Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Bzdura. Jakby nie wpuszczali upaińców to byliby postrzegani jako nielegalni. Jakby wpuszczali beżowych to o nielegalności nie byłoby mowy. To działania polityczne i narracja sprawia że uznaje sie jednych za legalnych a innych nie.

PS - jakby przejscie z Białorusi było otwarte to nie musieliby próbować innymi sposobami. 

Bzdurą jest to co próbujesz wmówić reszcie. Wszystkie kraje  sąsiadujące z Ukrainą przyjmują uchodźców z tego państwa. Nawet proputinowskie Węgry. Nie ma opcji aby w tej sytuacji tego odmówić. Robią to nawet państwa które np. w 2015 stawały płoty i wprowadzały kary więzienia za nielegalną imigracje i pomoc migrantom.

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Przejścia z Białorusią były otwarte, dopóki ci "uchodźcy" nie zaczęli ruchawek. Mogli przekroczyć granicę, gdyby chcieli zrobić to legalnie. Niestety, im na tym nie zależało. Chodziło o siłowe wepchnięcie jak największej liczby ludzi na nasz teren, aby pokazać, że nasze służby są słabe i nie potrafią upilnować granicy.  Liczyli też na jakis zbrojny incydent, który mógłby posłużyć jako pretekst do zbrojnej interwencji

Ukraińcy z dokumentami przekraczają granicę NA PRZEJŚCIACH GRANICZNYCH przypomnę i nie ma żadnego siłowego forsowania linii granicznej.

A po co mają wchodzić na siłę jak drzwi są otwarte? Myslisz że bezowi by chcieli wejść siłą gdyby nie było takiej potrzeby?

Jesteś pewien że wszyscy ukraińcy maja dokumenty?🤔

Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

nie pomogę, zwłaszcza zdalnie. JEdyne w czym kąt wyprzedzenia wtrysku ustawiałem to wiele lat temu T25 oczywiście z dostępem do książki serwisowej.
W zetorach nawet nie wiem jaki jest mechanizm regulacji zgrubnej ani czy mocowanie pompy daje możliwość precyzyjnej.
Mam co prawda jakieś skany zetorowskich instrukcji ale przydały mi się tylko do inst. elektr. reszta Bogu dzięki nie chce się psuć to i nie mam praktyki i musiał bym od zera się uczyć

Ja miałem do czynienia  w różnych ciągnikach ale z Zetorem poraz pierwszy , z tego co mi się kojarzy to 21 stopni na kole zamachowym są znaki , jutro tak ustawie i się zobaczy 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Bzdurą jest to co próbujesz wmówić reszcie. Wszystkie kraje  sąsiadujące z Ukrainą przyjmują uchodźców z tego państwa. Nawet proputinowskie Węgry. Nie ma opcji aby w tej sytuacji tego odmówić. Robią to nawet państwa które np. w 2015 stawały płoty i wprowadzały kary więzienia za nielegalną imigracje i pomoc migrantom.

No i co z tego że przyjmują? Obowiazku nie ma. Parę lat temu wszyscy przyjmowali a my nie i lud był przeszczęśliwy

Opublikowano

Czemu grzebiesz w Zetorze?  Ursusie... 

No i co z tego że przyjmują? Obowiazku nie ma. Parę lat temu wszyscy przyjmowali a my nie i lud był przeszczęśliwy

A teraz jest inaczej. Nie zauważyłeś? 

Opublikowano

polska nawet gdyby nie chciała to jest zobowiązana przyjąć uchodźców wojennych z ukrainy; 

natomiast na białorusi wojny nie było; tylko turystyka emigracyjna

przestańcie już pisać te proputinowskie brednie, bo trzeba być głupim żeby tego nie rozumieć 

• Like 4
Opublikowano

Żadne państwo sobie nie pozwoli zamknąć granicy przed uchodźcami wojennymi, bo to byłoby samobójstwo wizerunkowe i polityczne na arenie międzynarodowej. Zamknięcie granic przed nielegalnymi imigrantami już czymś takim nie będzie.  

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Jesteś pewien że wszyscy ukraińcy maja dokumenty?🤔

nie mają, dopiero wczoraj zaczęli te pesele wydawać i jakoś to próbować ewidencjonować.

