Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

bardziej chodziło mi o 3 zdania do Bartosiaka , jezeli nie lubisz go słuchać to od 25 minut okolo gdzie mówi o połączeniu wojskowym Polski i ukrainy 

1 kiedyś Bartosiak miał nawet rozsądne przemyślenia.

2 Pieprzy głupoty

3 Jak se wciągnie USA do wojny to chyba nie wie czym to się skończy. 

50 minut temu, dysydent napisał:

Wiele firm w Polsce to firmy zagraniczne czyli jak rozumieć deklaracje pisowców do obrony "polskości"

No tak, że spieprzą wszystko co możliwe.🤣

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

o

jak miał czas przemyśleć to krócej to samo a nawet więcej

jeśli komuś się wojna marzy skali większej niż ta ukraińska to ma coś z sufitem i remont chciałby od zawalenia sobie na łeb rozpocząć.
rzeczywiście prorocze były zalecenia jeśli klika Kaczyńskiego dojdzie do władzy to pora z Polski spie...
bo rzeczywiście jeśli im się coś udaje to tylko to co głupie i do katastrofy prowadzące

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, dysydent napisał:

ma coś z sufitem i remont

ja , ja dzis odnowiłem sufit , jutro sciany , pojebało kogos 18 zł za metr malowania na prowincji , ostatnio znajomy pytał ,, fachowców '' o docieplenie steropianem to 120 za metr sama robota .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

ja , ja dzis odnowiłem sufit , jutro sciany , pojebało kogos 18 zł za metr malowania na prowincji , ostatnio znajomy pytał ,, fachowców '' o docieplenie steropianem to 120 za metr sama robota .

pewnie remontowcy chcieli spławić bo trochę nie pora na docieplanie zaczynać pod koniec listopada a z malowaniem to nie wiem bo może taki ten sufit równy jak tych "strategów przyszłościowych" i lepiej tynk od nowa położyć niż zdzierać stare farby szpachlami wyżery zalepiać... samo malowanie to tylko kropka nad "i"

ja mam dwa grzejniki doczepić w dwu pokojach bo teoretycznie moc grzewczą rozłożyłem w/g obliczeń no praktyka pokazała że niekoniecznie no i piec mam nadwydajny do sieci to ... tylko w tę szarugę po stosowne nyple i zawory nie chce mi się nawet do sklepu ruszyć to i nie dziwota że ceny zaporowe ludziska... mało komu teraz się chce czepiać nowych zleceń i co najwyżej kończenie starych
taka już specyfika końca roku plus oczywiście presja inflacyjna ... zawsze po nowym oku były skoki cen to teraz oczekujmy wystrzałów a przecież teraz uzgadniane zlecenia co większe rozliczane będą śmieciem z 2023-ego.

a recesja polega na tym że tracą ludzie wszelkie zasoby pieniężne i gdy ona nastąpi to ten którego obecnie jeszcze stać na te ceny w recesji nie będzie miał na godziwe zapełnienie miski. Recesja to spadek produkcji i możliwości zarabiania a nie cen, recesja bywa wręcz inflacjogenna właśnie gdy rządy usiłują z nią walczyć rozdając pieniądze

Opublikowano

Zwykle malowanie , powierzchnie równe akurat ciotka odnawiała to po tyle płaciła powierzchnie takze równe  takze malowanie 2 razy ja nawet nie bralem na wycene roboty bo wiem ile biorą pokoik okolo 20 metrów podłogi to bylo by z 60 metrów malowania po 18 zł =1 tys  . a cena ocieplenia jest taka od wiosny w rejonie . Malowanie w stolicy 20 zł malowanie oczywiscie 2 razy 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, jarecki napisał:

Tarcza kowidowa się kłania. 200 mld rozdane w 2020 roku byle jak byle komu aby tylko kupić głosy Dudzie. Ludzie zamienili na mieszkania. Mało kto wydał na firmę. Podziękuj Jarosławowi. Bo tym nakręcili drożyznę w budowlance. Znam człowieka co ma dobrze prosperującą firmę i dostał kasy na trzy mieszkania.

Tak to się kończą rządy socjalistów z pisu. Wyborcy budzą się z przysłowiową ręką w nocniku. Drogo? Sami tego chcieliście i na to głosowaliście. Pis obiecywał miliony mieszkań a sprawił, że mieszkanie jest jeszcze bardziej nie dostępne dla młodych niż w 2015 roku. Jak z zwykle odwrotnie niż obiecywali. tak jak w rolnictwie obiecali zrównanie dopłat a zrównali koszty. Najniższa emerytura też jest stosunkowo niższa wg średniej pensji. Emeryt według średniej pensji stał się biedniejszy niż w 2015 roku. Skutki rządów pisu.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

akurat to co zrobili emerytom to dobrze z punktu widzenia gospodarki bo mniej kosztują ci co i tak do niej nic nie wnoszą i w żadnej przyszłości (przynajmniej w teorii)
Tylko za mały czy żaden skutek pauperyzacji emerytów gdy ich przybywa nieproporcjonalnie szybciej niż spada realna wartość emerytury.
Znaczy - kierunek dobry ale szybciej cel się oddala niż pogoń się porusza.
no ale przecież jak obiecywali że pieniądze są i będą przecież nic nie wspominali że gwarantują całą resztę

pieniądz współczesny to abstrakcja i tak daliście się zrobić? :P

wenezuelskie boliwary i libańskie funty to też pieniądze xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Hubertus , praca jest tyle warta ile ktos jest w stanie za nią zaplacić , a wina jest  gdzie indziej  bo z Polski wyemigrowało  mln . ludzi dzis na rynek pracy wchodziły by potomkowie tych emigrantów co po wejsciu do UE i otwarciu granic wyjechali  i tylko ci niechciani emigranci z ukrainy ratują rynek pracy . Bez wątpienia potrzebna jest  mała recesja zeby ceny usług ustabilizować .

