Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.10.2022 o 17:48, dysydent napisał:

najpierw państwo obiecywało zagwarantować tonę węgla nie drożej niż tysiaka, teraz czytam że ma być nie drożej niż dwa. Skoro po trzy tys na rękę dają i do trzech ton miało być tego do tysiaka i tamto nie wyszło to dlaczego teraz ma wyjść? przecież to to samo tylko inaczej podane
Wcześniej firmom by się nie opłaciło to teraz samorządy mają się zająć dystrybucją i dlatego ma wyjść? a jak technicznie te samorządy będą dystrybuować? biurwy urzędowe będą osobistymi taczkami rozwozić i na placach pod gminami z hałd? Przecież i tak trzeba skorzystać z infrastruktury tych którym pierwsze się finansowo nie spinało to teraz ma się spiąć?

oni myślą dalej jak jeden krok?

a będzie tak - węgiel jak se kto za trzy tys/t kupi trzy tony i odejmie te trzy tys co mu za zaległe śmieci nie zabrali to po dwa mu wyjdzie i to jest nawet wiarygodne ale też niedługo bo złotówka szmacieje z dnia na dzień i jeszcze trochę to trzy tys będzie mało na zakupy na niedzielny obiad

Pomysł głupi , ale moja gmina to i cały powiat by mogła zaopatrywać bo infrastruktura jest , mamy własne przedsiębiorstwo komunalne . Jest kawał placu ,wiaty itd .

A sprzęt , czekaj co tam jest 🤔 5 ciągników 2x John Deer , Claas , Reno i ursus 912 , dwie ciężarówki wywrotki , Jelcz wuko, koparko ładowarka , ładowarka teleskopowa , remontonter , gruszka Volvo, węzeł betoniarski , samochodów kilka różnych skrzyniowe i busy, asenizacyjny samochód , równiarka ,i tej drobnicy co nawet nie wiem ...

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano

Dysydent nie wiem czy pamiętasz ale na bezrybiu i grundig dobrze grał. W 86 byłem we Francji szok i niedowierzanie że sklepy RTV mogą być takie pełne i te hostessy na wrotkach w Auchan, mniam.

21 minut temu, dysydent napisał:

masz na mysli tę pokrakę? to rzęchot już z fabryki bo i taśmy toto niszczyło i brzmienie jak szczekaczka

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzak napisał:

Ale teraz chyba lepiej jest nie? Jeżeli chodzi o WP.

Tylko szkoda że mnie już tam nie ma. 😂

2 minuty temu, Dziad932 napisał:

Pomysł głupi , ale moja gmina to i cały powiat by mogła zaopatrywać bo infrastruktura jest

Pod warunkiem że ta firma może prowadzić obrót węglem. Inaczej to se go nawet nie kupicie zgodnie z prawem.😂

Opublikowano
46 minut temu, dysydent napisał:

mokro i taka trochę technologia nie teges, sąsiad agregatem robił co by jako tako obeschło a ja za Nim siałem i trochę za krótko

A ja se posiałem 10 hektarów. 😂

Opublikowano
14 godzin temu, racyl napisał:

Ciemny lud nawet się nie spodziewał że swoim kosztem wypracował 10x większy zysk w porównaniu z rokiem poprzednim w grupie azoty.

Tyle jest z tych państwowych spółek a ty dalej z klapkami na oczach

new holand claas jD też mają rekordową sprzedaż w Polsce wina pis ? 

Opublikowano

Taki tępy jesteś że porównujesz produkty które kupują ludzie których na to stać z takimi co wszyscy kupują bez względu czy mają jak związać koniec z końcem

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

Taki tępy jesteś że porównujesz produkty które kupują ludzie których na to stać z takimi co wszyscy kupują bez względu czy mają jak związać koniec z końcem

i co mają ci dać za darmo socjalisto .... azoty nie tylko produkuje nawozy gazy chemie itp 

Opublikowano
24 minuty temu, Dziad932 napisał:

Pomysł głupi , ale moja gmina to i cały powiat by mogła zaopatrywać bo infrastruktura jest , mamy własne przedsiębiorstwo komunalne . Jest kawał placu ,wiaty itd .

A sprzęt , czekaj co tam jest 🤔 5 ciągników 2x John Deer , Claas , Reno i ursus 912 , dwie ciężarówki wywrotki , Jelcz wuko, koparko ładowarka , ładowarka teleskopowa , remontonter , gruszka Volvo, węzeł betoniarski , samochodów kilka różnych skrzyniowe i busy, asenizacyjny samochód , równiarka ,i tej drobnicy co nawet nie wiem ...

to  jak na komunalkę w kij sprzętu, ale powiedz mi co innego, kto ma za to zapłacić, bo to dodatkowa pracy, więc czy pracownicy mają mieć nadgodziny, czy zatrudniono by nowych, którym trzeba zapłacić, sprzęt który by obsługiwał tą hucpę węglową też na powietrze nie chodzi, a znając życie to i startowo pewnie jakiś serwis i przeszkolenia dla pracowników, dlaczego to samorząd ma finasować z własnej kieszeni? jak to nie jego pomysł

