Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, mirro napisał:

Liczył na szereg upustów w tej transakcji.😂

no no
żeby nie dostał "upustu" takiego jak z NS bo i Norwegom się ten drugi opłaca i mogą być już "wprawione" (te "norwegi")

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
21 minut temu, nie napisał:

tusk, który nagrał się w jadącym samochodzie nie mając zapiętych pasów (kretyn to mało powiedziane) 

Typowe dla PISuaru. 🤦‍♂️

Jak tylko zobaczą Tuska to zaraz sraczki dostają co by nie zrobił. 🙉

Opublikowano
4 minuty temu, PRIMO napisał:

Typowe dla PISuaru. 🤦‍♂️

"Panie bo łone, te z PiSu, to straśnie prawo szanujom. Łone pasy zawsze zapinajom, nawet jak pijane samochoda prowadzom. Takie łone prawo szanujomce som."🤣

10 minut temu, dysydent napisał:

żeby nie dostał "upustu" takiego jak z NS

No gazów wstrzymywać nie wolno.🤣

Opublikowano (edytowane)

nikłe to bezpieczeństwo energetyczne oparte na łatwo zniszczalnych scentralizowanych ustrojstwach (w sumie tylko dwu na prawdę własnych)
W czasie "szemranym" najpewniejsza jest energetyka rozproszona i różnorodna

no to poczytajcie sobie na czym ma polegać i z kogo ma być ściągany ten podatek od ... jak oni to nazwali? no tych zbyt wysokich zysów z energetyki w niszach nie dotkniętych dramatycznym wzrostem dla tych nisz surowców czy źródeł.

może być tak że nie obronimy molochów konwencjonalnych a podatkami zniszczą alternatywy a na pewno spowolni lub uniemożliwi to ekspansję alternatywnych źródeł energii bo właśnie zafałszowanie rynku podatkami zdusi co mogło być odreagowaniem na zmieniające się realia
Rzecz jest na tyle poważna i przygnębiająca że nie wiem kto nam bardziej szkodzi? czynniki zewn czy my sami?

jeśli ktoś ma zyski bo akurat taniej może pozyskać jakiś produkt to niech te zyski inwestuje w swoje rozwiązanie co w efekcie da bodaj zaspokojenie rynku a w lepszym przypadku czy dłuższym okresie do obniżki cen doprowadzi gdy tymczasem owe potencjalne obniżki podatkami zabierze się zanim jeszcze się segment rozrósł

kiedyś pisałem (oj dawno, jeszcze za PO) - przejadanie ziarna na siew. W tym przypadku odbieranie siewcy na mąkę dla zbyt marnotrawnej piekarni

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dysydent napisał:

kiedyś pisałem - przejadanie ziarna na siew. W tym przypadku odbieranie siewcy na mąkę dla zbyt marnotrawnej piekarni

A przypadkiem nie wyganianie siewcy z pola i zaganianie do pracy w piekarni?😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

cofanie siewcy z epoki kultury rolnej do epoki zbieractwa
siewca nie głupi, do piekarni na upadku nie pójdzie

a propos
pono już i mech kradną z lasów
co prawda; nie na opał ale kradną

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

szkopskie snoby na dachy jakichś akurat modnych tam lepianek wykupują

kiedyś Holendrom tiry wysyłaliśmy z trzciną z zapuszczonych łąk na strzechy ale teraz miejscowi brykieciarze przelicytowali i nie wiem jak teraz tamte snoby chałupy kryją

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Są znane stawki dopłat i mimo braku rewaloryzacji tych płatności dzięki słabej złotówce jest bomba np. młody rolnik 

JPO , UPO , Zazielenianie , Dodatkowa i np . ST wychodzi ponad 2000 zł do ha .

wystarczy na 300kg saletry, majątek

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, agromatik napisał:

miałem okazję podglądać produkcję takich strzech, zgadza się tylko trzcina

o, ja nawet pomagałem na dachu
akurat do spinania drutem się załapałem
wzięli mnie na pół dnia na moją prośbę że z ciekawości jako ekscieśla i ... no nie jest to prymitywna strzecha na "kiczki" i "powrósła" to jest całkiem masywne no i kilkakrotnie droższe niż konwencjonalny dach bo tam koszt nabija pracownik, nie jest to tylko strzecha bo i folie paroszczelne i kleje piankowe tu i ówdzie, takie pomieszanie tradycji z nowoczesnością
mam fotki ale to prywatny dom i .... nawet nie pamiętam gdzie je mam bo wiele lat temu... o, mam zajęcie na ten deszczowy czas
na fotkach są ludzie i widać przez łaty wnętrze strychu tak że ten... ale skoro google... to ten dom
https://www.google.com/maps/@51.9468113,5.5183712,3a,67.9y,337.31h,104.92t/data=!3m6!1e1!3m4!1slCmS825M58-Qd91-EM0kgA!2e0!7i16384!8i8192?hl=pl-PL

