Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jahooo napisał:

sporo . jak nie ma prądu, przełaczasz się na zasilanie z ZE - to nie jest takie trudne do zrobienia dokładnie o to chodzi - sam prąd nie jest taki drogi, ale do rachunków podczepia się masę pijawek, a jak ktoś ma domek, gdzie przyjeżdża na weekend i potrzebuje tygodniowo 1-2 kWh zagrzać wodę na herbatę i napompować troszkę wody do umycia garów, to po co mu licznik i wszystkie stałe opłaty ?

Noo i dlatego pracujemy na autokonsumpcję czyli rozwinięcie wschód-zachód albo autotracker albo ostatecznie magazyn z tym, ze ba konwersji samej energii w zasilaczach i w chemiczną tracimy... Zimą trochę co prawda wieje ale ok 8 m solidnego słupa to nie dla każdego jest inwestycja.

Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

Noo i dlatego pracujemy na autokonsumpcję czyli rozwinięcie wschód-zachód albo autotracker albo ostatecznie magazyn z tym, ze ba konwersji samej energii w zasilaczach i w chemiczną tracimy... Zimą trochę co prawda wieje ale ok 8 m solidnego słupa to nie dla każdego jest inwestycja.

ale już na 2-3 gospodarstwa da radę coś takiego razem wykombinować

Opublikowano
jarecki napisał:

Już za niedługo rząd zniesie regulacje cen dla gospodarstw indywidualnych , puki co na tani prąd kowalskiego dokłada nie raz przedsiebiorca .

"nie raz" ???

jahooo napisał:

Przed chwilą, DTaras napisał:

ale już na 2-3 gospodarstwa da radę coś takiego razem wykombinować

A da się... plus magazyn z 50 - 60 kWh. Jak znam życie zaczęłyby się problemy z rozliczeniami bo jednak jakiś serwis trzeba robić.

Opublikowano

a propo wiatru to na wykresie gdzie cena spadło to zaczeło wiać https://tge.pl/

27 minut temu, jahooo napisał:

jak nie ma prądu, przełaczasz się na zasilanie z ZE - to nie jest takie trudne do zrobienia

dokładnie o to chodzi - sam prąd nie jest taki drogi, ale do rachunków podczepia się masę pijawek, a jak ktoś ma domek, gdzie przyjeżdża na weekend i potrzebuje tygodniowo 1-2 kWh zagrzać wodę na herbatę i napompować troszkę wody do umycia garów, to po co mu licznik i wszystkie stałe opłaty ?

nie sobie samochód elektryczny kupi to sobie podłączy 😁

Opublikowano

wlasnie napisalem w innym temacie ze na domek letniskowy to kabel da rade,nawet bez paneli. kolo mnie tak budowe robia, przekopali droge gminna ze zdrapki-i ciagna prad od sasiada. to boczna droga wiec jakos im to od wiosny idzie 

ale po co  ja mam sprzedawac tani prad jesli sprzedam drogi tauronowi ??

5 godzin temu, jarecki napisał:

PEWNIE na prowincji do 1\3 budynków by moża się przyczepić że są bez pozwolenia , na stawy tez nikt nie robi pozwolenia ani nie zgłasza itd , 

ja moge sie przyznac bez bicia ze wszystkie moje bydynki sa bez zezwolenia postawione..😂 a dziwnym trafem nawet na mapach geodezyjnych sa wyrysowane. dobrze ze dziadek przed wojna postawil garaze na ciagniki i samochod 😂, wiate i stodole  to wymurowal z pustakow w 26 😂

2 godziny temu, DTaras napisał:

Ale co pomylone?

obstawiam ze ogarek 🤣

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jacus napisał:

ja moge sie przyznac bez bicia ze wszystkie moje bydynki sa bez zezwolenia postawione..😂 a dziwnym trafem nawet na mapach geodezyjnych sa wyrysowane. dobrze ze dziadek przed wojna postawil garaze na ciagniki i samochod 😂, wiate i stodole  to wymurowal z pustakow w 26 😂

kilka lat temu urząd gminy zdecydował się na kontrole domów mieszkalnych to według informacji urzednika srednio dom urósł po 50 % . Ogólnie to gdyby prawidłowo przeprowadzić pobór podatków to pewno by wpływy od nieruchomosci się podwoiły , a czesc  mieszkanców by zbankrutowała stare siedliska z dawnymi zabudowania,i rolniczymi to ładny podatek by trzeba było płacić , a tak to kazdy udaje rolnika i ma zwolnienie

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
20 godzin temu, hubertuss napisał:

Piszecie o wojsku jak było jak jest. Ja bym chciał zauważyć, że stan osobowy polskiej armii zmniejszył się o 300 żołnierzy rok do roku. Armia liczy sto kilkanaście tys ludzi. Widać, że więcej żołnierzy odchodzi niż przychodzi to gdzie tu do deklarowanych przez pis 300 tysięcy. Płaszczak na kupi broni której nie będzie komu obsługiwać. Podobnie jak nie będzie komu leczyć w tych wszystkich szpitalach co platforma chciała je ponoć pozamykać.

