
no ale przecież jak obiecywali że pieniądze są i będą przecież nic nie wspominali że gwarantują całą resztę

pieniądz współczesny to abstrakcja i tak daliście się zrobić? :P

wenezuelskie boliwary i libańskie funty to też pieniądze xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Hubertus , praca jest tyle warta ile ktos jest w stanie za nią zaplacić , a wina jest  gdzie indziej  bo z Polski wyemigrowało  mln . ludzi dzis na rynek pracy wchodziły by potomkowie tych emigrantów co po wejsciu do UE i otwarciu granic wyjechali  i tylko ci niechciani emigranci z ukrainy ratują rynek pracy . Bez wątpienia potrzebna jest  mała recesja zeby ceny usług ustabilizować .

Opublikowano

dysydent napisał:

o

jak miał czas przemyśleć to krócej to samo a nawet więcej

jeśli komuś się wojna marzy skali większej niż ta ukraińska to ma coś z sufitem i remont chciałby od zawalenia sobie na łeb rozpocząć.
rzeczywiście prorocze były zalecenia jeśli klika Kaczyńskiego dojdzie do władzy to pora z Polski spie...
bo rzeczywiście jeśli im się coś udaje to tylko to co głupie i do katastrofy prowadzące

To ile było tych rakiet?,😁 Nie jestem przekonany czy on chce tej wojny czy bardziej się jej obawia. Ogólnie jakby nieco fantazjował czyli przyjął czyjąś narrację. W każdym razie skoro nasze władze pomijają Chiny to i Francję i Włochy także i zamiast targać się za kudły z Niemcami może trzeba było Francuską elektrownię postawić i nie utyskiwać na karakala. Ten tu dochtór zmanierowany Niemcami. Idąc po granicy są jeszcze Czesi i Słowacy a o tych ani słowa. Jakby TVP?

jarecki napisał:

Hubertus , praca jest tyle warta ile ktos jest w stanie za nią zaplacić , a wina jest  gdzie indziej  bo z Polski wyemigrowało  mln . ludzi dzis na rynek pracy wchodziły by potomkowie tych emigrantów co po wejsciu do UE i otwarciu granic wyjechali  i tylko ci niechciani emigranci z ukrainy ratują rynek pracy . Bez wątpienia potrzebna jest  mała recesja zeby ceny usług ustabilizować .

W moim regionie, jeszcze przed pandemią malowali w okolicy 16 - bo zlecenia szłu też zza miedzy. Tyle że to była robota od a do z a nie zasmarowanie starej farby nową.

Opublikowano
38 minut temu, jarecki napisał:

Nawet jak będzie recesja to pojadą za granice jak zechcą. W sumie nie dziwię się że wyjeżdżają  Zresztą wyjeżdżają od dziesięcioleci. A tak jak pisałem pis dobił ten rynek wpuszczając miliardy bez żadnej kontroli. I zaczął się bum w budowlance ceny leciały w kosmos a za nimi potrzeba pracowników i usług przez nich świadczonych. Dzięki czemu ceny racy w budowlance też zaczęły lecieć w kosmos.

Opublikowano
46 minut temu, jarecki napisał:

Powstaje pytanie czy ta recesja wyjdzie nam na dobre skoro przy inflacji jest więcej pieniędzy a przy recesji może ich ludziom brakować . Z wysokich cen za usługi nikt nie zejdzie bo widzi że mu sporo zostaje i ludzie płacą , też bym wolał aby ceny wróciły do tych z przed pandemii ale na razie po Nowym Roku ceny mają wystrzelić mocno w górę , tylko że np. na płody rolne nie koniecznie .

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

wyeliminują spekulantów

Ty też jesteś spekulantem jeśli np. trzymając zboże licząc, że podrożeje. Żałosne jest to, że w Polsce ludzie normalnie nie mogą sobie kupić tyle węgle ile im potrzeba 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Żałosne jest to, że w Polsce ludzie normalnie nie mogą sobie kupić tyle węgle ile im potrzeba 

no co Ty? u nas jest na składach.

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Ty też jesteś spekulantem jeśli np. trzymając zboże licząc, że podrożeje. Żałosne jest to, że w Polsce ludzie normalnie nie mogą sobie kupić tyle węgle ile im potrzeba 

i kułakiem !

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Leszy napisał:

Zboże chłopak to jest moje i ja je wyprodukowałem, ale jak uj jeden z drugim siedzi całymi dniami i blokuje dostęp takim co nie kupili nic i kupi i sprzedaje jeszcze raz tyle co dał, to co to jest za ku*wa chodząca jak nie spekulant?

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

i kułakiem !

rozkułaczyć i rozstrzelać!!! 

2 minuty temu, Desperado napisał:

Zboże chłopak to jest moje i ja je wyprodukowałem, ale jak uj jeden z drugim siedzi całymi dniami i blokuje dostęp takim co nie kupili nic i kupi i sprzedaje jeszcze raz tyle co dał, to co to jest za ku*wa chodząca?

Jak kupił to też jest jego. O czym my tu dyskutujemy? To jest problem wykreowany przez rząd i bohatersko przez ten rząd zwalczany.  

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie pieprz głupot i nie przyrównuj towaru kupionego tanio i sprzedawanego podwójnie, a towaru swojego i nie mieszaj tu żadnej partii w czyjeś cwaniactwo, które należy tępić.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

To jest podstawowa zasada rynku. Jak coś można dostać taniej niż po cenie rynkowej to popyt rośnie. Zaś jak jest to reglamentowane to system się zapycha. Dodatkowo na tym polegał i polega handel. Kupić tam gdzie jest taniej i sprzedać gdzie jest drożej. To nie jest żadne cwaniactwo ale normalne reakcje rynkowe. 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v