Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To najprostszy, szeroko używany silnik jaki do tej pory wynalazł człowiek ;) 

Silnik Ci nie padnie tylko np. drivery które dozuja mu "moc" 

Ogolnie elektronika , z doswiadczenia wiem że z elektronika nawet w spalinówkach , sa najwieksze boje bo czasem po omacku szukasz , szczegolnie jak auto było bite , albo jakiś gryzoniowy intruz porobił brak  przejscia albo "krótkie spiecie " a juz najlepsze jaja są jak partacz coś lepił kolorowa izolacją 

15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Na padnięte baterie nic nie poradzisz, ale znowu remont napędu elektrycznego w porównaniu ze spalinowym jest banalny ;) 

Przewiduje że nikt juz nie bedzie tego remontował , a własciele bedą to wypychac kiedy sie będą poczatki "krzaczenia" analogicznie jak przypadku spalinowego złomu , zrobi swój resus i na wschód 

Edytowane przez V12
Opublikowano

Takie luźne nawiązanie do aut - czytaliście, że u ruskich zmienili przepisy i auto używane na wlasne potrzeby nie musi przechodzić przeglądu technicznego? Chyba tylko przy kupnie, no i jeśli używasz go zawodowo

Opublikowano
3 minuty temu, V12 napisał:

Silnik Ci nie padnie tylko np. drivery które dozuja mu "moc" 

wiele jeszcze nie wynaleziono bo nie było takiej konieczności i mi nawet w tej chwili przyszedł do głowy pomysł sterowaniem wydatku/poboru mocy przez silnik elektryczny po przez czysto mechanicznie sterowaną zmianę geometrii pola magnetycznego np oddalaniem - przybliżaniem stojana w bezszczotkowym. Można nawet proste zależności automatyzujące jak idea samoregulacji obrotów w parowym
już pomijając ideę zasilania impulsowego gdzie elementy sterujace praktycznie mają zerowe zużycie jak np tyrystory, triaki byle tylko nie regulować poziomów wzmocnienia a sam fakt za- lub wyłączony to kwestie strat i przez to zużycia z wydzielania energii na rezystancji nie istnieje. Ppodobnie RAM w kompie działa i jest to praktycznie wieczny kompa element

tyle pisaniny a mogłem napisać jedynie - bzdura
no ale zbyt personalnie obraźliwie by to... a nie to miałem w zamiarze :)

Opublikowano (edytowane)

Zgodzę sie z Tobą , tylko komu na tym zależy żeby robić cos na "wieki" ?? I dla dobra przeciętnego człowieka ??? 

To nie prawa tego świata , ma sie zepsuć po to żeby iść po nowy , "byznes is byznes "

Nie liczę na odwrócenie trednów , obecna technologia pozwala budować maszyny i przedmioty solidne , tymczasem celowo są tworzone "najsłabsze ogniwa " aby generować ruch w interesie 

Zobacz ewolucje spalinówek , wziołem na szybko od kumpla młode  proste auto w benzynie bez LPG , wyprałem w środku , zrobiłem  drobne mankamenty  miałem z 7 miechów , sprzedawałem tydzień , 

kuzyn ma dieselka , wypasionego z eko pierdołami , super wtryskiem CR i DPF sprzedaje już 2 miesiące a cena normalna , ludzie juz sie najedli wolą prostszą benzyne co troche wiecej pali ale jeździ , niż cudaka co ciągle u majstra , koszty te same bo co zaoszczedzi na paliwie to wkłada w naprawy 

Następny znajomek , co troche sprowadza i handluje  , ciagle mu truja o te benzyny najlepiej solidności produkcji lat 90  , ale skąd on ma je brać ?? 

Edytowane przez V12
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

tyle pisaniny a mogłem napisać jedynie - bzdura
:)

Dawno o tym wspominałem .Tak , no ale nie był by pan sobą 👏😛

Opublikowano
23 minuty temu, V12 napisał:

Zgodzę sie z Tobą , tylko komu na tym zależy żeby robić cos na "wieki" ?? I dla dobra przeciętnego człowieka ??? 

