Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po co Rosja ma zajmować cała ukrainę? 

58 minut temu, galan99 napisał:

Tak powiadasz bo zapewne pracujesz w Rosji i wiesz co tam jest nie wypowiadaj się na ten temat bo opowiadasz baje .

Przecież kasa z ropy gazu węgla i  innych surowców płynie strumieniem do ruskiego budżetu i każdy dokładnie to wie. Putin trzyma oligarchów w garści a nie na odwrót więc to ty kolego nie masz pojęcia  jak to działa. Idź na jakiś kurs czytania ze zrozumieniem potem  podstaw logiki a na koniec samodzielnego myślenia. Na ten moment to jedyne co umiesz to jedynie powielać teksty których nie potrafisz nawet swoimi słowami skomentować.

Ktos wie o czym nasz niezłomny premier mówi? "Odciąć tlen od rosyjskiego ludobójstwa". Premier domaga się pilnego zwołania Rady Europejskiej - WP Wiadomości

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

A jakieś argumenty do dyskusji masz?

Niby takie prymitywne ludy pasterskie co w mniemeniu pisiaków nam do pięt nie dorastają a tu sie okazuje że myslący logiczniej niż 90% naszego społeczeństwa Nieoczekiwana oferta Kazachstanu w sprawie Rosji. "Unia zainteresowana" - WP Wiadomości

" Europejskie firmy opuszczają Rosję albo z powodu sankcji, albo z powodu presji opinii publicznej, akcjonariuszy i powodów etycznych. Chcą być gdzieś w sąsiedztwie, a my chcielibyśmy być tym sąsiadem. Handel to handel - powiedział.

Opublikowano (edytowane)

Dla Ciebie jedynym przemawiającym argumentem będzie moment w którym na łeb spadnie Ci Ruski ISKANDER. Co Ty próbujesz udowodnić? że rozstrzeliwanie cywilów w tył głowy, gwałcenie i zabijanie kobiet po czym miażdżenie ich ciał czołgami, ostrzeliwanie szpitali i szkół, uprowadzanie dzieci. Łamanie wszelkich konwencji, praw człowieka jak i zasad wydawałoby się w cywilizowanej części świata - jest niczym w obliczu handelku? tylko diengi się liczą? Masz Ty jakieś wyższe wartości, czy wszystko jest kwestią pieniądza?

Edytowane przez binek
  • Like 1
Opublikowano

W kazdej wojnie cierpia cywile, są ofiary , rabunki i gwałty. Nie wiedziałeś tego? Nie znasz realiów obecnych i historii? Tak jest od kilkudziesięciu wieków. Podaj mi jedna wojnę która była pod tym względem inna.

Co do tego co sie dzieje to masz jedynie przekaz upaiński bez mozliwości weryfikacji. Na portalach brak mozliwości komentowania i wymiany informacji. Lud ma jeden obowiazujacy przekaz tylko czy rzetelny? Lud sadzi że tak , a ja upaińcom nie wierzę jak psom.

Kazachstan postapił absolutnie logicznie. Jesli juz kapitał ucieka z Rosji to czemu ich nie przygarnąć?  Co w tym widzisz złego?  To jest w 100% poprawne.

Opublikowano
41 minut temu, Ulman napisał:

a ja upaińcom nie wierzę jak psom.

Dziwi mnie że nienawidząc ukraińców ,miłujesz i wychwalasz rosjan ,twierdzisz że Ukrainy jako państwa nie było niema i nie będzie czyli wychodzi na to że to także rosjanie.Duża część ich mówi po rosyjsku, język ukraiński bardzo podobny do rosyjskiego ,wręcz jak jaki dialekt.DLACZEGO?

Opublikowano
43 minuty temu, Ulman napisał:

W kazdej wojnie cierpia cywile, są ofiary , rabunki i gwałty. Nie wiedziałeś tego? Nie znasz realiów obecnych i historii? Tak jest od kilkudziesięciu wieków. Podaj mi jedna wojnę która była pod tym względem inna.

