Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No i zapłaciliśmy karę za Turów. Należy spodziewać się wnikliwych kontroli na polach.

Z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji, zostały dokonane dwie korekty w ramach wyroku TSUE z 20.09.2021 ws. C-121/21 R – Republika Czeska przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej, w kwietniu 2022 r. na kwotę 15.037.397,26 euro oraz w czerwcu 2022 r., na kwotę 8.517.116,44 euro - informuje Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa w odpowiedzi na interpelację poselską.

EFRG to nic innego jak „pierwszy filar” WPR.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
13 godzin temu, dsbh napisał:

A to już nie agent Angeli 🤔 :ph34r: ? Coś żeś się pogubił w tym co wstawiasz 😛.

Angela  Putin   to jedna  drużyna.  Rosja  ma  te  same  kwity  ze  stasi  więc  i  agenci  wspólni.  

FVzGtalVIAAPmgV?format=jpg&name=small

Opublikowano

Ten pachołek moskiewski o ładnie brzmiącej krzywce Balbina to on brata na siłę wytransportował na wiec przed wyborczy do Katynia - władza za wszelką syjonistyczną cenę?

123505073_3675766442487972_6629350813640532585_o.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, RU68 napisał:

Wreszcie wspomniałeś  gospodarka rynkowa ?.Prosta sprawa to popyt i podaż kreuje ceny i wszystko w temacie ceny paliwa .Jak bym mógł ustalać ceny oj zatęsknił byś za ON po 8 zł 

To fajnie, że zrozumiałeś. Bo jeszcze kilka dni temu pytałeś dlaczego w Norwegii też podrożało paliwo.

14 godzin temu, Denwer napisał:

Najważniejsze  będzie  to  czy  sami  będziemy  potrafili  obronić  Polskę  przed  powrotem  ,,Człowieka  Putina,, do  władzy  w Polsce.   Dziwnym  trafem  Putin  zaczyna  przygotowania  do  wojny  na ukrainie   ,,jego  człowiek,,  wraca  z Brukseli  do  Polski  siać  nienawiść  i  próbuje  nieudolnie  przejąć  władzę. 

A wiesz co jest w tym wszystkim najlepsze, że w PL do zmiany władzy dochodzi, bo poprzednicy następcom w tym pomagają Po rządziła tak, ze ludzie woleli pis. Teraz pis rządzi tak, że większość zaczyna wolec opozycję.

Teraz jak piszesz człowiekowi Putina pomogą dojść do władzy inni ludzie Putina z pisu, którzy wraz z sojusznikami Putina Orbanem Leppen i Saliwinim stali ramię w ramię przy rozbijaniu UE.  I tak jedni drugich będą wyzywać od ludzi Putina a  ciebie będą szczuć na innych a ty będziesz szczekał jak ten piesek.

10 godzin temu, nie napisał:

Frank Timmermans: „Jeśli Polska zostanie przy węglu, będzie działać przeciwko ochronie powietrza i przeciwko klimatowi.”

Frank Timmermans: „Kraje które planują spalanie węgla jako alternatywy dla rosyjskiego gazu, mogą to robić zgodnie z celami klimatycznymi UE” 

ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości?

Elastyczność w dopasowaniu się do sytuacji to bardzo ważna i dobra cecha. Świat się zmienił zmieniło się podejście do węgla. Przed wojną mądrzy politycy UE nakłaniali ociężałych umysłowo populistów do odejścia od nie opłacalnego w wydobyciu i nie ekologicznego węgla. Przypomnę, że nawet państwowe spółki zarządzane przez pis pracowały na ruskim węglu a Polski leżał na hałdach. Bo był za drogi a rząd i tak dopłaca do kopalni.

Po wybuchu wojny sytuacja energetyczna się zmieniła węgiel stał się jeszcze droższy. Ale to i tak rozwiązanie chwilowe bo trzeb ago sprowadzać. Bo wydobycie w PL i tak mało gdzie się już opłaca. Pokłady są coraz głębiej coraz słabsze i coraz bardziej niebezpieczne. Nawiasem mówić Szydło Podobnie jak Tusk zamykała kopalnie co akurat było dobrą decyzją pisowskiego rządu.

Opublikowano
Ulman napisał:

Co ty nas z Rosją porównujesz...... nie ten kaliber🤔 Co do mocy oddziaływania to zgoda - dostaniemy po d*pie tak jak nam się nie śniło.