To nie prawa tego świata , ma sie zepsuć po to żeby iść po nowy , "byznes is byznes "

Nie liczę na odwrócenie trednów , obecna technologia pozwala budować maszyny i przedmioty solidne , tymczasem celowo są tworzone "najsłabsze ogniwa " aby generować ruch w interesie 

w elektromobilności jeszcze daleko do konieczności sztucznego skracania żywotności produktu, jeszcze naturalne ograniczenia stawiają pod uzasadnionym znakiem zapytania jej sens w ogóle w w8ększości mobilnych zastosowań.

przypadek hulajnóg wypożyczanych w warunkach miejskich. tam nie ma mowy o sensie takiego postarzania bo model biznesowy zupełnie inny i jest to właśnie poligon dla ew wypracowania rozwiązań i technicznych i biznesowych bodaj dla zastosowań o których wcześniej - zdaje się - @jacus wspomniał jakie najbardziej na już sensowne

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, dysydent napisał:

w elektromobilności jeszcze daleko do konieczności sztucznego skracania żywotności produktu,

A jaka jest konieczność w przypadku innych  przedmiotów ?? Przecież to zaprzeczenie trendu eko i mądrego gospodarowania zasobami .

Chyba aby jedni "kąpali" sie w złocie a inni w ... błocie :S

Jesli kupił bym żarówkę która świeci 10x tyle co współczesna to jasne że w tym okresie nie wydał bym na 10 które sie przepaliło ...

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

to długi temat a późna pora i nie chce mi się zbytnio już dziś zagłębiać ale przypomniało mi się takie coś
-"Przetestowane prototypy pozwalały przechowywać zapisane na nich dane nawet przez tysiąc lat oraz gwarantowały 10 milionów cykli zapisu i kasowania bez widocznej degradacji plików."

https://www.gry-online.pl/hardware/ultraram-to-przelom-pojemnosc-ssd-i-szybkosc-ram-w-jednym/zc211a7

dyski ssd to co najwyżej 100 tys cykli zapisu i żywotność danych na pozostawionym bez zasilania to coś do 10 lat a zwykle 5.

no i jakoś mi się nie chce wierzyć aby technologia o takich możliwościach (zakładajac że opis to prawda) zostanie wdrożona do konsumenckich produktów kiedykolwiek. pewnie teraz usilnie pracuja aby nie była tak żywotna bo .... cały rynek nośników danych takie coś rozwali w drobny mak ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Gdzie tam późna pora ja sie do wyjscia zbieram w koncu karnawałowa  sobota :D:)🍷

Ja doskonale wiem że człowiek od dekad dysponuje wiedzą i technologią która pozwala budować przedmioty i maszyny które iles razy przewyższają trwałościa  te ogolno konsumenckie ... i je z sukcesem buduje 

jednak dla zastosowań konsumenckich / masowych  "najsłabsze ogniwa " są jednak bardziej opłacalne... 

Edytowane przez V12
Opublikowano

Pissdz..elce zniszczyli ten kraj na 20-30 . Pchają nas w ręce Rosji. Agenci Putina. Potwierdzeniem jest sprzedaż Lotosu. Każdy kto na nich głosował jest współwinny tej tragedii milionów Polaków.

Opublikowano

A Morawiecki krzyczy "stać nas na płacenie długów" tz. kogo ? jego ? rząd ? nie nas, nas WSZYSTKICH nie tylko wyborców pis, ale my wszyscy za nie udolność tego nieudacznika zapłacimy.

