Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

to jest dobry gazociągi potrzebny , akurat okres z otwarciem jest niefartowny bo gazu na rynku niema nord stream 1 przed atakiem Rosji na Ukraine przepustowość miał 70 % a operatorzy zdecydowali na drugą nitke , zasoby gazu pod balitic pipe są akurat sama Norwegia ma spore problemy z energetyką przez brak opadów deszczu nawet norweski oddział yary wstrzymał latem produkcje amoniaku 

Powiedzieć tak Gaz się na świecie skończył nie ma i co wtedy czym palić ? .

Węgla  też nie ma i czym palić ? .

Drzewa tez zabraknie czym palić ? .

Ropy też zabraknie i co dalej będzie ? .

Kiedyś tego wszystkiego zabraknie co biedni ludzie będą robić kraje ciepłe będą rajem .

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galan99 napisał:

co biedni ludzie będą robić kraje ciepłe będą rajem

rosjanie to ludzie biedni (w przytłaczającej większości) a Ukraina dla nich to kraj ciepły a przynajmniej cieplejszy

to już wiesz co będą robić ;)

jak tak myślę to dla nas.. tak żeby nie za daleko.. może Węgry? :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

Przecież kiedyś pisałem że to ta część jego żywota mogła by być zapisana na kartach historii jako pozytyw. Ale to chyba Pan Janas mówił że Maciarewicz nie był za radykalnym oporem wobec władzy i Rosjan, mówił żeby nie przeginać, wyluzować a wręcz dogadać się z nimi. No i taka tam notka , kwit z SB aby dać mu spokój , co jednak daje obraz całości.😂

Łon nie wie kiedy przestać - cecha szaleńca.Tak myślę...

mirro napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

Nasze siły pancerne poniosły wczoraj bolesną stratę...

Gdyż?

Franciszek Pieczka umarł..

Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

mialem wpis na liste piorin chetnych na badanie kukurydzy na obecnosc gmo-ale na razie cisza ...

A ja w ty roku kontroli z PIoRIN nie miałem. Chyba te parę lat pod rząd źle w kwitach wyglądało. Pewnie zwierzchność pomyślała że ustawka.😂

Opublikowano
mirro napisał:

To siać na poplon i po sprawie.😂 

Ma wuja siać jak z Ukrainy w dobrym szmalu można kupić. Tylko to trochu inaczej się pali i są straty paleniskowe. Można mieszać albo modyfikować palenisko.

Roman176 napisał:

2 minuty temu, Ulman napisał:

Czy kocioł na węgiel brunatny jest kotłem nielegalnym? Gdzie jest tak napisane?

a czy wolno spalać węgiel brunatny 

Jak nie wolno jak w Bełchatowie palą? Każdy kocioł jest wielopaliwowy. Kocioł jest legalny. Jak ma papier jak kotły na WK piątej klasy to Możesz używać paliwa podstawowego. Jak rozpalasz retortę? Wg DTRa przecież a tam drewno i papier.

Opublikowano
26 minut temu, dysydent napisał:

no dobra, z każdej głupoty się można wytłumaczyć ale co teraz? wolny rynek oznacza kosmiczne ceny energii a siłowe zaniżanie cen administracyjne oznacza braki i bankructwa firm branży co rozwali system jeszcze bardziej. Gospodarka którą jakąś tam wprawdzie w Polsce zbudowano przez ostatnich kilka dekad na pewno cofnie się znacząco z ryzykiem że się zawali w jedną zimę.

jak był cowid i gospodarka zamknieta to te same zasady sprowadziły ceny surowcych to poziomów cen ponizej oplacalnosci  i takim przykladem dobrym jest ropa w usa ktora była do odebrania za darmo nawet chyba z doplatą , . Polska miała umowe z rosją na dostawy gazy  cena w oparciu o cene  baryłki ropy było ok . tylko polska wtedy tylko i tyakie umowy Polska zaskarzyła do trybunału i wygrała wiec w swiecie gdzie obracane są mld .  unowy długoterminowe są do podwazenia 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, jarecki napisał:

umowy długoterminowe są do podwazenia

mam rozumieć że Norwegia ma (zechce) zerwać umowy np z Niemcami aby nasza bałtycka pipa nie leżała odłogiem?

