Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał:

Jak leje albo wieje to musisz stać z wojskiem. Jak się będziesz chował do ciepłego a twoi podwładni będą gnić na deszczu albo mieć zimno w namiotach to dobrze nie będzie.

Zwłaszcza jak dostaną ostrą amunicję.  :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

masz pojęcie sklepowego detalisty o biznesie, w większym biznesie jednak jest trochę inaczej a w międzynarodowym jeszcze dochodzą względy polityczne

nie mam czasu na przykłady bo - jak pisałem - drewno się w piecu szybko wypala a nie chce mi się laptopa odpalać by przy piecu... gdzieś mi się zasilacz skitrał a z baterii to wiadomo...

względy polityczne są takie, że jak niemcy nie będą chciały robić biznesu, nic nie powstrzyma innego kraju

Opublikowano

dygresja

kacapskie to coś co parlamentem tam nazywają głosowało w sprawie przyłączenia ziem okupowanych Ukrainie do kacapowa
jakieś tam kolejne etapy były i za było 413, 412, 409 i 411 głosów z 408 głosujących

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Mariusz Kałużny na pewno nie jest normalny. Rozumiem, ze jak kiedyś jego lub twój kolega wywinie jakiś numer to obaj poniesiecie dobrowolnie pełną odpowiedzialność. To jest frustracja szukanie na siłę win Trzaskowskiego.

4 godziny temu, nie napisał:

bo od tego jest sąd

Tak od kiedy sąd aresztuje, przeprowadza dochodzenie itd? Służby pisowskie doprowadziły kogoś przed sąd w tej sprawie z tvn? Kto to był? Możesz napisać? Czy jednak uznajesz swoje samo zaoranie w tej sprawie.?

Opublikowano
43 minuty temu, dysydent napisał:

są i przyjaciele i wrogowie, jak wszędzie

biznes to przede wszystkim ludzie i wzajemne między nimi relacje, zaufanie i kto je u jednego traci traci je u wszystkich
matematyka jest dopiero później

W biznesie najważniejsze są negocjacje kto tego nie zrozumie niech nie próbuje udawać biznesmena.

Opublikowano (edytowane)

negocjacje zależą od układów politycznych, nawet w skali mikro

w pierwszej kolejności jest interes finansowy, chyba, że za transakcją stoi państwo

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
23 minuty temu, jahooo napisał:

względy polityczne są takie, że jak niemcy nie będą chciały robić biznesu, nic nie powstrzyma innego kraju

ale ty tak poważnie myślisz jak dzieciak? spójrz sobie ile francja eksportuje do niemiec ile do polski i zastanów się czy opłaca im się poświęcać dobrego partnera handlowego w zamian za miernego. Często potencjalny mały zarobek nie równoważy możliwych strat u dotychczasowych kontrahentów

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, many13 napisał:

W biznesie najważniejsze są negocjacje kto tego nie zrozumie niech nie próbuje udawać biznesmena.

to też ale podjął byś negocjacje z kimś co wiesz że słowa nie dotrzymuje? w małym detalu to nie ma znaczenia bo z ręki do ręki i po transakcji ale w większym.... umowy długoterminowe też są elementem biznesu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Takeda napisał:

ale ty tak poważnie myślisz jak dzieciak? spójrz sobie ile francja eksportuje do niemiec ile do polski i zastanów się czy opłaca im się poświęcać dobrego partnera handlowego w zamian za miernego. Często potencjalny mały zarobek nie równoważy możliwych strat u dotychczasowych kontrahentów

dziś sytuacja polityczno gospodarcza jest taka - jutro inna, ty patrzysz na to, co francja robi dziś, nie patrząc, dlaczego, ani co będzie robić już wkrótce

życzeniem niemiec było, aby nasz kraj pozostał w ich wyłącznej strefie wpływów, ogromny zgrzyt był, gdy żabojady kupiły Telekomunikację Polska, zamiast Deutsche Telekom, jak było już ustalone

za to niemcy nie wtrącały się, gdy żabojady pchały swoje systemy uzbrojenia do rosji, bo takie mieli ustalenia

a francuzi tylko nóżkami przebierają, żeby wejść do nas - zauważ że montownie u nas - niemieckie, zakłady - niemieckie

więc co - francuzi nas nie lubią, czy takie są układy polityczne (dotychczasowe) ??

układy się zmienia - gdy jest w tym interes gospodarczy, jak Polska stanie się oknem do kontaktu z Ukrainą - wówczas zapuka do nas wiele krajów, bo będą z tego pieniądze albo inne profity

śmieliście się, gdy pisałem, że Turcja wchodzi z Polską w pewne układy polityczne - myślę, że za jakiś czas nie będzie już tak do śmiechu, jak pewne rzeczy wyjdą na światło dzienne

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

negocjacje zależą od układów politycznych, nawet w skali mikro

w pierwszej kolejności jest interes finansowy, chyba, że za transakcją stoi państwo

nie tylko, liczy się też wizerunek budowanej firmy, tym że wielkie korporacje stać by nie handlować z każdym kto nie podziela wizji świata. Wychodzi z założenia, że wszyscy muszą  sprzedać, otóż nie, często mogą, albo też zmówią się cenowo i gdy będziesz miał nóź na gardle przyjdziesz po kolanach, nie mówiąc o wieloletnich współpracach, których nie szarga się dla okazyjnych transakcji z dzikimi krajami a taką opinię mamy w dużej części europy i świata

1 minutę temu, jahooo napisał:

śmieliście się, gdy piałem, że Turcja wchodzi z Polską w pewne układy polityczne - myślę, że za jakiś czas nie będzie już tak do śmiechu, jak pewne rzeczy wyjdą na światło dzienne

no inflacyjnie podążamy w ich kierunku

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dysydent napisał:

to też ale podjął byś negocjacje z kimś co wiesz że słowa nie dotrzymuje? w małym detalu to nie ma znaczenia bo z ręki do ręki i po transakcji ale w większym.... umowy długoterminowe też są elementem biznesu

Zadaję w tym przypadku pilotujące  pytanie. Ile ja mogę na tym stracić? - jeżeli gość nie czai - po biznesie.

Edytowane przez many13
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

układy się zmienia - gdy jest w tym interes gospodarczy, jak Polska stanie się oknem do kontaktu z Ukrainą - wówczas zapuka do nas wiele krajów, bo będą z tego pieniądze albo inne profity

zapukają do USA bo to oni będą rozdawali karty, a tego kapitału nie przebijesz

Opublikowano

widzcie, nasz kraj nie kupił śmigłowców od żabojadów i  co ? pokwakali chwilę i nadal są chętni z nami handlować uzbrojeniem, może ostrożniej, ale jednak

poza tym nabrali trochę rozumu, że nie można lecieć z nami w kulki bez offsetu, którego wymagamy, teraz będa ostrożniejsi

1 minutę temu, Takeda napisał:

zapukają do USA bo to oni będą rozdawali karty, a tego kapitału nie przebijesz

a kto jest wasalem USA w Europie, jak nie my ? Oni będa robić grubsze interesy, my drobniejsze i zarabiac na przewozach

z pańskiego stołu zawsze się paru parobków naje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v