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

che...??? o.O
to z jakiejś gwary czy jakiegoś esperanto jakiejś en-tej wersji?

chyba znad sekwany

1 godzinę temu, mirro napisał:

A kto mi zabroni jechać bez zapinania pasów? Jak mnie złapią to ukarzą. Ale jechać se można.😂

nikt ci nie zabroni, tak samo jak tuskowi nikt nie bronił zrobić z siebie kretyna, więc z tej okazji skorzystał :D 

dlaczego marż nie zwiększasz :) zobacz ile wzrosły ceny na produkowane przez ciebie wyroby znajdujące się już na półce sklepowej

Opublikowano
43 minuty temu, nie napisał:

chyba znad sekwany

nikt ci nie zabroni, tak samo jak tuskowi nikt nie bronił zrobić z siebie kretyna, więc z tej okazji skorzystał :D 

dlaczego marż nie zwiększasz :) zobacz ile wzrosły ceny na produkowane przez ciebie wyroby znajdujące się już na półce sklepowej

Chłopie zażyj Stoperan bo sraczke masz na całego. 

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

to nie jest brak wegla rosyjskiego a brak zapasów strategicznych czyli wina rządu , juz nie bede sprawdzał ale nie tak dawno wszystkie chałdy były zapełnione i kopalnie nie miały gdzie składowac co sie stało z tym weglem ?

za2 tyg sprawdze .

Nie musisz sprawdzać. Sam pamiętam jak w grudniu zeszłego roku na hałdach leżało 2 miliony ton. Morawiecki pojechał na Śląsk. Górnicy zaatakowali go o ruski węgiel. On im zaczął mówić o Tusku. A oni do niego won oszuście ze śląska. Pinokio obrócił się na pięcie i uciekł. Węgiel może pojechał na UA w ramach bratniej pomocy. Już na wiosnę media informowały, ze PL wysyła nasz węgiel w świat. Na wakacje jeszcze był wysyłany. Kraje na św3iecie czuły pismo nosem i kupowały na zapas a debile z pisu sprzedawali.

3 godziny temu, nie napisał:

wiesz co to jest pytanie retoryczne?? 

poziom po i jej wyznawców jest na poziomie opadniętych ineksprymabli:

ostatnie przykłady to tusk, który nagrał się w jadącym samochodzie nie mając zapiętych pasów (kretyn to mało powiedziane) i sikorski, którego mądrości wykorzystują rosjanie do niszczenia reputacji polski na arenie międzynarodowej; to pokazuje dlaczego mają takie duże wsparcie ze strony niemców, którym zależy na słabej polsce, zarządzonej przez głupich, gardzących polską polityków

po i jej wyznawcy to największe szkodniki

Wyzywasz a to pokazuje, że jesteś sfrustrowany. Co z tego, ze Tusk się nagrał. Kaczyński co wiec pieprzy jakieś głupoty co wiec powstają memy i jakoś z tym żyjemy. A tu chłop pasa zapomniał. Lepiej zapomnieć zapiąć pas jak co tydzień ośmieszać się przed całą Polską. A Sikorski to już w ogóle przysłużył się Rosji. Prze jego tweeta Rosja zapanuje nad Światem taką wielką szkodę nam uczynił i światu, ze ho ho. Wyśl coś lepszego.

19 minut temu, Denwer napisał:

Fd7B34fXwAMbHK2?format=jpg&name=small

Kacyk PZPR? To może on z Rajmundem Kaczyńskim działał?