w/g mnie po tym co Morawiecki wywinął zarzutami że Norwegia zarabia na wojnie miast bezmarżowo się surowcami dzielić z biedniejszymi na miejscu Norwegów bym odpowiedział coś w stylu - wal się leszczu - tylko bardziej dyplomatycznym przekazem

a niebawem się przekonamy czy mam rację tzn na ile ta pipa będzie zapełniona

a wojna gospodarcza z kacapami akurat w wykonaniu pisu ... "zwycięstwa" w tej wojnie są ....
Coś takiego typu jak ten niedźwiedź co groźnego przeciwnika załatwił

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Kotła nie , ale palenie w nim tak.Kukurydzy GMO siać nie wolno ale nasiona GMO wolno sprzedawać.

I właśnie dokładnie o to  chodzi. Niestety Romek nie rozróżnia podstawowych pojęć i pierniczy bez sensu.

Opublikowano

Gazu , nawozów, węgla nie ma a  trupy w Odrze są!!!

Czołowi pisowscy działacze to: Kaczyński - działacz o wolność nie internowany w stanie wojennym, prezes partii Porozumienie Centrum, która uwłaszczyła się na majątku Ruchu. Kamiński - skazany za przekroczenie prawa poprzez prowokacje wobec Samoobrony, przestępca ułaskawiony przez pisowskiego Prezydenta. Morawiecki - skazany za kłamstwo wyborcze, Obajtek dopuścił się krzywoprzysięstwa w procesie o kierowanie spółką gdy był urzędnikiem państwowym nie skazany jedynie dlatego, że pis zmienił prawo aby go ratować, Sasin - przekroczył uprawnienia urzędnicze narażając skarp państwa na stratę 70 mln wydanych bezpodstawnie na wybory kopertowe, Piotrowicz były prokurator stanu wojennego, później działacz pisu (w okresie gdy pis trąbił o dekomunizacji); delegowany do pilnowania pisowskich interesów w TK Szydło - łamała Konstytucję poprzez nieogłaszanie wyroków TK zanim TK został zawładnięty przez pis.Duda - łamał konstytucję nie powołując sędziów TK wybranych przez Sejm (poprzedniej kadencji czyli godnie z pisowską ideologią nielegalny bo nie pisowski istny kwiat społeczeństwa!!!

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, mirro napisał:

No i Pan Kowalski określa się jako spec od energetyki. Czyli nie będzie zajmował się tym, czym nie zajmował się jego poprzednik czyli przetwórstwem a znalazł sobie niszę pod tytułem energetyka,🤣 No i teraz Kołodziejczak z nim nie pogada, bo specjalistą od energetyki nie jest. 😂

To jest dzban level master.

Wynajmowali telefony, a może by tak poprowadzili najem długoterminowy skarpetek?😂

Jak by go zapytali o energetykę to by powiedział, że on specjalista od zbóż. Spryciula😄.

15 godzin temu, nie napisał:

order macierewiczowi należy się za KOR i mówią to nawet jego przeciwnicy; ale co mogą wiedzieć takie głąby historyczne, plujkojady wyprane przez tvn

Za KOR to mu mogli dać lata temu. Tu chodzi o podtrzymanie i uwiarygodnianie za wszelką cenę mitu smoleńskiego, który się coraz bardziej wali i gaśnie. Zresztą jak przejrzysz sobie listy tych którzy przyjęli i odmówili dla różnym prezydentom to dojdziesz do wniosku, że dają to nie wiadomo komu nie wiadomo za co i to w zasadzie żadnej wartości nie ma. Kiedyś jak ktoś dostał Virtuti to było wiadomo za co i to było WOW. A teraz rozdają w wielu wypadkach jak popadło.