śmiem twierdzić że dokładnie nie wiedz ilu dokładnie wpuścili  pewien jestem e nie wiedzą ile w Polsce zostało  ile pojechało dalej i kto dokładnie

...w sumie chyb więcej nie muszę wyjaśniać

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy napisał:

Czemu grzebiesz w Zetorze?  Ursusie... 

Trzeba przed sezonem po swojemu przejrzeć , dałem wtryski i pompę do sprawdzenia 

Już kiedyś wspominałem że nie równo pracuje

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

tak sobie poczytałem...

pragnę zwrócić uwagę na wartościowanie problemów z zachowaniem chierarchii
Ukraińcy w Polsce to problem wtórny, problemem pierwotnym jest rosja

Tylko pozostaje pytanie dlaczego to zrobiła[ Ukraina praktycznie gospodarczo szorowała po dnie], po ostatniej ustawie o możliwości sprzedaży ziemi zostałaby wykupiona przez  chińskie i zachodnioeuropejskie konsorcja, czyżby obawiala się Rosja że podzieli los Ukrainy w późniejszym okresie

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Trzeba przed sezonem po swojemu przejrzeć , dałem wtryski i pompę do sprawdzenia 

To bez objawów ?? układ wtryskowy tarmosisz, po co ??

Edytowane przez V12
Opublikowano

Jak by ci na Białorusi mieli choć kroplę oleju w głowie to by przeszli zieloną granicę z ukrainą i wtedy na Polsko-ukraińskiej granicy dostali status uchodzcy i z emigrantów stali by się uchodźcami uciekającymi przed wojną , status uchodźcy uzyskuje się przez legalne przemieszczenie w punkcie kontrolnym z terenu wojennego . Tak stanowi prawo i wystarczy go przestrzegać . 

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Ja miałem do czynienia  w różnych ciągnikach ale z Zetorem poraz pierwszy , z tego co mi się kojarzy to 21 stopni na kole zamachowym są znaki , jutro tak ustawie i się zobaczy 

jeśli nie wiesz kiedy kończy ię suw sprężania w poszczególnych cylindrach poproś lepiej jakiegoś mechanika o pomoc najlepiej takiego co "robi w zetorach" ostatecznie w szescdziesiątkach.
Pewien jesteś że rozrząd dobrze poustawiany i tłoki nie będą napieprzać po zaworach? a nawet jeśli nie to czy punkty przełączania zaworów wypadają we właściwych położeniach tłoków... "jeden ząbek na trybach nie tak i pizdiec

Opublikowano
Przed chwilą, ws71 napisał:

Tylko pozostaje pytanie dlaczego to zrobiła[ Ukraina praktycznie gospodarczo szorowała po dnie], po ostatniej ustawie o możliwości sprzedaży ziemi zostałaby wykupiona przez  chińskie i zachodnioeuropejskie konsorcja, czyżby obawiala się Rosja że podzieli los Ukrainy w późniejszym okresie

Bo im się z rąk wyślizgnęła.

Opublikowano
6 minut temu, marks50 napisał:

Jak by ci na Białorusi mieli choć kroplę oleju w głowie to by przeszli zieloną granicę z ukrainą i wtedy na Polsko-ukraińskiej granicy dostali status uchodzcy i z emigrantów stali by się uchodźcami uciekającymi przed wojną , status uchodźcy uzyskuje się przez legalne przemieszczenie w punkcie kontrolnym z terenu wojennego . Tak stanowi prawo i wystarczy go przestrzegać . 

Oni wjechali ale znikneli w tłumie 1,7 mln ukraińców. 

11 minut temu, Leszy napisał:

Żadne państwo sobie nie pozwoli zamknąć granicy przed uchodźcami wojennymi, bo to byłoby samobójstwo wizerunkowe i polityczne na arenie międzynarodowej. Zamknięcie granic przed nielegalnymi imigrantami już czymś takim nie będzie.  

To jest tylko i wyłącznie sprawa retoryki. Jakbyś nie zamykał granic to jak mieliby być nielegalni?

10 minut temu, dysydent napisał:

nie mają, dopiero wczoraj zaczęli te pesele wydawać i jakoś to próbować ewidencjonować.

śmiem twierdzić że dokładnie nie wiedz ilu dokładnie wpuścili  pewien jestem e nie wiedzą ile w Polsce zostało  ile pojechało dalej i kto dokładnie

...w sumie chyb więcej nie muszę wyjaśniać

Czyli tak jak pisałem dziadostwo, prowizorka i bezmyślność.

