Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie marzenia tylko wasze twierdzenia i prognozy i co do tego się zgadzamy. Różni nas to że małorolny krakus traktuje to jako upadek a ja się z tego  za***iście cieszę bo to mi daje duże możliwości rozwoju. To się dzieje rok po roku i coraz więcej ziemi będzie do kupna. Trzeba tylko poczekać rok na recesję i spadek cen zbóż i zacząc kupować pierwszą klasę po 50 tys/ha😋

Opublikowano
32 minuty temu, Pafnucy napisał:

Dasz na polski?

Czy znowu będziesz bredził o klawiaturze?

czyli rozumiesz ...

33 minuty temu, Ulman napisał:

To nie marzenia tylko wasze twierdzenia i prognozy i co do tego się zgadzamy. Różni nas to że małorolny krakus traktuje to jako upadek a ja się z tego  za***iście cieszę bo to mi daje duże możliwości rozwoju. To się dzieje rok po roku i coraz więcej ziemi będzie do kupna. Trzeba tylko poczekać rok na recesję i spadek cen zbóż i zacząc kupować pierwszą klasę po 50 tys/ha😋

znajdzie się jeden z kasą i czar twój pryśnie 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Cytat

znajdzie się jeden z kasą i czar twój pryśnie 

Oj zazdrość przez ciebie przemawia😀. Wszyscy wiedzą  kto ma kasę, kto będzie kupował i w jakim rejonie  W interesie wszystkich jest żeby sobie wzajemnie ceny nie podbijać i nie wchodzić w drogę tylko się dogadywać.

Zdradzisz Roman gdzie byłeś w moich rejonach?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Pozwolę sobie się z tobą nie zgodzić.Moj rejon jest typowo warzywny i bez znaczenia ile lat towar idzie po kosztach cena ziemi nie spada nawet o 100zl ceny dzierżaw rosną  co roku do kwot nie spotykanych gdzie indziej

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

wojsko polskie ukradło

wojsko polskie nie kradnie, wojsko polskie rekwiruje

sie zastanawiam czy wy tu cierpicie na bezseność że o północy się produkujecie?

Opublikowano

W Sieradzu jest inna struktura. Masz gospoodarstwa głównie ok 20 - 30 ha które chcą się rozwijać robiąc 2 plony w roku.  U mnie jest dużo gospodarstw ok 8-10 ha które próbują  żyć z produkcji typowo rolnej a na to nie mają szans. Oni sprzedadzą  w pierwszej kolejności a potem ci którzy nie mają sukcesji. Ot uroki ściany wschodniej😀

Opublikowano
21 minut temu, marcin19071980 napisał:

Pozwolę sobie się z tobą nie zgodzić.Moj rejon jest typowo warzywny i bez znaczenia ile lat towar idzie po kosztach cena ziemi nie spada nawet o 100zl ceny dzierżaw rosną  co roku do kwot nie spotykanych gdzie indziej

Okolice Inowrocławia dzierżawa od 5 tys/ha , ceny ziemi od 120 tys/ha

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Oni sprzedadzą  w pierwszej kolejności a potem ci którzy nie mają sukcesji.

Ty tam za wysoko nie podskakuj, za kilka lat pogoda może się zmienić i jakiś agro-holding ukraiński czy zachodni wykupi te ziemie i zostaniesz zrównany z glebą, nie tacy klękali.Pycha poprzedza upadek.

Opublikowano (edytowane)

O czym ty piszesz? Jaka zmiana pogody? Jakie holdingi? Jak mnie zrówna z ziemią?

