Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Sam pomysł budowy takiego domu jest dobry , bo ile młodych się gnieździ w kawalerkach tylko teraz ruszyć jak stal , pustak ,styropian drzewo i blacha ceny nie do przyjęcia jak dla mnie . 

przePiSy PiSali w jeszcze starych realiach rynkowych a i to bardziej pod publikę jakie to oni liberały gospodarcze. Niezaleznie od oceny to jednak trzeba uznać że jest to jakieś tam uproszczenie i oby za szybko nie został ten kierunek cofnięty.
I tak trzeba jakiś  projekt mieć choćby samemu odręczny, no i lepiej że bodaj jakaś część tego nawisu inflacyjnego pójdzie nie tylko w artykuły pierwszej potrzeby. Tym różnimy się od Wenezueli że jeszcze państwo nie decyduje o prawie do posiadania kapitału trwałego a jeśli nawet to w mniejszym stopniu.
Wracajac do tego lilipuciego budownictwa to wiele jest przypadków gdzie latami sobie ktoś "kolekcjonuje" materiały budowlane, wiele można z recyklingu a i jeszcze wiele niekonwencjonalnych metod budowlanych...
coś tam to wpłynie na zasoby mieszkaniowe ale nie liczył bym na zauważalne procenty a i to o ile nie spieprzą tych przepisów.... właściwie to nie wiem jakie one w szczegółach (nie czytałem) i może już spieprzone na tyle że mało kto... no ale - przyznać należy - przynajmniej kierunek dobry byle nie przedobrzyć i legalnych slumsów nie wygenerować niepotrzebnie.
to jest drugi kija koniec bo ile jest klitek garażyków i innego śmiecia co tylko przestrzeń zagraca a tylko dla tego takie bo dziesięć pizdryków małych było wolno a jednego dużego bez zezwolenia nie. by to czymś podobnym się nie stało.
Nawet nie wiem czy gdy np na miedzy sąsiedzi postawią sobie przyległe ścianą to można czy nie? i wiele podobnych bo metraż dopuszczalny ma wiele z pułapek prawnych i jeszcze nie jedne jaja z tego..

Opublikowano
41 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Zależy ile za ha  chcesz dać , pewnie 30 000 zł byś dał ale nie ma , weź pod uwagę jak wydasz np. 50 tys kiedy to się wróci ?

Ile by nie wydał to inwestycja w ziemię się najbardziej zwraca i jest pewna przede wszystkim

to wcale nie musi się zwracać

Chleb nie może kosztować 12 złotych, a to bardzo realna wizja. Jestem wstrząśnięta relacjami piekarzy, którzy mówią, że będą płacić za prąd zamiast 10 tysięcy złotych miesięcznie 35 tysięcy. To po prostu rozbój w biały dzień. Nie ma szansy, żeby jakakolwiek mała firma poradziła sobie z takim wzrostem kosztów

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

Ile by nie wydał to inwestycja w ziemię się najbardziej zwraca i jest pewna przede wszystkim

to wcale nie musi się zwracać

U mnie od kiedy można było coś kupić pon. 30 tys . nie ma handlu , biorą w dzierżawę bez dopłat , jeśli już kupuje rolnik to z dodatkową działalnością .

Policz mi kiedy mi się wróci 1 ha za 50 tys siejąc zboże przy plonie śr. 4 tony z ha + dopłaty , za 15 lat , co to za inwestycja bez dochodowa ?

Opublikowano
V12 napisał:

44 minuty temu, DTaras napisał:

tier III 

To mi jest zbędne aby korzystać z przeznaczenia silnika spalinowego , który to ma zamieniac ,spalanie  na moment obrotowy ,

powtórze juz którys raz wiekszośc swiata ma w tyłku tą całe EKO , a my musimy jako zabawiciele ,  za to cierpieć utrudnianiem zycia i drenowaniem kieszeni 

to że z nowych nie kupisz to juz bodaj od paru lat ,

te wynalazki zniszczą , w przyszłości małych i średnich , ostaną sie najwięksi  co stac ich na serwis i wymianę sprzetu  jak wyżej było napisane co 5 lat , 

aa i nie tylko silnik jest problemem , udziwnione skrzynie , elektronika , hydraulika , z celowo "słabymi ogniwami" i ujowa jakoscią 

z tym już sobie nie radza mniejsze i średnie gospodarstwa co za pomoca kredytu kilka lat temu rzucili sie na nowe 

znajomy 2 tyg temu pogonił 5 latka z marki premium ( około 100 km , pojemnosc nie za duza 4 gary )  , po tym jak sie miarka przebrała (dodając do tego mase innych awarii)  i ni z d*py ukręcił sie wałek rozrządu , teraz znów wraca do zetora z lat 90 . Zrobił ten silnik i od razu to w świat popchnoł...