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

i co mają ci dać za darmo socjalisto .... azoty nie tylko produkuje nawozy gazy chemie itp 

cymbał jesteś i co tu z tobą gadać

slepy, tępy i głuchy. 🤣 pewnie i jak nawozy będą kosztować po 10 tys to też będzie dla ciebie OK 🤣

Zapomniałem przecież że gołodupce nic nie kupują i dlatego cena 5 czy  10 tys im nie przeszkadza 🤣

🤣🤣

Opublikowano
15 minut temu, Roman176 napisał:

new holand claas jD też mają rekordową sprzedaż w Polsce wina pis ? 

mój pracodawca już dwa lata temu nagle zaczął upłynniać gotówkę w środki trwałe, jakieś nowe elewatory, wielkie budowy, remonty, a że z władzą obecną za pan brat bo PO nie lubi to już wtedy było wiadomo że idzie chujnia. I stąd te twoje rekordowe zyski bo kto ma i może to ucieka od tej bananowej waluty, gdyż codziennie jest warta mniej i już zaczyna podejrzanie przypominać papier toaletowy. 

Opublikowano (edytowane)

nic dziwnego że kto coś ma to upłynnia bo PIS złotówkę totalnie ro***erdolił

Wydatki pozabudżetowe (poza kontrolą parlamentu) państwa za rządów #PiS
2015 - 46 mld zł
2016 - 45 mld zł
2017 - 45 mld zł
2018 - 51 mld zł
2019 - 55 mld zł
2020 - 224 mld zł
2021 - 262 mld zł
2022 - 337 mld zł
2023 - 422 mld zł

Skutki odczujemy wszyscy z wyjątkiem sprawców
Edytowane przez racyl
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

cymbał jesteś i co tu z tobą gadać

slepy, tępy i głuchy. 🤣 pewnie i jak nawozy będą kosztować po 10 tys to też będzie dla ciebie OK 🤣

jak zagraniczne są droższe to co ? 

1 godzinę temu, racyl napisał:

Zapomniałem przecież że gołodupce nic nie kupują i dlatego cena 5 czy  10 tys im nie przeszkadza 🤣

10t poli 46tyś wiem ze boli a co zrobisz ?

1 godzinę temu, Takeda napisał:

mój pracodawca już dwa lata temu nagle zaczął upłynniać gotówkę w środki trwałe, jakieś nowe elewatory, wielkie budowy, remonty, a że z władzą obecną za pan brat bo PO nie lubi to już wtedy było wiadomo że idzie chujnia. I stąd te twoje rekordowe zyski bo kto ma i może to ucieka od tej bananowej waluty, gdyż codziennie jest warta mniej i już zaczyna podejrzanie przypominać papier toaletowy. 

dokładnie ... ja też kupiłem przyczepy bezpośrednio od producenta czas oczekiwania 1,5 roku ale jestem do przodu od 10 do 15 tyś albo i więcej 

Opublikowano

nowo wybrani przez senat niezależni ławnicy sn 

Zdjęcie

Zdjęcie+

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

to tylko niektórzy przedstawiciele elity intelektualnej po

powiedzieć, dno to nic nie powiedzieć

🤮

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Roman176 napisał:

jak zagraniczne są droższe to co ? 

10t poli 46tyś wiem ze boli a co zrobisz ?

bolało to za 3 tys/tona a te 4,6tys/tona  i więcej to jest koszmar dla rolników i jeszcze chwalą sie że notują rekordowe 10 krotne zyski.

4,2-4,6tys/t za polifoskę to było w lipcu sierpniu, teraz to jest powyżej 5 tys. za saletrę wołają po 5,8tys

Inflacji 10-krotnej to my jeszcze nie mamy żeby tyle zarabiali.

Kiedy miałeś zagraniczne tańsze oprócz ruskiego, białoruskiego, węgierskiego ? zawsze było droższe i nikt nie mówił że nasze jest za tanie.

Ciekawe ilu z nas się zwinie w 2022 roku, też penie będzie to rekordowa ilość

Edytowane przez racyl
Opublikowano
15 godzin temu, racyl napisał:

Nie ma ludzi  biednych  są tylko  ludzie  leniwi.

15 godzin temu, Roman176 napisał:

On tego  nie  rozumie    że  Grupa  Azoty  to  nie  przedsiębiorstwo  Państwowe  tylko spółka   w której  państwo ma tylko 30%  udziału.  Każda  spółka  ma   pracować  na jak największy  zysk   do tego  Grupa  azoty  to  nie  sam nawóz  ale  i cała gama  innych  produktów  jak  tworzywa  itd.

Tacy  jak racyl  żyją  komuną    oni  potrafią  prosperować  jak  jest  wszystko  dobrze    ale jak   idą  kłopoty   to  niedojdy  nie  potrafią  sobie  poradzić  tylko  zwalają  winę  na wszystkich  w koło   typowe  dla  każdej   słabej  jednostki   

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v