Opublikowano (edytowane)

telefony apple 5 lat wytrzymują spokojnie a jego odpwiedniki   samsung czy huawei xiaomi 3-4 lata .                        DTaras - jest sens inwestycji w zakup stacji paliw  gdzie już wiadomo żę za 15 lat bedzie ich tylko połowa potrzebna chyba że do tankowania wodoru  . Co do rosji to taka konkurencja czemu nie , z tego co kojarze to rosjanie chcą od dawna w  polsce robić konkurencje , nawet tusk zablokował zakup przez rosjan podziemnych magazynów paliw w polsce , kiedyś na lukoil lubiałem tankować bo było taniej i to sporo taniej .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

telefony apple 5 lat wytrzymują spokojnie a jego odpwiedniki   samsung czy huawei xiaomi 3-4 lata .                        

Taaa, szczególnie te Apple z oprogramowaniem spowalniajacym telefon które wgrywal sam producent. U mnie w domu niektórzy mają Apple, inni Xiaomi, i jakoś wielkiej różnicy nie widze pomiędzy tymi markami w trwałości, bardziej bym powiedział, jak dbasz tak masz. 

Opublikowano

możę faktycznie ci co kupują apple mają wiekszą swiadomość , tak samo jak z maszynami rolniczymi znajomy ma krone wykosił 200 ha  równiutkich łąk i ok . a drugi kupił z jarmetu dyskową i pojechał krzaki kosić i sitkowia a potem mówi żę polskie to jest gówno 

Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

Miała być fuzja Lotosu Z Orlenem🤔

Taka fuzja jest wtedy, gdy olej z Lotosu dolewasz do benzyny z Orlenu podczas tankowania Trabanta w dwusuwie. 😂A jak o fuzji mówi Obajtek, to już bardziej chodzi o wypranie kasy.

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, racyl napisał:

Każdy kto na nich głosował jest współwinny tej tragedii milionów Polaków.

Tak czyli jesteś winien , teraz musisz mi oddać kase , na PW zapraszam po nr konta no i ustalimy kwotę jaką tam straciłem 🙂

Opublikowano

Ja bym wolał przekaz pocztowy.

Jak umie zajumać i prać kasę to i konto Ci wypierze, więc do przemyślenia🤭

Opublikowano (edytowane)

To propaganda sukcesu. Pis może mi tyłek złotem oblepić to i tak na nich nie zagłosuję.

Ani moi znajomi też. Tylko teściowa, ale jeszcze nie dostała faktury za gaz, a nim ogrzewa mieszkanie.

46 minut temu, Ursus932 napisał:

Tak czyli jesteś winien , teraz musisz mi oddać kase , na PW zapraszam po nr konta no i ustalimy kwotę jaką tam straciłem 🙂

TY będziesz mi oddawał podwójnie bo nadal z nimi sympatyzujesz

Edytowane przez racyl
Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Tylko teściowa, ale jeszcze nie dostała faktury za gaz, a nim ogrzewa mieszkanie.

Ale na fakturach teraz piszą żeby uwagi kierować do Moskwy na Kreml.😂

• Haha 1
Opublikowano

Generalna reforma podatkowa to uproszczenie i redukcja niepotrzebnych obciążeń podatkowych. Tego ładu nie można nazwać żadną reforma bo nastąpiło tylko przesunięcie obciążeń z jednej, zamożniejszej strony na drugą ta biedniejszą. W połączeniu z ogromnym wzrostem kosztów dla firm (energia, płaca minimalna, galopująca inflacja i pandemia) skutki tej niby reformy wprowadzonej w tak trudnym okresie w przyszłości mogą być fatalne dla Polaków..

Opublikowano

Obrońcy życia, którzy modlą się przed klinikami i innymi miejscami dokonywania aborcji w Hiszpanii, wkrótce będą mogły być sądzone tak jak za przemoc fizyczną lub psychologiczną wobec kobiet.             https://pch24.pl/hiszpania-modlitwa-przed-klinika-aborcyjna-karana-jak-przemoc-fizyczna-i-psychologiczna-wladze-chca-zmian-w-prawie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hiszpania-modlitwa-przed-klinika-aborcyjna-karana-jak-przemoc-fizyczna-i-psychologiczna-wladze-chca-zmian-w-prawie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v