Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze ceniłem to forum za to że na swój sposób dyskusja toczyła się na argumenty (lepsze lub gorsze) jedna zauważam że obecnie nie dyskutuje się na temat tak zwanych reparacji . Media szybko wyciszyli temat reparacji bo w sumie glosowanie nie dotyczyło reparacji a zadośćuczynienia  .Niby wszystko wyglądało poprawnie , odwieczni wrogowie dogadali się w komisjach a nawet wspólnie zagłosowali za przyjęciem ustawy problem który został przemilczany to wprowadzenie jedynej poprawki przez posła PSL (dwóch narodowości) Bartoszewskiego . Polegała ona na tym by od niemiec mamy żądać nie reparacji a zadośćuczynienia  ,niby jeden h..... ale fakty są takie że reparacje nie ulegają przedawnieniu a zadośćuczynienie przedawnia się po trzech latach w kwestii krzywd doraźnych a w kwestiach moralnych przedawnia się po dwudziestu latach . Tak polskie prawo stanowi . Na podstawie tej ustawy "zadośćuczynkowej" możemy starać się o straty 20 lat wstecz . Całemu zagadnieniu dochodzi fakt że stawa o zadośćuczynieniu zastała zmieniona w czerwcu tego roku .Ktoś nie źle zadał sobie trudu by tak zamotać temat reparacji a w sumie ustawa nie dotyczy prawnie reparacji a odszkodowania zadośćuczynkoweo . co forum a to ?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
mirro napisał:

Leśniczy już dawno się rozpękł ze złości. A tam ciekawe sprawy się robi.... Zawsze było tak, że leśniczy jasno stawiał sprawę ile ON na koniec poligonu ma do niego dotrzeć , aby spokojnie można było wrócić do garnizonu.😂 I nikt z nim nie dyskutował i potem naszym przyjacielem zawsze był😂

Ale teraz chyba bariera językowa albo MP..

mirro napisał:

3 minuty temu, racyl napisał:

chyba że pogonimy tych nieudaczników z DOJNEJ zmiany.

Żadne państwo ich nie przyjmie, chyba że Białoruś.😂

Bałtyk - lejemy tam pomyje to się nie zorientuje...

Opublikowano

W zasadzie już mamy rok wyborczy, więc tak miło mamić społeczeństwo 6,2 bln zł. Na przeciętnego Polaka przypada 163 tys. To prawie, jak Zagłoba, sprzedający Inflanty, czy inne Niderlandy. Polska za tą mamonę powinna spłacić długi w Międzynarodowym Funduszu Walutowym Rothildów i uniezależnić się od syjonistów jak to zrobił putin ale to szabesgoje i nigdy do tego nie dojdzie.

306851406_1150292635843454_8099170626920

12 minut temu, marks50 napisał:

Zawsze ceniłem to forum za to że na swój sposób dyskusja toczyła się na argumenty (lepsze lub gorsze) jedna zauważam że obecnie nie dyskutuje się na temat tak zwanych reparacji . Media szybko wyciszyli temat reparacji bo w sumie glosowanie nie dotyczyło reparacji a zadośćuczynienia  .Niby wszystko wyglądało poprawnie , odwieczni wrogowie dogadali się w komisjach a nawet wspólnie zagłosowali za przyjęciem ustawy problem który został przemilczany to wprowadzenie jedynej poprawki przez posła PSL (dwóch narodowości) Bartoszewskiego . Polegała ona na tym by od niemiec mamy żądać nie reparacji a zadośćuczynienia  ,niby jeden h..... ale fakty są takie że reparacje nie ulegają przedawnieniu a zadośćuczynienie przedawnia się po trzech latach w kwestii krzywd doraźnych a w kwestiach moralnych przedawnia się po dwudziestu latach . Tak polskie prawo stanowi . Na podstawie tej ustawy "zadośćuczynkowej" możemy starać się o straty 20 lat wstecz . Całemu zagadnieniu dochodzi fakt że stawa o zadośćuczynieniu zastała zmieniona w czerwcu tego roku .Ktoś nie źle zadał sobie trudu by tak zamotać temat reparacji a w sumie ustawa nie dotyczy prawnie reparacji a odszkodowania zadośćuczynkoweo . co forum a to ?

Opublikowano
marks50 napisał:

Że to nie kodeks karny ani cywilny który działa lokalnie a i reparacji tam mie uświadczysz bo to prawy międzynarodowe czyli konwencje. Ot drink nie do wypicia zrobiłeś.