Opublikowano

dysydent napisał:

o

jak miał czas przemyśleć to krócej to samo a nawet więcej

jeśli komuś się wojna marzy skali większej niż ta ukraińska to ma coś z sufitem i remont chciałby od zawalenia sobie na łeb rozpocząć.
rzeczywiście prorocze były zalecenia jeśli klika Kaczyńskiego dojdzie do władzy to pora z Polski spie...
bo rzeczywiście jeśli im się coś udaje to tylko to co głupie i do katastrofy prowadzące

To ile było tych rakiet?,😁 Nie jestem przekonany czy on chce tej wojny czy bardziej się jej obawia. Ogólnie jakby nieco fantazjował czyli przyjął czyjąś narrację. W każdym razie skoro nasze władze pomijają Chiny to i Francję i Włochy także i zamiast targać się za kudły z Niemcami może trzeba było Francuską elektrownię postawić i nie utyskiwać na karakala. Ten tu dochtór zmanierowany Niemcami. Idąc po granicy są jeszcze Czesi i Słowacy a o tych ani słowa. Jakby TVP?

jarecki napisał:

Hubertus , praca jest tyle warta ile ktos jest w stanie za nią zaplacić , a wina jest  gdzie indziej  bo z Polski wyemigrowało  mln . ludzi dzis na rynek pracy wchodziły by potomkowie tych emigrantów co po wejsciu do UE i otwarciu granic wyjechali  i tylko ci niechciani emigranci z ukrainy ratują rynek pracy . Bez wątpienia potrzebna jest  mała recesja zeby ceny usług ustabilizować .

W moim regionie, jeszcze przed pandemią malowali w okolicy 16 - bo zlecenia szłu też zza miedzy. Tyle że to była robota od a do z a nie zasmarowanie starej farby nową.

Opublikowano
38 minut temu, jarecki napisał:

Nawet jak będzie recesja to pojadą za granice jak zechcą. W sumie nie dziwię się że wyjeżdżają  Zresztą wyjeżdżają od dziesięcioleci. A tak jak pisałem pis dobił ten rynek wpuszczając miliardy bez żadnej kontroli. I zaczął się bum w budowlance ceny leciały w kosmos a za nimi potrzeba pracowników i usług przez nich świadczonych. Dzięki czemu ceny racy w budowlance też zaczęły lecieć w kosmos.

Opublikowano
46 minut temu, jarecki napisał:

Powstaje pytanie czy ta recesja wyjdzie nam na dobre skoro przy inflacji jest więcej pieniędzy a przy recesji może ich ludziom brakować . Z wysokich cen za usługi nikt nie zejdzie bo widzi że mu sporo zostaje i ludzie płacą , też bym wolał aby ceny wróciły do tych z przed pandemii ale na razie po Nowym Roku ceny mają wystrzelić mocno w górę , tylko że np. na płody rolne nie koniecznie .

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

wyeliminują spekulantów

Ty też jesteś spekulantem jeśli np. trzymając zboże licząc, że podrożeje. Żałosne jest to, że w Polsce ludzie normalnie nie mogą sobie kupić tyle węgle ile im potrzeba 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Żałosne jest to, że w Polsce ludzie normalnie nie mogą sobie kupić tyle węgle ile im potrzeba 

no co Ty? u nas jest na składach.

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Ty też jesteś spekulantem jeśli np. trzymając zboże licząc, że podrożeje. Żałosne jest to, że w Polsce ludzie normalnie nie mogą sobie kupić tyle węgle ile im potrzeba 

i kułakiem !

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Leszy napisał:

Zboże chłopak to jest moje i ja je wyprodukowałem, ale jak uj jeden z drugim siedzi całymi dniami i blokuje dostęp takim co nie kupili nic i kupi i sprzedaje jeszcze raz tyle co dał, to co to jest za ku*wa chodząca jak nie spekulant?

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

i kułakiem !

rozkułaczyć i rozstrzelać!!! 

2 minuty temu, Desperado napisał:

Zboże chłopak to jest moje i ja je wyprodukowałem, ale jak uj jeden z drugim siedzi całymi dniami i blokuje dostęp takim co nie kupili nic i kupi i sprzedaje jeszcze raz tyle co dał, to co to jest za ku*wa chodząca?

Jak kupił to też jest jego. O czym my tu dyskutujemy? To jest problem wykreowany przez rząd i bohatersko przez ten rząd zwalczany.  

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie pieprz głupot i nie przyrównuj towaru kupionego tanio i sprzedawanego podwójnie, a towaru swojego i nie mieszaj tu żadnej partii w czyjeś cwaniactwo, które należy tępić.

Edytowane przez Desperado
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v