Opublikowano

To jest tylko i wyłącznie sprawa retoryki. Jakbyś nie zamykał granic to jak mieliby być nielegalni?

A czy jakaś granica była zamknięta? Przejścia graniczne działają i działały cały czas. Tiry mogły wjeżdżać to i ludzie by mogli przejść.  Mogli prosić o azyl, ale uchodźcami i tak by nie byli, bo na Białorusi nie było wtedy wojny. 

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Kwestia interpretacji i dobrej lub złej woli. Ukraińców bez dokumentów wpuszczamy , bez żadnej kontroli i uznaliśmy za legalnych bo tak nam pasuje.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ws71 napisał:

rosja bez ukrainy nie jest znaczącym mocarstwem... pisałem i nie chce mi się ponownie.
Pokrótce - jeśli rosja pożre ukrainę utuczy się na tyle że zagrozi bezpośrednio nie tylko Europie ale i Ameryce czy Chinom...    ogólnie Azji.
Róznica "tuczenia" np NATO polega na tym że tutaj polega na dobrowolności i kto nie chce nie jest przymuszany, "tuczenie" rosji właśnie widzimy i to jest ta "delikatna" różnica

tak samo jak my nie chcemy być w tym ruskim      syfie,nie chce    Ukraina itd.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Interpretacja jest taka, że mamy wojnę za wschodnią granicą, i nic tego nie zmieni. 

Kwestia interpretacji i dobrej lub złej woli. Ukraińców bez dokumentów wpuszczamy i to bez żadnej kontroli. 

Opublikowano
12 minut temu, Leszy napisał:

A czy jakaś granica była zamknięta? Przejścia graniczne działają i działały cały czas. Tiry mogły wjeżdżać to i ludzie by mogli przejść.  Mogli prosić o azyl, ale uchodźcami i tak by nie byli, bo na Białorusi nie było wtedy wojny. 

i wszystko w temacie

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

rosja bez ukrainy nie jest znaczącym mocarstwem... pisałem i nie chce mi się ponownie.
Pokrótce - jeśli rosja pożre ukrainę utuczy się na tyle że zagrozi bezpośrednio nie tylko Europie ale i Ameryce czy Chinom...    ogólnie Azji.
Róznica "tuczenia" np NATO polega na tym że tutaj polega na dobrowolności i kto nie chce nie jest przymuszany, "tuczenie" rosji właśnie widzimy i to jest ta "delikatna" różnica

Oprócz ponad 20% udziału w światowym eksporcie zbóż [po łyknęciu Ukrainy] czym by miała podskoczyć np Chinom , na Ukrainie niema żadnego przemysłu obecnie ,który po zajęciu popchnął by znacząco technologicznie Rosję do przodu

Opublikowano (edytowane)

poczytaj geografię gospodarczą, mineralogię i rozkład zasobów na planecie

potencjał Ukrainy jest bardziej komplementarny w proporcjach niż rosji, klimat gleby to też zasoby   jedynie surowce energetyczne płynne i gazowe... słowem - się uzupełniają
tam nawet jk będą kraść to jest co. nie ma presji  na dobrych  gospodarzy to i nie ma gopodarzy. nie muszą rzetelnie pracować to... nie pracują
Europa nie może sobie na taki luksus pozwolić bo by zdechła z nędzy
tk pokrótce i baaardzo niepełnie no ale zagaiłem temat i kierunek rozumowania

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
29 minut temu, V12 napisał:

To bez objawów ?? układ wtryskowy tarmosisz, po co ??

No mówię że nie podobała mi się praca a w garażu jak odpaliłem to  oczy szczypało niedopalone paliwo 

Końcówki były szroty i coś pompe ustawiał

27 minut temu, dysydent napisał:

jeśli nie wiesz kiedy kończy ię suw sprężania w poszczególnych cylindrach poproś lepiej jakiegoś mechanika o pomoc najlepiej takiego co "robi w zetorach" ostatecznie w szescdziesiątkach.
Pewien jesteś że rozrząd dobrze poustawiany i tłoki nie będą napieprzać po zaworach? a nawet jeśli nie to czy punkty przełączania zaworów wypadają we właściwych położeniach tłoków... "jeden ząbek na trybach nie tak i pizdiec

Na kole jest gmp pierwszego cylindra ,tak samo jak w szejsiontkach , a reszta no cóż muszę zaufać że rozrząd nie jest przestawiony 🙂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v