Opublikowano

o czym ty engles piszesz ?? zmien nick bo manius cie odlubi zaraz , bo marks byl zydem 🤣.

kilka stron dyskusji o reparacja,odszkodowaniach,zadoscuczynieniu -jak zwal,tak zwal..a ten sie obudzil..

osobiscie zrobilem liste tych co juz konta zakladaja na te pieniadze-nikt sie nie zapisal...

wiekszosc normalnych na umysle obywateli rp wie ze nie dostaniemy nic... ba nawet czesc nienormalanych-czytaj twardy elektorat pis i konfederacji- ma tego swiadomosc ..

Opublikowano (edytowane)

Temat reparacji bedzie ciekawszy jak rosja przegra wojne na ukrainie ,  tylko czy rosja bedzie jeszcze miała z czego wypłacić ?   Niedługo kraje z królestwa brytyjskiego bedą domagać się reparacji czy odszkodować od Angli a Polska zbyt duzo lat upłyneło ale dobrze ze zostało to policzone niemcy nawet rzeczy zrabowane nie chętnie oddają .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Mnie zastanowiła zgoda nad głosowaniem i medialna cisza nad kluczową zmianą ustawy ,jedyna wprowadzona poprawka która zmienia całkowicie znaczenie i brzmienie ustawy .Czy politycy są aż tak nie kumaci czy to celowe zagranie by odsunąć temat w czasie ? 

Opublikowano

przeciez nikt normalny nie wierzy w te pieniadze ..

to tylo wrzutka zeby przykryc kryzys.. od 4 lat raport lezal i czekal na trudne czasy,, w tej kadencji nawet komisji nie stoworzyli..

chyba czekali na wzrost inflacji-bo ta kwota ma byc waloryzowan wedlug wskaznika inflacji -tak wczoraj mowil mul.

czyli w grudniu nie bedzie 6 bilionow tylko 7,5 🤣

na smolenski trupach doszli do wladzy a teraz chca ja utrzymac na trupach zameczonych....nekrofilia polityczna czystej wody

• Like 2
Opublikowano

bo to ladnie wyglada  telewizji- wszyscy sie zgadzaja a bedzie tak jak jest...to polityka -zrobili badanie ze wiekszosc obywateli jest za ..

ja tez jestem za "reperacjami" choc wiem ze nic z tego nie bedzie 🤣.

pradziadek zmarl w 41-wiec cos mi sie nalezy-co prawda zmarl ze starosci ale kto bedzie wchodzil w szczegoly.

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, marks50 napisał:

To fakt że jest to pozorowanie działań ale dlaczego opozycja im w tym pomaga ?

Nie powiedziałbym, że pomaga. Raczej mówi: sprawdzam co dalej zrobicie. Przy sprzeciwie opozycji gównoburza trwałaby w najlepsze. Teraz wypadałoby wysłać notę dyplomatyczną. Ciekawe czy i kiedy?

Opublikowano

Reparacje sracje. To zmyła. Podobnie jak deklaracje o oszczędzaniu. Pani Moskwa nadaje, że ma 17 stopni w domu. Ja też jak wyjeżdżam to zmniejszam. Ministerka dzieci już odchowała to ma we dupsku młodych rodziców - o tym trzeba dyskutować a nie o 40 niemieckich dziewicach.

marks50 napisał:

O to chodzi że niemcy mogą wykazać że za nic nie muszą płacić i to przed polskim sądem .

Toć to nie są sprawy na polski sąd kolego.

Opublikowano

Nota o zadośćuczynienie ? To z góry skazane będzie na porażkę .Dziś politycy w rządowej TV rozkminiali na ten temat i nawet jeden powiedział że dobrze że zmieniono z reparacji na zadośćuczynienie i miał wytłumaczyć dlaczego ale rozwinął temat o ruskich i nie powiedział dlaczego . Prawnie zadość uczynić może sprawca a nie jego spadkobierca z drugiej strony pokrzywdzony może może na piśmie przekazać roszczenia ale względem winowajcy a nie jego spadkobiercy .

Opublikowano
2 godziny temu, marks50 napisał:

Całemu zagadnieniu dochodzi fakt że stawa o zadośćuczynieniu zastała zmieniona w czerwcu tego roku .Ktoś nie źle zadał sobie trudu by tak zamotać temat reparacji a w sumie ustawa nie dotyczy prawnie reparacji a odszkodowania zadośćuczynkoweo . co forum a to ?

A to chyba z tydzień temu zwracałem tutaj uwagę na tą nagłą woltę z reparacji na zadośćuczynienie.  I jaka to różnica. Myślałem jednak że to tylko takie nieumyślne zamienne stosowanie pojęć. Ale widać cel był inny. Jak zwykle PiSowski.😂

Opublikowano

Prawnie wygląda to tak że po wysłaniu noty i posiedzeniu przez niemcy Nain sprawa nie trafia do Hagi tylko Polska musi procedurować na podstawie polskiego prawa a jak nie znajdzie rozwiązania to idzie po szczeblu w górę .