Co do tego co sie dzieje to masz jedynie przekaz upaiński bez mozliwości weryfikacji. Na portalach brak mozliwości komentowania i wymiany informacji. Lud ma jeden obowiazujacy przekaz tylko czy rzetelny? Lud sadzi że tak , a ja upaińcom nie wierzę jak psom.

Kazachstan postapił absolutnie logicznie. Jesli juz kapitał ucieka z Rosji to czemu ich nie przygarnąć?  Co w tym widzisz złego?  To jest w 100% poprawne.

Jak byś nie wiedział mamy XXI wiek, a nie np.XV. Między innymi Federacja Rosyjska popisała Konwencje genewskie, gdzie są określone pewne ramy "wojenne" Co to za partner który łamie wszelkie postanowienia? Jaka jest wiarygodność takiego panstwa? Żołnierze tego super mocarstwa rozkradają z głodu pomoc humanitarną z Czerwonego Krzyża wiezioną do Mariupola - to jest ta potęga którą się tak zachwycasz . Co Ty chcesz weryfikować? te dwa miliony ludzi przyjechało na wycieczkę? a te trupy pokazywane w TV to pewnie sztuczne manekiny. A jak już tak koniecznie chcesz weryfikować włącz sobie Sputnika, tam dowiesz się tylko całej prawdy, oczywiście w miłości.

Opublikowano (edytowane)

Możesz mi wymienić chocby jedna wojnę z ostatnich 40 lat w której nie byłyby złamane konwencje i postanowienia?

Ty nie chcesz nic weryfikować? Wierzysz we wszystko co zobaczysz jak bezmyslny jełop? Ja zawsze zostawiam sobie duży margines nieufnosci. PISowskim tłumokom telewizja jest w stanie wmówić wszystko więc i w przypadku  jednego przekazu z UPAiny jestem sceptyczny.

Na poczatku konfliktu był upaiński film z ich zwycięstwami i zabitymi rosjanami . Problem był tylko taki że w tle było widać zielone liściaste drzewa a w rowie kwitnace chwasty🤣

@witejus Pisałem to setki razy a ty nadal nie załapałes. Ukraina jako państwo, samodzielny , autonomiczny byt nigdy nie istniało i nie bedzie istnieć. Ukrainą mozesz nazwać rejony geograficzne gdzies pomiędzy lwowem, Kijowem a Odessą bo mniej wiecej na nich zamieszkuje to plemię.  Nie neguję istnienia takiej grupy etnicznej ale jak od zawsze pisałem , są oni absolutnie nie zdolni stworzenia państwa. To ze maja podobny jezyk do ruskich dowodzi tylko że są z pokrewnej grupy etnicznej. My mamy jezyk podobny ze Słowakami a oni z Ruskimi. Nie wiem co w tym dziwnego?

1 godzinę temu, jacus napisał:

kapital ucieka  z rosji-no nie moze byc ,to propaganda i klamstwo, kazdy powazny biznes tam sciaga z calego swiata.

Ze względów wizerunkowych i dla poprawnosci politycznej zamykają interes w Rosji. Przenoszą się właśnie do Kazachstanu lub jakiejś Mołdawii i z tamtych krajów zaopatrują ruski rynek. Mało kto chce bankrutować w imie upainy

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Ulman napisał:

Przecież kasa z ropy gazu węgla i  innych surowców płynie strumieniem do ruskiego budżetu i każdy dokładnie to wie. Putin trzyma oligarchów w garści a nie na odwrót więc to ty kolego nie masz pojęcia  jak to działa. Idź na jakiś kurs czytania ze zrozumieniem potem  podstaw logiki a na koniec samodzielnego myślenia. Na ten moment to jedyne co umiesz to jedynie powielać teksty których nie potrafisz nawet swoimi słowami skomentować.