W wypadku medalu Macierewicza zadziałał prosty mechanizm. Zostało pokazane, że kłamie. To my mu damy medal by pokazać, że mówi prawdę. Nie mamy argumentów ale mamy medal.

11 godzin temu, nie napisał:

Von der Leyen o polskim KPO w Princeton:

KPO to umowa. Polski rząd nie chce zmienić prawa w sposób, jaki zapisaliśmy w naszej umowie w kwestii  przywrócenia niezależności sądownictwa. I dlatego nie możemy i nie wypłacimy żadnych pieniędzy.

ukraińcom też blokują wypłatę pieniędzy z eu ( Niemcy są jedynym krajem unijnej 27, który blokuje wypłatę ostatnich 3 mld euro unijnego pakietu pomocy makrofinansowej dla Ukrainy).

niemieckie sługusy putina, tfu...

Princeton, von der Leyen  o wyborach we Włoszech:

- Zobaczymy wynik głosowania we Włoszech. Były też wybory w Szwecji. Jeśli sprawy pójdą w trudnym kierunku, mamy narzędzia, jak w przypadku Polski i Węgier - odpowiedziała szefowa KE.

praworządność i demokracja 🤮 jak u ruskich

jedyna nadzieja w amerykańcach, że nie pozwolą na kolejne niemiecko-rosyjskie układy niszczące europę; gdy trump mówił niemcom, że się uzależnili od ruskiego gazu to się z niego śmiali a teraz, robią w gacie ze strachu, że im gazu zabraknie, i kto jest głupi?

Co do KPO nikt nie kazał Morawieckiemu zgadzać się na pieniądze za prawożądność. Któej w PL nie ma.

Co do wyborów we Włoszech to ruska agenturo już ci tłumaczyłem. Niestety UE musi walczyć z wpływami Putina i jego pożytecznymi idolami tak w Polsce jak i we Włoszech.

A jak mówili pisowi że uzależnia nas od ruskiego węgla to się z tych mówiących pis śmiał. A jak Trtump ostatnio po pogrzebie królowej powiedział, że Duda jest prezydentem kraju trzeciego świata to też się śmiałeś "Forcie Trump"? I kto z tym ruskim węglem wyszedł na głupka? A Fort Trump został prezydentem kraju trzeciego świata. Trump pokazał Dudzie gdzie go ma.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

@Denwer wam już tylko łgać zostało w tych waszych fake wpisach. Tkaczyk Stawska nie mówiła, że za wojnę nie odpowiadają Niemcy. Ona mówiła, że w czasach komuny Niemcy nam pomagali. Co potwierdza bardzo wielu ludzi. W tym  mój ojciec który był świadkiem tego jak dzisiejszy zwolennik pisu brał sobie z tej pomocy kożuch będąc wtedy majętnym człowiekiem i twierdził, że biedny i tak nie uszanuje.

Opublikowano
35 minut temu, Denwer napisał:

Przez szacunek dla tych ludzi nie powinieneś tego dalej powielać. To jest sk***ysyństwo zestawiać ich w kontrze do siebie. Ale pewnie Tobie się to zajebiaszczo podoba.

4 godziny temu, DTaras napisał:

Na T 34 służył , szacunek. Ale jako Jańcio Wodnik był wspaniały.

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Przez szacunek dla tych ludzi nie powinieneś tego dalej powielać. To jest sk***ysyństwo zestawiać ich w kontrze do siebie. Ale pewnie Tobie się to zajebiaszczo podoba.

Zestawia tych ludzi ze sobą, bo Pani po lewej mu się nie podoba, bo nie popiera małpoluda którego popiera kolega Denwer 😉

• Like 2
Opublikowano
mirro napisał:

35 minut temu, Denwer napisał:

4 godziny temu, DTaras napisał:

Na T 34 służył , szacunek. Ale jako Jańcio Wodnik był wspaniały.

