Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Andpol napisał:

Ja to wiem ale niektórym takie warunki nie odpowiadają i z wojska rezygnują ogólnie braki żołnierzy.

po co komu maminsynek w wojsku ? to tylko utrapienie dla wszystkich

Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał:

po co komu maminsynek w wojsku ? to tylko utrapienie dla wszystkich

bo jak na pokojowej stopie takie cyrki z organizacją to w razie wojny jak to będzie wyglądać? prawie jak w Rosji?

mnie interesuje inna rzecz, jak tam wyznawcy obecnej władzy zapatrują się na ustawę o ochronie ludności, czy taki brak poszanowania własności prywatnej im odpowiada?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Takeda napisał:

na ustawę o ochronie ludności,

zaraz, bo pewnie nie tylko ja nie wiem o którą ustawę chodzi? kto by tam nadążył za tym ustawotokiem z samym czytaniem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

8 minut temu, dysydent napisał:

nie pochlebiaj sobie ;)

Eeeee tam, zaraz pochlebiaj. Ot szkolenie zrobiło swoje.😂 Środowisko w jakim służą policjanci jednak osłabia ich instynkt przeżycia i zbyt ufnie potrafią się zachowywać.  

Oczywiście to żaden zarzut z mojej strony a tylko taka obserwacja, ale też nie nalegam aby brać ją do końca pod uwagę, bo wiadomo że zjebany jestem i mój ogląd sytuacji danej wypaczony tresurą  być może. 

4 minuty temu, dysydent napisał:

najgorsze że ten "nawis szybciej odrasta niż jest ściągany a dalej to już tylko... lawina

A nad tą lawiną będą fruwać "jaszczembie" z NBP.🤣

Nie e. Nie wypaczony. Kultura na czekpointach wchodzi policyjna. Za odruchowe przeładowanie broni jako ubezpieczający dostałem zjeby. A to nigdy tak nie działało, zawsze człowiek decydował tylko czy shoot ma być to tier czy aby blesser.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał:

Zimny wychów przez kilka dni nikomu nie zaszkodził, co innego 2-3 tygodnie na poligonie, wtedy powinny być gorące prysznice, toalety i ogrzewanie

Jaka władza, takie poszanowanie

Że co , ciepłe prysznice w zimie na poligonie i spanie w namiotach przy - 25 i siedzenie w czołgu przy temperaturze .

jak to była władza 93 roku wałęsa , 7 poligonów  zaliczone .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 godziny temu, Dziad932 napisał:

To Wanda miała czołgi? ,  handlowała 🤔😊

Historia sie kłania. Wanda Wasilewska kochanica Józefa z wąsiskami -  Założycielka i przewodnicząca Związku Patriotów Polskich od czerwca 1943, współzałożycielka ludowego wojska polskiego które walczyło na wschodnim froncie II  wojny światowej - pułkownik  Armii Czerwonej. Jak wspomina w swoich pamiętnikach  Gen. Berling towarzyszyła mu w Katyniu przy agitacji oficerów wojska polskiego do tworzącej się polskiej armii. Odpowiedzią było zbiorowe  odśpiewanie roty.

30530855_631581547188695_3874691032255823872_n.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
mirro napisał:

40 minut temu, Andpol napisał:

ciepło w namiotach mieli bo sami palili aż jeden spalił im się.

No nie mów że palili w piecykach? Jak tak , to ja pier**lę taką organizację. Nawet nagrzewnic brakuje?

Podobnież na granicy sfajczyła się betlejemka projektu MON z drewna. Z giwerą wewnątrz... Tam się jara w beczkach tylko jakiś mondzioł zamiast nawiercić wokół z dziesięć otworów fi 40 tak z 15 cm od dna wypierdzielił okno... Oczywiście drewno do jarania mokre. Niektórzy tu myślą że na posterunek idzie się na dwie godzinki. Nie. W warunkach bojowych idzie się na trzy - pięć dni z możliwoscią przedłużenia więc żarcia bierze się opór. Na granicy zmiana to 12 godzin. Niema takiego twardziela któremu to mało. Wracasz to chcesz odpocząć i się ogrzać. Tyle chciałem w sprawie maminsynków.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Maminsynki to ci, co wyjeżdżają na weekendowe wypady na poligon i "nie wytrzymują" - bo za zimno, za ciepło, żarcie zimne, błoto

A już jak brak neta w komórce, to całkowita tragedia

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
42 minuty temu, jahooo napisał:

Zimny wychów przez kilka dni nikomu nie zaszkodził, co innego 2-3 tygodnie na poligonie, wtedy powinny być gorące prysznice, toalety i ogrzewanie

no i koszarówa  , no a ona obowiązkowo 😉

32 minuty temu, dysydent napisał:

to unia zorganizowała burdel z cenami , przeciez w polsce nie stało się nic co by ceny energi tak do góry wybiło węgiel podrożał dla elektrowni ale chyba o 30 %  certyfikaty na CO2 ti ich sprzedaje rząd . Pisząc UE mam na mysli system giełdowy  troche PIS pomógł mięszać i wyszło jak wyszło .