nie jest tak dokładanie , rosja to cwana bestia i ona inkasuje kwote powyżej pewnej wartosci ropy czy gazu , zresztą tak samo jak w przypadku eksportu zbóż to jest chyba 70 % z ceny powyzej 201 $  jakoś tak jak np przenica była by 200 $ to rosja chyba nioc niepobiera 

7 godzin temu, Ulman napisał:

Ze względów wizerunkowych i dla poprawnosci politycznej zamykają interes w Rosji. Przenoszą się właśnie do Kazachstanu lub jakiejś Mołdawii i z tamtych krajów zaopatrują ruski rynek. Mało kto chce bankrutować w imie upainy

jak narazie to najwieksi gracze ograniczyli działalność a kazachstan czy mołdawia  to jest dobre dla wiesia co ma obrót 5 mln $ a nie dla poważnych firm . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
7 godzin temu, binek napisał:

Jak byś nie wiedział mamy XXI wiek, a nie np.XV. Między innymi Federacja Rosyjska popisała Konwencje genewskie, gdzie są określone pewne ramy "wojenne" Co to za partner który łamie wszelkie postanowienia? Jaka jest wiarygodność takiego panstwa? Żołnierze tego super mocarstwa rozkradają z głodu pomoc humanitarną z Czerwonego Krzyża wiezioną do Mariupola - to jest ta potęga którą się tak zachwycasz . Co Ty chcesz weryfikować? te dwa miliony ludzi przyjechało na wycieczkę? a te trupy pokazywane w TV to pewnie sztuczne manekiny. A jak już tak koniecznie chcesz weryfikować włącz sobie Sputnika, tam dowiesz się tylko całej prawdy, oczywiście w miłości.

Kiedy Rosja podpisała konwencję genewską ??

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Denwer napisał:

FPb6YFbWYAgaPhr?format=jpg&name=small

Tak to jest jak się używa  prostej matematyki polegającej na zliczaniu  łatwo dostępnych końcówek ciała, 21 i nic do przodu.  Marecku, z tych słupków jasno wynika że PiS odniesie zwycięstwo. Niestety będzie to pyrrusowe zwycięstwo, bo o ile będzie miał władzę wykonawczą, to przed każdym głosowaniem będzie merdał ogonem do władzy ustawodawczej, oj będzie dupsko bolało. Nocne głosowania i nagłe wrzutki do porządku obrad już nie przejdą tak łatwo. 

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
14 godzin temu, dsbh napisał:

Czyli według Ciebie to ZSRR utrzymywała Ukrainę i inne republiki w minionym wieku ?

Praktycznie tak poprzez przemysł zbrojeniowy rozlokowany na Ukrainie, PKB na mieszkańca było nieco wyższe niż w Polsce w chwili uzyskania niepodległości przez Ukrainę , obecnie Ukraina zajmuje przedostatnie miejsce w Europie pod względem PKB, sam fakt pracy kilku milionów Ukraińców w Rosji[dużo wyższe zarobki] daje obraz do czego doprowadzili politycy rządzący tym państwem przez ostatnie 30 lat

Opublikowano
10 godzin temu, binek napisał:

Dla Ciebie jedynym przemawiającym argumentem będzie moment w którym na łeb spadnie Ci Ruski ISKANDER. Co Ty próbujesz udowodnić? że rozstrzeliwanie cywilów w tył głowy, gwałcenie i zabijanie kobiet po czym miażdżenie ich ciał czołgami, ostrzeliwanie szpitali i szkół, uprowadzanie dzieci. Łamanie wszelkich konwencji, praw człowieka jak i zasad wydawałoby się w cywilizowanej części świata - jest niczym w obliczu handelku? tylko diengi się liczą? Masz Ty jakieś wyższe wartości, czy wszystko jest kwestią pieniądza?