Pierwsze z brzegu Co za niefart. Rząd znowu musi szukać nowych dostawców węgla (msn.com)

Czasy też inne, zależności również. Porównanie jest dobre albowiem ruskie wówczas nie miały lepiej. To że lekko nie będzie jest wiadomo od samego początku sankcji, to też wojna. Ruska armia ma już wytestowane dowództwo i robi ostatnie szlify. Ukraiński poligon i mięso z republik i wschodu dobrze się spisało. Czy doświadczoną strukturę dowodzenia konstruuje się dla prowadzenia wykładów i prelekcji? Bierzesz to pod uwagę? Sentencja "może" zawiera warunki dama w sobie. Pytanie brzmi co polowa reforma ruskiego wojska pokaże, czy zostanie kompetentny sztab i rezerwa do poprowadzenia armii. Wygląda, że tak Ulmanie i to nie jest dobra wiadomość. Brytole wiedzą, że trzeba być gotowym a oni często lepiej wiedzą jak alianci spod znaku kolta i lassa. Brak sankcji moim zdaniem byłby gorszy.

Opublikowano
nie napisał:

Frank Timmermans: „Jeśli Polska zostanie przy węglu, będzie działać przeciwko ochronie powietrza i przeciwko klimatowi.”

Frank Timmermans: „Kraje które planują spalanie węgla jako alternatywy dla rosyjskiego gazu, mogą to robić zgodnie z celami klimatycznymi UE” 

ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości?

Sytuacja uległa zmianie a cele opisane są na dwadzieścia roków do przodu. Biorąc pod uwagę dynamikę życia owe cele mogą zostać osiągnięte.

Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

W TVPIS faktycznie wygląda to tak jak opisujesz. 

No no, TVN też pisowski pewnie. Od powtarzania bredni i półprawd to są lepsi specjaliści i to na tym forum. Wystarczy poczytać co pisali na przestrzeni lat i co się z tego sprawdzilo.  Za rok ruskie mocarstwo będzie się chyliło do upadku a naczelnego debila sami powieszą i powiedzą że to nie oni, tylko on wszystko wymyślił 

Opublikowano

ja widzę problem z gazem w europie i problem zrobiły niemcy ale według mnie dlatego ze zrezygnowali z energetyki jądrowej .        w sąsiedniej gminie stawiają kolejne wiatraki teraz jest 82 MW a zostanie dobudowane kolejne 50 MW 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jacek1296 napisał:

Fajnie, niech dostawiają, tylko jak przestanie wiać co wtedy? Trza by chrustu dorzucić w elektrowni.

przynajmniej jak wieje to można będzie wnukom pokazać jak świecąca żarówka wygląda kiedy już poupada konwencjonalna energetyka z przyczyn różnych i nie tu zamierzam  wymieniać/zgadywać wszelkie możliwe a zanim upadnie to bodaj tego chrustu mniej pójdzie przez czas kiedy wieje, słońce świeci, rzeki płyną przez hydroelektrownie i kiedy tak się zsumuje te różne.... to może być ten chrust bardzo rzadko potrzebny.

nawet jeśli ciepłej wody w kranie zabraknie to czasami bywa ciepła w kałuży bez żadnej energetyki sztucznej, jeśli elektryczności zabraknie dla pomp do ciśnienia ww kranie dawno temu wynaleziono grawitacyjne wieże ciśnień

szukając argumentów dlaczego to lub tamto nie wyjdzie co innym jednak działa lub kiedykolwiek działało udowadniacie że Wam nigdy nic nie ma prawa wyjść

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wczoraj do serwisu jechałem to w mieście korki takie że człowieka może trafić jak się spieszy. Rzadko gdzie więcej niż 1 osoba w aucie. Do tego pytam jak tam idzie w kryzysie sprzedaż,  to mówią że kolejka się zaczęła jakby zmniejszac i poniżej roku się czeka za nowym. To chyba tragedii nie ma. Węgla to ludzie podkupili co nigdy we wrześniu nie kupowali, ani w październiku nawet, a  teraz od maja mają 😂

Opublikowano

Teściowi zaparkowali w zadzie auta.

2 miesiące i jeszcze rozbitym jeździ bo ponoć brak części na serwisie. Ale w sumie też nie wiem czy po prostu i teściowi na szybkości naprawy nie zależy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

No no, TVN też pisowski pewnie. Od powtarzania bredni i półprawd to są lepsi specjaliści i to na tym forum. Wystarczy poczytać co pisali na przestrzeni lat i co się z tego sprawdzilo.  Za rok ruskie mocarstwo będzie się chyliło do upadku a naczelnego debila sami powieszą i powiedzą że to nie oni, tylko on wszystko wymyślił 

Tak mówi mainstream i lud przezeń ogłupiony.