Opublikowano (edytowane)

a mam poszukać nasządysusję gdzie udowadniałem że Polski nie stać na luzowanie polityki monetarnej bo grozi to... dokładnie tym co się właśnie dzieje?

bardzo trudne to szukanie bo lata minęły no ale możliwe

i tak nie uratowali polskiej produkcji bo
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Gwaltowny-spadek-nowych-zamowien-w-polskim-przemysle-8416048.html

a na dodatek wszczęli pyskówkę reparacyjną z Niemcami (osobliwe wyczucie momentu na takie rzeczy) i dla managerów niemieckich firm ktoś z tamtego rządu wygłosił coś mniej więcej takiego - jeśli nie musicie nie kupujcie w Polsce a jeśli Polska chce coś kupić to sprzedawajcie najdrożej jak się da, nie zależy nam już na wybijanie sobie pozycji metodami konkurencji pozytywnej

nie mam na razie czasu więcej bo zimno w domu i nap... rozpalić w piecu muszę
jak te pograniczniki. drewnem (na węgiel jeszcze za ciepło na zewn) bo też nie mam gazowego "ogrzewacza"
i wcale nie narzekam

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Raczej nie powinna daleko szukać, z własnego podwórka ma doświadczenie czym kończy się sranie w gacie przed dyktatorem. Interesiki z Putinkiem raczej w gruzach legną i tego się boją niemiaszki najbardziej.

"Minister spraw zagranicznych Niemiec Annalena Baerbock wyraziła zaniepokojenie groźbami Władimira Putina o użyciu bomby atomowej wUkrainie. "Traktujemy jego słowa bardzo poważnie, wszystko inne byłoby zaniedbaniem" - powiedział Baerbock w poniedziałek gazecie "Neue Osnabruecker Zeitung".

Jej zdaniem w wojnie w Ukrainie Putin "raz po raz pokazywał, że nie cofa się przed najgorszymi zbrodniami wojennymi". Minister podkreśliła też, że "nie możemy i nie będziemy angażować się w szantaż. "Putin odebrałby to jako zaproszenie do dalszej eskalacji" - oceniła.

Dodała, że rosyjski prezydent Putin w piątkowym wystąpieniu dał do zrozumienia, "że jego imperialna mania nie ogranicza się do Ukrainy". Dlatego – jak mówiła minister – Niemcy w odpowiedzialny sposób kontynuują wsparcie dla Ukrainy. Jej zdaniem jeśli Rosja "wygra tę wojnę - innymi słowy, zniszczy Ukrainę - to nie tylko europejski porządek pokojowy ległby w gruzach, ale żaden mały kraj nie byłby już bezpieczny".

Opublikowano
33 minuty temu, dysydent napisał:

i tak nie uratowali polskiej produkcji bo
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Gwaltowny-spadek-nowych-zamowien-w-polskim-przemysle-8416048.html

a na dodatek wszczęli pyskówkę reparacyjną z Niemcami (osobliwe wyczucie momentu na takie rzeczy) i dla managerów niemieckich firm ktoś z tamtego rządu wygłosił coś mniej więcej takiego - jeśli nie musicie nie kupujcie w Polsce a jeśli Polska chce coś kupić to sprzedawajcie najdrożej jak się da, nie zależy nam już na wybijanie sobie pozycji metodami konkurencji pozytywnej

Mogą próbować tak zrobić - na szczęście istnieje coś takiego jak konkurencja

Jak nie kupimy od niemców, to bardzo chętnie sprzedadzą francuzi albo anglicy, w interesach nie ma przyjaciół

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, jahooo napisał:

Mogą próbować tak zrobić - na szczęście istnieje coś takiego jak konkurencja

Jak nie kupimy od niemców, to bardzo chętnie sprzedadzą francuzi albo anglicy, w interesach nie ma przyjaciół

są i przyjaciele i wrogowie, jak wszędzie

biznes to przede wszystkim ludzie i wzajemne między nimi relacje, zaufanie i kto je u jednego traci traci je u wszystkich
matematyka jest dopiero później

Opublikowano

Niestety, nie masz racji, zaufanie biznesowe to jedno, a transakcje drugie

Jak stracisz zaufanie, to co najwyżej przed dostawą towaru konrahent zażąda pieniędzy albo poręczenia

biznes polega na tym, że tam, gdzie można zrobić pieniądze, robi się je, bez względu na moralne obiekcje

dlatego pół europy robiło interesy z ruskimi na maksa, wierząc w zbawczą moc pieniędzy

to tylko my i ruscy mamy jeszcze na tym świecie jakieś zboczone pojęcie, które nazywa się "honor" i nie da się go sprzedać za pieniądze

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Na poligon jedzie się w jakimś celu. To żeby d*pa przemarzła akurat jest najmniej ważne, bo i tak przemarznie. Wiadomo że obłożenie szkoleniem spore, bo i strzelania dzienne i nocne, i deszcz i zimno , więc jednak dobrze było by mieć gdzie buty i kurtkę wysuszyć.  Jak pociągniesz dwa trzy dni  przy takiej pogodzie, to w pizdu z takim szkoleniem, bo niczego nie da się nikogo nauczyć.. Jak się idzie na bytowanie, to już inna bajka. Trza rozróżnić szkolenie od przepierdolenia żołnierza. Tylko jeden warunek.

Jak leje albo wieje to musisz stać z wojskiem. Jak się będziesz chował do ciepłego a twoi podwładni będą gnić na deszczu albo mieć zimno w namiotach to dobrze nie będzie.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

a mam poszukać nasządysusję gdzie udowadniałem że Polski nie stać na luzowanie polityki monetarnej bo grozi to... dokładnie tym co się właśnie dzieje?

Nie szukaj, ja pamiętam że tak twierdziłeś. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v