Oczywiście że za szczytnymi hasłami stoi w obecnym świecie tylko i wyłącznie kasa a miliony dodatkowych ofiar to tylko statystyka Irak, Libia,Syria tam podczas kilkudziesięcioletnich rządów krwawych dyktatorów zgineły dziesiątki tys ludzi , podczas demokratycznych rządów przestrzegających zasad  cywilizowanego świata Irak ok1mln zginęło, Libia tak samo plus całkowity rozpad państwa, Syria ponad 1mln zabitych + całkowite zniszczenie infrastruktury

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio Orban uwiera naszych rządzących jak drzazga w de i Morawiecki na pytanie na temat Orbana i Węgier wije się jak piskorz i od razu po paru słowach schodzi na temat ,,głównych hamulcowych sankcji". W TVP usiłują tłumaczyć Orbana na wszelkie sposoby.Z tym że chyba przychodzi jakieś opamiętanie bo dziś pojawiły się głosy że takie samotne wyskakiwanie z sankcjami gdy reszta ma to gdzieś nie ma sensu.

Edytowane przez witejus
Opublikowano

Firmy budowlane , Rolnicy , przemysł i ludzie co mają kredyty 20 letnie i nie tylko , ci co nawet by chcieli na rok zainwestować nie będą mieli lekko .

Inflacja mocno ruszy stopami. Idą ciężkie dni dla kredytobiorców . 

Inflacja wyniosła w marcu 10,9 proc., podał w piątek GUS i na taki scenariusz rynek nie był przygotowany. Oznacza to, że stopy procentowe coraz bardziej rozjeżdżają się ze wzrostem cen. Prognozy wzrostu stóp od razu się zmieniły na niekorzyść kredytobiorców. Ci muszą przygotować się na to, że raty będą rosły jeszcze szybciej, a w środę RPP podejmie decyzję pod jeszcze większą presją.

Wzrost inflacji powyżej prognoz spowodował natychmiastowe zmiany oczekiwań odnośnie do stóp procentowych

Goldman Sachs prognozuje, że w środę RPP podniesie stopy o 0,75 pkt proc. To oznacza wzrost raty kredytowej o 122 zł przy kredycie 300 tys. zł na 20 lat ze stałą ratą. A to nie będzie ostatnia podwyżka w tym roku

Prognozy z rynku kontraktów forward wskazują, że można się obawiać pod koniec roku średniego oprocentowania rzędu 7 proc.

Opublikowano
13 godzin temu, binek napisał:

To samo chciałem Ulmanowi powiedzieć , jemu nie da się przetłumaczyć a dlatego jest przeciw Ukraińcom a za ruskimi bo PIS pomaga Ukrainie a jedzie na ruskich .

Opublikowano

tak pis rabie nas na paliwie.

Marże rafineryjne w kosmosie. Niezwykłe rzeczy dzieją się w polskim biznesie petrochemicznym (msn.com)

Marża rafineryjna nagle urosła aż do 39,5 dolara na baryłce. Jest prawie sześć razy większa niż w lutym i ponad 21 razy większa niż w styczniu. 0,3 proc. z końca 2021r. zamieniło się w 44,7 proc. Nagle, przez wybuch wojny biznes o rentowności słabo radzącego sobie osiedlowego warzywniaka przemienił się w biznes z rentownością Apple’a czy Microsoftu

Opublikowano (edytowane)

poliniaki siedzą cicho, bo drogie paliwo to wina wojny(Putina) i trzeba pomagać uchodźcom yyyy wróć...już nie uchodźcy a przesiedleńcy

https://legaartis.pl/blog/2022/04/04/mswia-wyjasnia-ze-uchodzcy-sa-wysiedlencami-z-ukrainy/

i kurduplowi sypie się grupa wyszechradzka ojojoj

https://www.money.pl/gielda/placic-putinowi-w-rublach-slowacja-sie-wylamuje-6754556144212512a.html

Edytowane przez Pitekk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v