V12 napisał:

44 minuty temu, DTaras napisał:

tier III 

To mi jest zbędne aby korzystać z przeznaczenia silnika spalinowego , który to ma zamieniac ,spalanie  na moment obrotowy ,

powtórze juz którys raz wiekszośc swiata ma w tyłku tą całe EKO , a my musimy jako zabawiciele ,  za to cierpieć utrudnianiem zycia i drenowaniem kieszeni 

to że z nowych nie kupisz to juz bodaj od paru lat ,

te wynalazki zniszczą , w przyszłości małych i średnich , ostaną sie najwięksi  co stac ich na serwis i wymianę sprzetu  jak wyżej było napisane co 5 lat , 

aa i nie tylko silnik jest problemem , udziwnione skrzynie , elektronika , hydraulika , z celowo "słabymi ogniwami" i ujowa jakoscią 

z tym już sobie nie radza mniejsze i średnie gospodarstwa co za pomoca kredytu kilka lat temu rzucili sie na nowe 

znajomy 2 tyg temu pogonił 5 latka z marki premium ( około 100 km , pojemnosc nie za duza 4 gary )  , po tym jak sie miarka przebrała (dodając do tego mase innych awarii)  i ni z d*py ukręcił sie wałek rozrządu , teraz znów wraca do zetora z lat 90 . Zrobił ten silnik i od razu to w świat popchnoł...

Ty, ale tier to też wydajość...

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

U mnie od kiedy można było coś kupić pon. 30 tys . nie ma handlu , biorą w dzierżawę bez dopłat , jeśli już kupuje rolnik to z dodatkową działalnością .

Policz mi kiedy mi się wróci 1 ha za 50 tys siejąc zboże przy plonie śr. 4 tony z ha + dopłaty , za 15 lat , co to za inwestycja bez dochodowa ?

bo mało mają dochodów z tych gospodarek i dlatego nie kupują że wystarcza na przeżycie

ziemia cały czas drożeje

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

bo mało mają dochodów z tych gospodarek i dlatego nie kupują że wystarcza na przeżycie

ziemia cały czas drożeje

Duże gospodarstwa już ograniczają zakup nawozów a wyda taki 100 000 zł za ha ziemi ?

Opublikowano

Kogo oszukasz jak dasz mniej nawozu ? 😄

To że ziemia kosztuje 100 tys nie znaczy że nie będzie więcej warta. zależy gdzie to pole jest i czy może być więcej warte

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Jak znieśli wymienialność to chu z tym parytetem.

Nie koniecznie. Po likwidacji parytetu w złocie mogli swobodnie drukować pusty pieniądz bez pokrycia.

2 godziny temu, jarecki napisał:

inflacja szaleje bo popyt nie maleje , ludzie w panice wydają oszczednosci bo boją się żę jutro nic nię bedą warte i to nakręca ceny PANIKA .

Inflacja szaleje bo nadrukowali pustych pieniędzy.

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:
2 godziny temu, jarecki napisał:

inflacja szaleje bo popyt nie maleje , ludzie w panice wydają oszczednosci bo boją się żę jutro nic nię bedą warte i to nakręca ceny PANIKA .

Inflacja szaleje bo nadrukowali pustych pieniędzy

Trzy lata temu dałem 5dych za auto, wczoraj z ciekawości przeglądałem olXa i ten rocznik i model kosztuje 5dych. Czyli mogę sobie kupić takie samo auto za te same pieniądze😁 tylko że o trzy lata starsze😭.  