Założysz się że guzik sie twoje życzeniowe przepowiednie sprawdzą?  Tylko o jakiś konkret a nie o pierdoły. Jak jesteś pewien swojej racji to proponuj o co.

48 minut temu, PawelWlkp napisał:

Wczoraj do serwisu jechałem to w mieście korki takie że człowieka może trafić jak się spieszy. Rzadko gdzie więcej niż 1 osoba w aucie. Do tego pytam jak tam idzie w kryzysie sprzedaż,  to mówią że kolejka się zaczęła jakby zmniejszac i poniżej roku się czeka za nowym. To chyba tragedii nie ma. Węgla to ludzie podkupili co nigdy we wrześniu nie kupowali, ani w październiku nawet, a  teraz od maja mają 😂

A może jest tak że ceny nie rosną, inflacji nie ma, tylko ludzie się jeszcze nie połapali? 

Opublikowano
7 minut temu, PawelWlkp napisał:

Napewno nie ma takiej tragedii jak tu niektórzy wieszcza od kilku lat.

Zmieniły się poziomy , od których liczy się jako tragedia. 😂

Opublikowano

No tak , bo jak mi lokatorzy pokazują jak wygląda u nich w Charkowie , albo jak teraz jeden przyjechał z terytorium okupowanego to faktycznie tam jest tragedia. Półtora miesiąca bez prądu, rakiety sobie latają w te i spowrotem, przesłuchania, zastraszanie, pijane smarkate wojsko z bronią naładowana wycelowana. Jednym słowem dramat niemal taki jak w pisowskim kraju......

Opublikowano
40 minut temu, PawelWlkp napisał:

Napewno nie ma takiej tragedii jak tu niektórzy wieszcza od kilku lat. To co według ciebie będzie za rok. Wszyscy na kolanach przed putinem?

Moje zdanie jest zgoła inne . Jeśli  jesteś przekonany że " Za rok ruskie mocarstwo będzie się chyliło do upadku a naczelnego debila sami powieszą i powiedzą że to nie oni, tylko on wszystko wymyślił "  to proponuję zakład i żebyś wybrał o co się zakładamy. To chyba jest zrozumiały układ? 

Opublikowano

sankcje dopiero za rok mogą zadziałać na dobre , narazie rosjanie swoją polityką  energetyczną zarabiają , zresztą dziwne ze nie zakrecili całkowicie kurkaz gazem krajom co pomagąją ukrainie ,umocnienie rubla tez niedziałana korzyść rosji a raczej ich dochodów 

Opublikowano (edytowane)

a jakieś durnoty

kacapom nigdy tyle kasy nie wpływało n konta za nigdy tak mało eksportowanych paliw i podobno to się sankcje na kacapów nazywają.

z resztą same kacapy zbaranieli bo im rubel umocnił się tak bardzo że nawet rozważają sztucznie jego wartość obniżać bo takich notowań nie miał... oj nawet nie wiem ile lat trzeba się w archiwa wstecz kopać aby takie poziomy wykopać.

nawet zaczyna mnie to powoli martwić bo do tej pory mi ta wojna zwisała ale okazuje się że zachód jest jeszcze głupszy niż się same ruskie spodziewali bo ta wojna zaczyna im się opłacać i pewnie jeszcze sami nie wiedzą jak długo będą ją przeciągać.

jak dawno temu rubel kosztował ponad osiem groszy?
Przed wojną kosztował nieco poniżej sześciu, to ja się pytam - kto tu jest sankcjonowany?

ta wojna miała też zamaskować oslabienie gospodarki ruskiej i pewnie sam putin nie liczył że może dać impuls do tej gospodarki umocnienia. Kto wie czy rosja już nie jest drugim po Chinach najbardziej wiarygodnym w wyplacalności państwem na planecie bo ma gwarancję dla swej wypłacalności - surowce i to w skali jakiej nikt inny nie ma.

Jedynym sposobem na upadek rosji jest rozwalenie fizyczne jej materialnego potencjału czyli to co ona robi na Ukrainie. Tylko to oznacza konieczność bombardowań infrastruktury wewn rosji a na to się nie zanosi

jeszcze nic nie wiadomo i dopiero teraz co bystrzejsi na tym zachodzie zaczynają rozumieć że z tej wojny jeśli nie wygrana to najmniej przegrana może wyjść rosja

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v