Gdybyś obejrzał ten program to wiedział byś, że ceniony amerykański instytut NIAR współpracujący z Boeingiem i AIrbusem za 8 milionów złotych na zlecenie komisji Macierewicza w 2018 roku. Ustalił dokładnie taki sam przebieg katastrofy jaki opisano w raporcie Laska. Raport był gotowy w 2020 roku. Macierewicz schował go do szuflady. Ale raport był na zlecenie jego komisji. Trzech członków po tym raporcie złożyło zdanie odrębne w pracach komisji. Rozesłali te info do rodzin i odeszli z komisji. W pisie chcieli by zajęli tym się amerykanie. Więc się zajęli i udowodnili, ze pis i Macierewicz kłamią.

Słuchałem trochę tego anty raportu , tam jest dużo technicznych zagadnień ale mnie denerwuje 100 % pewność TVN że to była wina tylko Polaków , powiedz co to za medium jest typowo anty polskie , ludzie co tam pracują to własną matkę by sprzedali .

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, DTaras napisał:

W robocie naładuje oczywiście - tak, też jest taka opcja 😁

na zachodzie europy kilka sieci marketów miało darmowe ładowanie dla klientów ,w  Polsce chociaz są obecne nie mają takiej opcji .

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Sekta łoglunda ino  całe prawde w TVPis 😆

Tam je ciekawij bo som zamachy samolotowe, reparerancje, przekopy i codzień złe niemce Tusk i Putin tyż 🤣

no i Zenek ze swom poesjom 

• Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Słuchałem trochę tego anty raportu , tam jest dużo technicznych zagadnień ale mnie denerwuje 100 % pewność TVN że to była wina tylko Polaków , powiedz co to za medium jest typowo anty polskie , ludzie co tam pracują to własną matkę by sprzedali .

a że zamach? już nie jesteś pewien? 

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

3 minuty temu, Pafnucy napisał:

Trzeba sobie przypomnieć co się działo przed lotami do Smoleńska oraz po katastrofie i wystarczy na wyrobienie opinii .

Opublikowano
12 minut temu, agromatik napisał:

łola boga a czem one to bedą sypać

Wędką Waryński 😛

Screenshot_2022-09-14-18-58-10-23.jpg

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Trzeba sobie przypomnieć co się działo przed lotami do Smoleńska oraz po katastrofie i wystarczy na wyrobienie opinii .

Noooo opinia może być tylko jedna. Gdyby nie parcie na kampanię to i sraczki na lot by nie było. Ot taki niefart spowodowany dobrem partii.😂

Jak se zorganizowałeś ten lot. to i taki musiał być efekt. Przeznaczenie lubi takie działania, bo wtedy pewność że ofiar będzie dużo, jest największa. 

10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Np. dzielenie wizyt

To że wpakowali na pokład tylu ważnych ludzi samo w sobie było już głupotą. A wpakowanie razem Prezydenta i Premiera byłoby chyba już przesadą, nawet jak na polskie warunki.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

Ot trafił na gotowiznę i chwali się, że gospodarz. Osobiście budynki stawiałem sam. Nową stodołę w 2000 roku;  szczyty robiony pustak żużlowy, słupy z białej cegły a bale między słupami z zdemontowanej starej stodoły. Pierwszy garaż w 96. Drugi w 2003 i warsztat stolarski. Z programu RMG termomodernizacja obory z 1964 roku wiata na ciągnik i drzewo oraz droga dojazdowa z kostki.

Symulację uderzenia w ziemię Macierowicz robi już 12 latek a co na to te zdjęcia z dziurami po kulach w kadłubie? Rzekome zniszczenie przez eksplozję lewego skrzydła 100 metrów przez feralną brzozą. o ironio prawe skrzydło ciągle przez 12 latek jest badane. Rzekome dwie eksplozje które zabiły prezydenta nieudacznika numer łan Rzeczypospolitej.

Smoleńsk2.png

Smoleńsk3.png

Smoleńsk1.png

Smoleńsk.png

Opublikowano

w składach niema Polskiego węgla tylko z importu a nasz eksport tylko z bobrka do Niemiec idzie 500 ton dziennie a na UA 100 tys.ton miesięcznie będzie 20 monopolistów posredników pisowskich handlu węgla to w nowym roku 4 k zamknąc eksport i zwiększyc wydobycie a rządzący do pośredniaka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v