"ni mam domu ni mam żony jestem Stygma poroniony" Zarąbiasty film. Teraz pewno wielu z władzy by chciało siednąć na ławeczce przed chałupą aby: "cofać czas"

Opublikowano

Co będą Krawaciarze pili jak zatruje się Wisła .

To największe składowisko toksycznych odpadów w Polsce. Być może też w Europie

Teren po Zachemie uznawany jest za największe składowisko groźnych substancji w Polsce, a prawdopodobnie i w Europie. Każdy może tam wejść, zabezpieczenia są symboliczne. Trujące odpady od dekad unoszą się w powietrzu i wsiąkają w glebę. A z gleby wędrują wraz z wodami podziemnymi do Wisły. Kiedy tam dotrą, niedawna katastrofa Odry wyda nam się niewiele znaczącą anomalią.

– Miliony ton silnie trujących odpadów leżą tam w ziemi – ocenia prof. Mariusz Czop z Wydziału Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska AGH, współautor raportu o stanie zanieczyszczenia terenu po Zachemie. – To wszystko wraz z wodami podziemnymi płynie w kierunku Brdy i Wisły, a także przenika do ludzkich osiedli

Trucizny po Zachemie to było i nadal jest śmierdzące jajo, którego decydenci nie chcą ruszać, mając pewnie nadzieję, że problem sam się rozwiąże

Nieliczni obywatele Bydgoszczy, którzy próbują problemem Zachemu zainteresować szerzej ważnych ludzi, są przez miejscowych znienawidzeni. Rolnicy są wściekli, bo jak nikt nie będzie chciał kupić warzyw podlewanych wodą ze skażonych studni, to oni stracą chleb. Mieszkańcy, którzy tam się pobudowali — bo "zły PR" drastycznie obniżył wartość ich działek

https://www.onet.pl/informacje/onetkujawskopomorskie/to-najwieksze-skladowisko-toksycznych-odpadow-w-polsce-byc-moze-tez-w-europie/f2qe845,79cfc278

Opublikowano

Baltic Pipe. Jeszcze w tym roku do Polski może popłynąć dwa razy więcej gazu . Gazu nie zabraknie .

Wcześniejsze osiągnięcie pełnej przepustowości gazociągu Paltic Pipe po stronie duńskiej powinno umożliwić podwojenie ilości gazu przesłanego do Polski w ostatnim kwartale tego roku — powiedział w sobotę pełnomocnik rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej Mateusz Berger.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/baltic-pipe-jeszcze-w-tym-roku-do-polski-moze-poplynac-dwa-razy-wiecej-gazu/zy45r4t

Co do Wojny w Ukrainie to wojna Rosji z Zachodem , odbywa się na terenie Ukrainy .

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Trtump ostatnio po pogrzebie królowej powiedział, że Duda jest prezydentem kraju trzeciego świata

znowu kłamiesz i robisz z siebie głupka :D :D 

Edytowane przez nie
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, galan99 napisał:

Jakie teraz będą piękne miasta nocą , latarnie  nie będą świecić  tak powinno  być a nie całą noc oświetlone .

Kościoły nie będą oświetlone. Bo latarnia świecąca potrzebna ale kościół.

8 minut temu, nie napisał:

znowu kłamiesz i robisz z siebie głupka :D :D 

Z tego co widziałem Biden siedział za Dudą. Trump skomentował to, że posadzili BIdena w miejscu w którym może poznać prezydentów niektórych krajów trzeciego świata. Ale może miał na myśli przedstawiciela Szwajcarii. Tak sobie to tłumacz.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

Nic się nie dzieje?  Zero protestów, każdy szczęśliwy żre miskę ryżu, bo jeszcze stać. a w tym czasie rozkradają nas i robią wszystko byśmy nie mieli nic, a na samym końcu pozbędą się dużej części ludzi może nawet w wyniku wojny. Jeszcze trochę czasu zostało - perę dni a obudzisz się Polaku  z ręką w nocniku z złudną nadzieją bezpieczeństwa dnia jutrzejszego. 

305845763_1037800560422110_3361497357048

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v