To samo można napisać o dowolnym rejonie kraju.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
9 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Skoro placek ma 4 ha co sam kiedyś pisał to by wychodziło że ni miał całej morgi.. 😋🤣🤣🤣🤣

z tego 2 hektaru budowlanego po milionie. poszukaj dokladnie-nieraz pisalem ile ma ziemi. taki bogol a masz niewiele wiecej gdybys nie byl niewolnikiem ogonow to by byl wiekszy dziad niz ja.

onuca- nie widzi zmian klimatu ?? nawet w mateczce rossiji wieczna zmarzlina topnieje , blko i infrastruktura sie wali bo nie byla przygotowana na  30 + w lecie..

on nie ma nastepcow wiec drugi w kolejnosci do likwidacji .

u nas nawet na 5 hektarach spokojnie mozna gospodarzyc, etat w pracy a potem  w pole, gdy mialem tyle to normalnie pracowalem , 

to nie zacofana scian wschodnia ze roboty brak..

• Haha 1
Opublikowano

Jeżeliby Wicja miał słuszność to nakupisz ziemi i będziesz dziadował za podobną pensję co emigranci o których pisałeś ale - to Ty będziesz mieć kapitał...

jacus - gdy pogoda się zrąbie dla rolnictwa to tak samo dla Ulmana jak i Holdingu. Chyba nie o to szło. A może?

Opublikowano
56 minut temu, ws71 napisał:

Okolice Inowrocławia dzierżawa od 5 tys/ha , ceny ziemi od 120 tys/ha

Eeee tam. co to za cena. Musowo było kupić 1,5ha koło przetwórni, bo się deweloper na domki szykował. Cena 800 tyś.😂

Opublikowano
13 minut temu, jacus napisał:

z tego 2 hektaru budowlanego po milionie. poszukaj dokladnie-nieraz pisalem ile ma ziemi. taki bogol a masz niewiele wiecej gdybys nie byl niewolnikiem ogonow to by byl wiekszy dziad niz ja.

u nas nawet na 5 hektarach spokojnie mozna gospodarzyc, etat w pracy a potem  w pole, gdy mialem tyle to normalnie pracowalem , 

to raczej mało prawdopodobne.

Na 5 ciu hektarach gospodarzyć?  To chyba szklarnie byś musiał mieć. Na 5 ciu hektarach jesli robisz uprawy rolne to jest hobby albo wegetacja.

Panowie @DTaras, i @witejus, zaczynacie dziwaczyć jak galan. A to sie pogoda zmieni a to polityka a to holdingi itp. Taką samą historię można ułożyć pod inne rejony i tak jak  galan twierdzić że najlepiej nic nie robić bo kto wie co będzie jutro.

Opublikowano
10 godzin temu, Roman176 napisał:

ja mam obowiązki nie życie z górki ... ze chodzi pijany po podwórku od rana do wieczora 

Wszyscy wiemy że Ty masz zawsze i ze wszystkim pod😂

9 godzin temu, Pafnucy napisał:

Dasz na polski?

Czy znowu będziesz bredził o klawiaturze?

Skorzystał z promocji i  kupił tańszą na rynki arabskie.Arabska Komputerowa Klawiatura Ilustracja Wektor - Ilustracja złożonej z  digitalis, komputer: 113530404

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, jacus napisał:

Roboty brak, ale orobić to się można.🤣

Ale jajca. No i dawać teraz tych co płakali że Rosja nie włączyła Polski do śledztwa w Smoleńsku.🤣

https://wiadomosci.wp.pl/wybuch-w-przewodowie-ukraincy-nie-wezma-udzialu-w-sledztwie-6836271548840608a

"To zaskakujące doniesienie, ponieważ, zdaniem "Rz", politycy wprowadzają opinię publiczną w błąd. Sugerują oni, że nie tylko Ukraińcy, ale i Amerykanie już są w śledztwie. Tymczasem nic takiego nie miało mieć miejsca."

No to widać że szkoła  Maciarewicza triumfuje.😂

6 minut temu, agromatik napisał:

Skorzystał z promocji i  kupił tańszą na rynki arabskie.

Tylko mu dzieciory pozamieniały naklejki na klawiszach dla zabawy.😂

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v