Opublikowano
14 minut temu, DTaras napisał:

o tym trzeba dyskutować a nie o 40 niemieckich dziewicach.

Yyyyyyy nie znam, nie spotkałem.😂

1 godzinę temu, jacus napisał:

To ja tylko zapytam. A czy tymi reparacjami to my Amerykanom za uzbrojenie zapłacić byśmy nie mogli?😂Powiedzieć im że "Wasze pieniądze są u Niemców idźcie i bierzcie.🤣 Oni się juz tam jakoś dogadają. Zamówić tylko jeszcze trochę techniki i do boju.

Opublikowano

"Ktoś nie źle zadał sobie trudu by tak zamotać temat reparacji a w sumie ustawa nie dotyczy prawnie reparacji a odszkodowania zadośćuczynkoweo . co forum a to 

Moje zdanie jest ciągle na topie. Te szabesgoje czy to z POlatfusów czy nierząd PIS -   Pogrobowcy i Syjoniści wyznawcy Menory i sejmowej chanuki już od czasów Magdalenki robią nas Polaków w banbuko.

17760002_1820575891598370_25691275906285906_n.jpg

16830934_1806650422990323_3536011413391954068_n.jpg

Opublikowano

czytam w necie że rowek w mierzei będą oficjalnie otwierać tylko że jeszcze niedokończony bo nie dokopali do Elbląga pogłębienia jakiegoś toru wodnego.
Ważniejsze propagandowe terminy niż rzeczywistość? noż qwa jak za komuny czy teraz u kacapów. jak "towarzysz" prezes zaplanuje tak musi być, tylko malowanie trawy na zielono pod kacyków myśmy już przerabiali

a kiedy się ta paranoja skończy? jak nie żebraki unijne to ofermy "kanałowe" i wszelkie inne nieudolne tałatajstwo tylko tutaj rządzi. Nic tylko  worek i o słupa albo w ten kanał
akurat za tę bandę to kto wie czy gdybyśmy tak z tym workiem to Niemcy sami by tych reparacji nie zaproponowali? :P   już nawet nie musiało by być pod jakiś okazjonalny termin.

Opublikowano

bo jutro 17 ..

a ze oprocz niemieckich turystow jachtami odwiedzajacycj haimat niewiele wiec bedzie tam plywac to szczegol..egla z rosji brak wiec prawie polowa obrotow odpada,to samo  drzewo i po biznesie.

oczywiscie ci turysci to taki zart- moze w latach 70 przyjezdzali ale teraz to starzy ludzie.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, mirro napisał:

Indonezyjski u nas na składzie jest po 3200 PLN za tonę. Nareszcie przyszedł ten oczekiwany i tańszy.😂

podobno wszyscy mieli tańszy ....    a u nas się nie opłaca ....   szkoda ze rządzący robią z kopalni wielki bank socjalny 

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Przepływowy podgrzewacz wody. Model-Zima2023 Model- Zima 2023 r”

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
marks50 napisał:

Prawnie wygląda to tak że po wysłaniu noty i posiedzeniu przez niemcy Nain sprawa nie trafia do Hagi tylko Polska musi procedurować na podstawie polskiego prawa a jak nie znajdzie rozwiązania to idzie po szczeblu w górę .

Przecież wiadomo, że nie znajdzie bo polski system prawny nie przewiduje takich fikołków. Zbyt krótki jest. Pozostaje drabinka. Reparacje w ustawie nie miały racji bytu bo zgodnie z pojęciem jest to odbudowa. Odbudowywać odbudowane? Może zburzyć? Nie. Ujawnili i wycenili szkodę naprawioną własnym sumptem i teraz to kombinują rozliczyć. Reparacje po tylu dekretach rezygnujących i czasie to już jest śliski temat. Zerowanie czasu zadośćuczynieniem to równie poroniony pomysł.

mirro napisał:

14 minut temu, DTaras napisał:

o tym trzeba dyskutować a nie o 40 niemieckich dziewicach.

Yyyyyyy nie znam, nie spotkałem.😂

1 godzinę temu, jacus napisał:

To ja tylko zapytam. A czy tymi reparacjami to my Amerykanom za uzbrojenie zapłacić byśmy nie mogli?😂Powiedzieć im że "Wasze pieniądze są u Niemców idźcie i bierzcie.🤣 Oni się juz tam jakoś dogadają. Zamówić tylko jeszcze trochę techniki i do boju.

Ja też nie i to kest klu. Proponuję nabrać broni od żydów i zapłacić reparacjami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v