Opublikowano
28 minut temu, Denwer napisał:

Fd7B34fXwAMbHK2?format=jpg&name=small

ci powiem Denwer, że to dla rolników bardzo ważne . normalnie ważniejsze niż to że naszym ministrem jest pajac który zbóż nie rozróżnia...no bardzo to ważne... 😄

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

ci powiem Denwer, że to dla rolników bardzo ważne . normalnie ważniejsze niż to że naszym ministrem jest pajac który zbóż nie rozróżnia...no bardzo to ważne... 😄

Daj mu spokój bo chłopina pomylił fora przez te sraczke. 🤭🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Była minister co nic nie wiedziała o sporcie to i jest taki kowalski, minister z naszego Lublina pani Mucha

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

Daj mu spokój bo chłopina pomylił fora przez te sraczke. 🤭🤣

że taki zarobiony?

Przed chwilą, MonteChristo napisał:

Była minister co nic nie wiedziała o sporcie to i jest taki kowalski, minister z naszego Lublina pani Mucha

wiesz. jakoś bardziej rolnictwo mi lezy niż ... coś tam...

Opublikowano
16 minut temu, MonteChristo napisał:

A to Mucha myliła sportowców czy dyscypliny. A może jak Kolaski nie wiedział jak się zboża nazywają to ona nie wiedziała jak się nazywają dyscypliny sportu a może sportowcy? Był jakiś Barubar? Skąd wiesz, ze nic nie wiedziała o sporcie jak Kowalski o zbożach?

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

A to Mucha myliła sportowców czy dyscypliny. A może jak Kolaski nie wiedział jak się zboża nazywają to ona nie wiedziała jak się nazywają dyscypliny sportu a może sportowcy? Był jakiś Barubar? Skąd wiesz, ze nic nie wiedziała o sporcie jak Kowalski o zbożach?

Też nie miała pojęcia o sporcie, jedno i drugie to błazenada

Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

dawno temu i nie raz a ostatnio.... a tak, dzisiaj :P
na ten moment byłby krzyk że po co był, zmarnowana kasa itp
ale po tym momencie przyjdą następne i następne i do końca świata przecież konflikt z rosją nie będzie trwał jak i ona sama przynajmniej w obecnym kształcie... i dużo by jeszcze

przypadkiem trafiłem na tego posta
@many13 na Ciebie taka prymitywna propaganda działa?
a to bardzo dziwne bo w tym kraju powinieneś być wyznawcą pisu i to fanatycznym przy takiej podatności bo jaka pisowska jest to bardziej wyrafinowana jak te... nie wiem ... rysuneczki dla szczyli i to jakichś azjatyckich bo nasze trzylatki by wyśmiały że to durnowate (bo słowa "prymitywne" jeszcze nie wszystkie znają)

to co proagujesz definiuje przede wszystkim ciebie

wyrazy współczucia ile jeszcze pracy poznawczej przed Tobą i ubolewania że raczej nadaremnej abyś przed śmiercią zdążył nawet gdybyś żył kilkaset lat czego bym Ci i życzył ale przez litość dla nauczyciela na setce poprzestanę
pociecho Ty nasza

a poważnie to - szanuj poziom odbiorcy bo nawet tego forum obraża (choć nie podejrzewałem że to możliwe xD ) takie prymitywne rysuneczki rodem z bajek do straszenia niepiśmiennych i bardzo nieletnich dzieci

no i masz kolejny dowód że kacapy to durnie bo kalka z ichniej propagandy

pamiętam pamiętam
Jeszcze pożałujesz tego pytania dlaczego sądzę że kacapy to durnie bo dowody co i raz same się wynajdują i to z Twoją mimowolną ale jakże efektywną pomocą xD

Tą prozą to widzę, że Waść się sam zapętlasz. "to co proagujesz definiuje przede wszystkim ciebie" - wiadomo, że to moja afirmacja i szacun  putinkowi, że atakowany u swoich granic przez bandytów liżących rowa syndykatowi zbrodni zwanym USA broni swojej nacji przed zapędami i zbrodniami banderowskich UPAdlińców. Naród rosyjski to najwaleczniejsza nacja co okaże się lada dzionek zimową godziną. Poznał się na tym  karzeł z Korsyki i Adolek z wąsikiem i to samo czeka właściciela łupieżu i ukraińca dudusia o Bidecike nie wspomnę ze względu na szacunek do siebie. Latek poznawczych sam sobie życzę będąc kowalem swoich poczynań. Nikt mną nie steruje a i pod grzywką życie uformowało pewną wrażliwość. Widzę i obserwuję a to co nam dostarcza zakłamane otoczenie zawsze poddaję weryfikacji. Pozdrawiam.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, many13 napisał:

że atakowany u swoich granic

ruskie go napadły?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v