Opublikowano

We wtorek narada o konsekwencjach Zielonego Ładu dla polskiego rolnictwa. "Negatywny wpływ na produkcję i ceny"

"Opinie środowisk naukowych w zdecydowanej większości, właściwie wszystkie, które znam, są negatywne, jeśli chodzi o wpływ Zielonego Ładu na produkcję rolniczą, na zaopatrzenie konsumentów europejskich w żywność, na ceny. Bardzo ważna jest również opinia rolników europejskich - jednoznacznie praktycznie negatywna" – wskazywał Ardanowski. Dodał, że "analizy wykonane przez polskie ośrodki naukowe mówią, że wdrożenie Zielonego Ładu może doprowadzić w Polsce do zmniejszenia produkcji rolniczej o ok. 16 proc.

Będzie poważny cios w Polskie rolnictwo .

Opublikowano

Panie Kaczyński czas odejść od polityki i ogłupiania ludzi to nie średniowiecze a 21 wiek każdy widzi i czuje co PiS robi Polsce i Polakom ale wody z mózgu nie wszyscy dadzą sobie zrobić widzą i słyszą arogancja butę i złodziejstwo Pis

Opublikowano
agromatik napisał:

Trzy lata temu dałem 5dych za auto, wczoraj z ciekawości przeglądałem olXa i ten rocznik i model kosztuje 5dych. Czyli mogę sobie kupić takie samo auto za te same pieniądze😁 tylko że o trzy lata starsze😭.

O właśnie pieniędzy tyle samo ale nie te same...

Opublikowano

Zero przyzwoitości robić szopkę upamientniającą po zmarłej Jadwidze kaczyńskiej, której nikt nie znał !

Myślę, że Pan Kaczyński wnet nie przyjedzie do Starachowic > Odgrażanie się IV Wydziałowi MSW też nie wiadomo jaką ma przyjąć formę ? Dość groźnie to zabrzmiało

Opublikowano

Sam fak, że wydała na świat rodzeństwo zdolne zarąbać księżyc wystarczy🤮

2 minuty temu, racyl napisał:

Zero przyzwoitości robić szopkę upamientniającą po zmarłej Jadwidze kaczyńskiej, której nikt nie znał !

Opublikowano

TĘ TRÓJCĘ W OSOBACH PSEUDO NACZELNIKA KACZYŃSKIEGO, BANKSTERA MORAWIECKIEGO, OBŁĄKANEGO NIEDZIELSKIEGO NALEŻY ROZLICZYĆ I ODIZOLOWAĆ, GDYŻ POD PRETEKSTEM RZEKOMEJ PANDEMII CELOWO NISZCZĄ POLSKICH PRZEDSIĘBIORCÓW I SPOŁECZEŃSTWO BY PRZEJĄĆ ICH MAJĄTKI ZA BEZCEN I UZALEŻNIĆ SPOŁECZEŃSTWO OD PAŃSTWA.

Opublikowano
3 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Lepiej w tym kierunku porównaj  Niemca i Francuza..

Panie @Roman176

porównaj ile płacą podatków 

W raporcie PwC dotyczącym obciążeń podatkami i składkami pracowniczymi Polska awansowała o dwa miejsca. Rodziny w naszym kraju z wynagrodzenia zatrzymują więcej pieniędzy niż Niemcy czy Francuzi.

Opublikowano

Balcerowicz i Rostowski pilnowali kasy i Polska była silna i stabilna. A ci myślą że pieniądze wystarczy wydrukować i rozdać i dogonimy Portugalię

• Haha 2
Opublikowano

Np; kwota wolna zagranicą np; Finlandii to kwota wolna płacisz podatek wtedy kiedy przekroczysz limit a nie zaliczki .To są jasne zasady proste i przejrzyste . Np; masz 10 tys euro płacisz dopiero kiedy przekroczysz a do tego momentu tylko są składki na zdrowie i emeryturę powtórzę nie płacisz podatku puki nie przekroczysz kwoty wolnej .

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Tylko na czyje polecenie tak działają na pewno nie  oni wymyślili taki plan działania .

To nie plan tylko lewicowa głupota.

2 minuty temu, Roman176 napisał:

porównaj ile płacą podatków 

W raporcie PwC dotyczącym obciążeń podatkami i składkami pracowniczymi Polska awansowała o dwa miejsca. Rodziny w naszym kraju z wynagrodzenia zatrzymują więcej pieniędzy niż Niemcy czy Francuzi.

Powinniśmy zwiększyć podatki żeby zatrzymywali mniej i wtedy osiągniemy poziom Niemiec 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v